De redactie in de zon

 

Het is onzettend warm, de zon schijnt en er is geen wolkje aan de lucht. Massaal trekken we eropuit, op zoek naar verkoeling, het liefst aan het water. De één kan er geen genoeg van krijgen, de ander verlangt alweer terug naar de winter. Hoe dan ook, onze huid heeft behoorlijk wat te lijden onder de felle zon en zonder goede bescherming bestaat de kans dat we verbranden. De huid wordt dan rood en pijnlijk en dat is geen pretje.

Verbranding door de zon kunnen we op verschillende manier voorkomen. We kunnen ons bijvoorbeeld insmeren met zonnebrandcrème, bedekkende kleding dragen en de schaduw tijdig opzoeken. Voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen, maar als je per ongeluk toch verbrand is het belangrijk om je huid zo goed mogelijk te verzorgen. In deze blog delen wij welke maatregelen wij treffen om verbranding door de zon vóór te zijn en wat we doen wanneer het onbedoeld toch mis gaat.

zon

♥ Lotte in het zonnetje...
Ik ben in mijn leven maar een paar keer verbrand door de zon en daar heb ik geen fijne herinnering aan. Daarom probeer ik goed voor mijn huid te zorgen en ben ik altijd in de weer met zonnebrandcrème van een hoge factor. Ook draag ik vaak een pet wanneer de zon heel fel schijnt. Eigenlijk hou ik helemaal niet van zonnebrandcrème, doordat het zo plakkerig is op je gezicht, maar het is altijd beter dan verbranden.

Wanneer ik in de zon ben geweest probeer ik mijn huid daarna goed te verzorgen. Ik gebruik momenteel een hele fijne crème met een hoge concentratie aloë vera. Dit hydrateert de huid en daardoor zou het sneller moeten herstellen. Ook probeer ik veel water te drinken wanneer ik merk dat ik lang in de zon geweest ben.

Ik vind het overigens wel heel fijn om lekker uitgebreid in de zon te gaan zitten of liggen, maar nooit voor lang, daarvoor ben ik te zuinig op mijn huid. Zonnebrandcrème zorgt ervoor dat je niet verbrand, maar het houdt helaas niet alle schadelijke straling tegen. Daarom zit ik toch regelmatig in de schaduw.

♥ Irene in het zonnetje...
Ik heb het geluk dat ik redelijk dicht bij het strand woon. Zodra het mooi weer is ben ik daar dan ook graag te vinden. Lekker rolschaatsen over de boulevard, een drankje doen bij een strandtent of een frisse duik nemen in de zee. Heerlijk allemaal, maar niet als je verbrandt door de zon. Ik smeer me dan ook altijd goed in!

Zoals je misschien wel weet heb ik behoorlijk wat tattoo's. Het zijn er ondertussen een stuk of 12 en het worden er wat mij betreft nog veel meer. Het is belangrijk om je tattoo's goed te verzorgen, want dan blijven ze het langst mooi. Wanneer je huid beschadigd raakt, doordat het bijvoorbeeld aan te veel uv-straling is blootgesteld, zal je zien dat de conditie van de huid achteruit gaat en de tattoo's daardoor kunnen vervagen/uitlopen! Daarom gebruik ik op zonnige dagen altijd factor 50 voor op mijn tattoo's en factor 20 voor op de rest van mijn lichaam.

M'n tattoo's hebben me er wel echt bewust van gemaakt dat je je huid door je niet goed in te smeren schade aan kan doen. Vroeger stoorde ik me onwijs aan mijn witte benen. Ik probeerde me toen ook zo min mogelijk in te smeren. Dit resulteerde nog wel eens in een pijnlijk verbrandde huid. Tegenwoordig vind ik dat niet meer zo belangrijk. Ik loop al snel in een korte broek of met korte mouwen, dus m'n benen worden vanzelf wel een beetje bruin, ookal smeer ik ze in. Ik voel me toch wat fijner als ik een beetje kleur op m'n lichaam heb, maar super bruin zal ik nooit worden, dat huidtype heb ik gewoon niet en nu vind ik dat ook prima.

zon

♥ Daphne in het zonnetje...
Als kind ben ik in de zomer best wel eens verbrand. Ik vergat mij soms totaal in te smeren en had vaak niet door dat ik al aardig rood aan het worden was. Mijn ouders hebben naast after sun, zelfs weleens komkommers op mijn schouders moeten leggen. Toen ik zo klein was stond ik er totaal niet bij stil maar tegenwoordig weet ik hoe belangrijk het is om je huid te beschermen tegen de zon. Al gaat het nog wel eens fout.

Ik hou ervan om op pad te gaan als het lekker weer is en meestal is mijn vriend de eerste die begint over zonnebrand. We hebben bijna altijd wel een factor 20 of 30 in huis liggen. Lang ben ik onzeker geweest over mijn huid, ik vond het vaak zo lastig dat mijn benen altijd zo wit bleven. Nog steeds merk ik dat ik 's zomers weer even een drempel over moet, maar ik schaam mij er niet meer voor. Ik merkte dat ik een wit huidje bij anderen altijd heel mooi vond, dus waarom zou dat voor mij niet gelden? Soms moet ik mijzelf daar alleen weer even aan herinneren. 

