Mijn tips om lekker in je vel te zitten

 

Veel vrouwen en meisjes hebben een negatief lichaamsbeeld. Erg lastig, want het is veel fijner om blij te zijn met wie je bent en hoe je eruit ziet. Lekker in je vel zitten en je mooi voelen verdient iedereen. Ook jij en daarom heb ik een aantal leuke, interessante en handige tips op een rij gezet die je kunt gebruiken om je lichaamsbeeld te verbeteren en over een tijdje lekker in je vel kunt komen te zitten!

1. Kledingkast en winkelen
Als je een eetstoornis hebt, hebt gehad, veel hebt gelijnd of een verandering van je lichaam hebt doorgemaakt, kan het goed zijn om je kledingkast eens goed uit te mesten. Kleding die jou een paar jaar geleden goed stond, kan soms niet meer bij jou passen. Misschien voel je je dik of juist niet mooi in bepaalde kledingstukken. Doe deze kleding dan weg. Ook kleding die te klein of juist te groot is, kun je beter weg doen als je een stabiel gewicht hebt.

ed

Als je te kleine kleding in je kast blijft bewaren, blijf je waarschijnlijk hopen dat je er op een dag weer in past en dat gaat je niet helpen tevreden te zijn met je lichaam. Je kunt beter wat minder kleding in je kast hebben dan een kast vol kleding die je toch niet draagt of miskoopjes. Ruim de boel dus eens lekker op en zorg dat er enkel kleding in je kast ligt waarin jij je wel oke of mooi voelt en die je past. Zo word je minder geconfronteerd met hoe je lichaam eruit zag of hoe je stiekem wilt dat het er weer uit moet zien.

2. Stop met negatief praten
Jezelf constant de put in praten en alleen maar denken aan alles wat niet goed is aan je lichaam, gaat je niet helpen om blij te zijn met hoe je eruit ziet. Natuurlijk is het goed om jezelf soms een klein beetje, op een gezonde manier, te motiveren om te gaan sporten of gezond te eten. Maar dat kun je beter doen op een positieve manier. Kraak jezelf niet af en probeer lief te zijn voor jezelf. Je zult zien dat je dan niet alleen een positievere kijk op je lichaam gaat krijgen, maar je je ook gewoon veel fijner en vertrouwder kunt voelen met jezelf.

3. Wees niet zo streng voor jezelf met eten
Als je jezelf steeds dingen verbiedt te eten, krijg je er vaak juist uiteindelijk enorme trek in. Eet daarom verschillende tussendoortjes en ook gewoon af en toe een frietje, pizza, suasjes, chocola en ijsjes. Dit soort dingen zijn er om lekker van te genieten. Als je hier gewoon af en toe van geniet, blijft je gewicht gewoon stabiel en kan het ook zo zijn dat het extreme verlangen er naar minder wordt. Wil je ideetjes voor tussendoortjes, lees dan ons blog hierover eens. We hebben er ook een rubriek over avondeten, ontbijt en lunch.

dont be so hard

4. Blijf je lichaam niet ontwijken
Misschien kijk je al heel lang niet meer naar jezelf in de spiegel of kijk je alleen naar je buik, billen en benen als je er voor staat. Misschien raak je jezelf ook al heel lang niet meer aan, omdat je jouw lichaam niet mooi vindt. Soms kan het goed zijn om je lichaam even een beetje te laten voor wat het is, in plaats van ernaar te kijken vol zelfhaat.

Stoppen met je lichaam ontwijken kun je bijvoorbeeld doen door in de spiegel te kijken, maar ook door jezelf lichamelijk uitgebreid te leren verzorgen, tijd te besteden aan je uiterlijk of door massage's, ontspanningsoefeningen en naar de sauna gaan. Probeer in ieder geval het kijken naar je lichaam niet te ontwijken en jezelf af en toe aan te raken. Wen aan je lichaam door er echt mee in contact te komen.

