13 tips tegen een verbrande huid

 

Het zonnetje schijnt weer en velen gaan het liefst weer zo vaak mogelijk genieten van de warme zonnestralen. Wel is het soms nog lastig in te schatten hoe sterk een zonnestraal is en voor je het weet ben je dan ook verbrand. Dat doet vaak behoorlijk veel pijn! Het insmeren met zonnebrand is daarom erg belangrijk om je huid zo goed mogelijk te beschermen, ook wanneer het niet zo warm en zonnig lijkt. Een verbrande huid is namelijk niet alleen ontzettend pijnlijk, het kan ook nog eens blijvende schade veroorzaken.

Velen willen in de zomer een zomers bruin tintje krijgen. Het gaf mij bijvoorbeeld het gevoel dat het echt zomer is en dat koppelde ik aan een vakantiegevoel. Tegenwoordig zijn we ons er gelukkig steeds meer van bewust dat goed insmeren noodzakelijk is. Soms schat je het echter toch verkeerd in en verbrand je sneller dan je had verwacht. Ik vind dat altijd zo pijnlijk! Vooral wanneer ik me weer moet aankleden en alles voel schuren op mijn huid. Ouch! Gelukkig zijn er enkele middelen om deze pijn te verlichten.

zon
bron

Aftersun
Aftersun is een algemeen bekend product en iets wat velen gebruiken als ze verbranden in de zon. Tegenwoordig kun je aftersun ook in de vorm van een spray krijgen, zodat het beter verdeeld wordt. Ik moet zeggen dat het ook extra verlichtend aanvoelt wanneer het zo op mijn huid gespoten wordt. Kies daarbij één met aloë vera voor een extra verzachtend gevoel.

Lauwwarme douche of bad
Wanneer je huid verbrand is, voelt het vaak erg warm aan. Dit komt doordat de warmte moeilijk door de huid vrijkomt. Probeer dan eens een lauwwarme douche. Hierdoor gaan de poriën openstaan en kan de warmte beter ontsnappen. Dit kan erg fijn voelen en hierdoor koelt de huid ook beter af zodat je weer verder kan gaan met één van de andere tips om de pijn te verlichten. 

Komkommer
Komkommer wordt vaak al gebruikt tegen wallen omdat het verkoelend zou zijn. Dat lijkt me dus ook ideaal op een verbrande huid. Snijd het in dunne plakjes en wrijf daarmee over de verbrande plekken op de huid.

sla
bron

Sla
Een wat onbekende groente die kan helpen tegen een verbrande huid is sla. Om optimaal resultaat te krijgen moet je echter nog wel wat doen. Als je het zo op de huid legt, zal er niet veel gebeuren. Het is de bedoeling dat je de sla eerst kookt. Vervolgens moet je het in zijn geheel laten afkoelen. Wanneer de sla en het kookvocht is afgekoeld, kan je dit gebruiken om te deppen op de verbrande huid.

Witte wijnazijn
Ondanks dat het voornamelijk in de keuken gebruikt wordt, kan het ook erg helpend zijn tegen een verbrande huid. Witte wijnazijn heeft namelijk een verdovend effect als je het smeert op een verbrande huid. Het ruikt alleen niet erg lekker, maar het zal de pijn wel even wegnemen.

Aardappelzetmeel
Een verbrande huid voelt vaak prikkelig en branderig aan. Niet erg fijn als je kleding er tegenaan schuurt. Het schijnt dat zetmeel dit gevoel kan verminderen. Dit vind je onder andere in aardappelen. Snijd wat dunne plakjes rauwe aardappel en laat dit even liggen op verbrande stukken huid.  

Havermout
Heb je een bad? Dan kun je ook havermout gebruiken bij een verbrande huid. Zoals hierboven geschreven kan je het beste een lauwwarme bad nemen. Doe daar eens wat havermout bij. Misschien is het niet zo lekker om te badderen in havermout, dus kan je het ook in een theedoekje doen zodat het niet losdrijft. Zolang het maar kan weken. Hierdoor komen er stoffen vrij die de huid kan verzachten.  

havermout
bron

Zuivel
Verkoeling is iets wat erg fijn kan voelen op een verbrande huid. Zuivelproducten kunnen daaraan bijdragen als je het op de huid smeert. Dan is het wel handig om te kiezen voor een product wat niet zo vloeibaar is. Anders wordt het zo'n kliederboel! Zuivelproducten als karnemelk of yoghurt zijn daar ideaal voor.  

