Verbrand jij snel in de zon?

 

De zomer is aangebroken en ik vind het dan altijd heerlijk om in het zonnetje te gaan zitten om een zomers tintje te krijgen. Om te kunnen genieten van dat zonnetje zijn toch ook wel wat maatregelen nodig. Goed insmeren is dan ook erg belangrijk om te kunnen blijven genieten van zomerse temperaturen, zonder dat je de volgende dag rondloopt als een rode kreeft. Zon is fijn, maar ik zeg maar zo dat het nog fijner zou zijn als ik daar langer van kan genieten zonder dat mijn huid erdoor beschadigd wordt!

Vroeger wilde ik me nooit insmeren met zonnebrand. Ik dacht altijd dat het wel meeviel of niet zo nodig was. Daarnaast vielen de witte vegen van de zonnebrand altijd erg op, op mijn licht getinte huid. Er werd ook altijd gezegd dat men met een getinte huid minder snel zou verbranden. Bij mij is dat jammer genoeg ook niet het geval. In het begin van de zomer verbrand ik erg snel! Daarom is goed insmeren heel belangrijk. Elke huid heeft namelijk zo zijn verzorging nodig. Ook wanneer je denkt dat je het niet nodig hebt...

zon
bron

♥ Juiste factor 
Iedereen wil graag zo snel mogelijk bruin worden, maar hierbij wordt vaak de gezondheid van de huid vergeten. Vroeger koos ik dan een wat minder hoge factor in de hoop dat het bruin worden sneller zou gaan. Maar al snel merkte ik dat het toch niet genoeg was en verbrandde ik alsnog. Tegenwoordig kies ik in het begin maar voor factor 50. Dan duurt het even wat langer voordat ik bruin word, maar hierdoor weet ik wel dat mijn huid goed beschermd wordt. Ookal verbrand je namelijk niet zichtbaar, felle zonnestralen kunnen de huid ook onzichtbaar beschadigen.

♥ Oude zonnebrand
Elk jaar nieuwe zonnebrand halen is zeker niet altijd even goedkoop. Gelukkig zijn er tegenwoordig ook vaak goede en goedkopere zonnebrand van huismerken te vinden. Maar blijkbaar is het ook niet per se nodig om elk jaar een nieuwe voorraad te halen. Oude zonnebrand kan je na een jaartje nog prima gebruiken als je het een jaar ervoor hebt geopend. Alleen hoort daar een grote ‘maar' bij! Het kan namelijk zijn dat de werking tegen uv-stralen minder goed is, dus houd daar wel rekening mee bij het insmeren. Smeer bijvoorbeeld dikker in en desnoods ook vaker voor de perfecte bescherming.

♥ Insmeren, insmeren en insmeren
Soms vergeet ik nog weleens om tijdens het zonnen na wat uurtjes nog een keer in te smeren. Ik dacht dan altijd dat ik heel goed bezig was en het verbaasde me dan weleens dat ik alsnog verbrand was. Maar dan was ik gewoon vergeten opnieuw in te smeren en dat is wel zo belangrijk om optimale bescherming te houden! Naast herhaling is een goede laag zonnebrand ook erg belangrijk. Wrijf het niet zodanig uit zodat er minimale bescherming overblijft op de huid. Vroeger deed ik dat nog weleens zodat ik geen witte vegen crème op me had, maar tegenwoordig is er ook doorzichtige zonnebrand waarbij je alsnog goed kan insmeren zonder dat het te erg zichtbaar is.

♥ Het is niet nodig... 
Zoals ik eerder schreef dacht ik altijd dat ik niet zou verbranden door mijn lichtgetinte huid. Het klopt ook wel dat sommige mensen minder snel verbranden dan een ander, maar dat betekent niet dat jouw huid geen bescherming nodig heeft tegen uv-stralen, die ook schadelijk kunnen zijn voor de huid zonder dat je dit duidelijk ziet. Insmeren is dus nooit onnodig. Ook niet als je door het zonnen of door zelfbruiners al een kleurtje hebt gekregen. Bij het gebruik van zelfbruiners blijft het insmeren zelfs net zo belangrijk! Door het natuurlijk bruinen krijg je namelijk een extra natuurlijk beschermlaagje door de aanmaak van melanine. Dit krijg je natuurlijk niet door het insmeren van een zelfbruiner uit een potje. Blijven insmeren dus!

♥ Het is altijd nodig! 
Oh ik ga toch het zwembad in... Maar ik ga onder een parasol liggen... Insmeren is altijd nodig! Zonnestralen en uv-stralen kunnen door weerkaatsen van water of andere objecten alsnog in aanraking komen met de huid. Ookal vangen parasols een deel van de uv-stralen op, hiermee is het kwaad nog niet vermeden. Je merkt dan niet zo snel op dat je verbrandt, maar insmeren blijft dus nog steeds nodig. Ook als je in het water ligt dus! Daarbij is het zelfs verstandig om een waterproof zonnebrand te gebruiken. Gelukkig zijn deze tegenwoordig ook goed te vinden in de schappen.

schaduw
bron

♥ Nazorg 
Na een dagje zonnen is een verkoelende douche altijd heerlijk. Je merkt dat de huid daar echt van afkoelt. Hopelijk kom je er dan niet achter dat je verbrand bent ;) Het hoeft niet altijd bij zichtbare schade te blijven. Daarom is nazorg van de huid ook na het zonnen erg belangrijk. Na zonnebrand komt aftersun! Niet alleen kan dit erg verkoelend aanvoelen, het voedt de huid ook nog eens en daardoor blijf je ook langer bruin. Win-win?

