Video: Hoe laat je je gevoelens toe?

 

Vandaag kan je weer kijken naar een nieuwe video van Nouska. Vorige week kwamen er een aantal leuke en interessante reacties op de video over genezen van een eetstoornis en vandaag behandelt Nouska één van die vragen in deze video. Iemand stelde namelijk de vraag hoe je om kunt gaan met gevoelens én hoe je kunt leren om deze toe te laten. Nouska geeft je wat handige tips en vertelt je meer over haar ervaring met het verdringen en toelaten van gevoelens. 

Zijn er andere onderwerpen waar jij graag meer over wilt weten, laat deze dan even achter in een reactie op deze video. Heb je een vraag over eetstoornissen of andere problematiek of een vraag voor Nouska, stel hem gerust. 

Hoe ga jij om met gevoelens?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Quirine - Dinsdag 19 januari 2016 13:09
Wat fijn dat dit onderwerp besproken wordt! Zelf vind ik het nogsteeds lastig om m'n gevoelens echt toe te laten zonder er weer snel een rem op te zetten.

Dankjewel voor deze video Nouska!
Hanneke - Dinsdag 19 januari 2016 13:11
Mooi filmpje :) ben ik nu heel erg mee bezig met therapie inderdaad. is best een belangrijk dingetje.

ik heb nog wel een mooi liedje dat, bij mij in ieder geval, vaak veel losmaakt: Human van Christina perri, (:

xxx
IHP2010 - Dinsdag 19 januari 2016 16:53
@nouska, hou jij van hele sterke thee? :-P
Hanneke 2 - Dinsdag 19 januari 2016 17:01
@Hanneke Wat grappig! Ik heb dezelfde naam als jij en ben toevallig ook veel bezig met het onderwerp 'gevoel toelaten' in therapie. Ik kom niet zo vaak mensen tegen met dezelfde naam. Helemaal toevallig dat we ook nog bij hetzelfde punt vastlopen, haha. Ik ga dat lied trouwens gelijk opzoeken!
Lara - Dinsdag 19 januari 2016 17:04
Heel leuk en helpend filmpje Nouska!

Liefs, Lara.
Livia - Dinsdag 19 januari 2016 17:42
@Hanneke : inderdaad prachtig liedje! Ook "I believe" van Christina Perri vind ik helemaal top ♥♥♥ !
@Nouska Nikki - Dinsdag 19 januari 2016 21:49
Jaaaah dit was mijn vraag. Ik kan zeker wat met je tips, en begrijp nu meer hoe ik gevoelens kan toelaten en wat dat überhaupt betekent.
Nu ik je uitleg gehoord heb, besef ik me dat ik al een paar keer (sinds lange tijd) gevoelens heb toegelaten. Ik vond huilen bij een liedje en me inneen intens verdrietig voelen zo naar,vreemd en raar, maar nu begrijp ik dat mijn gevoelens weer terugkomen ( ik ben al aardig ver in mn aankomproces). En met jouw tips ga ik daar verder mee aan de slag.

