De fijne gewoontes van Nouska

 

Om je goed te blijven voelen of om door moeilijke tijden heen te komen, kan het fijn zijn om bepaalde gewoontes of gebruiken uit te voeren. Al eerder schreef ik daarover een blog met 10 tips om gelukkig te zijn met je leven. Daarin vertelde ik over de dingen die ik heel bewust uitkies om te doen, zodat ik me goed blijf voelen. In deze blog deel ik heel specifiek mijn fijne gewoontes; dingen die ik doe om te zorgen dat ik lekker in mijn vel zit en goed voor mezelf blijf zorgen. Laura deed dat een paar weken geleden al in deze blog.

♥ Een stapje terug
Helaas, -inmiddels kan ik het beter accepteren-, ben ik niet iemand die zich goed voelt bij een overvolle agenda, drukke afspraken achter elkaar en iedere avond een activiteit. Ik heb tijd voor mezelf nodig, rust, verwerkingstijd, zoals een computer die nodig heeft tussen de taken door. Ik ben gewoon niet zo'n snelle prikkel-verwerker, zoals sommige mensen zijn, al ben ik wel actief en enthousiast. Ik kan impuslief zijn, maar ik houd er tegelijkertijd ook van om alles te overdenken, een plekje te geven en heb tijd nodig om stil te staan bij hoe ik me voel en wat ik nodig heb.

relax

Ik daag mezelf uit door juist ook stapjes vooruit te zetten, buiten mijn comfortzone, maar daar horen ook stapjes terug soms bij. Even rustig aan, een ochtend uitslapen, lekker lang in bad, een middagdutje doen als mijn lichaam daarom vraagt, een afspraak afzeggen omdat mijn hoofd overvol zit of vroeg naar bed. Luisteren naar je lichaam en geest, daar komt het eigenlijk op neer. Heel belangrijk voor mij en iets dat ik steeds meer leer, mede door mindfulness, therapie van de jaren tijdens mijn eetstoornis en met de jaren dat ik ouder word.

Vroeger voelde ik me wel eens minder waard of fout als ik aangaf dat iets te veel voor me was of een afspraak moest uitstellen. Tegenwoordig weet ik dat ik me gewoon beter voel als ik op mijn eigen rem trap wanneer mijn lichaam of geest daarom vraagt. Je eigen grenzen bewaken is heel belangrijk om je in te kunnen zetten voor anderen en het zelf ook nog leuk te hebben. Ik heb het nodig en voel me er veel beter bij door mijn grenzen niet te vaak over te gaan. Het is goed voor mij. 

fijne gewoontes

♥ Open en eerlijke gesprekken
Wat voor mij heel gezond werkt, zijn open en eerlijke gesprekken. Ik was er heel goed in; alles voor mezelf houden en me ongelukkig voelen met een masker van een dikke glimlach op mijn gezicht. Maar ik heb er echt een afkeer van gekregen. Ik houd het gewoon niet vol. Ik heb het nodig om regelmatig echte, diepe gesprekken te hebben waarin ik me volledig uit. De ene keer met mijn partner, dan met mijn moeder of goede vriendinnen. Even lekker huilen, zeuren, klagen of delen waar je je allemaal zorgen over maakt. Mij lucht dat enorm op en het helpt me om te voorkomen dat ik vastloop. Het maakt de weg weer vrij en helpt me om dingen te verwerken, los te laten of met een oplossing te komen.

♥ Prioriteitenlijstjes
Overzicht vind ik heel fijn en vooral helpend in drukke tijden. (dat is wat anders dan overmatig veel controle willen hebben, trouwens) Om me goed te blijven voelen heb ik enige structuur wel nodig. Ik doe het daar gewoon goed op. Laat ik de structuur helemaal los, dan wordt het al snel een zooitje bij mij. Wat natuurlijk ook wel eens moet kunnen, maar het fijnst voel ik me als ik een beetje een richting heb voor waar ik heen wil. Het maken van prioriteitenlijstjes helpt mij daarbij. Ik doe dit in mijn agenda, op een notitie velletje of in mijn telefoon. Soms doe ik het per week, een andere keer per dag of zelfs per maand. Er staan taken op dat lijstje, maar ook gezonde gewoontes zoals genoeg drinken of op tijd opstaan. Het helpt me om me te focussen op wat ik wil doen en wat ik belangrijk vind. En dat zorgt er weer voor dat ik doe wat ik wil doen en dingen niet vergeet.

