Hoe dun moet je zijn als je model wilt worden

 

Hoe dun moet je zijn als je model wilt worden? Heb je jezelf die vraag ooit gesteld? NOS op 3 was benieuwd naar het antwoord op deze vraag. Niet omdat de redactie daar een carrièreswitch overweegt, maar omdat ze wilden weten in hoeverre het convenant dat modellenbureaus en tijdschriften in 2016 met elkaar sloten om ongezond dunne modellen te voorkomen, twee jaar later daadwerkelijk wordt nageleefd. Volgens dit convenant moet de gezondheid van modellen altijd op nummer 1 staan. Is er geen sprake van een goede gezondheid, dan zouden modellen geen opdrachten mogen krijgen...

Helaas blijkt er weinig terecht te komen van deze mooie voornemens en afspraken. NOS op 3 onderzocht ruim 1000 vrouwelijke modellen van 25 Nederlandse modellenbureaus en sprak met meer dan 20 modellen die onder contract staan bij de modellenbureaus. Twintig procent van hen ontwikkelde anorexia nervosa tijdens het modellenwerk en nog een groter percentage ging ongezond met eten en bewegen om. Ze voelen zich onder druk gezet om extreem dun te blijven. Allen durven hier, uit angst voor reprimandes, niet over op camera te vertellen. Ook de modellenbureaus willen niet reageren op camera. Ze hebben slechte ervaringen met media of schuiven de schuld af door zichzelf slechts een bemiddelingsbureau te noemen.

In het item worden o.a. curvy model Jill Kortleve, HNTM winnares Nicky Opheij en high fashion model Charlotte van Buuren geïnterviewd. De verhalen zijn indrukwekkend en schrijnend. Je zou misschien denken dat dit soort praktijken enkel nog plaatsvinden in het buitenland... maar dat is helaas een naïeve gedachte. De belangrijkste vraag die hieruit voorkomt is denk ik wel: Hoe nu verder?

Let op: In het item wordt meermaals gesproken over maten, heupomvang centimeters en hoeveelheden eten. Ben je hier op dit moment erg gevoelig voor, kijk dan niet. Neem hierin voor jezelf en je herstel verantwoordelijkheid. Je eigen heupomvang direct gaan opmeten is bijvoorbeeld niet helpend.

Bron: Nos op 3

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Dragonfly - Maandag 3 september 2018 14:00
Helder verhaal. Vind het mooi hoe Chantal het uitlegt allemaal.
nicky heeft me tijdens HNTM wel echt geïnspireerd, lekker nuchter, leergierig..
Jildou - Maandag 3 september 2018 14:08
Interessant (en schrijnend)! Voor de meiden en vrouwen die nog flink in hun eetstoornis zitten, kan dit filmpje denk ik wel triggerend zijn.
Rosie - Maandag 3 september 2018 15:56
Ik vind dit best een goede documentaire. Ik raak heel snel getriggerd maar dit keer niet.
Het word gewoon feitelijk bewezen dat de modewereld nog te dunne modellen gebruikt en dat er nog heel wat veranderd moet worden.
Ik vind het ook wel goed dat die man van touché models in beeld komt en uitlegt dat inderdaad zo hard is en als het niet bij jouw past of je er teveel moeite voor moet doen. Dan moet je het niet doen, het is maar voor heel weinig mensen aangelegd.
Nou dat zegt al genoeg dat het ideaalbeeld ook maar nep is niet dan?
ano - Maandag 3 september 2018 16:44
inderdaad, juist bewijs dat je je niet hoeft te vergelijken met modellen, het is niet normaal, gezond of realistisch om er zo uit te zien.

