5 bewezen redenen om lief te zijn voor jezelf

 

Voor een vriend of vriendin ben je vaak extra lief en geduldig. Als ze iets niet zo slim heeft aangepakt troost je haar met de gedachte dat het wel goed komt, iedereen wel eens een foutje maakt of dat niemand het doorhad. Wanneer ze moe is en daardoor minder gezellig is, vergeef je het haar en laat je haar weten dat het niet erg is. Als ze verdrietig is, probeer je naar haar te luisteren of sla je een arm om haar heen. Maar doe je dit ook voor jezelf als je dat nodig hebt?

Als het er op aankwam dat ik zorg, liefde of aandacht nodig had, was het vaak een heel ander verhaal. Dan verdiende ik het niet, moest ik juist doorzetten of me niet aanstellen. Ik vond dat ik een stomme fout had gemaakt en dat dit niet opnieuw mocht gebeuren. Ik werd boos op mezelf of zei lelijke dingen over mijn acties en persoonlijkheid. Naar vriendinnen toe was ik wel lief, maar als het over mezelf ging lukte dat niet altijd even goed.

compassion

Gelukkig heb ik geleerd om een stuk vergevingsgezinder te zijn richting mezelf. Ik heb geduld leren hebben, ben me bewust van mijn valkuilen en scheld mezelf niet meer uit. Het helpt niet om jezelf te haten en je wordt er ook geen leuker mens van. Ik voel me beter wanneer ik compassievoller handel richting mezelf en merk dat ik dat dan ook word richting anderen. Maar er zijn nog veel meer redenen om compassievol of liefdevoller te zijn naar jezelf en hier aan te werken. Wetenschappers hebben vijf redenen onderbouwd om lief te zijn voor jezelf.

♥ Lief zijn voor jezelf zorgt voor een gelukkiger leven
Onderzoekers hebben ontdekt dat mensen die zichzelf leren accepteren zoals ze zijn, over het algemeen vaker tevreden over hun leven. Laat dus niet alleen je vrienden en vriendinnen in hun waarde, maar ook jezelf. Je hebt nu eenmaal sterke en ook minder sterke punten. Dat maakt je juist zo bijzonder en echt. Lees ook: 'Jezelf accepteren zoals je bent' en ‘Hoe kan ik mezelf zijn'.

♥ Lief zijn voor jezelf bevordert je gezondheid
Lief zijn voor jezelf en jezelf waardevol behandelen, zorgt er voor dat je gemakkelijker doelen bereikt wat gezondheid betreft. Dit kunnen doelen zijn met betrekking tot een gezond gewicht, stoppen met roken of conditie opbouwen. Als je negatief of hard bent voor jezelf, heb je minder kans om die doelen te bereiken dan wanneer je liefdevol en geduldig met jezelf omgaat. Onderzoek dat werd gepubliceerd in Health Psychology wijst uit dat het beter werkt om jezelf aan te moedigen om je best te doen en positief te zijn, dan jezelf te straffen als het niet goed gaat.

voltaire

♥ Lief zijn voor jezelf helpt je bij psychische problemen
Uit onderzoek dat gepubliceerd werd in de New York Times blijkt dat mensen die meer compassie hebben voor zichzelf, een kleiner risico hebben op het ontwikkelen van angst en depressie. Van jezelf houden zou ook belangrijk zijn als het gaat om positief in het leven staan. Studenten die liefdevoller zijn naar zichzelf, ervaren minder stress en bereiken meer.

♥ Lief zijn voor jezelf helpt je om dingen niet te blijven uitstellen
Onderzoek wijst uit dat houden van jezelf je kan helpen om minder stress te ervaren en dingen niet eindeloos te blijven uitstellen. Studie ontwijkend gedrag zou minder zijn bij mensen die liefdevol zijn naar zichzelf toe. Mensen die om zichzelf geven kunnen vaak beter met moeilijke situaties omgaan, omdat zij meer geduld hebben met zichzelf en positiever zijn.

♥ Lief zijn voor jezelf maakt tegenslagen minder zwaar
Iemand die geduldig, liefdevol en positief is over zichzelf, komt moeilijke periodes gemakkelijker door. Het leven lijkt dragelijker, ook al gebeuren er nare dingen. Tegen een vriendin zou je ook zeggen dat het weer goed komt, hoop houden en positief blijven. Als je dat ook naar jezelf toe doet als het even tegenzit, maak je een zware tijd een klein beetje lichter.

Zelfcompassie, self-love, lief zijn voor jezelf, of hoe je het ook wilt noemen; het is belangrijk. Het brengt je verder. Een positief zelfbeeld en houden van jezelf ondersteunt je in je leven. Het is belangrijk om je eigen beste vriendin te zijn, omdat je uiteindelijk met jezelf oud zult worden. Hecht waarde aan die relatie met jezelf, net zoveel waarde als aan de relaties met anderen. Wil je tips om lief te zijn voor jezelf of manieren om jezelf hier aan te herinneren, lees dan de linkjes onder de tekst.

Compassie

Bron: Huffingtonpost
Bron Plaatjes: Weheartit 

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Maanmeisje - Zaterdag 14 februari 2015 16:55
Dit doet me denken aan de Meet van gisteren :-). Moeilijk punt, maar wel een heel belangrijk punt.
Lonely18 - Zaterdag 14 februari 2015 17:11
Ja dit doet me indd ook denken aan de Meet van gister! Was trouwens leuk je een keer te ontmoeten maanmeisje! :P
Maanmeisje - Zaterdag 14 februari 2015 17:39
Dank je Lonely. Ik vond het ook leuk om jou te ontmoeten :-)!
Quirine - Zaterdag 14 februari 2015 17:44
Lastig punt. Lief zijn voor mezelf. Maar deze vijf punten laten me wel weer duidelijk zien waar ik het voor doe.

A. - Zaterdag 14 februari 2015 20:12
Oef hier ben ik nog heel erg mee aan het oefenen! Ik hoop zo dat ik dat op een dag ook kan.
Star* - Zaterdag 14 februari 2015 21:47
pff ben er al ver in gekomen maar blijft nog heel lastig!