Bang voor de camera?

 

Ik zie het regelmatig gebeuren, mensen die snel wegspringen of hun handen voor hun ogen doen als er onverwacht een camera op hun wordt gericht. Ze willen niet op de foto staan omdat ze zich in zekere mate schamen voor hun uiterlijk, wat trouwens niet wil zeggen dat ze nooit op de foto gaan. Dan doen ze dan alleen goed voorbereid en helemaal op de manier zoals zij willen.

fotocamera jonge vrouw
bron foto

Herken je dit van jezelf? Zonder de juiste make-up, je haar niet goed gedaan, de verkeerde kleding of niet de juiste houding en lach ben je bang niet mooi op de foto te staan. Maar sinds wanneer doe je dat? Sinds wanneer heb je die angst? Kinderen poseren namelijk maar al te graag onverwacht voor de foto. Dus wanneer ben jij jezelf minder mooi gaan vinden? Dat is de boodschap van de nieuwste video van Dove.

Herken je je hierin?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

N - Donderdag 4 juli 2013 16:35
Sinds ik ben aangekomen wil ik niet meer op de foto.. Nooit.
Roos - Donderdag 4 juli 2013 16:38
ik vind mezelf nooit leuk op foto´s staan, dus ik ontloop de camera ook altijd. Ik vind vaak dat ik zo´n dikke kop heb. Of dikke armen ofzo
Sam - Donderdag 4 juli 2013 16:45
Inderdaad.. Als iemand een foto van mij heeft gemaakt kijk ik alleen of ik er dik op lijk//ben... Niet eens of ik er "mooi" op sta, dat maakt me niet uit.. Als ik maar dun lijk ofzo.. Bizar eigenlijk.

Ik had vroeger ook altijd het idee dat als er foto's op een feestje waren gemaakt, ook van mij, dat de foto's waar ik op stond niet op hyves oid kwamen... Precies waar ik allemaal op stond... Maarja toen gíng ik tenminste nog naar feestjes, itt nu.... :$
Dreamer25 - Donderdag 4 juli 2013 16:45
Herkenbaar ja!
MIO - Donderdag 4 juli 2013 16:47
wauw. Goede video.
En ja, ik herken me hier best wel in.
Black Rose - Donderdag 4 juli 2013 16:57
Neh, ik vind het gewoon ongemakkelijk omdat ik niet weet hoe ik moet lachen of hoe ik moet kijken.
JufM - Donderdag 4 juli 2013 16:57
Ik wil NOOIT op de foto!
Heb er een vreselijke hekel aan. Ik vind foto's geweldig.. zolang ik er zelf maar niet op sta.
Ik herinner me nog goed een vakantie toen ik 17 was; ik ging met 9 andere vriendinnen naar Lloret de Mar. Bij het bekijken van de foto's werd er serieus gevraagd; 'Was 'Juf'M' wel mee?' => ik stond nergens op.
Ik word woest als mensen ongevraagd een foto van mij maken en wis alle foto's waar ik tóch op sta.
Tsja... het is wel duidelijk dat ik er dus 'niet echt van hou'....
Charlotte - Donderdag 4 juli 2013 17:15
Zolang ze niet zonder mijn toestemming op het internet belanden, vind ik het tegenwoordig eigenlijk wel prima als er foto's van mij gemaakt worden.
Moet wel toegeven dat als ze wel op internet komen, ik idd gelijk check of ik er niet super dik uitzie.
Deborah - Donderdag 4 juli 2013 17:39
Herkenbaar zeker,
Wanneer ik mezelf minder mooi ben gaan vinden?
Toen ik naar de 1e ging en weer gepest werd na 5 jaar lang gepest te worden, en iedereen gewoon veel mooier was en nu nog steeds is dan mij..
Rebecca - Donderdag 4 juli 2013 18:17
Ik hou echt van op de foto staan met vriendinnen ;]
Vera - Donderdag 4 juli 2013 18:26
Zelfde als Sam: 'Inderdaad.. Als iemand een foto van mij heeft gemaakt kijk ik alleen of ik er dik op lijk//ben... Niet eens of ik er "mooi" op sta, dat maakt me niet uit.. Als ik maar dun lijk ofzo.. Bizar eigenlijk.'