Ik vind dit een hele leerzame, interessante en waardevolle serie video's die je maakt! Ik hoop dat je nog vele onderwerpen en vragen zal behandelen. (En als ze op zijn, heb ik er nog wel een paar)
someone64 - Dinsdag 19 januari 2016 22:08
Bedankt voor je video. Gisteren gemaild naar psych met vraag hoe ik met mij gevoel moet omgaan en het toe kan laten maar jij beantwoordt hier al stuk mee brengt!
Natasja - Dinsdag 19 januari 2016 22:41
Ik keek het filmpje niet omdat ik dacht dat het relevant zou zijn, maar omdat ik het toevallig zag staan. Toch besef ik me nu dat dit iets is waar ik nog aan moet en wil werken. Handige tips om daar mee te beginnen, bedankt!
Anne - Dinsdag 19 januari 2016 22:42
een draw my life video lijkt me heel leuk !
dancer! - Woensdag 20 januari 2016 09:03
Wat een fijne video weer Nouska!
Ik heb nog wel een vraag die hier mee te maken heeft... Ik ben namelijk best wel heel gevoelig, dingen komen heel hard bij mij binnen en ook nare dingen in de wereld doen mij erg veel pijn. Van wat ik om mij heen hoor zijn meer mensen die een eetstoornis hebben (gehad) eigenlijk heel gevoelig en snel overprikkeld.
Hoe lukt het om je hier een beetje voor af te sluiten? Hoe zorg je dat je je gevoeligheid wel omarmt, maar niet dat je continu de last van de wereld op je schouders draagt? Voor mij was niet eten lang de oplossing om als beschermlaagje te dienen, maar ik ben nog op zoek naar constructieve manieren! Volgens mij weet jij hier wel het één en ander van en ik zou het fijn vinden als je dat wil delen!
Anoniem k : Aan Nouska - Woensdag 20 januari 2016 10:02
Wat een leuke video alweer. Heb er echt veel aan gehad.
Ik hoorde herkenning van vroeger, maar ook weer even een goede herinnering voor nu, als het even moeilijk gaat.
Voor mij was muziek de ideale manier om te huilen, een nummer dat precies vertelde wat ik voel. Hierdoor kan ik nu veel moeilijker met muziek omgaan, omdat het mij terugbrengt naar toen.

Mijn vraag naar aan jou is..
Ik heb mijn eetstoornis voor een groot deel echt overwonnen, maar hierdoor loop ik een beetje verloren, het is een leegte die niet opgevuld geraakt, hoe deed jij dat? hoe pak ik dit aan zonder terug te grijpen?

Groetjes,
Laura - Woensdag 20 januari 2016 11:10
Wat een ontzettend behulpzame video dank je Nouska.
Mijn vraag sluit aan bij 'Anoniem k', door het loslaten van mijn eetstoornis ervaar ik een soort leegte, nutteloosheid en verloren gevoel. Ik probeer dit op te vullen door extreem deel te nemen aan activiteiten, projecten, vrijwilligerswerk, waardoor ik geen evenwicht vind in mijn dagelijks leven. Ik heb de constante vrees dat ik de chaos beu ga worden en ga teruggrijpen naar die controle die ik had bij mijn eetstoornis.

Samengevat is mijn vraag dus : Hoe vul je de leegte?
Sanne - Woensdag 20 januari 2016 11:23
Zo herkenbaar. Ben nu ook bezig met cursus voluit leven en daarbij komt dit ook aan bod. Vind het heel interessant maar ook wel spannend.
*** - Woensdag 20 januari 2016 14:20
Goede tips! Want gevoelens toelaten is zoiets 'vaag' als je er weinig ervaring mee hebt. Mij hielp het om ermee te oefenen en dan te merken dat wanneer ik ze toeliet, die negatieve emoties ook sneller weg gingen. En vooral om mezelf er niet voor te veroordelen als ik bv eens 'zielig' zat te wenen.
@Nouska: Ik zit vooral met het deeltje 'angst voor herval'. Ik voel me zoveel beter dan een tijd terug. En juist dat maakt dat ik soms bang ben dat al die negatieve gedachten en gevoelens over mezelf en eten terug gaan komen. Ik probeer gewoon van die leuke momenten en die vrijheid te genieten. Maar misschien heb jij hier nog tips voor? Over hoe je er zelf mee omging of mss nu nog mee omgaat?
Lost girl - Woensdag 20 januari 2016 14:25
Net als een aantal reacties hierboven. Hoe ga je om met de leegte?
@*** - Woensdag 20 januari 2016 15:16
Dit ervaar ik ook heel sterk! Ik ben zo blij dat het nu beter met me gaat, maar tegelijkertijd zo bang dat opeens die nare gevoelens en gedachten weer terug zullen komen.
Nouska - Woensdag 20 januari 2016 17:40
Leuke vragen en fijn dat jullie wat aan de video hebben.
Ik neem jullie vragen mee voor een volgende video/blog!
Houd het in de gaten, dan mis je hem niet :)

