Samen pizza eten

 

Wie onze photo blogs en video's bekijkt, ziet regelmatig pizza's voorbij komen. Omdat ik hier weleens vragen over krijg, besloot ik mét jullie vragen en gedachten over pizza, een video te maken. Dus maak het jezelf comfortabel op bed - zoals ik - of schuif lekker aan. Ik nodig je uit om samen met mij pizza te eten en met elkaar alle eetstoornisgedachten hierover te relativeren. Want een eetstoornis hebben en geen pizza durven eten, dát is pas ongezond. 

Op ons YouTube-kanaal staat elke dinsdag een nieuwe video voor je klaar! Zo nemen we je regelmatig een dagje mee in ons eetpatroon of bespreken we een serieus onderwerp in onze ProudPraat-serie. Mis je iets? Laat het weten in de reacties!

 ♥ 

Even een gouwe ouwe vandaag: deze blog kwam oorspronkelijk online op 13 juli 2021 en is te mooi om te vergeten


Kom bij Proud2Bme gratis en anoniem in contact met lotgenoten, ervaringsdeskundigen, psychologen en dietisten. Op ons forum kun je jouw verhaal delen en/of vragen stellen. Ook kan je dagelijks met ons chatten (de agenda vind je hier). Wij staan voor je klaar.

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Lisa - Dinsdag 13 juli 2021 13:24
Zulke herkenbare gedachten, fijn om het je te horen relativeren. Stiekem weet je het meeste wel gewoon, maar op de een of andere manier komt het zo toch net wat beter binnen.

ps. hier "snijden" wij onze pizza met een schaar haha. Klinkt gek, maar het werkt mega ideaal haha.
Patroklos10 - Dinsdag 13 juli 2021 13:38
scheuren is ook leuk en lekker knoeierig. Hoe maak jij de schaar schoon? Niet direct daarna mooi papier knippen dan maar haha.
Astrid - Woensdag 14 juli 2021 07:20
Onder de kraan gewoon.. knippen hier ook altijd
:) - Woensdag 14 juli 2021 12:46
Ik hoop dat ook mensen die hun schaar enkel voor papier gebruiken deze ook af wassen om de zoveel tijd 😂
Daphne - Proud2Bme - Donderdag 15 juli 2021 10:21
Hi Lisa,

Dank voor je reactie en fijn dat de video die bevestiging kon geven. Haha, ik ken overigens best veel mensen die hun pizza knippen! Werkt inderdaad ook super goed en ziet er ook nog eens grappig uit.

Fijne dag vandaag!
Liefs!
Astrid - Dinsdag 13 juli 2021 13:33
Ik ben echt gek op pizza.
We eten het altijd na een F1 race met de kinderen.
Tussen de middag maak ik nog wel eens een pizza wrap.
w - Dinsdag 13 juli 2021 13:52
Ik dacht eerst.. ja hoor 26 minuten over een pizza eten, maar zulke ware opmerkingen erbij en ook dat je gewoon relaxed een pizza tussendoor eet, geniaal, dank je wel. Ik heb denk ik ook best moeite met pizza eten, het was voor mij altijd wel eetbui voedsel idd.. en eet het nu ook niet meer zo, maar dat is om andere redenen, maar in 'nood' zou ik het best nog eens eten.
Daphne - Proud2Bme - Donderdag 15 juli 2021 10:23
Hi W,

Dank voor je reactie, fijn dat de video uiteindelijk helpend was. Herkenbaar dat pizza in verschillende fases, en met verschillende redenen, moeilijk kan zijn. Ik hoop dat je daar gaandeweg je weg in vindt en de stappen kunt zetten die jij wilt en nodig hebt.

Fijne dag vandaag.
Liefs!
Amelie - Dinsdag 13 juli 2021 14:23
Dankjewel voor dit supergoed initiatief en hele fijne video, Daphne. Je bent echt een geweldig mens!

