Vet Gezellig: autisme bij vrouwen

 

Gisteren, dinsdag 2 april, was het Wereld Autisme Dag. Overal in de wereld wordt op deze dag aandacht gevraagd voor autisme. Hoe is het om autisme te hebben? Hoe is het om autisme te hebben als vrouw? En hoe is het om op latere leeftijd gediagnosticeerd te worden met autisme? Op deze (en meer) vragen zoekt documentairemaker Alwin (op Youtube en Instagram ook wel bekend als 'Vet Gezellig') een antwoord. Dit doet hij samen met zijn vriendin Ghislaine, die zelf autisme heeft.

Waarschuwing: in de documentaire wordt kort gesproken over zelfdoding. Worstel jij met gedachtes hierover en/of heb je de behoefte om de dood te bespreken? Je kunt altijd terecht bij 113.nl.

Ghislaine vertelt onder andere waarom zij het lastig vindt om te vertellen dat ze autisme heeft. Ze loopt aan tegen vooroordelen die bestaan over autisme (denk aan het hebben van een ontwikkelingsachterstand, weinig aandacht hebben voor anderen en een gesprek niet op gang kunnen houden) en dat deze door de media in stand worden gehouden (neem bijvoorbeeld Sheldon uit The Big Bang Theory). Vooroordelen die helemaal niet op haar van toepassing zijn... 

Niet alleen Ghislaine doet haar verhaal. Ook komen Samyra en Madelon aan het woord. Beiden delen zij hoe zij de diagnose hebben gekregen en wat dit voor hen heeft betekend. Daarnaast worden ook een psycholoog en autismecoach geïnterviewd.

Wil je meer lezen over autismediagnoses op latere leeftijd? Eerder publiceerden wij al een interview met schrijfster Judith Visser, die vertelt hoe dit bij haar ging. Zelf schreef ik vorig jaar de blog 'Net geen autisme'. Ook al heb ik zelf geen diagnose, ik scoorde destijds wel hoog in het autistisch spectrum en ik herken zelf dan ook best wel het één en ander dat in de documentaire besproken wordt.

Ik hoop dat de vooroordelen die er nu nog over bestaan, langzaam minder sterk zullen worden. Dat het makkelijker zal worden om meer openheid te creëren. Ik denk dat deze documentaire hier een mooie bijdrage aan kan leveren.

Wat vind jij van de documentaire? Zijn er dingen voor jou herkenbaar? 

Deze blog kwam oorspronkelijk online in 2021


Kom bij Proud2Bme gratis en anoniem in contact met lotgenoten, ervaringsdeskundigen, psychologen en dietisten. Op ons forum kun je jouw verhaal delen en/of vragen stellen. Ook kan je dagelijks met ons chatten (de agenda vind je hier). Wij staan voor je klaar.

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

e - Dinsdag 2 maart 2021 19:14
Mooi en duidelijk! En heel herkenbaar!
Floor - Woensdag 3 maart 2021 18:45
Interessant! Ga hem kijken.
Lost girl - Donderdag 11 maart 2021 19:00
Heb hem net gekeken. Vind het een hele fijne docu.
Esther 1985 - Zaterdag 5 februari 2022 04:39
Heb sinds 2020 te horen gekregen dat ik autisme heb... Maar hoe vind je de juiste begeleiding bij autisme, add en eetstoornis