Soms gaat het nog wel eens fout. Door alle leuke activiteiten in de zon vergeet ik soms totaal om mij in te smeren. Als dat gebeurt probeer ik mijn huid de dagen erna echt goed te verzorgen, zodat het snel weer kan herstellen. Er zijn ook veel momenten dat ik dan de schaduw opzoek. Ook omdat ik bijna altijd mijn zonnebril vergeet en ik het dan sowieso niet lang volhou in de zon.

zon

♥ Scarlet in het zonnetje...
Ik smeer me altijd te laat in. "Oh, dat doe ik straks wel even...." Dertig minuten later ben ik volledig verbrand en de dag erop staan de blaren op mijn rug. Althans, zo ging het op Curaçao tijdens een van onze vakanties. Ik was een beetje dom... Ik let nu wel wat beter op, maar het wil nog weleens mis gaan. Ik gebruik in de meeste gevallen gewoon factor 50. Ik vind het smerig om dat spul erop te smeren, omdat het gewoon zo vies plakt en nooit helemaal of makkelijk van je handen af gaat.

Verder heb ik er eigenlijk vrij weinig over te zeggen. Ik smeer me in, soms nét iets te laat. Het is gewoon iets wat ik moet doen en belangrijk is, omdat ik tegelijkertijd ook echt wel bang ben voor de zon en de mogelijk schade hiervan aan mijn huid. Ik verbrand binnen no-time, maar mooi bruin worden HO maar... daarvoor moet ik echt minstens vier weken op vakantie ofzo...

♥ Ginger in het zonnetje...
Tja, de naam zegt het al. Mijn huid kan niet zo goed tegen de zon. Overigens wel beter dan de meeste roodharigen. Maar zonnebrand is iets wat ik altijd in mijn tas heb zitten. En dan het liefste factor 50. Ik verbrand relatief snel en ik ben mij bewust van de gevaren die rondom verbranden aanwezig zijn. Zoals het krijgen van huidkanker. 

Waar ik wel een grote hekel aan heb is sporten met zonnebrand op. Maar aangezien ik altijd buiten sport is dit niet te voorkomen. Ik heb dus een heel fijne sport zonnebrand die waterproof is en niet zo plakt. Verder draag ik altijd, zowel met sporten als daarbuiten, als ik lang in de zon ben een pet. Ik ben wel heel trots op mijn lijntje die ik 'kweek' gedurende ik fiets. Waar anderen dat lelijk vinden, vind ik dat echt heel tof!

zon

♥ Phoi Cai in het zonnetje...
In tegenstelling tot wat velen zouden verwachten, verbrand ik wel heel snel. Vooral wanneer het zonnetje net weer begint te schijnen in het voorjaar. Dan verbrand ik vaak op mijn schouders en armen ondanks dat ik me insmeer. Ik begin altijd met factor 50 en naarmate mijn huid gewend is geraakt aan het zonnetje kan ik overstappen naar factor 30 zonder me nog eens te verbranden. 

Ondanks dat ik me netjes insmeer is het geen leuke bezigheid. Het duurt altijd even voordat het goed intrekt en het plakt altijd. Daarnaast wordt het ook zo glad op de vloer doordat ik een spray gebruik. Maar ik weet waar het goed voor is en dan neem ik deze minder fijne dingen graag voor lief. Ik heb maar één huid en daar ben ik zuinig op. 

Fotografie: Pexels

Hoe bescherm jij je huid tegen verbranding door de zon?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Jules - Vrijdag 27 juli 2018 20:27
Ik verbrand nooit dus vergeet me eigenlijk altijd in te smeren. Gaat meestal wel goed (kan twee uur in de volle zon liggen en er gebeurt niets), maar ben toch wel een keertje verbrand toen ik op zee ging kajakken voor vier uur in Thailand. Ik word ook niet echt bruin, maar een donkerdere kleur geel XD. Je kan alleen in mijn gezicht zien dat de kleur door de zon komt en ik niet het hele jaar een getinte huid heb. Ik moet meer opletten met het dragen van een hoofdeksel in de zon dan op verbranden (donker haar warmt lekker snel op :( )
Miss Minority - Vrijdag 27 juli 2018 21:33
Wij hebben altijd zonnebrand van nivea, de spray, die plakt helemaal niet zo hoor! Vind hem super fijn en smeer altijd direct bij de eerste stralen :) ruikt ook nog eens heerlijk zomers!
Berna - Vrijdag 27 juli 2018 22:59
Mensen met een eetstoornis kunnen wel tegen de warmte want hebben het toch vaak koud. Vaak mensen met overgewicht kunnen er minder goed tegen. Ze vragen om hier op te letten zo ook bij chronisch zieken en mensen met kwetsbare gezondheid en ouderen.
luuk - Vrijdag 27 juli 2018 23:30
mensen met een eetstoornis kunnen ook overgewicht hebben hè
A. - Zaterdag 28 juli 2018 04:38
Nou, ik kan echt niet tegen de warmte en de zon en ik heb geen overgewicht !
Die hitte is gewoon ongezond !
?? - Zaterdag 28 juli 2018 11:52
ik vind dit wel een beetje een rare en harde zin..
maar is mijn mening hoor, misschien is het niet eens zo bedoelt
en inderdaad hoeven mensen met een eetstoornis geen ondergewicht te hebben , als de stem er is, is het al heftig genoeg denk ik.
A. - Zaterdag 28 juli 2018 04:49
Ik blijf uit de zon ,want ik vind het echt niet lekker met het warme weer.Bovendien kan ik ook niet tegen Spf's !
Ik begrijp niet dat mensen niet willen zien dat het mis gaat met de warmte."Mooi " weer zeggen ze dan !
Eline - Zaterdag 28 juli 2018 17:38
Uhm... ik weet dat de redactie er een handje van heeft allerlei persoonlijke dingen over zichzelf te delen maar dit is wel erg saai. Wat valt hierover nou te zeggen? Gebruik zonnebrandcrème in een hoge factor, algemeen bekend en goed voor iedereen en dat doen jullie dus ook allemaal. Niets nieuws onder de zon (pun intended).