Liefs, Amelie

Daphne - Proud2Bme - Donderdag 15 juli 2021 10:23
Dankjewel Amelie voor je fijne en lieve reactie! Goed om te lezen :)

Liefs!
britneyangel - Dinsdag 13 juli 2021 18:46
wat een goeie blog weer! was je pizza niet koud toen je de laatste punt nam? haha
Daphne - Proud2Bme - Donderdag 15 juli 2021 10:24
Hi Britney,

Dank voor je reactie! Haha, een beetje koud wel. Maar stiekem vind ik koude pizza net zo lekker ;)
Pinklady89 - Dinsdag 13 juli 2021 18:59
Pizza eten op witte lakens (en volgens mij ook met een witte broek aan): jij durft! Verder een fijne video met heldere perspectieven op eetgestoorde overtuigingen.
britneyangel - Dinsdag 13 juli 2021 20:40
wel gevaarlijk, hopelijk heb je niet geknoeit!
Maya - Woensdag 14 juli 2021 09:22
Hoi Daphne, leuke video! Ik zie de laatste tijd vaker in video’s dat jullie vragen hebben gesteld op insta. Ik heb die keer op keer gemist merk ik. Wanneer plaatsen jullie die over het algemeen? En dan in de stories waarschijnlijk? Lijkt me leuk om een keer wat te kunnen vragen namelijk, maar jammer als ik er pas in een video achter kom dat er wat gevraagd is.
Daphne - Proud2Bme - Donderdag 15 juli 2021 10:27
Hey Maya,

Ah dat begrijp ik, vervelend dat je die oproepjes steeds mist. We stellen regelmatig vragen op Instagram in onze story, voor bijvoorbeeld input voor een video als dit of een Q&A. Daar zijn alleen geen vaste dagen of tijden voor. Prangende vragen of suggesties waar je een keer een video over zou willen zien, kun je wel achterlaten in de reacties of op het forum. Ook dat nemen we mee!

Liefs.
Laura - Woensdag 14 juli 2021 11:03
Mijn eetgestoorde gedachte gaat direct naar:
- Maar dit is een 'gezonde pizza' die jij eet ? (veel groenten, weinig kaas, van bij een echte italiaan met verse groenten...)

Ik heb ontzettend veel moeite met typische industriële pizza van bij Pizza Hut met veel kaas, veel olie en vettig deeg. Hoe gaan jullie daarmee om?
Daphne - Proud2Bme - Donderdag 15 juli 2021 10:30
Hi Laura,

Wat vervelend en lastig dat die pizza's zo veel moeite en strijd kosten. Ook herkenbaar en goed om die angst en die gedachten uit te dagen, denk ik. Op onze Instagram, in onze blogs en video's zie je ook wel eens andere 'soorten' pizza terugkomen. Daarin verschilt het voor mij niet met deze pizza; het blijft een maaltijd die in een gezond eet- en leefpatroon past.

Wellicht dat deze blogs ook nog kunnen helpen bij het aangaan van die 'fearfoods':
https://www.proud2bme.nl/tag/fearfood

Veel sterkte en succes!
Liefs.
A. - Woensdag 14 juli 2021 11:19


Dank Daphne voor deze video.
. Al die gedachtes bij eten steeds!
Eigenlijk is eten gewoon heel simpel. Van binnen ziet alle eten ongeveer hetzelfde uit, wij maken de buitenkant de verpakking en de vermeende symboliek (dik/dun gezond /ongezond) tot een obsessie. Dat maakt ons ziek op alle vlakken van het mens zijn.
Als je nou eens dankbaar was voor het eten dat het leven mogelijk maakt (ook een pizza) en dat je je lichaam ermee in stand kan houden en er voor ging bidden en danken in plaats van mee te gaan in de discussies in je hoofd zoals in de blog beschreven.

