Douchegewoontes van de redactie

 

De een komt volledig tot rust onder te douche, terwijl het voor de ander een nare confrontatie is met zijn of haar lichaam. Wil je het liefst door het putje spoelen of vind je het lastig om voor jezelf te zorgen? Spoel je 's-avonds alles lekker af je af onder de douche of is het juist een opfrisbeurt in de ochtend? Douche je elke dag of sla je ook wel eens een dagje over? In deze blog delen wij onze douchegewoontes van nu en vroeger. 

De douchegewoontes van Irene

In de tijd dat ik een eetstoornis had, was het moment dat ik ging douchen meteen ook het moment dat ik mijn lichaam ging checken. Wat kan er anders? Wat is te dik? En heel voorzichtig checkte ik ook wat er wel oké was. Het was best een beladen moment. Ook denk ik meteen aan douchen in een periode van veel eetbuien. Vaak was m'n lichaam dan al helemaal warm, omdat het zo veel voedsel aan het verbranden was. Dan voelde ik dat ik onder het warme water ook nog eens keihard aan het zweten was. Een beetje koortsig. Ook de vieze geuren die bij eetbuien kunnen komen kijken, konden de badkamer bedwelmen en mij een vies gevoel geven. Een douchebeurt friste dan nooit echt op. Het liefst bleef ik gewoon in mijn bed liggen. Verstopt van de wereld, wachtend tot het gevoel voorbij was.

Toch is het goed om wel gewoon te douchen en voor jezelf te zorgen. Juist als je je niet zo goed voelt. In bed blijven liggen voelde wenselijk, maar zou mij dag ook niet beter maken. Aan de andere kant kon even douchen vaak ook wel opluchten. Dat ik even alles van me af kon spoelen en me daarna weer fris voelde. Dat doet douchen nog steeds wel voor me. Af en toe kan ik echt toe zijn aan een uitgebreide douchebeurt. Een douchebeurt waarin ik uitgebreid de tijd neem om mijn benen te scheren (dat doe ik anders niet zo consequent) of mijn zangskills oefenen onder het stromende water. Love it. Onder de douche is ook echt een plek waar ik goed kan nadenken. Waar ik even stil kan staan, leeg kan worden en waardoor er ruimte ontstaat voor spontane gedachten en creatieve ideëen. M'n favoriete douche producten zijn toch wel die van de Lush. Niet alleen vanwege het milieu en dierenwelzijn, maar vooral omdat het zo ontzettend lekker ruikt. Kaneel en kokos (los van elkaar) zijn mijn lievelingsgeuren voor onder de douche.

De douchegewoontes van Phoi Cai

Douchen was vroeger een momentje om alles van me af te laten stromen. Het was een moment waarop ik even warmte kon voelen van de waterstralen, een moment waarop het verdriet er even mocht zijn. Ik stond vroeger regelmatig huilend onder de douche. Het mocht er zijn, ik mocht me even klein voelen. Het water kon over me heen lopen en het verdriet met zich meenemen. Ondanks dat het huilen natuurlijk geen fijne oorzaak had, was het uithuilen wel fijn. Het warme water deed me goed. Het kon me troosten en opluchting bieden.

douchen

Tegenwoordig is douchen vooral een kwestie van schoon worden en soms een momentje van ontspanning. Ik douchte altijd in de avond, maar sinds de kinderen er zijn doe ik dit in de ochtend. Dit moet ook nog eens zo snel mogelijk zodat we verder kunnen met de dag. De warme waterstralen geven me eventjes de boost die ik nodig hebt om wakker te worden. Maar zo nu en dan neem ik de tijd voor een lange douche. Ik probeer dit toch minstens eens in de week te doen. Het is een moment van even niks en vooral ontspanning. Na dagenlang hollen is dat niet verkeerd. Ik verwen mezelf met een lekkere douchegel, soms een scrubbeurt met scrubzout en smeer mijn schone huid in met een verzorgende crème. Dit momentje voor mezelf vond ik niet altijd makkelijk te pakken. Soms is het nog best confronterend om op deze manier voor mijn lichaam te zorgen. Het heeft een behoorlijke transformatie ondergaan. Van de tijd waarin het zoveel tekort kwam, naar de twee keren waarin het een kindje heeft mogen dragen naar hoe het er nu uit ziet. Het heeft zijn littekens achtergelaten waar ik een haat-liefderelatie mee heb, terwijl ik er vooral liefde voor wil hebben. Het heeft zoveel meegemaakt maar mij ook zoveel gebracht. 