Scheerschuim
Wil je niet zo kliederen met zuivel? Dan kan je ook nog scheerschuim proberen. Dit blijft vaak beter zitten en heb je misschien eerder in huis als je het ook gebruikt tijdens het scheren. Scheerschuim is bedoeld om de huid te beschermen tijdens het scheren, dus zou het ook een verzorgend en verkoelend effect hebben op een verbrande huid. Het is het proberen waard!

Mentholpoeder
Menthol gebruiken we vaak wanneer we verkouden zijn voor een verfrissend gevoel. Dat verfrissende gevoel kan ook erg verlichtend voelen op een verbrande huid. Daarnaast verhelpt het ook eventuele huidirritaties. Gebruik het wel met mate en pas op met eventuele wondjes. 

Kamille thee
Kruidenthee wordt al vaak gedronken omdat het gezond is, maar het kan ook erg helpend zijn bij een verbrande huid. Zet een pannetje water op en laat daar 1 of 2 zakjes kamillethee in trekken. Laat het daarna wel eerst afkoelen voordat je het gebruikt. Dompel een washandje erin en dep daarmee voorzichtig op de verbrande huid voor wat pijnverlichting. 

Honing
Honing is een geweldig natuurproduct. Het is lekker in gerechten maar ook terug te vinden in diverse verzorgingsproducten. Dan is het ook niet gek dat het kan helpen bij een verbrande huid. Zo blijkt dat honing zelfs een helend effect kan hebben. Het kan dan wel een kliederboel worden, maar als het helpt...

honing
bron

Niet insmeren!
Niet alleen zijn er dingen die je wel kan doen bij een verbrande huid, er zijn ook dingen die je beter kan laten. Zoals ik eerder schreef moet de warmte uit je huid kunnen komen. Hoe aantrekkelijk het ook kan zijn om je huid in te smeren met verzorgende crèmes, kan je dit toch beter even laten. Dit kan er juist voor zorgen dat de warmte niet kan ontsnappen waardoor je vaker last kan hebben van de pijn. 

Ben jij snel verbrand? Wat doe jij er dan tegen?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Melissa Otterman - Vrijdag 6 mei 2016 11:08
Meestal gewoon wat aftersun erop. Ben nu verbrand onder mijn ogen en aftersun werkt bij mij goed tegen de pijn
S. - Vrijdag 6 mei 2016 11:46
Ik verbrand nooit. Maar ik ben ook heel voorzichtig, mijd de zon zoveel mogelijk tussen 12.00 uur en 16.00 uur. Buiten die tijden ga ik wel in de zon, soms, maar meestal maar een half uur. Ik hoef ook niet per se bruin te worden of zo, maar voor de vitamine D is het wel handig om zo nu en dan onbeschermd buiten te zijn, dus ja.
Liadan - Vrijdag 6 mei 2016 11:57
Aloe vera gel (te koop bij de tuinen) werkt ook heel verkoelend.
anoniem - Vrijdag 6 mei 2016 13:12
Gisteren 6 uur in de zon gelegen en verbrand
Anne-Maria - Vrijdag 6 mei 2016 17:12
Als het even kan zorg ik ervoor dat ik niet te lang in de zon zit. En ik check ook regelmatig of mijn huid niet te rood wordt. Wanneer ik naar het strand ga, of een ander zonnig dagje uit, dan smeer ik me in - het kan echter zomaar gebeuren dat ik het vergeet, vooral als ik in de ochtend of op een minder zonnig moment de deur uitga.
Fiona - Vrijdag 6 mei 2016 17:48
Ik heb me al laten vangen door het eerste zonnetje... Ik was er maar een half uur in geweest, maar in het begin van zo'n zonnige periode verbrand ik altijd erg makkelijk met zo'n bleke huid. Ondertussen is de zonnecrème al weer in huis ;)
Karin - Zaterdag 7 mei 2016 20:17
karnemelk er op helpt ook goed! haalt de brand er lekker uit :)