Praten over problemen met Proud2Bme

 

Voor het YouTube kanaal van Proud2Bme maken we al een flinke tijd allerlei soorten video's. We nemen jullie dagjes mee, we laten jullie zien wat we eten en we reviewen nieuwe producten. De komende tijd willen we graag iets nieuws introduceren: Praten Over Problemen. We willen om de 4 weken (of vaker, afhankelijk van het aantal vragen) vragen gaan beantwoorden van jullie. Heb je vragen over zelfbeeld, onzekerheid, depressiviteit, eetstoornissen of andere psychische problemen, dan kun je ze onder deze blog of onder de video op YouTube stellen. Wij zullen dan de meest voorkomende vragen uitkiezen en er een aantal beantwoorden in de video.

Je kunt je vragen ook (evt anoniem) naar ons mailen. Dat kan via: probleem@proud2Bme.nl. We hopen niet alleen degenen die de vragen insturen te helpen, maar ook iedereen die de video's bekijkt en zich erin herkent.

Liefs, Nouska, Laura & Scarlet

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Maanmeisje - Dinsdag 13 januari 2015 13:19
Goed idee!
.c - Dinsdag 13 januari 2015 13:35
Ja leuk
Want to win - Dinsdag 13 januari 2015 13:36
Wat een ontzettend leuk idee!
.c - Dinsdag 13 januari 2015 13:41
Niet meer kunnen omgaan met soicale activieteiten ik vind het moeilijk om vriendem te maken op een nieuwe school of in het dorp omdat ik continu bmg ben an wat ze ban me vinden als ik naar een nieuwe school ga krijg ik waarschijnlijk geen een goeie vriendin of vriend
.c - Dinsdag 13 januari 2015 13:41
Of Bang zijn om weer nar scholl te gaan
she - Dinsdag 13 januari 2015 13:48
de haast magische aantrekkingskracht die afvallen heeft. Ook al heb ik alweer een gezond eetpatroon en wil ik het niet meer, de eetstoornis is soms als een verslaving die kan zorgen dat ik zomaar ineens weer obsessief ga googlen naar afvallen. Waarom voelt afvallen als iets moois en aantrekkelijks, terwijl je weet dat het niet goed is? waarom is er nog steeds een gevoel van trots over het laagste gewicht?
-- - Dinsdag 13 januari 2015 13:53
Ik vraag me wel eens af wanneer wat je nou of je een ES hebt, deze vraag wordt vaak gesteld en ik weet dat alleen artsen deze mogen vast stellen. Maar één criteria waarmee ik worstel is; dat het je leven belemmerd.
Ik vraag me af in welke zin dat is, is het slecht niet meer durven zwemmen uit angst om je lichaam te laten zien en denk je veel na over eten/niet eten....
Of wordt er meer mee bedoelt dat je vrienden verliest, je school wordt belemmerd etc.

Loop met deze vraag eigenlijk al wel een tijd rond, dus ben benieuwd naar jullie antwoord. Deze vraag stel ik overigens ook om te kijken in welke richting in hulp moet zoeken.....