prioriteitenlijstje

♥ Schrijven
Schrijven is voor mij echt zo gezond. Het ontneemt mij spanning en ik krijg door te schrijven extra helder wat er in mij omgaat. Ook helpt het mij om dankbaar te zijn en stil te staan bij wat ik goed doe, wat anderen voor mij doen of wat mooi was aan een dag. Ik kan er helderder door kijken of gedachtes uit de knoop halen en mezelf daardoor beter begrijpen. Soms schrijf ik weer hele periodes niets in mijn dagboeken en dan merk ik dat ik er toch uiteindelijk weer behoefte aan krijg. Als ik dan weer even schrijft, merk ik meteen dat ik dit vaker zou moeten doen.

♥ Mezelf verwennen
Goed voor jezelf zorgen is iets dat je eigenlijk altijd voorop zou moeten stellen. Als je niet goed voor jezelf zorgt, kun je ook niet zo goed voor anderen zorgen. Dat is zeker iets wat ik heb geleerd in de tijd dat ik een eetstoornis had. Daarom neem ik regelmatig de tijd om bewust iets liefs voor mezelf te doen. Dagelijks in de kleine dingen en af en toe iets groots. Bijvoorbeeld door een dagje naar de sauna te gaan met een vriendin, thuis uitgebreid in bad te gaan, eten te bestellen, omdat ik de energie niet heb om te koken of iets te vieren heb, bloemen te kopen voor in huis of geld uitgeven aan een kledingstuk dat ik al een tijdje wilde kopen.

Verwennen

Jezelf verwennen en belonen is iets wat ik een hele fijne gewoonte vind. Het geeft me een gevoel dat ik trots mag zijn op mezelf, dat ik het verdien en toont de waarde die ik hecht aan mezelf. Gun jezelf dus iets, zou ik zeggen. Want je bent het echt waard hoor! Ik probeer dan ook regelmatig stil te staan bij of ik wel goed voor mezelf zorg en of ik niet alleen maar bezig ben met anderen. Want ook ik verdien het om lief te zijn voor mezelf en niet alleen voor de mensen om me heen. Ik ben trouwens ook veel liever als ik zelf lekker in mijn vel zit.

Dit zijn een aantal van mijn favoriete fijne gewoontes, andere dingen die ik graag doe om lekker in mijn vel te zitten, kun je hier lezen of in de blog die ik linkte in de inleiding met tips om gelukkig te zijn met je leven.

Liefs

Wat vind jij van mijn fijne gewoontes en heb jij ook dit soort dingen die je doet om je goed te voelen?
Ik ben benieuwd! ♥ 

Foto's eigendom van Nouska 

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Anoniem - Zaterdag 21 mei 2016 19:14
Super blog met fijne tips. Hier heb ik wel wat aan! Ben op het moment opgenomen op een gesloten afdeling. Komende week is mijn 2e rechtszitting endan word mijn RM verlengt. Ik merk dat ik veel spanningen ervaar tijdens mijn opname, die veel onzekerheid en angsten met zich meebrengt. Belangrijk om ook af en toe even een momentje alles 'los' te laten en te ontspannen. Deze blog -met fijne tips- hekpt mij hier zeker mee op weg. Dank!
Anoniempje - Zaterdag 21 mei 2016 19:23
Ik vind dit soort blogs zo fijn! Het lezen van dingen waar iemand goed in is. Want normaal gesproken richt je je op de dingen wat je niet kan, waar je niet gooed in bent, waar je niet tevreden over bent enz,
Ik denk dat het goed is als we ook de goede en positieve kanten van onszelf opnoemen. Dus bijdeze, Wat zijn jouw fijne gewoontes?
anoniem - Zaterdag 21 mei 2016 20:43
Op tijd slapen ipv van tv kijken savonds
Lieke - Zaterdag 21 mei 2016 20:54
dit lijkt erg op de WRAP, ken je dat?
Nikki - Zaterdag 21 mei 2016 21:10
Wat een fijne positieve blog. Het geeft zo mooi aan dat je lief voor jezelf moet zijn en dat vind ik een hele fijne boodschap en dan ook nog eens voorbeelden van hoe je dat kunt doen. Een hele fijne blog!
Ik ga zelf nog even nadenken wat voor maniertjes ik heb of kan gaan hebben.
S* - Zaterdag 21 mei 2016 21:23
@Lieke
Wellness Recovery Action Plan ;-)
Heeft er idd iets van weg. Net als dat meerdere "hanteringsplannen etc" op elkaar lijken.