Ikzelf wil nooit te veel tijd besteden aan het insmeren. Vaak kom ik aan het einde van de dag dan toch nog rode plekken tegen waar ik vergeten was te smeren. Mijn voeten hebben het vaak te verduren gehad, dus let goed op dat je tijdens het insmeren ook echt alles meepakt. Vergeet dus niet ook...

... je handen in te smeren
Handen wassen na het insmeren is iets wat heel logisch lijkt, maar daarmee vergeten we wel vaak de bescherming van de handen en spoelen deze tijdens het wassen van de handen weg.
... je oren in te smeren
Ik sta er nooit bij stil, maar blijkbaar kan de huid van jouw oren ook verbranden.
... je hoofdhuid in te smeren
Het gebeurt niet altijd maar urenlang met een haarscheiding zonnen is niet altijd even slim voor de blootgestelde hoofdhuid, die we toch vaak vergeten in te smeren.
... je lippen in te smeren
Tegenwoordig kan je ook lippenbalsem kopen met zonnebescherming. Het ziet er niet zo mooi uit als een rode lippenstift maar het beschermt wel jouw lippen.
... je ogen in te smeren
Vaak haal je je handen even snel over het gezicht met wat zonnebrand, maar ik vermijd zelf altijd de huid rondom mijn ogen omdat ik dacht dat zonnebrand niet zo dichtbij je ogen mocht komen. Blijkbaar vergeten we hierdoor vaak de huid om onze ogen heen!
... je zijkanten in te smeren
Voorkant insmeren, achter insmeren.. Klaar?! Vergeet niet de zijkanten! Zonde om een mooie bruine voor- en achterkant te hebben met 2 grote rode strepen aan de zijkant, toch?

creme
bron

Verbrand jij snel in de zon?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Akitah - Zondag 5 juli 2015 10:46
Haha, ik verbrand echt heel snel, en wordt nooit bruin! Ik moet mij inderdaad goed insmeren :P

Leuke blog!
Liz - Zondag 5 juli 2015 11:28
ik verbrand niet super snel maar smeer wel altijd factor 30. Je kan je zo naar voelen als het toch een beetje mis is gegaan! Ik heb alleen wel dat ik zonnebrand zo vies vind ruiken... ik gebruik altijd een voor kinderen met speciaal een lekker geurtje =)
xxJustMexx - Zondag 5 juli 2015 11:56
Ik verbrand al in de schaduw, ik heb een hele lichte huid.. Ik smeer meestal factor 30 alleen mijn familie gebruikt zonne-olie factor 15 dus vaak moet ik zelf dat veelste dure spul kopen..
Gymnastic_Girl - Zondag 5 juli 2015 12:56
ik vebrand best snel. moet vooral in het begin goed smeren. maar langzaam aan word ik bruiner. ik kan nu ook zonnenen vroeger kon ik dat niet.
S. - Zondag 5 juli 2015 13:03
Ik verbrand niet snel, maar ben ook bijna nooit in de volle zon te vinden, zeker in de zomer niet (ben de afgelopen dagen overdag niet buiten geweest, alleen gisteravond toen het met 23 graden eindelijk enigszins uit te houden was...).
Maar het is net zo belangrijk om je huid aan de zon te laten wennen. Dus het hele jaar door regelmatig in de zon komen en niet na de 'winter' ineens hele dagen gaan liggen bakken. En op het heetst van de dag sowieso niet buiten/ in de zon zijn scheelt ook.
LittleJ - Zondag 5 juli 2015 13:28
Ik kom altijd heel veel buiten, al mijn hele leven lang. Als klein kind ben ik één keer lelijk verbrand geweest en daarna nooit, maar dan ook nóóit meer. Net alsof mijn huid na die ene uitzondering geleerd heeft om ermee om te gaan, want ik word ook belachelijk snel bruin voor een blank iemand met blonde haren en blauwe ogen. Daarnaast verlies ik mijn bruine kleur ook maar heel langzaam, waardoor ik het hele jaar een donkerdere huid heb dan de meeste mensen om mij heen.
Heel fijn vind ik het, dat ik eigenlijk nooit verbrand. Aan de andere kant misschien ook wel slecht, omdat ik nu al jaren geen zonnebrandcrème meer gesmeerd heb. Helaas is dat ook te duur...
Iris - Zondag 5 juli 2015 17:12
Verbrand gelukkig niet snel en maar wordt ook niet snel bruin. En als ik wat bruiner wordt is het gauw weer weg.
Maanmeisje - Zondag 5 juli 2015 18:33
Nee, ik verbrand niet snel. Komt waarschijnlijk ook door mijn donkere huid.
black tiger - Zondag 5 juli 2015 22:04
jaaaaaaa.!!!!
nog steeds littekens van de vorige vakantie echt erg.
weekje Spanje. wist echt niet dat je littekens kon overhouden! :o
x
bellefleur - Maandag 6 juli 2015 01:57
Ik vind het bij mezelf niet mooi om bruin te worden, Aziatisch schoonheidsideaal, heb dus altijd lange mouwen of een sjaal om, dure (doorzichtig en lekker geurtje en niet zo vet) factor 50 en loop in de schaduw. Ik haat zon en warme dagen.