Zelfhaat onder de douche

 

Ik moet douchen, het is al vier dagen geleden. Maar ik wil niet. Ik haat douchen, maar ik wil me niet meer vies voelen. In sommige periodes douche ik elke dag, maar hoe vaak ik mezelf ook was, ik blijf me vies voelen. En nu wil ik juist weer niet douchen. Ik wil mezelf niet voelen, niet aanraken met wassen en afdrogen en ik wil mezelf al helemaal niet uitkleden. Ik wil niet met mezelf geconfronteerd worden. Ik wil niet douchen.

De badkamer was voor mij geen fijne plek toen ik nog erg worstelde met mijn zelfbeeld en eten. Ik had jarenlang een eetstoornis die ervoor zorgde dat ik angst en negatieve gedachtes ontwikkelde bij hele normale, dagelijkse activiteiten zoals douchen, aankleden, benen scheren of tanden poetsen. Dingen die horen bij het leven, dingen die voor heel veel mensen logisch, simpel en luchtig waren. Voor mij waren het rotklusjes die ik soms enorm kon uitstellen en waar ik een rotgevoel van kreeg. Ik verwaarloosde mezelf

meisje

Douchen was de grootste confrontatie met mijn lichaam, iets wat ik niet wilde. Ik had grote moeite met mijn lichaam. Hoe het eruit zag, hoe het voelde en hoeveel het woog. Ik kon er niet naar kijken en wilde het negeren. Als ik moest douchen kon dat niet. Dan zag ik mijn lichaam weer en moest ik er weer aanraken. In het dieptepunt van mijn eetstoornis wilde ik dat liever niet. Ik vond mijn lichaam zo stom.

Onder de douche komen veel mensen met een eetstoornis in aanraking met triggers. De spiegel, hun negatieve zelfbeeld, de weegschaal in de badkamer of de aanraking en het zien van je lijf. Sommige mensen hebben naast een eetstoornis ook last van automutilatie, jezelf pijn doen. Ook in de badkamer of onder de douche kunnen dat soort gevoelens erg oplopen. Douchen wordt een gevecht met die triggers, een vervelende confrontatie met destructieve gedachtes, emoties die je weg wilde stoppen, dingen die je niet wilde zien of littekens die je wilt verbergen.

Dat douchen iets is wat erbij hoort, daar verander je niets aan. Toch zou ik het graag wat makkelijker voor je maken, nu je een eetstoornis of ander probleem hebt waardoor dit zo'n rotactiviteit is geworden. Daarom heb ik een aantal tips op een rij gezet, ook al vond ik het moeilijk die te bedenken. Want ik kan het niet voor je uit handen nemen en ik kan het ook niet voor je oplossen. Maar ik kan je wel aanmoedigen te blijven vechten, het voor jezelf zo aangenaam mogelijk te maken en er een ander draai aan te geven. Wie weet heb je er iets aan of heb je zelf fijne manieren gevonden waarop douchen fijner voor je is geworden in de loop van de tijd. Deel die tips ook gerust hier onder de blog, dan help je elkaar.

Spons, douchepuff of washand
Als je jezelf niet wilt aanraken, maar jezelf toch wilt wassen, kan het goed zijn om een leuke, fijne spons of iets ander te gebruiken. Je hoeft dan niet met je handen je lichaam te voelen. Ook zorgt dit voor meer schuim, zodat je jezelf even kunt bedekken wat ook een fijn gevoel kan geven. Dit is natuurlijk wel een tijdelijke oplossing, want uiteindelijk wil je er naartoe werken jezelf wel weer te durven aanraken en te wennen aan je lichaam na je eetstoornis. Maar voor nu kan dit een hele fijne oplossing zijn.

shower

In geuren en kleuren
Maak het gezellig in de badkamer of in jouw douchecabine zelf. Koop bijvoorbeeld wat leuke badproducten om jezelf mee te douchen. Dingen die lekker ruiken, die je bezighouden onder de douche. Dingen die je zintuigen prikkelen, zodat je uit je negatieve gedachten komt. Je kunt denken aan leuke sponzen, zoals ik hierboven al beschreef, maar kijk ook eens bij Lush naar Shower Jelly of andere gekke producten voor onder de douche waar je ook meteen een beetje mee kunt spelen.

