Boeken: Kwetsbaarheid en Imperfectie

Toen ik onlangs op zoek ging naar een goed boek dat mijn interesse had, kwam ik het boek De moed van imperfectie tegen. Eigenlijk wilde ik eerst het boek dat daarvoor door Brene Brown geschreven is, getiteld De kracht van kwetsbaarheid lezen, maar die was helaas uitverkocht. Begrijpelijk, als ik De moed van imperfectie lees. De boeken hebben mij echt heel enthousiast gemaakt en daarom wil ik dan ook graag met jullie delen waarom ik denk dat het leuk, goed, fijn en interessant is om deze boeken of een ervan te lezen.

Brene Brown is een Amerikaanse onderzoekster/verhalenverteller. De boeken zijn vertaald in het Nederlands, vandaar de titels. Veel van haar boeken zijn bestsellers, waaronder deze twee. En ik begrijp helemaal waarom. Brene schrijft vol humor, cynisme en zelfspot, maar brengt hele interessante en nuttige informatie over met haar boeken. De boeken zijn leuk en bevatten veel herkenbare momenten. Brene verteld geen droge theorie, maar juist gevoelige verhalen en inzichten die zij tijdens haar onderzoeken heeft opgedaan. Hier en daar een knipoog of leuke grap, maakt het boek goed behapbaar.

De titels zelf zeiden mij niet per se iets. Dat kwetsbaarheid ook krachtig is vond ik mooi hoor, maar het leefde niet voor mij. Ook dat het moedig is om imperfect te durven zijn, vond ik niet veel zeggend. Ik begrijp het wel, maar nu ik een van de boeken heb gelezen, begrijp ik pas echt wat het inhoudt, voor mij betekent en wat je ermee kunt. Hoe moedig imperfectie is en hoe sterk je moet zijn om je kwetsbaar op te stellen. Maar niet alleen dat, ik begrijp vooral hoe belangrijk dit is in het leven en hoe je daardoor echt kunt leven.

Ik schrijf zelf regelmatig over de dingen die Brene in haar boeken beschrijft, al voor ik haar boeken kende. Ik heb het in mijn blogs regelmatig over ‘Echt leven’ en ‘met open armen leven’ of schreef ‘Als je echt kunt huilen, kun je ook echt lachen.’

In een speech die ik onlangs als tip kreeg van jullie van Brene Brown, zegt ze (bij min. 15:45): ”Het probleem is, en ik heb dit geleerd tijdens mijn onderzoek over schaamte, dat je emoties niet selectief kunt verdoven. Je kunt niet zeggen: ”Hier zijn de nare dingen, zoals kwetsbaarheid, hartzeer, angst, verdriet en teleurstelling. Dit wil ik niet voelen. Ik neem dus maar een paar biertjes en een moorkop met slagroom.” (…) ”Je kunt die nare gevoelens niet verdoven, zonder ook de andere emoties af te vlakken. Dus als we die nare emoties onderdrukken, onderdrukken we ook vreugde, dankbaarheid en geluk. En dan gaan we ons ellendig voelen.”



Op TedTalks kun je de toespraak met ondertiteling bekijken. 

Ze beschrijf waarom we kunnen doen alsof echt voelen, emotioneel zijn en kwetsbaarheid niet nodig zijn om een gelukkig leven te leiden. Ze beschrijf hoe eng het is, maar ze beschrijft vooral waarom het zo belangrijk is om het te leren en wat de voordelen zijn als je stopt met het wegstoppen van je gevoelens. Als je stopt met doen alsof je echt leeft, terwijl je eigenlijk niet bij je hart en ziel komt.

Een ander stukje uit het boek De moed van imperfectie dat ik erg mooi vond en met jullie wil delen is:”Bezield leven (lees: met hart en ziel echt leven) betekent leven vanuit het gevoel dat je de moeite waard bent. Het betekent dat je moed, compassie en verbondenheid een belangrijke plek in je leven toekent, waardoor je ‘s ochtends bij het wakker worden denkt: wat ik vandaag ook doe of laat, ik ben goed genoeg. En het betekent dat je s’ avonds bij het naar bed gaan denkt: nee, ik ben niet perfect. Ik ben kwetsbaar en soms bang, maar dat doet er niets aan af dat ik ook moedig ben en het waard ben om liefde te ontvangen en erbij te horen.” (pagina 17)

Ik ben erg geinspireerd geraakt door de boeken en raad je ook zeker aan om haar TedTalk te bekijken en de boeken, of in ieder geval een ervan te gaan lezen. En je hebt geluk, want wij mogen twee boeken weggeven. Mail een korte toelichting waarom jij het boek wilt winnen, welke je wilt winnen, hoe oud je bent en je adres naar win@proud2Bme.nl en maak kans op een boek. 

admin

Geschreven door De Redactie

Reacties

9 reacties op “Boeken: Kwetsbaarheid en Imperfectie”

  1. Ik ben op dit moment ‘De moed van imperfectie’ aan het lezen en het is echt een heel fijn boek!
    Haar tweede boek zou ik ook heel graag willen lezen dus doe zeker mee met de winactie! 🙂

  2. Net een mailtje gestuurd. Ben benieuwd. Hopelijk win ik het boek. 🙂

  3. Ik heb ook beide boeken gelezen, nadat ik het filmpje een keer was tegengekomen. Vond ze heel fijn en herkenbaar.

    Nouska, op wat voor manier pas jij wat je in dit soort ‘zelfhulp’boeken (bij gebrek aan betere term, want echt praktijk gericht zijn ze natuurlijk niet) leest toe in het dagelijks leven? Ik lees er vaak dingen in die ik heel raak vind, maar weet niet zo goed wat ik er vervolgens mee kan.

  4. Ontzettend goed boek vond ik het!!! Echt een aanrader

  5. Ik heb ze ook gelezen, echt goede boeken!

  6. Ik heb De moed van imperfectie op m’n e-reader, maar nog niet gelezen. Binnenkort maar eens doen.

  7. Ik ben heel benieuwd, Zou ze graag willen lezen.
    heb gemaild!

    Wanneer is de sluitingsdatum, en wanneer horen de winnaars of ze gewonnen hebben?!
    Liefs

  8. 2e alinea: verteld, moet met een t 😉

  9. kan ik nog meedoen met de winactie of zijn de boeken al verloot

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *