Rotopmerkingen; hoe ga je daarmee om?

 

Rotopmerkingen, pesten; het kan ontzettend veel pijn doen en zelfs traumatiserend zijn. Het kan je dagen, weken of zelfs jaren later nog laten twijfelen aan jezelf. Helaas krijgt bijna iedereen er wel eens mee te maken. De één meer dan de ander, hoe oneerlijk dat ook is. In deze video lezen wij een opmerkingen voor - onder blogs en video's op Proud2Bme - die ons gekwetst hebben en laten we weten hoe dat voor ons voelde. We geven tips hoe wij daar mee omgaan, of in ieder geval mee om proberen te gaan, want het is niet altijd makkelijk. We hopen je met deze video een hart onder de riem te steken en je wat extra liefde te geven als je ook wel eens te maken hebt met rotopmerkingen.

Op Proud2Bme is vaker geschreven over rotopmerkingen en pesten. Deze blogs kan je hier vinden. Meer video's van ons vind je op ons YouTube-kanaal.

Hoe ga jij om met rotopmerkingen en pesten? 


Kom bij Proud2Bme gratis en anoniem in contact met lotgenoten, ervaringsdeskundigen, psychologen en dietisten. Op ons forum kun je jouw verhaal delen en/of vragen stellen. Ook kan je dagelijks met ons chatten (de agenda vind je hier). Wij staan voor je klaar.

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

anoniem - Dinsdag 12 januari 2021 13:39
pfoeh, wat een heftige reacties krijgen jullie over je heen, terwijl jullie je kwetsbaar opstellen om anderen te helpen. En zelfs ongenuanceerde opmerkingen of meningen kunnen het gevoel uitlokken om je te verantwoorden. Ik denk zelf dat het ook om de manier waarop gaat. Als iemand zou vragen, "maar hoe denk je hier en daar dan over" of "wat vind je dan van dit argument...?", dat klinkt al heel anders als wanneer mensen hun soms wat ongenuanceerde mening ergens droppen en verder niet uitnodigen tot gesprek. In zo'n situatie hoop ik (ook voor jullie) dat jullie boven degene kunnen gaan staan die zo'n opmerking plaats. Ik geloof niet dat jullie niet bereid zijn in gesprek te gaan over verschillende meningen, maar oordelen naar je hoofd geslingerd krijgen, dat verdient niemand. Bedankt dat jullie je ondanks zulke opmerkingen kwetsbaar op blijven stellen. Laten we niet vergeten dat we allemaal mensen zijn.
Anna-Greta - Dinsdag 12 januari 2021 13:53
Jeetje, wat een ontzettend heftige opmerkingen zeg....
Jullie stellen je juist heel erg kwetsbaar op en dan zijn zulke opmerkingen extra naar.
Jullie zijn toppers!!

Liefs,
Keeshe - Dinsdag 12 januari 2021 13:56
Jullie laten enorme kracht zien door te laten zien hoe het jullie raakt om die rot opmerkingen te krijgen. Ik vind dat zelf namelijk altijd moeilijk toe te geven als iets me zo heeft geraakt.

Ik vind Daphne juist een lieve, zachte speelse houding hebben, Irene is puur en zichzelf met het haar en de tattoos en humor, en Lonneke is heerlijk rustig maar krachtig hoe ze vertelt over haar nare ervaringen.

Jullie zijn stuk voor stuk mooie, sterke en dappere mensen. Laat niemand jullie iets anders wijs maken.
Lize - Dinsdag 12 januari 2021 14:19
Helaas zijn er genoeg mensen die puur om te kwetsen rotopmerkingen maken. Ik zou daarom niet op iedere nare reactie serieus ingaan, want dan loop je kans op een discussie met een troll. Maar dat is vast makkelijker gezegd dan gedaan.
Jammer dat dit gebeurt. Ik hoop voor jullie dat het merendeel van de reacties hier wel fijn of opbouwend is.
Lotte - Dinsdag 12 januari 2021 14:45
Wat een mooie en sterke video. Diep respect voor het werk wat jullie doen en hoeveel jullie durven blijven delen!

Key - Dinsdag 12 januari 2021 14:50
heftig om te zien dat mensen zo hard naar jullie kunnen zijn...ik ben jullie onwijs dankbaar voor jullie openheid, dit platform en jullie eerlijkheid.

Liefs ♥
britneyangel - Dinsdag 12 januari 2021 16:21
wat een goeie video. jullie zijn toppers en leuke meiden! ik hoop dat deze video helpt en dat jullie en andere geen vervelende reacties meer krijgen.
M. - Dinsdag 12 januari 2021 16:36
Wat naar zeg. Dank voor het delen van de tips.
Ji - Dinsdag 12 januari 2021 18:11
Zeurende meiden
Geertje - Dinsdag 12 januari 2021 18:23
Wat een mooie en moedige video. Ik heb veel bewondering voor jullie waardevolle werk. De blogs en vlogs inspireren me en geven steun. Ga vooral zo door, jullie zijn prachtvrouwen!
Annetk - Dinsdag 12 januari 2021 18:42
Heftig hoor dit soort opmerkingen. Ik denk wel eens dat er ook uit jaloezie zo gereageerd wordt. Want als iemand zelf midden in een ellendige eetstoornis zit en een ander heeft inmiddels zoveel herstel en is een mooi leven aan het opbouwen, daar kan niet iedereen tegen helaas.
Hele goede tips van jullie om hier mee om te gaan en ja, ik vind jullie ook toppers!
Lisa - Dinsdag 12 januari 2021 19:34
Wat een enorm mooie, open, empowering vlog.
Dankjulliewel.
De tips zijn waardevol.

Ik heb wel eens feedback gegeven onder jullie artikelen, maar altijd in de context constructieve feedback (althans, zo zag ik het zelf). Zo vond ik het bijvoorbeeld best moeilijk dat Lonneke een artikel maakte over Help, Rimpels! en Irene over ouder worden en je uiterlijk. Dat vond ik zelf minder passend voor een hulpverlenende site voor kwetsbare mensen omdat dat type artikelen zomaar nieuwe angsten kan opwekken.
Deze opmerkingen zijn altijd constructief bedoeld. Als ik jullie niet inspirerend had gevonden, had ik überhaupt geen moeite gedaan om feedback te typen. Jullie zijn mooie en inspirerende personen :) Super goed om deze video te maken. Ik denk dat het mensen drie keer laat nadenken voor ze iets plaatsen!!!
PROUD.
Tes - Dinsdag 12 januari 2021 20:15
Pfoe... heftig zeg! en wat dapper en kwetsbaar om hier ook nog een video over te maken. Dankjulliewel voor deze video.
Jullie zijn het waard ♥
blub - Dinsdag 12 januari 2021 22:54
er zitten zeker waardevolle tips in, maar ik vond het filmpje best langdradidig ik heb het meerdere keren doorgepoeld. wel tof dat julllie zo kwetsbaar durven te zijn
Lieke - Dinsdag 12 januari 2021 22:59
Ik vind jullie zó prachtig. Dank jullie wel voor alles wat jullie doen!
x - Dinsdag 12 januari 2021 23:10
Goede video!
Ik vind het altijd fijn als jullie vertellen over situaties die momenteel een rol spelen. Veel blogs gaan over jullie verleden en ik vind het dan lastig om advies aan te nemen. Achteraf advies geven is altijd makkelijk, maar ga het zelf eerst maar eens doen. Ik vind het fijn om te zien dat jullie nog steeds lastige momenten hebben (niet fijn voor jullie natuurlijk :)), waardoor jullie wat 'menselijker' lijken en 'geloof' adviezen dan ook beter.

Lijkt me inderdaad lastig om zulke reacties te ontvangen wanneer je je kwetsbaar opstelt. Ook mooi om te zien dat jullie zo veel gegroeid zijn qua zelfvertrouwen. Ik denk dat jullie hier vroeger heel anders mee om waren gegaan!

Bedankt voor jullie inzet!
Laura - Woensdag 13 januari 2021 10:57
Heb de video bekeken en merkte toch dat het me niet lekker zat. Ben het overigens helemaal eens met hoe hard en niet eerlijk er gereageerd op jullie. Alleen bij het stuk van Lonneke merkte ik toch een soort van irritatie. Heb de reactie ook voorbij zien komen en was het absoluut niet eens met de formulering, maar er zat wel een grote kern van waarheid in. Zeker als je er bijna een documentaire overmaakt en zoveel blogs aan wijdt, dan kan ik me voorstellen dat iemand daar op zo een manier op reageert. Als het je niet om de gebeurtenis ging dan had je naar mijn idee niet zoveel blogs hoeven wijden aan misbruik, maar aan het wantrouwen naar die persoon en wat het voor jou zo erg maakte. Ik vond het persoonlijk een beetje overkomen als kijk mij het nou zo zwaar hebben en ben inmiddels ervaringsdeskundige op dat gebied en dat staat totaal niet in verhouding nee met wat je is overkomen.
Anoniem - Woensdag 13 januari 2021 14:30
Hoi Laura, dank voor je reactie! Ik begrijp wat je zegt. Bij het ervaren van een negatieve ervaring reageert iedereen anders. Wat de één typeert als misbruik, zou de ander zo niet durven noemen. Echter hierbij gaat het niet om goed of fout, maar om je eigen ervaring. Wanneer de ander iets ervaart als misbruik, is het aan ons om deze ervaring serieus te nemen.
Het kan zijn dat Lonneke op dit moment ergens anders de nadruk op legt, dit is haar reactie op dat moment. Op een ander moment reageer je soms anders, dit hoeft het voorgaande niet in een ander licht te stellen.
Keeshe - Vrijdag 15 januari 2021 11:34
Erg jammer dat mensen een heftige gebeurtenis in gradaties indelen. Haar blogs gaan er juist om hoe ze ermee dealt en kan een inspiratie zijn voor mensen die iets soortgelijks hebben mee gemaakt in welke gradatie dan ook. Als een blog je niet helpt als lezer dan zit er maar 1 ding op: de pagina weg klikken. Als je zelf iets "heftigers" hebt mee gemaakt dan Lonneke wil je ook niet van iemand anders horen "tekent dit nou werkelijk jouw leven? Dan kan je maar weinig aan". Zo'n rot opmerking is nergens voor nodig en kan zelfs schadelijk zijn.
D - Zaterdag 16 januari 2021 13:15
Lonneke zegt ook niet dat ze zich er niet in kan verplaatsen hè? Ik persoonlijk kan me ook goed voorstellen dat, wanneer je jaren en jaren van misbruik kent oid, een blog over één ervaring iets bij je triggert. Toch vind ik het niet fair dit bij de ander, in dit geval Lonneke, neer te leggen. Nergens in Lonneke haar verhaal stelt ze dat haar pijn vergelijkbaar is met die van mensen die erger meemaken. Dat kan ook helemaal niet; we hebben allemaal onze eigen pijn in het leven. Vergelijken heeft geen zin. Misschien voelt dit voor Lonneke wel als een groot thema in haar leven, waardoor het haar aandacht vraagt en ze er meer over schrijft. Er zijn vast ook meiden die zich wèl in Lonneke herkennen en hier veel uit halen, misschien juist ook dat ook eenmalig misbruik erkenning verdient want dat is zo. Maar dat zegt niets over meer ernstig misbruik, want tuurlijk mag je jezelf ook altijd erkenning geven voor het feit dat dit soort nare gebeurtenissen een grotere en meer ingrijpende rol spelen in je leven. Maar vergelijken is kwetsend.
Vlinder - Woensdag 13 januari 2021 18:20
Meiden.

Twijfel absoluut aan jullie zelf en aan jullie kunnen! In mijn ogen zijn jullie toppers. Ik heb zoveel gehad aan deze site in moeilijke tijden al jaren lang. Dit is het enige platform waar mensen eerlijk zijn, jonge vrouwen moeite mogen hebben en kwetsbaar zich opstellen. Ik studeer nu weer, ik heb ADD, ik durf dit niet kenbaar te maken. Ik krijg vaak de opmerking naar me hoofd dat ik aandacht wilt. Onbewust ga je je dan toch anders gedragen. Er opletten, doe ik iets verkeerd zelf zo heftig dat het mijn eetstoornis weer heeft getriggerd waar ik een jaar mee bijna van verlost was. Is er niets mis met mij? Nee, absoluut niet!

Bedankt voor het delen. Blijf doen wat jullie doen.

Ik kijk graag naar jullie filmpje en ook deze vlog was weer heel relevant. Een actueel onderwerp.
Anne - Donderdag 14 januari 2021 08:12
Ik vind dit echt een verademing deze blog. Want vaak denk ik bij bezoek aan proud van oh ja, dit is gemaakt door mensen die hersteld en onschendbaar zijn. Zij zijn beter, en ik niet. Het is fijn om te weten dat jullie ook mensen zijn. Niet dat het jullie overkomt natuurlijk.

Ik kan heel erg schrikken van dingen die waar zijn, maar die een ander negatief interpreteerd. Ik werd in mijn eigen familie altijd gepest door mijn ogen terwijl ze me juist een internationale carrière als model gaven. Ik kreeg altijd veel complimenten over mijn benen en juist als model waren ze weer te gespierd en te groot. De een noemt mijn korte haar Frans chic en de ander noemt het jongensachtig. Net zoals zwarte kleren. De een vind het mooi minimalistisch en de ander vind het depressief en zegt ‘doe er eens wat aan’. Ik heb tijdens mijn studie zelfs een keer gehoord ik kan niet met jou werken want je hoofd staat me gewoon niet aan (ik was actrice die hielp met assessments). Mijn zus zag dat ik onzeker was en noemde mij een loser die de wereld niet aan durft. Zulke dingen zijn verwarrend als je kwetsbaar bent. Want ikzelf heb er ook een handje van om mijn kenmerken op een manier te interpreteren passend bij mijn bui. Een mix van kwetsbaarheid zo samen met reacties van anderen.

Jullie video laat me zien dat gezien worden niet eng hoeft te zijn omdat er altijd wel wat te zeiken valt.

Liefs Anne
arwen - Donderdag 14 januari 2021 08:51
Hee,

Wat naar dat jullie met zulke rotopmerkingen te maken hebben. Ik vind jullie video's altijd heel fijn om naar te kijken. En ik heb er ook altijd veel steun aan.
Blijf gewoon jezelf en laat je niet gek maken!

Groetjes Arwen
L - Zaterdag 16 januari 2021 10:14
@De redactie, ik weet niet of jullie dit nog lezen, maar ik vind juist dat de laatste jaren de blogs en videos heel goed en behulpzaam zijn! Ze gaan (net zoals een eetstoornis) over meer dan alleen eten, hebben een fijne diepgang en ik kan echt wat met de tips die jullie geven. Het is fijn om iets te hebben om op terug te vallen nu ik geen therapie meer heb. Bedankt!