Al wordt het wel wat minder..

Ik spring ook niet weg voor de camera, ik hou van de camera! Maar wel altijd naderhand even die check.
chantal - Donderdag 4 juli 2013 18:52
Mijn vader wilde nooit op de foto. en toen overleed hij met als resultaat. Ik heb weinig tot bijna geen foto's van mijn vader. Dus de mensen die hier camera-schuw zijn. Ga op de foto :)
Liadan - Donderdag 4 juli 2013 18:59
Ja ik heb dit.. Ik ben nu 21 en heb van de laatste 10 jaar niet meer dan 10 foto's van mijzelf. Ik vind het verschrikkelijk om mijzelf te zien.
En ook een andere reden trouwens: ik vind het echt heel irritant als mensen foto's van mij op facebook zetten enzo, dus ik ontwijk de camera ook om die reden.
Flower - Donderdag 4 juli 2013 19:15
Ik herken het ook wel ja, vooral sinds ik me niet lekker in mijn vel voel. Poosje geleden vond ik het niet erg, jammer dat het nu wel weer aan de hand is...
Emma - Donderdag 4 juli 2013 19:20
Ik ga echt niet op de foto. Van de afgelopen jaren heb ik bijna alleen foto's die onverwacht zijn gemaakt. Ik haat het om mezelf op een foto te zien, krijg altijd het idee dat ik opgeblazen ben
Lexii - Donderdag 4 juli 2013 19:43
Hebben mannen dat probleem eigenlijk ook?
Luna - Donderdag 4 juli 2013 20:41
Ik ben ook weer aangekomen (na afgevallen te zijn) nu 3 jaar later ben ik weer dik en wil ik niet meer op de foto.
Annalisa - Donderdag 4 juli 2013 20:43
Zo lang als ik mij kan herinneren, ook op de basisschool, wilde ik al niet op de foto.
M - Donderdag 4 juli 2013 21:23
Nah, verschilt. Ene kant ben ik geobsedeerd met alle foto's die van mij zijn gemaakt (ik wil weten hoe ik er uit zie, in verhouding tot anderen). Maar aan de andere kant... als ik me slecht voel of ik ben aan het eten, dan wil ik absoluut niet op de foto.
Monkey - Vrijdag 5 juli 2013 00:11
Mooie reclame :)
G. - Vrijdag 5 juli 2013 00:16
Oh, daar word je toch blij van, van zo'n reclame. Wel treurig ook, het is wel zo: je bent jezelf lelijk gaan vinden - zonde! Idee dat velen dit doen ( wat je ook letterlijk ziet), maakt het wat luchtiger oid.. Mooie reclame idd :)
Lisa28 - Vrijdag 5 juli 2013 06:48
Ik had voor mijn 20e niet zo heel erg veel problemen met foto's maken van mezelf, dat deed ik dan idd in de juiste houding en met de juiste make-up! Meestal keek ik een andere kant op als er een foto werd gemaakt op een verjaardag ofzo..