Liefs
Eveline - Woensdag 20 januari 2016 22:11
Leuke vlog!!
xGirl (Simone) - Woensdag 20 januari 2016 22:48
Wat een fijn, leuk en helpend filmpje Nouska! Superfijn :)
Eveline1991 - Donderdag 21 januari 2016 01:11
Echt op het juiste moment!!
Mootje - Donderdag 21 januari 2016 18:12
Ik heb zelf ook hele goeie therapie gehad waarin gevoelens herkennen en toelaten het hoofdonderwerp was. En dan niet alleen bij jezelf, maar ook bij anderen, zodat je ook leert om te gaan met gevoelens van anderen. Dat met die 4 B's was bij mijn therapie ook de hele inhoud van de therapie. Ik heb er super veel aan gehad. De therapie die ik volgde heet: Mentaliseren. Misschien zegt jou dit wel iets.
Jansje - Donderdag 21 januari 2016 19:18
Fijne video, bedankt!
Ik vind het heel erg moeilijk om met mijn gevoelens om te gaan. Ook omdat ik denk ik hooggevoelig ben, en me overal schuldig over voel.
Daarom zie ik het ook niet zitten om aan te komen, omdat ik echt zooooo bang ben voor mijn gevoelens.
Wat kan ik daar aan doen, aan die angst?
Nouska - Donderdag 21 januari 2016 21:32
Herkenbaar Jansje,

Ik denk dat je daar wel aan kunt werken. Je wordt niet minder gevoelig, maar leert er mee omgaan, zoals ik doe met de tips die ik geef in de video. Misschien heb je het wat aan om te praten met mensen om je heen of hulp van een psycholoog. Kan heel fijn zijn :)

Liefs
Zuppay - Zaterdag 30 januari 2016 23:41
Hoi Nouska,

Dankjewel voor je filmpje weer!! Heb 't vandaag pas ontdekt. Maar heel helpend. Je zegt in 't filmpje dat troost zoeken ook heel belangrijk is, en gewoon aan je partner of vriendin te vragen om een arm om je heen of om even te knuffelen, of om te laten weten dat je verdrietig bent en of je even samen kunt zijn. Maar ik loop er zó erg tegenaan hoe je dat doet. Wat zeg je dan? En wat als je non-verbaal totaal (nog) niet overeenkomt met je innerlijke gevoelens? Want ik vind 't dan zo enorm eng om steun te vragen aan mensen en raar om dan letterlijk aan vriendinnen waar ik een goeie klik mee heb en een bepaalde vertrouwensband mee heb te vragen van, zou ik een arm om me heen mogen? Of zou je me even willen knuffelen? Of mag ik even in je armen liggen? Vaak zijn dat ook dingen die in mijn omgeving door veel mensen te intiem gevonden worden, iets dat je met een partner doet. Maar die heb ik niet. Dus mijn vraag is hoe vraag je troost en steun? En hoe zet je je daarbij over die angst drempels heen om zoiets te vragen? Of hoe creëer je ruimte daarvoor, zodat 't niet uit de lucht komt vallen?

Liefs,
Zuppay
renske - Donderdag 7 april 2016 14:37
deze video heeft echt geholpen.
ik stopte altijd alles weg, tegenwoordig een stuk minder.
ik heb mezelf leren accepteren, en als er iets is huil ik i.p.v am
Me - Maandag 27 juni 2016 13:35
Heel goed stukje en video.
Soms voelen gevoelens heel heftig en maakt het je juist bang. Toelaten en het er laten zijn is het beste...
Je mag voelen...

Ik heb trouwens geen eetstoornis, maar wel andere dingen gehad zoals angststoornis en Burnout. Mindfulness en MBCT heeft mij er erg bij geholpen.
Me - Maandag 27 juni 2016 13:37
Heel goed stukje en video.
Soms voelen gevoelens heel heftig en maakt het je juist bang. Toelaten en het er laten zijn is het beste...
Je mag voelen...

Ik heb trouwens geen eetstoornis, maar wel andere dingen gehad zoals angststoornis en Burnout. Mindfulness en MBCT heeft mij er erg bij geholpen.