Gelukkig op social media

 

De meeste mensen weten ondertussen wel dat social media gebruik niet altijd bevorderlijk is voor je zelfbeeld en zelfvertrouwen. Toch is social media niet meer weg te denken uit het dagelijks leven. Social media helemaal uit je leven schrappen is iets waar we soms naar verlangen, maar wat in de praktijk toch niet altijd haalbaar blijkt te zijn. Misschien is het ook niet nodig om social media helemaal uit je leven te bannen. Als je er maar op een zorgvuldige manier meer omgaat.

Een tijdje terug ben ik de uitdaging aangegaan om een weekend zonder social media (en eigenlijk ook internet) door het leven te gaan. Dit was voor mij echt een eye opener. Ik ervoer zowel voordelen als nadelen en ben echt een stukje bewuster geworden van mijn social media gebruik. Het zet je toch aan het denken. Maakt social media mij wel gelukkig? Ja en nee. Het is maar net hoe je er mee omgaat. Daarom schrijf ik in deze blog een aantal dingen op die zouden kunnen helpen om gelukkiger te zijn met je social media gebruik.

♥ Stel jezelf de vraag
"Waarom zit ik op dit moment op social media?" Tijdens mijn experiment schrok ik ervan hoe vaak ik uit automatisme met mijn hand in mijn zak naar m'n telefoon graaide. Waarom deed ik dat eigenlijk? Ik had geen enkele melding gekregen. Toch zit dat reflex erin gesleten. Als ik even bij de kassa sta, als een gesprek even stil valt, als ik in de tram zit, als ik geen zin heb om iets anders te doen, als ik me even verveel en ook gewoon zomaar, omdat... Omdat ik bang ben iets gemist te hebben? Omdat ik verlang naar een like of een reactie? Eerlijk is eerlijk, het is zelfs bewezen, dat die likes ons een goed gevoel geven. Dit is precies hoe telefoonverslavingen ontstaan. Die gelukstofjes in m'n hoofd ervaar ik ook wel.

Ik begon mezelf af te vragen waarom ik eigenlijk zo veel op m'n telefoon zat. Na het internetloze-weekend heb ik m'n telefoon weer aangezet en ondertussen zijn veel van mijn goede voornemens al niet meer blijven hangen, maar toch ben ik op de één of andere manier wel bewuster wat mijn telefoongebruik betreft. Wanneer ik weer eens doelloos naar mijn telefoon zit te staren stel ik mezelf de vraag: Waarom? Gebeurt er werkelijk iets belangrijks op mijn telefoon of is er eigenlijk iets anders aan de hand?

Vaak is er iets anders aan de hand. Zoals dat ik geen zin heb om het vuilnis buiten te zetten en dan maar op de bank blijf zitten met m'n telefoon. Die vuilniszak gaat zichzelf niet weggooien en m'n telefoon gaat het ook niet oplossen. Wanneer ik de zak gewoon even in de container gooi voel ik me meteen een stuk beter dan wanneer ik naar m'n telefoon blijf kijken (en uiteindelijk met een schuldgevoel blijf zitten). Het maakt het vuilnis wegzetten niet leuk, maar het is wel fijn dat het gedaan is! Misschien is het tijd om eens iets anders te doen met dat onbeantwoorde gevoel.

♥ Weg met negativiteit
Eigenlijk heel erg logisch. Verwijder en vermijd social media accounts die jou niet gelukkig maken. Soms is dit een beetje lastig om op te merken, omdat negativiteit verpakt kan zijn in positiviteit. Al die perfecte plaatjes op Instagram van meiden met gebruinde benen die het hele jaar door op een zonnige vakantie lijken te zijn en de mooiste plekken van de wereld bezoeken. Niet alleen is dit beeld onrealistisch, daar kom ik later nog op terug, maar ook laat het jouw eigen leven maar saai laten lijken. Misschien toch niet zo prettig om hier de hele dag mee geconfronteerd te worden?

Ook pro-recovery accounts kunnen een heel dubbele uitwerking hebben. De recovery community op social media heeft als doel elkaar te steunen en te helpen, maar het biedt ook een onuitputtelijke bron van vergelijkingsmateriaal. Dit laatste is niet altijd even helpend en kan juist heel triggerend zijn. Wees hierin echt eerlijk naar jezelf. Het kan best dat het nu nog niet en later toch wel of juist andersom voor je werkt. Het is niet zwart wit, maar laat je er niet door foppen. Die eetstoornis is geniepig en zoekt overal een rede achter.

♥ Wat maakt wel gelukkig?
Oke, dit en dat niet volgen, maar wat dan wel?! Zelf heb ik een tijd lang allemaal #fitgirls gevolgd op Instagram. Dit maakte mij absoluut niet gelukkig. Ik vind sporten heel leuk, maar al die sixpacks in m'n newsfeed maakte me behoorlijk onzeker. Weg ermee! Tegenwoordig volg ik voornamelijk m'n vrienden of kunstenaars die ik heel gaaf vind. Liever geen accounts die draaien om iemands lichaam, maar die om de inhoud gaan! Of gewoon leuke kattenplaatjes natuurlijk. Whatever makes you smile!

♥ Social media is een tijdschrift
Ik kan me niet meer herinneren wie het zei, maar iemand zei ooit: "Ik zie social media echt als een tijdschrift". Dit is bij me blijven hangen, want het is ook echt zo. Grote kans dat alle mooie plaatjes die je op social media ziet verschijnen gephotoshopt zijn of dat er zelfs een heel team van mensen achter het maken van dat ene kiekje staat! Ik zou liegen als ik zou zeggen dat ik niet eerst 100 selfies maak voordat ik de beste eruit kies. Je wilt toch ook graag blij zijn met hoe je op de foto staat.