daarbij zijn modellen nooit 'ontstaan' uit het ideaal beeld. modeontwerpers ontwerpen hun kleding graag in kleine maten omdat dit vaak mooier werkt (niet mee hoeven te gaan in vrouwelijke vormen, maar eenvoudig recht kunnen werken in het kledingstuk) en minder stof vraagt. modellen moeten dus dun zijn om deze kleding te passen, ze zijn niets meer dan levende paspoppen. jammer dat de wereld dit gaan zien is als het ideale lichaam, want dat was nooit de bedoeling van een model.
Rosie - Maandag 3 september 2018 18:46
Ja, volgens mij werd dit ook gezegd in de docu. Het zijn de ontwerpers die het eisen!
En volgens mij is de eis vooral omdat het dan makkelijker is om iets te ontwerpen, zo kunnen ze toch nog hun creativiteit tonen maar is de moeilijkheidsgraad lager omdat het niet voor verschillende figuurtypes is maar voor maar een kleine 5% van de bevolking. Eigenlijk best makkelijk maar buiten dat ben ik blij dat er altijd leuke kleding is.
Laura - Woensdag 5 september 2018 10:23
Helemaal eens!
Anna - Maandag 3 september 2018 16:30
Wat een goede docu! Interessant :)
Zoe - Maandag 3 september 2018 16:42
Zelf ben ik net 3 jaar internationaal model geweest, helaas moeten stoppen ivm anorexia en opnamen in het ziekenhuis, daarna wilde ik weer beginnen maar ik was ‘te zwaar’ (nog niet op een gezond bmi) om modellenwerk te mogen doen... al die jaren gewerkt met zwaar ondergewicht.
j - Maandag 3 september 2018 17:19
Je bent product zonder mening en grens daar
D - Maandag 3 september 2018 18:32
Je moet zo dun of dik zijn als dat je al bent. Gewicht of centimeters zouden daarin geen rol moeten spelen.Ik vind diversiteit in modellen bij welke modeshow dan ook, nog het mooist. Ik vind het dan ook erg jammer dat er nog steeds zulke strenge eisen gesteld worden en dat modellen koste wat kost aan die eis proberen of willen voldoen en hen uiteindelijk grote kan op ongeluk bezorgt. Het gaat om hoe een kledingstuk het best of op z'n mooist tot z'n recht gebracht kan worden. Dan heeft met zoveel meer factoren te maken dan alleen uiterlijk en gewicht, vind ik.
Jip - Maandag 3 september 2018 18:55
Meer dan tien jaar geleden als jonge tiener ben ik ook gescout. Heb wat kleine opdrachtjes gedaan om het uit te proberen maar al snel kwam ik aan, omdat je gewoon een kind in ontwikkeling bent. Dit wordt echt ontmoedigd, en voor je het weet hebben ze je een eetstoornis aangepraat. De anorexia is gelukkig weg, maar ik vind het zo erg hoe ze jonge meiden de afgrond in sleuren. De meeste mensen zijn hier niet geschikt voor. Een klein deel ook wel, maar laat de grote meerderheid niet ten koste gaan van die “lucky few” die van zichzelf de kleine maten hebben. En waarom die fixatie vanuit de modeontwerpers? Ik vindt het schrijnend dat modellen er niet over willen spreken. Als niemand zijn mond open doet komt er nooit verandering. Petje af voor de meiden in deze docu dus!
Ann - Maandag 3 september 2018 20:11
Gaat vaak om de hoeveelheid stof bij ontwerpers. Vaak is de stof duur en dus willen ze zo min mogelijk gebruiken voor een sample. Ze maken een kleine maat = zo min mogelijk stof = zo min mogelijk kosten. Elk merk maakt samples in een kleine maat want.... zo min mogelijk stof. Dus ook al is een stof niet duur.... het is is goedkoper en makkelijker. En dan zoeken ze mensen die erin passen en dat zijn modellen. En niet iedereen heeft die kleine maat, lichamen zijn er in alle vormen denkbaar, dus... vandaar dat kleding die echt de productie ingaat en die dus de winkels ingaat in meerdere maten gemaakt wordt. Er zit vaak ook gewoon geld besparen achter de kleine maten.
Natasja - Maandag 3 september 2018 21:07
Wat een mooi filmpje! Ik vind ook dat gezondheid voorop staat. Dit betekent wél dat ik tegen de hele beweging van modellen met overgewicht ben. Modellen horen een ideaalbeeld te zijn en dus vind ik dat ze ook zeker een gezond gewicht horen te hebben, zodat dit gepromoot wordt voor de hele bevolking. Dus dat er nu steeds vaker mensen met overgewicht op covers staan, vind ik alleen maar een slechte zaak.
ano - Dinsdag 4 september 2018 05:59
mees even de reacties hierboven, modellen waren NOOIT bedoelt om als ideaalbeeld genomen te worden ;) dat hebben de mensen er zelf van gemaakt.
eenzaam-bloempje - Maandag 3 september 2018 22:27
Ik vind het heel mooi dat er gewone modele zijn en modellen met een maatje meer of zelfs plus modellen.