Liefs!
Marith- - Dinsdag 13 januari 2015 14:01
Mooi initiatief!! Wanneer ik een vraag heb, zal ik deze zeker stellen.
Katja - Dinsdag 13 januari 2015 14:10
Super goed dat jullie dit doen! Ik denk dat dit erg helpend kan zijn.
Ik heb wel een vraag. Ik heb heel erg het idee dat mijn eetstoornis niet erg genoeg is en is geweest. Ik stel allerlei ontzettend ongezonde eetstoornis doelen voor mezelf. Hebben jullie tips om hiermee om te gaan? Alvast bedankt!
Sharon - Dinsdag 13 januari 2015 14:12
Goed idee meiden!
anoniem - Dinsdag 13 januari 2015 14:20
Hoe moet je omgaan met de constante drang om te presteren en altijd maar ''alles'' goed te doen? En hoe moet je dit proberen los te laten?
toverbal - Dinsdag 13 januari 2015 14:20
goed idee!
ik zou me graag zekerder willen voelen over mezelf en mijn kunnen, ik twijfel vaak of ik het allemaal wel goed doe..
Diede - Dinsdag 13 januari 2015 14:23
Wat een mooi initiatief!!
Lonely - Dinsdag 13 januari 2015 14:44
Ik vind het nog steeds erg lastig om in het bij zijn van anderen mensen te moeten eten. Waardoor ik vaak op school bv. niks eet. Hebben jullie hier tips voor?
S - Dinsdag 13 januari 2015 15:03
ja, mijn vraag brand nu al een week op mijn tong. Na jarenlang ondergewicht te hebben gehad vanwege mijn eetstoornis, was ik tot een gezond gewicht gekomen. Maar nu weeg ik juist iets teveel.. Ik raakte zo in paniek en weet echt niet hoe ik dit aan moet pakken. Hoe voorkom je terugval als je wel weer af wilt vallen?
Cristina6 - Dinsdag 13 januari 2015 15:03
ooooooooh da's echt een superidee!! Dank je wel! Ik kijk al uit naar de volgende video's!!! xxx
M. - Dinsdag 13 januari 2015 15:16
Ik heb ook wel hetzelfde probleem als Katja: het idee dat je nooit erg genoeg bent geweest. Geen kliniek, geen ziekenhuis, enkel ambulante behandeling. Ik weet dat iedere vorm van een eetstoornis ernstig is, ik zeg dat zelf ook vaak tegen leden op het forum, maar toch blijft het lastig.
Amber - Dinsdag 13 januari 2015 15:33
Wat als je het geloven in de mogelijkheid tot verbetering/genezing verloren bent of aan het verliezen bent?
Hier worstel ik erg mee in de zin van een depressie, maar dit is ook van toepassing op mijn eetstoornis. Vooral mijn depressie is op dit moment een zwaar gevecht. Zo somber, de dagen maar doorkomen en weer opzien tegen een nieuwe dag. En waarvoor? Want weinig boeit me. Verdwijnen van de wereld is geen optie. Dus de dagen maar overleven en overleven en overleven, dag in dag uit.
Hier zou ik wel wat tips bij kunnen gebruiken.
Yla - Dinsdag 13 januari 2015 15:41
Je leven in de maatschappij weer oppakken na een opname

Vind trouwens een leuk en goed idee
L. - Dinsdag 13 januari 2015 16:07
In aanvulling op andere vragen hierboven:

Hoe een terugval te voorkomen wanneer je een gezond en sterk gewicht heb bereikt (misschien wel iets over het BMI) na ondergewicht.

Welke mentale stappen kan je hiervoor bijvoorbeeld doorlopen wanneer je last krijgt van eetstoornisgedachten?
En welke praktische stappen kunnen 'we' toepassen wanneer we ons onprettig voelen in ons lijf en ook vooral hoofd denk ik.

De gedachten sturen je namelijk weer richting afvallen...

Super dat hier filmpjes over komen!
b.. - Dinsdag 13 januari 2015 16:27
Super idee!

Ik ook hetzelfde als wat katja zei.
Zelf zit ik ook altijd nog met de vraag hoe je het best de ruzie met je ouders kan voorkomen/vermijden of oplossen.
Anoniempjeee - Dinsdag 13 januari 2015 16:30
Hay, wat een top idee en ik denk dat jullie hiermee mij en veel anderen kunnen helpen. Ik worstel vaak met het stellen van doelen die haalbaar zijn, ik eis soms teveel van mezelf of maak een uitdaging waarvan op dat moment nijna zeker is dat ik het niet ga halen, daar stel ik mezelf dan mee teleur.

Mijn vraag is:
Hoe stel je de juiste uitdagingen en doelen die haalbaar zijn om een succeservaring te hebben, in plaats van jezelf teleur te stellen met het niet halen van je doel en daardoor het gevoel te hebben dat je faalt?
renskeproud - Dinsdag 13 januari 2015 16:49
goed idee
meschien binnenkort in een brief
groetjes renskeproud
Elskebilt - Dinsdag 13 januari 2015 17:00
wat een ontzettend goed idee!

