Een dag uit het leven van boulimia

 

Hoe ziet een dag uit het leven van iemand met boulimia eruit? Shanny lijdt al bijna 18 jaar lang aan de eetstoornis boulimia. Ze ontwikkelde boulimia toen ze 13 jaar oud was. Speciaal voor de afgelopen Eating Disorders Awareness Week in februari maakte Shanny een video waarin ze laat zien hoe een dag uit haar leven er een aantal jaren geleden met boulimia uit zag. Inmiddels gaat het een stuk beter met haar, maar nog steeds is ze niet helemaal genezen van de eetstoornis.

De video krijg sinds kort online erg veel aandacht. Shanny laat in de video ook zien wat de gevolgen van de eetstoornis op haar lichaam zijn. in haar geval was dit vooral haar gebit: "Ik moest vaak naar de tandarts, had veel last van gaatjes. Vijf jaar geleden brak een van mijn tanden af. Sindsdien ben ik er twee kwijtgespeeld en er staat er nog eentje los." (bron: HLN.be) Boulimia kan vele andere ernstige gevolgen voor je lichaam hebben. Denk bijvoorbeeld aan hartritmestoornissen, hartfalen, ontsteking of schade aan de slokdarm, tandbederf, constipatie en maagproblemen.

meisje boulimia

Ik kan me de periode waarin ik leed aan boulimia nog goed herinneren. Het was één van de meeste vreselijke en eenzame periodes uit mijn leven. Ik zorgde slecht voor mijn lichaam en had allerlei klachten door het vele overgeven en het regelmatig houden van grote eetbuien. Ik kreeg last van mijn maag, tanden, mijn huid zag er slecht uit, ik kreeg een opgeblazen hoofd en had vaak bloed doorlopen ogen. De eetbuien en het overgeven zorgden voor veel schaamte. Ik durfde niet te praten over mijn eetgestoorde gedrag en trok me hierdoor meer en meer terug, totdat ik gewoonweg niet verder kon. 

Mocht je je herkennen in onderstaande video of in mijn bovenstaande ervaring, praat er dan over. Het is zo belangrijk om hier niet alleen mee te blijven zitten. Je hoeft je er niet voor te schamen. Boulimia is een ernstige ziekte waar veel mensen aan lijden en waar goede hulpverlening voor is. Wacht niet langer dan nodig met het vinden van de juiste hulp. Dat is zonde van je lichaam, je geluk, je toekomst en je leven. 

Take ♥ Care

Scarlet

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Just me - Donderdag 19 mei 2016 13:48
Ik had dit filmpje al gezien. Ik vind het wel eenzijdig. Ik bedoel, niet iedereen met boulimia is de hele dag stapels boterhammen en chips naar binnen aan het werken om het vervolgens weer over te geven. Toen ik boulimia had ging ik gewoon naar school, naar werk, chillen met vrienden etc. Ik had wel een eetbui 1x per dag ongeveer waarna ik het al dan niet ging compenseren.
m - Donderdag 19 mei 2016 14:11
Ik ben het eens met @Just me. Maar bij sommige mensen met boulimia kàn het wel verlopen zoals in het filmpje. Maar inderdaad, het is eenzijdig.

+ misschien beter de titel veranderen naar een dag uit het leven van IEMAND met boulimia?

p - Donderdag 19 mei 2016 14:13
"Shanny lijdt al bijna 18 jaar lang aan de eetstoornis boulimia. Ze ontwikkelde boulimia toen ze 13 jaar oud was". Wauw, dat wil zeggen dat ze nu dus 31 jaar oud is? Huh? Ze ziet er superjong uit ! 16 ofzo.... No offense, ik vind het gewoon opmerkelijk.
Melissa Otterman - Donderdag 19 mei 2016 14:29
Had dit filmpje ook al gezien. Net als wat @Just me al zegt, het is wat eenzijdig. Maar ik vind dat dit filmpje wel een goed beeld geeft van wat boulimia is.
@P - Donderdag 19 mei 2016 14:45
Ik vroeg mij ook al af of ze niet 8 jaar bedoelen...
Lotje9 - Donderdag 19 mei 2016 15:15
@p en @@p
Nee, ze is echt 31 jaar oud, en ze is ook getrouwd. Dat zei ze zelf een keer in een andere video. (maar vraag me niet waarom ze er zo jong uitziet haha).

Ik volg Shanny al een tijdje op youtube. Echt heel motiverend, en een aanrader voor iedereen met een eetstoornis. Ze laat ook 'gewoon' haar slechte dagen zien, en dat vind ik erg fijn. :)
Lisa - Donderdag 19 mei 2016 16:11
Al 18 jaar?? En ik zit nu al te klagen dat ik er een jaar mee rondloop, hoe moet zij haar wel niet voelen :o
Fire - Donderdag 19 mei 2016 19:46
Het gaat er toch niet om dat het filmpje eenzijdig is? Het is een dag uit háár (vroegere) leven. Iedere eetstoornis is anders, dus lijkt het me logisch dat niet iedereen zich hierin herkent.

Maar wat een ontzettend zwaar gevecht heeft zij moeten leveren zeg. Ik hoop heel erg dat ze uiteindelijk de rust zal vinden die ze zo verdiend.
Daisy - Donderdag 19 mei 2016 22:19
Ik volg Shanny ook al sinds ze die video uploadde. Ik vind het knap en leerzaam hoe ze zo veel verteld over haar eetstoornis... en haar man is echt enorm begripvol! Goud waard : )
En jep, dacht eerst ook dat ze 18 was totdat ik haar andere video's keek
marleen - Vrijdag 20 mei 2016 17:17
ik kamp ook al 20 jaar met een es hoor, dat is echt niet zo zeldzaam (helaas). Ben 34 en word ook vaak voor een twintiger aanzien.
En inderdaad ik vroeg me ook af wat een rare titel dit was. Er wordt overal aangeraden om jezelf niet met je eetstoornis te identificeren, om niet te zeggen ik 'ben' die ziekte maar ik 'heb' die ziekte. En dan in die titel is de persoon precies wel gelijk aan de ziekte...
bellefleur - Vrijdag 20 mei 2016 22:55
vroeger werd ik altijd minstens twintig geschat, ik was 15 of 16, toen mijn es duidelijker zichtbaar werd moest werd mij in een restaurant alcohol geweigerd ik was toen net geen achttien. dat scheelde twee dagen. de afgelopen tijd werd ik net achttien geschat, de juiste leeftijd dus.

een vriend vertelde dat hij ook de ervaring heeft dat mensen jonger geschat worden als ze ziek zijn (ik bedoel wel iets anders dan verkoudheid of griep). misschien omdat ze lichamelijk zwakker zijn.
Anne - Woensdag 25 mei 2016 02:08
Mijn dagen zien er al ruim een jaar zo uit, alleen ga ik dan ook nog naar de supermarkt tussendoor wanneer mijn koelkast en kast leeg zijn.. En als ik thuis kom begin ik gelijk weer.
Ik doe het ook zo ontzettend veel maar ik twijfel constant tussen de strijd aan gaan en doorgaan met afvallen..