De graat magere modellen hoeven voor mij niet. Als het je bouw is oké. Maar als je daarna toe moet werken dan niet de 90 cm is bijna onrealistisch.
Maria - Dinsdag 4 september 2018 15:15
Het zijn van die standaardmaten, die sommige jonge meiden van 17 misschien hebben maar in de twintig is het weer een ander verhaal; dan word je vaak toch wat ronder. En daarbij is ieders bouw verschillend. De één heeft van zichzelf misschien wat smallere heupen; de ander is iets breder, waardoor dat ideaalbeeld alleen haalbaar is door veel af te vallen. Dan kan je gewoon te dun zijn en je heupen of billen te 'dik' om in de kleding te passen. Vind slankere modellen wel mooier maar niet zó dat diegene ervoor zou moeten afvallen.
Wat ik ook wel vind, is dat het vaak zo zwart-wit is. Die modellen zouden te dun zijn en dan moet het ineens maat 44/46 zijn; alsof er niks tussen maat 34 en 44 zit.
Vaak wordt gezegd dat fotomodellen mooi zouden zijn. Maar het gaat vooral om een ideaalbeeld, bepaalde maten en kenmerken. Een vrouw van 1,55m, die wat breder is, kan net zo goed mooi zijn, of misschien wel juist. Meer karakter in je gezicht, bijvoorbeeld.
A - Dinsdag 4 september 2018 15:31
Heel belangrijk dat hier aandacht aan besteed wordt! Veel meisjes worden gescout op een leeftijd waarop ze nog geen vrouwelijke vormen en rondingen hebben ontwikkeld. Als die verandering dan inzet wordt ze aangepraat dat dit verkeerd is en worden ze aangemoedigd hier tegen te vechten. Vechten tegen hun eigen lichaam dat zich aan het ontwikkelen is tot een sterk en gezond volwassen lijf. Dat vind ik zo ontzettend kwalijk en het maakt me ook enorm verdrietig en gefrustreerd.
Al helemaal als je ziet hoeveel meiden tegenwoordig dromen van een carrière als model en zo'n onnatuurlijk mager lichaam als ideaal zien. Een eetstoornis gaat niet om er uit willen zien als model, dat snap ik ook dondersgoed. Maar zoiets kan wel net het laatste zetje zijn dat je de afgrond in duwt :(
Laura - Dinsdag 4 september 2018 16:23
Kleding uit de high-level mode industrie valt nu eenmaal netter en preciezer op slanke modellen. Het promoten van alledaagse kleding voor de gewone mense promoten op magere modellen is het probleem in de kledingindustrie. Designers doen hun job, het is aan modeketens om die van hun te doen.
strawberry - Dinsdag 4 september 2018 16:39
OMG wat toevaliig! Had het filmpje gister gezien! Ik vind het wel goed dat er aandacht aan is en hoop dat er snel wat aan wordt gedaan en dat het veranderd. Ook de lengte vind ik onzin, waarom moet je perse lang zijn. Modellen zijn eigenlijk het tegenovergestelde van wat de mens is. Zeg maar de modellen van nu: dun en lang. Het zou gwoon verschillend moet zijn. Precies hoe het ook in real life is. Ja tuurlijk mogen er eisen zijn. maar dan denk ik aan eisen als goedposeren, leuke persoonlijkheid, goed lopen op de catwalk etc.
ano - Vrijdag 7 september 2018 09:17
modellen moeten ene bepaalde lengte en maat hebben om in de kleding van de designer te passen. Zij maken kleding in een kleine maat omdat dit eenvoudiger en goedkoper is. ze kunnen hun ontwerpen niet aanpassen aan ieder model, dat ze te veel werk en geld kosten.

Ik bind het zo jammer dat modellen een ideaal beeld geworden zijn, modellen zijn eigenlijk, om het grof te zeggen, levende kledinghangers om de ontwerpen van de designer te showen, niet als ideaal beeld voor het menselijke lichaam.
Daan - Woensdag 5 september 2018 10:05
Die hele industrie is zo ziek.
Laura - Woensdag 5 september 2018 10:26
Er zijn een hele boel andere industrieën die ook donkere kanten hebben. Denk maar aan de politiek, de muziekwereld en de tv wereld. De Highlevel mode industrie komt vanuit creativiteit ten minste. Wat voor vele andere sectoren niet het geval is.
Annoniem - Woensdag 9 januari 2019 22:21
IK vindt dat iedereen model moet kunnen zijn!
Dat mensen anorexia ontwikkelen doordat ze zo graag model willen worden dat is toch absurd! Overgeven en niks meer eten, vreselijk!
Persoonlijk houd ik helemaal niet van de mega magere mensen waar je nog net hun ribben niet ziet..... Gewoon normaal is mooi, slank is iets anders dan mager.....
Kort gezegd:" Er zijn grenzen.....".
Olga - Dinsdag 23 juli 2019 07:09
Ze zijn op een natuurlijke manier slank. Niet dat ze alles kunnen eten maar je moet wel gezond regelmatig eten.
Maria - Vrijdag 12 februari 2021 15:06
Topmodellen zijn niet zelden transgenders dus als je je daar aan probeert te spiegelen, kom je bedrogen uit. Veel lager vetpercentage dan vrouwen.