Ik zou het ontzettend keuk vinden als jullie een video zouden maken aver zekfwaarderin / zekdacceotatie, ik vind dit namelijk ontzettend lastg en bij mij zijn dit een van ee hoofdpunten in mijn annorexia.

Lieve groetjes Elske

Elskebilt - Dinsdag 13 januari 2015 17:02
Wat ik hierbij nog ben vergeten te zetten is.. Dat het vaak ook te maken heeft met perfectinisme.

Voor iemand anders zie ik er leuk uit, maar zelf vind ik het niet leuk dat.....
Iemand anders vind mijn tekening mooi, ik ook wel maar...

Enz.

Xx ;)
flower - Dinsdag 13 januari 2015 17:09
Ik vraag me af, hoe ga je om met lichamelijke veranderingen bij aankomen, je dik voelen terwijl je nog ondergewicht hebt, en bewegingsdrang
Janieke - Dinsdag 13 januari 2015 17:20
Is het mogelijk zelf uit een eetstoornis en depressie te komen?
Maria - Dinsdag 13 januari 2015 17:25
Wauw wat een goed idee!!!
Weten jullie waar die eeuwige honger vandaan komt, ook als ik een paar dagen wél goed heb gegeten krijg ik toch nog vreselijke honger! Ik vind dit erg frustrerend want dan verlies ik de moed weer om te herstellen!! Hebben jullie tips??

Xx Maria
*** - Dinsdag 13 januari 2015 18:07
Leuk!
En eigenlijk heb ik wel een vraag. Wat ik me al een hele tijd afvraag: hoe gingen jullie om met het kijken op lange termijn? Om concreter te zijn: stappen zetten in genezing is één ding, maar dat volhouden vind ik nog iets anders. Als ik kijk naar wat een weg ik nog moet afleggen, lijkt me dit soms zo absurd lang. Het lijkt me soms zo gemakkelijk moet ik van vandaag op morgen wakker worden en ik en gezond gewicht hebben. Ik weet niet of dit herkenbaar is? Misschien ben ik wel raar daarin :-p Hoe hebben jullie een evenwicht gevonden tussen te kleine stappen zetten en niet vooruit gaan/te snel willen gaan met het risico van terug te vallen?
Dit klinkt misschien erg vaag (en dat is het ergens ook) maar misschien is het wel leuk omdat jullie er dan een stuk je eigen interpretatie in kunnen leggen.