De douchegewoontes van Daphne

Ik heb met terugwerkende kracht een beetje medelijden met het meisje dat vroeger onder de douche stapte. Ik vond douchen echt wel verfrissend en belangrijk om te doen, voor werk of voor een feestje. Maar mijn slechtste momenten heb ik denk ik ook onder de douche ervaren. Er was geen ontsnappen aan onder de douche en dat maakte het altijd een hele destructieve bubbel. Een bubbel waar ik in huilde, op de grond ging zitten, oefeningen probeerde te doen, keihard viel omdat het veel te glad was om oefeningen te doen. Het was alsof het gevoel, dat ik overdag probeerde te verdoven, onder de douche als een waterval over mij heen viel.


Als je die momenten herkent, heb ik daar geen kant-en-klare oplossing voor, maar ik kan wel vertellen dat het echt kan veranderen. Nu voel ik dat namelijk niet meer. Net zoals eten, is ook het douchen echt een onderdeel geworden van mijn leven. Een onderdeel van zelfzorg, iets om van te genieten, van bij te komen of juist nog steeds even keihard te huilen. Meestal is het vooral een onderdeel waarin ik moet haasten, altijd te lang onder een veel te hete straal blijf staan en met rode, jeukende billen weer uitkom. Wel probeer ik heel bewust een paar keer in de week hier een momentje van te maken. Een avond waarin ik zonder tijd-limiet de badkamer in mag. Om mij helemaal in te zepen, uitgebreid mijn benen te scheren, een maskertje op te doen en drie verzorgingsproducten in mijn haar te smeren. Gek genoeg is dat hele ‘bezig zijn met mijn lichaam’ nu juist heel ontspannend en meditatief. Er zijn maar weinig momenten dat er even niets is, geen afleiding of prikkels, behalve onder de douche. Nu kan ik dat juist heel erg waarderen en als ik daar even geen behoefte aan heb; gooi ik mijn favoriete playlist aan!

De douchegewoontes van Lonneke

Tijdens mijn eetstoornis vond ik douchen best een pittig onderwerp. Ik vond het nog wel belangrijk om schoon voor de dag te komen, maar de confrontatie met mijn lichaam vond ik met de dag pijnlijker worden. Douchen ging steeds sneller en ook producten waar ik in het begin nog wel van kon genieten, gingen de deur uit. Ik stond mezelf niet meer toe om mezelf te verzorgen; dat was ik niet waard. Als ik hier aan terugdenk is dit best een verdrietige gedachte. Juist omdat ik douchen eigenlijk zo fijn vind. Als ik een lange dag heb gehad, kan ik er echt van genieten om lekker warm te douchen. 

Deze verschuiving is echter niet vanzelf gegaan. Na mijn eetstoornis kreeg ik last van dwangmatige schoonmaakdrang. Niet alleen mijn huis moest het ontgelden, maar ook waste ik mezelf drie keer per dag met meerdere producten. Ik had echt een vaste schoonmaakroutine. Als ik dit niet deed, werd ik angstig en had dit veel invloed op de rest van de dag. Hier heb ik echter wel geleerd om weer iets meer voor mezelf te zorgen. Toen ik deze drang aanging, verdween deze dwangmatige routine ook steeds wat meer.

Nu ben ik zover dat douchen en mezelf verzorgen echt ontspannend is. Ik vind het heerlijk om mijn huid goed te verzorgen, ook buiten de douche om. Ik zorg dat ik fijne producten heb waar ik echt van geniet, en verschillende geuren die bij het moment passen. Zo gebruik ik 's avonds vaak een showerjelly met lavendel en tonka en als ik 's ochtends douchen, gebruik ik graag een douchegel met gember. Ook gebruik ik 1 keer per week een lichaamsscrubje en smeer ik mijn lichaam bijna dagelijks in met een bodybutter of body yoghurt. Vaak douche ik 's avonds, omdat ik het een fijn gevoel vind om helemaal schoon mijn bed in te gaan. Het douchen zelf maak ik voor mezelf nu zo fijn mogelijk. Fijne muziek, wierook... En na het douchen als ik mijn gezicht schoonmaak en verzorg, kijk ik vaak een serie op mijn telefoon die ik tegen de spiegel zet. 

Sinds ik, naast Proud, bij the Body shop werk, heb ik redelijk wat nieuwe gezichtproducten. Elke week gebruik ik een aantal keer een sheetmasker en ik heb sinds kort de Koreaanse skincare routine geadopteerd. Ik merk dat mijn huid hier goed op reageert en ik vind het heerlijk om mijn gezicht in te smeren. Ook masseer ik dagelijks een serum in met een jade roller die ik in de koelkast bewaar. Dit doe ik allemaal na het douchen, omdat dan mijn poriën wat meer open staan en de producten wat beter geabsorbeerd worden. En hierna rol ik lekker schoon mijn bedje in. 