Na mijn 20e heb ik een zeer negatieve ervaring gehad, waarbij er misbruik gemaakt is van mijn foto's. sinds die tijd kan ik niet normaal meer reageren als er foto's worden gemaakt.. Het liefst kom ik niet in beeld. Ook maak ik amper foto's van mezelf, sws omdat ik mezelf te dik vind en afschuwelijk vind om mezelf te zien, ik zou heel graag aan dit zelfbeeld willen werk.. Maar dat gaat vast ook wel komen in therapie!
Roos - Vrijdag 5 juli 2013 08:18
Ik had tijdens mijn eetstoornis heel veel moeite met foto's, camema's. Keek altijd of ik er niet te dik op stond. Nu ik deze blog lees, bedenk ik me dat het veranderd is. Ik vind het opzich prima als er een foto gemaakt wordt, kijk ook niet zozeer meer of ik er dik of goed of dun op sta, maar eerder of ik er leuk op sta. En als dat niet het geval is ... dan is het jammer, maar geen probleem. Dus eigenlijk is het bij mij stukken beter geworden doordat ik geen eetstoornis meer heb.
mierrr - Vrijdag 5 juli 2013 13:56
Het heeft toch geen zin om de camera te ontwijken. Des te langer gaan ze achter je aanlopen! Dus daarom: Smile :)
Schnor - Vrijdag 5 juli 2013 20:11
Wow best wel confronterend misschien vond ik mezelf al wel niet mooi op jongere leeftijd (ongeveer 8 jaar al wel) toen wou ik ook al nooit op de foto. Nu vraag ik me af of ik me toen ook al zo erg haatte.
Hoikbeneenmeisje - Donderdag 11 juli 2013 10:35
vanaf mn 7e wou ik al niet meer op de foto...........
Sophie - Maandag 15 juli 2013 13:25
Vanaf mij achtste werd ik camera-shy, ik vind het zo erg want nou heb ik maar heel weinig foto's van mijn jeugd. Ik denk dat ik dat ben geworden, omdat ik heel erg gepest werd ofzo... Echt heel jammers, ik kan het nu nog niet... Ik vind dat zo stom!
anoniem - Woensdag 17 juli 2013 20:23
ZOO HEEE DIT IS ECHT HEEEEEL HERKENBAAR!
ik wou dat ik nog dat meisje was van vroeger... die
nog helemaal niet bezig was met hoe ze eruit zag.... zucht...
melody - Dinsdag 22 oktober 2013 15:45
Jah dit herken ik wik wil nooit ip een foto wel samen met mijn favoriete. zangeres maar alleen nee dat gaat niet gebeuren ik heb zelf geen foto van mezelf waar ik alleen op staat
melody - Dinsdag 22 oktober 2013 15:46
Jah dit herken ik wel wil nooit op een foto wel samen met mijn favoriete. zangeres maar alleen nee dat gaat niet gebeuren ik heb zelf geen foto van mezelf waar alleen op staat
Erik - Dinsdag 2 december 2014 20:06
Lexii vroeg zich af of mannen dit ook hebben... ja dus, want ik ben er zo een - en ik ben ook nog eens 100% hetero:-))
Ik vind dat ik er op foto's vaak beroerd uit zie. Dik, chagerijnig. spontaan lachen lukt mij al helemaal niet. Ook vind ik mensen die ongevraagd een camera op je richten uiterst irritant, probeer vaak de andere kant op te kijken. Ik denk vaak dat ik de enige ben die er problemen mee heeft, want zo vaak richten mensen camera's op je en worden foto's van je ongevraagd gepubliceerd. Maar als ik bovenstaande berichten lees ben ik dus niet de enige..
Misschien is een verschil met de dames is dat ik er nauwelijks voor uit kom. Als man toon je je angsten / zwakheden immers niet...
Lexii.ik.heb.het.ook - Maandag 18 mei 2015 20:53
Lexii ik heb het ook:
waarom sta ik nooit leuk op foto's? Altijd chagrijnig of dwaas. Dat niet alleen ik voel me altijd zo voor schut, doet een ander het niet dan zet ik mezelf wel voor schut. Het is nooit eens dat je denkt goh wat een leuke kerel, die zouden we vaker moeten interviewen of filmen, waarom voel ik me niet op mijn gemak met een camera of film, heb ik cameravrees?
Anoniem - Woensdag 6 januari 2016 19:59
Ik ben zelfs bang voor de camera.
alias - Zaterdag 14 april 2018 20:29
ik vroeg me af onder welk fobie dat je dit kunt terug vinden
ik kom niet op foto's om wil te voorkomen dat foto's van mij niet in de verkeerde handen terecht komt
met andere worden niet in handen van kinderen van de duivel
denkt maar hoe mensen worden opgespoord
dat is door middel van foto's
als ik onherkenbaar ben heb ik er minder problemen mee