Ow, en hoe omgaan met frustraties/teleurstellingen van familie, je schuldig voelen tegenover hen en in welke mate je hen betrekt in herstel, vind ik ook wel interessant.
ANONIEM - Dinsdag 13 januari 2015 18:12
Hoe om te gaan met het doorslaan van anorexia naar (licht) overgewicht door eetbuien en weer een gezonde relatie met eten krijgen. (Niet meer doorslaan naar veel of weinig eten)
xx - Dinsdag 13 januari 2015 18:31
Om gaan met de drang als je eenmaal weer op gezond gewicht zit om je eetlijst niet meer te volgen. Dus andersom: je eetlijst blijven volgen als je weer een gezond gewicht hebt.
mar - Dinsdag 13 januari 2015 18:35
wat zeg je tegen familie(die je niet vaak ziet) hoe het met je gaat... terwijl het al jaren op en neer gaat.
anoniem - Dinsdag 13 januari 2015 18:57
Net zo als lonely eet niks bij andere
Astrid - Dinsdag 13 januari 2015 19:25
Wat fijn dat jullie dit gaan doen! Ik heb ook een vraag die ik mezelf elke keer afvraag hoe jullie daar mee omgaan als ik op de site een negatieve reactie zie op een goed bedoeld en eerlijk blog van jullie: Hoe ga je om met negatieve kritiek? In het algemeen, maar zeker over persoonlijke dingen; als bijvoorbeeld iets waar je hard aan hebt gewerkt word afgekraakt, als jouw mening belachelijk wordt gemaakt of als mensen vinden dat je geen goede vriendin bent, omdat je niet vaak genoeg belt? Hoe laat je je dan niet helemaal in een negatief gevoel meeslepen dat je het niet goed genoeg doet, maar blijf je tegelijkertijd open staan voor (opbouwende) kritiek? Als het best goed gaat, kan voor mij één zo'n opmerking toch nog meteen zorgen voor een behoorlijke terugval.
D - Dinsdag 13 januari 2015 19:44
Ik vind het heel erg moeilijk om het verleden achter me te laten (pest verleden), Waardoor ik heel erg aan mezelf twijfel bij zowat alles wat ik doe, hebben jullie tips om daar overheen te komen?
marleen - Dinsdag 13 januari 2015 19:50
ze zeggen dat je , als je in de eerste jaren van je leven niet genoeg affectie hebt gehad, dat nooit meer helemaal kan inhalen. Geloven jullie dat? En heeft het dan nog zin om te blijven therapieen?
Tr - Dinsdag 13 januari 2015 20:34
Hoe krijg ik dat mijn verlangen naar extreem en ongezond dun te zijn weg? Ik merk dat ik het niet eens wil omdat ik het 'mooi' vind maar ik weet ook niet waarom ik het wel wil..
Fems - Dinsdag 13 januari 2015 21:07
Hallo redactie van Proud,
Ik vind het onwijs fijn dat jullie dit waarschijnlijk gaan doen.
Ik heb namelijk ook een vraag. Ik ben nu aan het genezen van anorexia. Maar omdat ik eten zo heb gemist, sla ik nu vaak door in teveel eten. Ik denk niet dat het eetbuien zijn. Want dat is toch net iets heftiger en anders. Maar hebben jullie dus tips om niet door te slaan in teveel gaan eten?
Hopelijk bedankt!
pea - Dinsdag 13 januari 2015 21:41
Hallo Proud
leuk en goed idee
Mijn vraag hoe kan ik verandering in mijn eetpatroon krijgen
Eet elke dag het zelfden
Alvast bedankt
15jarigmeisje - Woensdag 14 januari 2015 00:19
Ik word nog steeds niet omgesteld..
Ookal heb ik nu wel wrer eem gezondgewicht
Hoe kan dat?
LittleJ - Woensdag 14 januari 2015 07:47
Wat een geweldig idee! Ben heel benieuwd naar de filmpjes die gaan komen.

Zelf ben ik al een lange tijd heel benieuwdnaar hoe jullie staan tegenover zelfstandig herstel van je eetstoornis. Ik weet niet of dat echt een vraag is, zo niet dan hoop ik er ooit eens een blog over te zien verschijnen (want ik kan eigenlijk geen andefe ervaringen of meningen erover vinden, buiten die van mezelf...)
verdriet - Woensdag 14 januari 2015 09:26
Gepest worden om je uiterlijk. Ik ben in mijn school tijd gepest omdat ik dik ben. En weet nog steeds niet hoe ik hier mee om moet gaan.

Bang voor sociale activiteiten, angst om op straat uitgelachen te worden ect
brecht - Woensdag 14 januari 2015 13:35
eetbuien onder controle krijgen
L. - Woensdag 14 januari 2015 17:20
Ik vind dit inderdaad een erg fijne nieuwe rubriek. Eh. Ik heb wel een vraagje. Hoe zijn jullie van jullie onzekerheid en slechte zelfbeeld afgekomen? En hebben jullie tips om over de angst voor de toekomst, het volwassen worden af te komen? Oe en hoe gaan jullie nu op een gezonde manier met spanning om?