Hoe is dit voor jou? Heb jij specifieke douchegewoontes?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

suzy - Maandag 30 september 2019 13:19
wie is nadine?
Lonneke - Team Proud2Bme - Maandag 30 september 2019 13:24
Hi Suzy,

Nadine vervangt Scarlet tijdelijk tijdens haar verlof. Haar voorstelblog kan je hier vinden: https://www.proud2bme.nl/Proud2Live/Even_voorstellen..._Nadine

Liefs!
Nino - Maandag 30 september 2019 13:23
Ik haat haren wassen,
En douchen geeft mij stress.
Hoe kan ik zorgen dat douchen geen stress meer is ?

Tiger-Lily - Maandag 30 september 2019 13:28
Ik moest me er altijd enorm toe zetten, als ik er eenmaal onder sta is het altijd wel fijn. Even scheren.. Scrubje.. Lekker m'n haren wassen..
nu douche ik regelmatig met m'n jongste en soms met de oudste. Dat vind ik echt mega fijn
May - Maandag 30 september 2019 14:41
Ik hou niet zo van douchen, dit heeft niets met mijn eetstoornis te maken. Ik heb dit altijd gehad, ik vind het maar tijdrovend en gedoe, en vooral het werk erna.. de douche afdrogen. Vreselijk haha! Sinds ik op mijzelf woon douche ik wel elke dag en smeer ik mijzelf noodgdwongen in met een bodylotion, anders krijg ik jeuk door een droge huid. Ik voel mij niet schoon als ik niet elke dag douche, maar het is eigenlijk beter voor mijn huid als ik het niet elke dag doe. Ik geloof dat te veel water en zeep niet goed is voor je lichaam en al helemaal niet voor het milieu. Ik let dan ook erg op het aantal minuten dat ik douche nu ik elke dag douche. Ik schrik dan ook wel een beetje van de uitgebreide douchebeurten van de redactie (behalve Nadine die beschrijft dat ze er ook op let).. iedereen mag dit zelf weten maar zijn wij dan de enigen??
Lost girl - Maandag 30 september 2019 16:18
Ik heb er echt een enorme hekel aan. Van mij mogen ze het afschaffen haha. Het kost bakken met energie, ik raak er gestresst van door mijn fobie voor lichaamsbeharing en daarna voel ik me vies en zweterig. Het klinkt heel smerig maar ik moet mezelf echt één keer per week de douche intrappen. En als het me zelf niet lukt dan doet begeleiding het. Zo snel mogelijk, muziek voor afleiding en daarna eerst op bed liggen om tot rust te komen. Ik snap echt niet hoe mensen het fijn kunnen vinden om onder de douche te staan maar zou zelf ook zo graag “even kunnen douchen”, zoals ik dat anderen altijd hoor zeggen. Even opfrissen en dat dan ook zo even kunnen doen lijkt me zo fijn.
MissBeta - Maandag 30 september 2019 19:49
Nee hoor klinkt niet smerig, heel erg herkenbaar! Je bent echt niet meteen vies als je niet elke dag doucht. Het is geen populaire mening, maar ik vind elke dag douchen echt onzin en vreselijke verspilling van ons duur gezuiverde drinkwater. Een washandje doet het ook prima.

Speelt wel mee dat ik ook echt niet van douchen hou, omdat ik echt niet geconfronteerd wil worden met mijn lichaam. De stress die het geeft herken ik heel goed. 1x per week douchen streef ik wel naar, anders voel ik me wel vies, maar het lukt me niet altijd... Dan toch maar een washandje, de haren onder de kraan en mijzelf snel weer verstoppen ;-)
j - Maandag 30 september 2019 17:06
Ik kan er enorm van genieten. Vooral als ik mij niet fit voel of vies en ik heb gedoucht dan sta ik mentaal weer 1-0 voor. Ik douche zo ook altijd de ochtend van toetsen. Trek ik mijn geluksboxer aan en kan ik gevoelsmatig de wereld weer aan ^^.
Lost girl - Maandag 30 september 2019 18:11
Geweldige reactie. Geluksboxer, briljant🍀😃!
Anoniem - Maandag 30 september 2019 17:33
Ik vind de prikkels vaak lastig
Saskia - Woensdag 2 oktober 2019 20:17
Douchen heb ik eigenlijk nooit vervelend gevonden, ook niet tijdens periodes met eetbuien. Totdat ik onwijze haaruitval kreeg, wat voel je je dan verschrikkelijk.