Nog nooit zo onzeker geweest

 

Dat veel vrouwen kampen met onzekerheid of een negatief zelfbeeld is inmiddels wel bekend. Over het algemeen zijn bijna alle vrouwen wel ergens onzeker over en bovendien zijn we niet snel tevreden met hoe we eruit zien. Onzekerheid hoeft daarnaast niet altijd te gaan over uiterlijk, maar kan ook gaan over gedrag, persoonlijkheid of interesses. Dove, dat zich naast de verkoop van allerlei verzorgingsproducten ook bezighoudt met allerlei campagnes rondom Self-Esteem, deed recentelijk een grootschalig onderzoek verspreid over dertien landen.

Voor dit onderzoek werden meer dan 10.000 vrouwen tussen de tien en zestig jaar ondervraagd en de resultaten daarvan zijn terug te vinden in het Dove Global Beauty and Confidence Report. De resultaten liegen er niet om: 85 procent van de vrouwen geeft aan een afspraak te annuleren op het moment dat zij zich niet tevreden voelt over hoe zij eruit ziet. Bij meisjes is dat percentage al 79 procent.

vrouw onzeker
Bron

Ook zeggen 7 op 10 vrouwen dat zij het lastig vinden om voor zichzelf op te komen op het moment dat zij zich onzeker voelen over hun uiterlijk. Ongeveer 2 op de 3 vrouwen zegt dat het lage zelfbeeld met name veroorzaakt wordt door het onrealistische schoonheidsideaal dat veel te zien is op social media en in reclame. Dit zou vrouwen veel druk opleggen om aan een bepaald plaatje te moeten voldoen waardoor zij enkel nog negatiever over zichzelf gaan denken.

Omdat het onderzoek gedaan is in meerdere landen, is te zien dat een negatief zelfbeeld een wereldwijd probleem is. Het weerhoudt veel jonge meisjes maar ook volwassen vrouwen ervan om volop deel te nemen aan het gewone leven. Desondanks zijn er per land wel duidelijke verschillen te merken. In Zuid-Afrika zegt bijvoorbeeld 64 procent van de vrouwen tevreden te zijn over haar lichaam, terwijl dit in Japan slechts 8 procent is. Mogelijk heeft dit te maken met cultuurverschillen. In onderstaande lijst kun je zien hoeveel procent van de meisjes en vrouwen in de onderzochte landen tevreden is over zichzelf. 

1. Zuid-Afrika: 64%
2. Rusland: 45%
3. Turkije: 42%
4. India: 40%
5. China: 37%
6. Mexico: 36%
7. Duitsland: 34%
8. Brazilië: 27%
9. Verenigde Staten: 24%
10. Canada: 22%
11. Australië: 20%
12. Verenigd Koninkrijk: 20%
13. Japan: 8%

Een laag zelfbeeld ontstaat niet zomaar en heeft veelal meerdere oorzaken. Hoewel de media er wellicht mee te maken kan hebben, komt onzekerheid in veel gevallen ook voort uit de achtergrond van bepaalde mensen, wat iemand heeft meegemaakt en hoe iemand bijvoorbeeld is opgevoed. Dit maakt ook dat we een bepaald beeld over onszelf niet zo makkelijk kunnen veranderen. Toch zijn er wel kleine dingen die je zelf al kunt doen om een positiever zelfbeeld te krijgen en je wat zekerder over je zelf te voelen. Lees er meer over in deze blog. 

Wat vind jij van deze uitkomst?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

xxxm - Vrijdag 24 juni 2016 16:07
Ik vind dit soort blogs altijd zo interessant om te lezen!
Anoniem - Zaterdag 25 juni 2016 11:09
Ik word wel triest als ik lees hoe veel invloed (social) media heeft, maar inderdaad is dit niet de enige oorzaak.
Je kunt gelukkig wel leren om een beter zelfbeeld te krijgen.Ik ben wel blij ook te lezen dat veel vrouwen hun beste ZELF
willen zijn en dat zelfzorg ons helpt om sterker te staan.Wij moeten dit meer samen doen, vrouwen zijn sterk en samenwerken maakt ons nog sterker.
marietta - Vrijdag 23 september 2016 17:54
Ik word altijd een beetje verdrietig als ik dit soort dingen lees. Ik heb ook het idee dat de maatschappij elke dag erger wordt, vooral(!) door social media
Annoniemxx - Woensdag 28 december 2016 19:31
ik zeg alrijd afspraken af vanwege mn uiterlijk omdat ik harstikke onzeker ben.. dit is gewoon waar