Maar je kunt ook verder gaan dan dingen die je gebruikt. Zet kunstbloemen in een vaasje in de badkamer, leg een grappige douchemat neer, hang plastic slingers op die normaal voor buiten worden gebruikt, Steek en geurkaarsje aan voor je gaat douchen en maak het gezellig voor jezelf. Je kunt eventueel ook een muziekje aanzetten met een radio of een speaker via je telefoon. Dit kan je allemaal een beetje afleiden. Maak de douche een fijne plek voor jezelf. Dit helpt je ook herinneren aan dat je er een fijne ervaring van wilde maken voor jezelf, ook al zink je weer even weg in negatief of destructief denken. Een vrolijke badkamer en fijne producten is een goede reminder dat je voor herstel en positiviteit wilde gaan. 

Goed voorbereid
Als je gaat douchen, kan het handig zijn om van te voren alles klaar te leggen wat je nodig hebt. Je favoriete producten, ondergoed, sokken, de kleding of het huispak dat je aan wilt trekken, je gezichtsverzorging en dat soort dingen. Als je dat allemaal klaar hebt liggen en er echt een ritueel van maakt, heb je wat minder ruimte om negatieve dingen te gaan denken of te balen van je blote lijf.

Triggers uit de weg
Dat triggers er zijn weten we allemaal, het is belangrijk dat je een manier van omgaan met die triggerst kiest die voor jou werkt. Het kan zijn dat je jezelf tijdelijk in bescherming neemt door bepaalde producten die te maken hebben met zelfbeschadiging niet in de badkamer te leggen of dat door iemand anders te laten bewaren. Ook kan het helpen om een handdoek voor de spiegel te hangen. Je kunt de spiegel ook ontwijken als je de badkamer binnen komt. Na het douchen is deze meestal beslagen, dus kun je er toch niet meer in kijken. Naast dat het fijn kan zijn om triggers uit de weg te gaan, is het ook goed om er met iemand over te praten.

Hoe vind jij het om te douchen?

Fotografie: Joe St. Pierre, Martinak

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Saskia - Maandag 26 december 2016 10:15
Ik vind het ook moeilijk om mezelf naakt te zien tijdens het douchen.
Gisteren zag ik op you tube een aparte vrouw met anorexia waardoor ik nog meer een afkeer kreeg tegen mijn lichaam.
Hoe kunnen ze zulke filmpjes laten zien die zo triggerend werken op velen van ons met een ES. Ik wil nu ook zoals haar eruit zien.
Douchen valt om die reden al niet mee.
meisje14 - Maandag 26 december 2016 10:29
Het aanraken vind ik niet zo erg, maar mezelf naakt zien...vreselijk!
Marie - Maandag 26 december 2016 10:42
Hey Nouska, heel erg herkenbaar helaas..
( er zit een foutje in de tekst onder het kopje triggers uit de weg. Op de derde regel staat er wert, waar volgensmij werkt moet staan. Sorry wilde het zeggen )
.... - Maandag 26 december 2016 12:00
fijne blog en erg herkenbaar
ik heb ook erg last van niet durven douchen..
klinkt vies maar doe het al maanden niet meer, ik wil niet geconfronteerd worden met mijn lijf en littekens, en zelfzorg vind ik extreem lastig. maar wat ik zelf het lastigst vind is het naakt zijn, er komen zoveel herbelevingen naar boven :( mezelf uitkleden en de angst dat iemand binnenkomt is zo triggerent dat ik het helaas niet durf nu, al geeft deze blog me wel motivatie om er mee aan de slag te gaan.
dankjewel (l)
Anoniem - Maandag 26 december 2016 13:05
Heel gek. Ik herken mezelf hier enorm in, maar ik heb niet het idee dat het komt door mn zelfbeeld. Ik ben inmiddels best tevreden met mezelf. Toch heb ik een hekel aan douchen en alles dat erbij komt kijken. Ik vraag me af of dat een onbewuste gewoonte is geworden door mijn zelfhaat van vroeger, of of het door een andere reden komt.
xJuul - Maandag 26 december 2016 16:07
Jeetje wat herken ik dit.. Eetstoornis en lichaamsbeeld maken het wel moeilijker, maar vooral herbelevingen zoals hierboven als genoemd wordt..