Een ding wat mij trof is dat wij steeds het idee koesteren dat vrouwen maar kleine beetjes moeten eten, het liefst heel gracieus en elegant ook nog eens. Terwijl wij ook gewoon hard werken en honger hebben. Eigenlijk zijn wij helemaal niet zo geemancipeerd zoals wij denken zoalng dat idee ons onderdrukken.
"Vrouwen moeten een salade eten en op een bankje of op het strand mooi zitten wezen" zo iets..
Daphne - Proud2Bme - Donderdag 15 juli 2021 10:38
Hey A,

Dankjewel voor je reactie. Mooie toevoeging van je en ik denk dat hoe meer we ons bewust worden van die verwachtingen en 'regeltjes', hoe meer grip we kunnen krijgen op onze keuzes daarin. Ik hoop dat je je daarin ook steeds meer gesterkt voelt.

Fijne dag!

Liefs!
Patroklos10 - Woensdag 14 juli 2021 14:11
een dame in mooie kleding en op witte lakens die een pizza eet is toch juist het toppunt van CHARMANT! Eet jij de korstjes ook op of vind je die stiekem het lekkerste? #ikwel
Patroklos10 - Woensdag 14 juli 2021 16:23
ik heb juist het idee dat (deze iig) pizza wel gezond is: bodem is granen/tarwe, kaas is eiwitten en vder gewoon groente. Wat zou er ongezond aan kunnen izjn dan?

Ook een keer samen pannenkoeken eten? of ijs? Leuk om dit soort video's te kijken. echt helpend!
Pinklady89 - Woensdag 14 juli 2021 19:22
Oprechte vraag (ook aan de anderen die het over gezonde en ongezonde pozza's hebben): waarom houdt de vraag of een/deze pizza gezond is je bezig? Een pizza is... een pizza. Gezond, ongezond, veel macro's, weinig macro's, verboden voedsel, eetbuivoedsel... Allemaal oordelen die we eraan kunnen hangen. Maar waarom? Dat soort oordelen genereren doorgaans eet- en compensatieregels die de eetstoornis in stand houden. Ik begrijp oprecht niet wat het toevoegt om deze pizza - die Daphne gewoon omschrijft als een favoriet van haar favoriete Italiaanse restaurant (geloof ik) - te analyseren in termen van (on)gezond.
Anne2 - Donderdag 15 juli 2021 05:20
Het heeft ook helemaal geen zin om te zitten analyseren. De hersenen zijn gewoon GEPROGRAMMEERD om zo te denken.
Enerzijds gaan mensen obsessief aan eten denken als ze te weing eten of behoefte hebben aan meer eten dan zij zelf willen toegeven. Daar kan je niet zo veel aan doen behalve meer eten... Anderzijds zijn de hersenen geprogrammeerd om dit soort gedachtes te hebben. Alle campagnes van overheden en dieetprogrammas en informatie over gezond eten ten spijt :die werken niet. Het enige wat gebeurt is dat mensen een haat-liefdes verhouding hebben met eten en idd het gevoel hebben dat ze "zondigen" en dan weer gaan compenseren op de een of andere manier.
Je kunt jezelf trainen in anders denken. Maar je moet wel doorzetten en stoppen met dezelfde soort(di) eetinformatie tot je te nemen want daarmee train je je hersenen continu in dezelfde richting te denken(eet- en lichaamsobsessief) Soms (vaak) kunnen zelfs dietistes of misschien juist dietistes en zulke mensen je gevangen blijven houden in hetzelfde stramien.

En eten zoals pizza en pannenkoeken, ijs is juist extra aantrekkelijk wanneer je energietekort hebt. OMDAT het eigenlijk perfect is om makkeljk je(super hard nodige) calorieen binnen te krijgen. Zonder dat je enorme hoeveelheden binnen moet zien te werken van minder energierijk voedsel. Daarom verzin je dan smoesjes om jezelf ervanaf te houden zoals: het is niet gezond het is te dit of te dat of er zitten dit of dat erin en dat doe je zoo lang dat je ECHT gelooft dat alleen "sla en komkommer, en dan nog de ekologische, non gmo, biodynamische,fair trade, klimaatpositieve versie daarvan" nog gezond en goed is om te eten en tenslotte verdraagt je lichaam ook niets anders meer. Dan denk je :zie je wel "ik had gelijk" het is inderdaad slecht voor mij om pizza te eten. 👍(😭😭😭)
En dan op een gegeven moment ga je het juist wel veel eten maar voel je je superslecht erdoor...
De frustratie afreageren op anderen....
(Zie wat een es met je doet!) Je wordt er niet bepaald een beter mens van, maar het komt alleen door het eten en niet door jezelf.
Dit weet iedereen al wel maar het verbaast mij dan ook om zulke negatieve eetopmerkingen te lezen hier omdat het toch een positieve anti es platform moet zijn.