Ben wel benieuwd of je ook voer je werk praat en of je dat idd bij het dichttrekken van de deur allemaal achter je kan laten. Immers werk je/jullie ook wel eens thuis,,,
Ingrid93 - Zaterdag 21 mei 2016 22:19
Fijne blog! Ik herken heel veel van jouw gewoontes. Veel dingen doe ik zelf ook! Zo voel ik mij er ook prettig bij om af en toe even een stapje terug te doen. Lekker een boekje lezen, nadenken over wat de afgelopen week je heeft gebracht. Ik heb daar enorm veel aan! Dat lief zijn voor jezelf is nog wel iets wat ik beter zou kunnen doen, maar wel lastig blijf vinden.
Wat ik mij verder af vroeg is of jij zelf veel actief bent op facebook, twitter, instagram? En hoe je daar mee omgaat?
Ik heb alleen facebook maar merk de laatste tijd steeds meer dat het mij geen goed doet. Ik ga heel erg vergelijken en als ik al die 'blije foto's' langs zie komen word ik daar vaak een beetje somber van. Ik denk er dan ook over om mijn account te verdwijderen.
Verder word ik altijd heel blij van jullie blogs over mindfullnes en duurzamer leven, etc. Ben hier ook steeds meer mee bezig en ik merk dat het mij goed doet om bewuster met dit soort dingen bezig te zijn.
Ik word in ieder geval altijd enorm geïnspireerd door jullie blogs!
M. - Zaterdag 21 mei 2016 22:22
Mettertijd heb ik ook steeds meer van dit soort gewoonten ontwikkeld. Het helpt enorm om jezelf dingen te gunnen: Voorbij het 'moeten' te kijken naar wat je op dat moment nodig hebt. Daarmee bouw je ook zelfrespect en eigenwaarde op.
Sana - Zondag 22 mei 2016 13:02
die laatste is voor mij vooral heel belangrijk en heel erg moeilijk, ik vind het moeilijk om mezelf iets te gunnen en te belonen, maar door jouw blogs en tips probeer ik het toch :) dankjewel!
Floor* - Zondag 22 mei 2016 13:43
Fijne blog om te lezen, dankjewel voor het delen ♡
*** - Zondag 22 mei 2016 15:09
Wow, deze blog heeft me even echt geholpen. Staan erg herkenbare dingen in. Besefte dat ik weer met veel 'moetens' in mijn hoofd zat terwijl ik nood had aan rust. Mezelf net koffie gezet, chocolade er bij en in bed gekropen met een serie op mijn laptop. Voelt normaal als zwak om toe te geven aan die nood aan 'hersenloze' dingen maar nu ik merk hoe helpend het was ... Misschien toch vaker zo'n momenten bewust inplannen. Bedankt voor deze blog!
Charlotte - Zondag 22 mei 2016 19:53
Dit soort blogs waardeer ik echt! Ik ben op het moment zo iemand die overal door heen raast en nooit de tijd neemt om nou eens fatsoenlijk een emotie te ervaren. Thanks Nouska, dit helpt echt!
Nickyfancy - Maandag 23 mei 2016 07:17
Mooi stuk!