De ene keer wil ik alléén maar douchen, sta ik er zo'n 4x per dag onder omdat ik me zo vies en smerig voel, maar de andere keer vermijd ik het liever omdat ik mezelf en mijn lichaam zoveel haat / vies vind en dat ik vast kom in herbelevingen en het niet kan handelen.. Ingewikkeld dit!
Didi - Maandag 26 december 2016 17:48
Saskia, ik begrijp wie je bedoelt met die filmpjes van dat meisje met anorexia op youtube, wat ik helemaal bizar vind is dat haar moeder hieraan meedoet.
Jansje - Maandag 26 december 2016 18:29
Tjee, wat herkenbaar! Ik dacht dat ik zelf gewoon zo'n muts was en niet van douchen houdt.
Het komt ook niet alleen door mijn zelfbeeld denk ik, maar zowiezo vind ik zorgen voor mezelf niet leuk en vind ik het zonde van mijn tijd en moeite.
Met sinterklaas heb ik van mijn zus lekkere Rituals doucheschuim en bodycrème gekregen. De oranje. Dat zou ik nóóit voor mezelf kopen. Maar nu ik het toch heb, en uit dankbaarheid/respect voor mijn zus toch gebruik, vind ik het iets leuker om te douchen.
M. - Maandag 26 december 2016 18:50
Als ik aankom in gewicht neemt de afkeer van mijn lichaam toe, vooral als de rondingen zichtbaarder worden.

In mijn jonge jaren heb ik een tijdje niet gedoucht omdat het te confronterend was. Later douchte ik in zwemkleding.
Toen ik een vriendje kreeg, moest ik hier wel mee ophouden (en werd mijn lichaamsbeeld ietsje beter).

Afgelopen jaar kwam ik in korte tijd veel aan. Douchen deed ik in het donker. Nu heb ik nog steeds issues met mezelf. Benen scheren of na het douchen bodylotion opsmeren kan ik niet meer opbrengen.
Lost girl - Maandag 26 december 2016 19:04
Ik heb sinds ik klein ben al een hekel aan douchen. Ik wilde altijd dat er iemand bij me kwam staan. Ik word er angstig van, voel me alleen en kan niet tegen de gedachten die ik met niemand kan delen op dat moment. Ik vind het idee van nat lichaamshaar echt afgrijselijk. Ik zou wel meer willen douchen en muziek opzetten helpt wel wat. Maar ik blijf het niet leuk vinden. Het kost te veel energie en die heb ik regelmatig niet of spaar ik uit voor andere dingen.
Ronja - Maandag 26 december 2016 21:18
Ergens zo fijn dat anderen dit ook hebben en ik herken me in alles. Schaam me er vaak voor maar soms kan het me ook niet meer schelen.
Het kost mij ook heel veel moeite om te douchen en mezelf te verzorgen. Vaak kan ik er dat niet ook nog bij hebben op een dag.

Wat ik nu vaak probeer is om elke avond even in de badkamer te gaan staan en me voor te stellen dat ik ga douchen. En wat er voor nodig is.
Bijvoorbeeld, deur op slot, gordijnen dicht enz.

Wat me ook soms helpt, is dat ik me voorstel dat er een klein meisje in mij is waar ik voor moet zorgen, die ik moet troosten en beschermen tegen negatieve gedachten en meer. Dat helpt me wel om meer van mezelf te houden en m'n lichaam te zien als iets dat heel veel voor me doet ongeacht hoe het er uit ziet.
eem trotse moeder - Dinsdag 27 december 2016 15:51
meiden!!!!!!!!!!!!
wij vrouwen zijn MOOI ZO ALS WE ZIJN!
de een is slank en de ander niet
de een ik kort en de ander lang
hoe maakt niet uit hoe je er uit ziet
JE BENT PERFECT ZO ALS JE BENT
echte schoonheid zit van binnen bij ieder van jullie
bellefleur - Maandag 27 februari 2017 22:33
elke negatieve gedachte negeren en (desnoods niet gemeend) zeggen en denken dat je mooi bent, dat een lichaamsdeel mooi is.