Social media is als een tijdschrift waarin mensen alleen het mooiste en meest sensationele van zichzelf laten zien. Het is niet te vergelijken met de echte wereld. Dit kan je wellicht niet veranderen, maar je kan het wel in je achterhoofd houden. Door er op deze manier naar te kijken maakt voor mij al een heel groot verschil.

♥ Ruimte innemen
Onderzoek heeft aangetoond dat passief social media gebruik inderdaad slecht voor ons is, maar dat actief social media gebruik juist goed voor ons kan zijn. Passief social media gebruik houdt in dat je alleen naar de berichten anderen kijkt en zelf nooit tot nauwelijks iets plaatst of ergens op reageert. Actief social media gebruik betekent dat je echt interactie met mensen opzoekt. Hierdoor voel je je meer verbonden met je medemens in de virtuele wereld dan wanneer je enkel toeschouwt. Toeschouwers hebben namelijk meer de neiging om te vergelijken en voelen zich sneller buitengesloten.

Dus als je dan toch op social media wilt zitten: Neem die ruimte in! Plaats een leuke foto en reageer op berichtjes van anderen. Gezellig toch! Je mag er echt zijn.

♥ Het gaat toch zoals het gaat
Wat mij opvalt aan mijn eigen social media gebruik is dat wanneer ik een foto heb geplaatst ik vervolgens om de minuut ga kijken of er al likes of reacties op zijn. Als dit er minder zijn dan ik had verwacht word ik meteen onzeker, maar ook heb ik hierdoor een stuk minder oog voor mijn omgeving en de dingen die ik in de niet-virtuele wereld aan het doen ben. Dit vind ik nou echt loze tijd online besteden en dat heeft een merkbare negatieve invloed op mijn gemoedstoestand. Juist dit doet me zo gejaagd en gestrest voelen. De hele handeling van het steeds op de telefoon kijken zorgt voor veel onrust. Zonde, want er is helemaal niet zo veel aan de hand.

Ik ben blij dat ik me hier bewust van ben geworden, want nu kan ik er iets aan doen. Als ik iets heb geplaatst leg ik heel bewust mijn telefoon aan de kant. Het maakt niet uit hoeveel likes of reacties er binnen komen. Ten eerste doet het er gewoon niet zo veel toe, maar ja, die verslaving he. Ten tweede gaat het toch wel zoals het gaat! Of ik er nou de hele tijd naar ga kijken of niet. Nu ik hier bewuster mee om ga merk ik echt dat het me een stuk meer rust brengt en dat social media echt iets positiefs kan betekenen voor me.

Wat helpt jou om positiever met social media om te gaan?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

O - Zondag 20 mei 2018 23:40
Zo’n 2 jaar geleden heb ik in een impulsieve bui al mijn sociale media verwijderd. Ik kon er gewoon niet meer tegen, het was zó overweldigend voor mij. Zelfs als ik heel bewust koos wie ik volgde, dan nog was het gewoon te stresserend. Nadat ik zonder veel nadenken al mijn accounts permanent heb gesloten, ben ik nooit meer teruggekeerd en ik ben ook niet van plan dat nog te doen. Ik mis het totaal niet en nu ik geen sociale media meer heb, besef ik hoeveel plaats het vroeger innam in mijn leven. Niet enkel de tijd dat ik online was, maar op ieder tijdstip van de dag was ik ermee bezig ; nadenken over gemene comments die ik had gelezen, over hoeveel verder anderen al stonden in hun leven etc. Ik wil er niet meer aan meedoen. Ik ben niet anti-social media en ik zie er zeker ook de voordelen van, maar het is gewoon niets voor mij.
Lost girl - Maandag 21 mei 2018 02:02
Goh Irene, dat zou ik helemaal niet achter jou zoeken zo'n verslaving. Maarja, ik ken je natuurlijk niet persoonlijk. Lijkt me naar om bezig te zijn met hoeveel likes en reacties je krijgt omdat je daar dan misschien ook in teleugesteld in kan raken en dat je 100 selfies maakt voodat er eentje goed genoeg is. Waarom moet het zo goed zijn? Misschien verwacht ik het niet zo snel van alternatieve types maar dat is dan mijn vooroordeel haha.
MissPineapple - Maandag 21 mei 2018 21:19
Hele fijne blog, want dit is super herkenbaar. Tijdens mijn eetstoornis merkte ik na een tijd dat social media mij negatief beinvloedde, dus heb ik alle fitgirls, workout profielen en gezonde recepten delende -mensen ontvolgd. Is al een stuk beter, maar alsnog ontkom je er bijna niet aan.
Iets anders; een aantal weken terug viel het mij op dat ik vaak mijn mobiel pakte wanneer ik niks te doen had, waardoor ik mij begon af te vragen hoeveel minuten/uren per dag ik op mijn telefoon zat. Ik heb nu een app waarop je kunt zien hoeveel uur per dag je op je mobiel kijkt (gemiddeld 5 uur...!) En je waarschuwt als je langer dan de door jou ingestelde tijd op je mobiel kijkt om je bewust te maken van de tijd. Misschien een goede tip?
Liefs x
Anoniem - Dinsdag 22 mei 2018 10:51
Fijne blog!
Heel herkenbaar ook, vooral het 100 keer kijken of ik nieuwe likes/reacties heb als ik net een foto gepost heb op insta.
Wat maakt het ook eigenlijk uit hoeveel likes ik krijg, als ik zelf maar tevreden ben over mijn foto’s en feed.