Ik heb namelijk een kleine terugval gehad ongeveer twee jaar geleden en ik denk dat dit mede komt omdat ik nog steeds heel onzeker ben, een slecht zelfbeeld heb en niet met spanning om kan gaan, maar heb al van alles geprobeerd qua therapie, maar kom er maar niet van af ondanks dat ik nu wel weer goed eet en op gewicht ben en alles.
sindy - Woensdag 14 januari 2015 21:23
Prachtig initiatief. Ik weet niet of ik het hier mag vragen maar worden jullie weleens op straat herkent of aangesproken en hoe gaan jullie om met negatieve reacties?
Roosje - Woensdag 14 januari 2015 22:57
Mooi idee!!
Ik zelf zit nogal in strijd met mezelf mbt het aankomen.. Hoe hebben jullie dit kunnen handelen? Ik leef nu al zo lang met een lijf dat niet past bij mijn leeftijd.. Ik schrik zo van het aankomen dat het me gewoon niet lukt. Ik zou heel graag willen weten hoe het jullie gelukt is.
N. - Woensdag 14 januari 2015 22:59
Super zeg!
Ik heb zelf heel erg moeite met het delen van mijn gevoelens waardoor ik niet meer weet wat ik er mee aan moet, mijn ouders begrijpen mij niet meer, heb geen vriendinnen meer en voel me soms zo alleen. Ik spreek het liefst met niemand meer af, en vraag me af of therapie nog wel zin heeft. Kortom ik zit er helemaal doorheen en weet niet meer wat ik zou kunnen doen. Misschien tips?
Anoniem - Donderdag 15 januari 2015 06:33
Een beetje zoals hierboven al gezegd is geweest:
Hoe kan je vasthouden wat je hebt bereikt? Hoe zijn jullie ermee omgegaan toen jullie een gezond gewicht bereikten? Wat heeft jullie geholpen om te blijven doorzetten?
san - Donderdag 15 januari 2015 14:29
ik heb altijd last van 'ochtend depressie'.
dan krijg ik altijd zo'n rotgevoel en wil ik het liefst
terug mijn bed inkruipen.
In het verleden meldde ik me om die reden heel vaak ziek op school.
tot nu toe heb ik er alleen nog niet echt een oplossing voor gevonden.
Bloem - Vrijdag 16 januari 2015 15:39
Hoe kan je het beste omgaan met teleurstellingen? Bijvoorbeeld wanneer je bepaalde eisen aan jezelf stelt en het je niet lukt om die waar te maken.
elieuntje - Vrijdag 16 januari 2015 19:23
Mijn vraag: Hoe kun je ondanks je problemen (bij mij bijvoorbeeld een depressie en eetstoornis, jezelf toch motiveren om de gewone dagelijkse dingen te doen? Ik heb zelf ontzettend moeite bijvoorbeeld om mijn schoolwerk thuis te doen. Op school gaat nog net aangezien leraren me helpen door me terug te roepen met m'n aandacht naar de les, maar thuis lukt dat niet en doe ik echt helemaal niks.
En voor schoolwerk is dat niet leuk, maar dat is dan nog een beetje logisch. Het probleem is alleen zo groot geworden dat ik vaak bijv. zelfs een lekkere warme douche een paar dagen uitstel en ook bijna nooit m'n tanden poets omdat ik het niet kan opbrengen.

Kortom: Aangezien beloningen e.d. al niet eens meer helpen .... Hoe kun je jezelf dan wel intrinsiek motiveren.

Xx elieuntje
Shady - Zaterdag 17 januari 2015 16:12
Hoe kan ik het beste om gaan met ruzies aan tafel? (over het eten) Het gebeurt steeds vaker maar ik wil niet toegeven..
videoidee - Dinsdag 27 januari 2015 14:51
Hoi, een video waarover jullie praten over het maken van keuzes en beslissingen lijkt me wel leerzaam. Niet alleen keuzes over zaken zoals waar je naartoe wilt met je leven (studie, carriere) maar ook kleinere dingen zoals welk vestje doe ik vandaag aan, welke thee zal ik drinken? of in sociale situaties zal ik iets zeggen/ iemand groeten? Vaak als ik twijfel kies ik niets of blijf ik lang denken over kleine "onbelangrijke" beslissingen.
Vaak laat ik me leiden door de gedachte: wat zullen anderen ervan denken, stoor ik niemand en is het wel nodig?
Hoe weet ik wat ik wil/ wat ik leuk vind? Durf ik te gokken en risicos te nemen of blijf ik twijfelen en kies ik niet, of voor de veilige optie? Welke tips hebben jullie om gemakkelijker om te gaan
met het maken van zu