Bepaalt Facebook jouw zelfbeeld?

 

Social Media lijkt een steeds grotere invloed te krijgen op hoe wij ons voelen en hoe wij denken over onszelf. Het neemt een groot deel van ons leven in beslag en veel jonge mannen en vrouwen zijn hier dagelijks mee bezig. Uit Australisch onderzoek blijkt dat jonge vrouwen tussen de 17 en 25 jaar zichzelf nu meer lijken te vergelijken met facebookvrienden dan met celebrities. Dit lijkt een positieve verschuiving maar toch heeft het ook nadelige gevolgen.

Eerder nog vergeleken veel vrouwen zichzelf met modellen en andere celebrities die wij constant zien op reclames, in tijdschriften, videoclips, etc. Inmiddels is dit verschoven naar een wat realistischere wereld. De wereld van Social Media.

meisje met laptop
Bron

Dit wijst een Australisch onderzoek uit waarin psychologen aan de Universiteit van New South Wales het surfgedrag op internet analyseerden van 150 meiden tussen de 17 en 25 jaar.
Het onderzoek wijst uit dat zij 40% van de tijd dat zij online zijn, op Facebook doorbrengen. Ze lezen minder tijdschriften waardoor ze hun eigen uiterlijk vaker vergelijken met dat van leeftijdsgenoten op Facebook in plaats van modellen in tijdschriften.

Ergens lijkt dit natuurlijk een positieve verschuiving, omdat jonge vrouwen zich hierdoor niet meer spiegelen aan de onrealistische schoonheidsidealen die moeilijk, ongezond of zelfs onhaalbaar zijn om na te streven. Ondanks dat het beter lijkt dat meiden zich vergelijken met leeftijdsgenoten in de echte wereld in plaats van de bewerkte beelden op internet en in tijdschriften, heeft het ook nadelige effecten. Één van de onderzoekers Jasmine Fardouly geeft aan dat het beter is als vrouwen met een laag zelfbeeld geen leeftijdsgenoten volgen die voortdurend foto's van zichzelf plaatsen. Daarnaast wordt dan afgeraden om veel foto's van jezelf online te zetten op het moment dat je al kampt met een laag zelfbeeld. Ook het vergelijken met foto's van vroeger, foto's van jezelf kan een negatief effect hebben. Het kan een grotere focus op bepaalde lichaamsdelen met zich meebrengen en dit kan je zelfbeeld naar beneden halen.

meisje achter laptop

Bron

Facebook maakt ons onzeker. Hierbij gaat het niet alleen om het vergelijken van het uiterlijk met andere mensen maar ook om de dingen die zij doen. Het is belangrijk om je te beseffen dat mensen veelal hoogtepunten op Facebook plaatsen. Mensen posten vaak de beste foto's die zij van zichzelf hebben en de leukste dingen die zij meemaken. Meestal is het geen weergave van hoe iemands leven echt is, met alles erop en eraan. Probeer je voor te houden dat ook deze mensen nare dingen meemaken, onzekerheden hebben en misschien ook wel jaloers worden of zich minder waard voelen als zij geconfronteerd worden met de Facebookpagina van anderen.

Bron: huffingtonpost

Wat is de invloed van Facebook op jou?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

M. - Woensdag 22 april 2015 14:39
Hm ja ik snap het nut van zulke onderzoeken niet zo. Ja, onzekere mensen worden vaak nog onzekerder als ze zich vergelijken met andere mensen en mensen doen zich vaak mooier/beter/leuker/gelukkiger voor dan dat ze zich voelen/zijn, maar dat is niet specifiek iets voor Facebook. Dat is nu, in deze tijd zo. Maar als er geen Facebook zou zijn dan was het wel iets anders. En is het is ook in andere dingen, de meeste mensen denken toch na over hoe ze er uitzien, kammen hun haar, doen make up op, allemaal om er beter uit te zien en beter over te komen naar de buitenwereld. Vind ik niet heel veel anders dan alleen mooie foto's van jezelf op Facebook zetten ipv ook foto's waar je minder mooi op staat op Facebook zetten.

Daarnaast was ik al onzeker voor we überhaupt een internetverbinding hadden thuis (anderen ook niet, ik ben gewoon heul oud :P).

PluiS - Woensdag 22 april 2015 14:55
Ik denk serieus dat de invloed van social media wel eens veel groter is dan dat we inschatten. En dan heb ik het niet alleen over zelfbeeld! Ook de stress, het multitasken, het eeuwige bereikbaar-zijn, 24/7 samenleving, etc.
Voor mij de reden geweest om ruim een jaar geleden te stoppen met Facebook en geen internetabonnement op m'n Phone te nemen. Nog steeds blij mee. :)
Black Tiger - Woensdag 22 april 2015 15:01
geen! ik heb geen fb!! wat een vrijheid, echt waar....
x
Vlinder - Woensdag 22 april 2015 17:11
Ik denk dat het toch nog anders is dan in het gewone leven. Op facebook zie je vrienden ook op feestjes, tijdens uitjes, reizen terwijl je dit allemaal niet zou weten en zien als je er met hen niet expliciet over praat. Daarnaast staat iedereen er altijd op hun allermooist op de foto's (de overige zetten ze er niet op of verbergen ze). Ja kan dus wel nog onzekerder worden.
tink - Woensdag 22 april 2015 18:36
Dat is de reden dat ik mijn Facebook heb verwijderd...
Asyr Sei'Lar - Woensdag 22 april 2015 19:50
Ik sluit mij aan bij de mening van "Black Tiger"

Ik heb geen Facebook, geen social media en ook niet eens een smartphone. Al dat nutteloze ego strelen is niet aan mij besteed en kan gelukkig ook geen invloed hebben op mij. Het geeft een hoop rust en een hoop vrijheid.

Schakel die smartphones uit. Leg ze weg en stap de deur uit voor een wandeling. Voel het zonlicht op je gezicht, de bries in je haar, je hebt er meer aan dan al dat gekke gestaar naar een klein schermpje of al die social media bij elkaar. Dat is echte vrijheid.

---
"This is an enemy I can never truly defeat. For it will never care enough to return my hate"
--= Anonymous =-
---
Ingrid - Woensdag 22 april 2015 20:50
Soms zet ik fb een tijdje op non actief als ik merk dat het me te veel doet, als ik te vaak kijk of dingen lees die ik gewoonweg irritant vind....... Soms denk ik me beter en vrijer te voelen zonder fb, dan kriebelt het weer en ga ik toch weer kijken en lezen en vrolijk posten...... Heel dubbel, ergens wil ik meedoen en aan de andere kant voelt het niet altijd ok.....
Anaisa - Woensdag 22 april 2015 21:08
Ik heb dat meer bij instagram met al die foto's
Robin - Woensdag 22 april 2015 22:13
Gelukkig geen last van. Ik heb FB gewoon voor de leuk en voor de contacten. En logisch toch dat je de mooiste foto's plaatst, dat doe ik zelf ook.