Laten we toch loskomen van de eetstoornisgrdachtes, en vooral ook EERLIJK zijn tegenover onszelf 🐖🐷


Daphne - Proud2Bme - Donderdag 15 juli 2021 10:35
Hi PinkLady & Anne,

Mooie vragen en toevoegingen van jullie. Het kan best een meerwaarde zijn om er eens zo over na te denken. Het categoriseren is inderdaad enerzijds heel erg menselijk en begrijpelijk, maar des te belangrijker om jezelf de vraag de stellen 'waarom' we dat doen. En of het helpend is natuurlijk.

Wat ik in de video ook benoem: vaak is het oordeel over het eten zo veel ongezonder en zo veel schadelijker, dan het eten zelf. Zeker als het gaat over een eetstoornis. Alleen maar goed om daar met elkaar waar nodig over in gesprek te blijven.

Hele fijne dag vandaag!
Liefs.
Daphne - Proud2Bme - Donderdag 15 juli 2021 10:40
Hi Patroklos,

Dankjewel voor je reacties en een goede tip voor komende video's. Wie weet volgen er meer zoals deze.

Hele fijne dag!
Liefs.
G. - Donderdag 15 juli 2021 09:49
:) super fijne video! Krijg wel ook zin in pizza to be honest, als ik de video zo zie. Spannend ook icm witte lakens, doe je goed.

Thanks voor het maken en delen van de gedachten die je er mogelijk bij kan hebben.

Ikzelf ervaar dat het voor mij normaler word als ik vaker "oefen" met pizza eten. Gevoelens en gedachten rondom pizza eten nemen daardoor af. Grjs
Daphne - Proud2Bme - Donderdag 15 juli 2021 10:36
Hi G,

Dankjewel voor je fijne reactie! Fijn dat je zelf ook merkt hoe normaler het allemaal kan worden en dat de gedachtes erover afnemen. Doe je zelf ook enorm goed en mag je trots op zijn!

Liefs!
N. - Vrijdag 23 juli 2021 22:02
Lieve Daphne,

Dankjewel voor deze mooie relativerende video! Erg fijn en hoopgevend om te zien dat het echt mogelijk is om na eetstoornis herstel weer zo vrij te kunnen zijn en echt weer te kunnen en mogen genieten van het eten van een lekkere pizza :)
In de video heb je het over een andere video die je gemaakt hebt met Irene samen waarin jullie het hebben over het wantrouwen naar andere mensen en de controle willen houden over wat je eet door altijd zelf je maaltijd te willen maken (want dan weet je precies wat erin zit). Wat is de titel van deze video en kan ik deze nog ergens vinden? Ik vind dat zo herkenbaar...

Liefs N.
Hoepie - Dinsdag 5 oktober 2021 22:22
Ik wil deze week ook proberen een pizza te gaan eten, maar wat een herkenbare gedachtes!!!
Vooral diegene van compensatie overdag of de dag erna. Het slecht voelen over iets wat je gegeten hebt en dit je hele persoon laten afkraken. De associatie met een eetbui.
En je eigen lichaamsgrootte tov een hele pizza. Ik ben maar 1.65 en een hele pizza is veel te veel en geeft mij buikpijn.

heel fijn om jouw kijk hierop te horen, die is zo anders dan ik van mijn moeder heb meegekregen!!
ano - Dinsdag 2 januari 2024 13:22
oh, ken deze al. Jammer dat er geen nieuw dagjemee is dan vandaag. Had ik wel even zin in zo in het nieuwe jaar om goed te beginnen.