5. Je bent ook maar een mens
Mensen zijn niet perfect. Veel vrouwen hebben nu eenmaal putjes in hun billen, een (klein) buikje, geen ideale verhoudingen, borsten die niet gelijk zijn of oogleden waarbij de oogschaduw niet goed aan te brengen is. En zo hebben we allemaal wel iets. Zelfs als jij denkt dat die ene knappe vrouw bij jou op je werk geen onregelmatigheden of imperfecties heeft. Ieder mens heeft hier en daar een vlekje, putje, streepje of vetrolletje. We zijn mensen en hebben allemaal iets.

6. Herhaal en train je brein
Jezelf weer mooi leren vinden is niet iets wat je binnen een paar weken of maanden kunt. Ik heb er zelf ook jaren over gedaan om over mijn lichaam te denken zoals ik er nu over denk. Maar onthoud dat wat je hebt aangeleerd om over je lichaam te denken tijdens je eetstoornis, pubertijd of kindertijd ook weer afgeleerd kan worden. Je brein heeft daar alleen wel een aantal maanden tijd en aandacht voor nodig. Lees ook eens het stukje over Parelduiken en De kracht van herhaling.

dream

7. Sluit vrede met de spiegel
Wil je je lichaam leren accepteren en er een goede relatie mee opbouwen, dan is het belangrijk om regelmatig in de spiegel te kijken. Kijk op zo'n moment niet alleen naar de delen die je niet mooi vindt, maar kijk ook eens jezelf in de ogen. Kijk naar ieder onderdeel van je lichaam. Eerst zonder het af te kraken, dan zonder oordeel en later kun je oefenen met kijken naar dingen die je wel oke vindt of zelfs mooi.

8. Stop met vergelijken en veranderen
Vergelijken is iets wat echt niet zo gemakkelijk af te leren is als soms gezegd wordt. Het zit vaak zo ingebakken en heeft enorm veel te maken met onzekerheid, een negatief zelfbeeld en speelt ook juist weer op als je lichaam verandert of je je eetstoornis los moet laten. Maar toch is het belangrijk hier niet teveel mee bezig te zijn en het jezelf echt af te leren. Wil je weten hoe, lees dan eens het blog over Stoppen met vergelijken.

9. Accepteer dat het is wat het is
Voor mij is accepteren de eerste stap richting een positiever zelfbeeld geweest. Ja, ik had putjes in m'n bil, striae, een klein buikje en verhoudingen waarover ik niet tevreden was. En zo kan ik nog wel meer opnoemen waar ik altijd ontzettend ontevreden over was of mijn lichaam zelfs om haatte. Maar het heeft geen zin om altijd maar de blijven vechten, wensen dat het anders was en haten. Accepteren dat niet alles perfect is, is een heel proces. Maar het gaat je zeker helpen om te stoppen met haten.

10. Wees trots op wat je wel hebt
Misschien heb je op dit moment het idee dat je echt alles lelijk vindt aan jezelf. Daarom is het belangrijk om te gaan kijken naar wat je neutraal, wel oke of wel mooi vindt aan jezelf. Er is vast wel een klein stukje van je lichaam waarover je wel tevreden kunt leren zijn of al bent. Besteed veel aandacht aan wat je wel mooi vindt en juist weinig aan waar je ontevreden over bent. Het heeft geen zin om te blijven haten, als je ook kunt leren blij te zijn met je lichaam.

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

JufM - Zondag 6 juli 2014 19:06
Precies op het juiste moment. Ik heb op dit moment even een flink huilmoment, omdat ik mezelf niet kan(?)/wil (?) accepteren zoals ik nu ben. Ik kan zeker iets met bovenstaande tips.
Janneke24 - Zondag 6 juli 2014 19:22
Zit op dit moment weer een beetje in de haat fase dus deze blog komt op het goede moment
jeanet - Zondag 6 juli 2014 19:34
Ook ik zit op dit moment niet lekker in mijn vel en haat mijn lichaam. Het doet me even goed om deze blog nu te lezen.
Esther - Zondag 6 juli 2014 19:49
goede tips! zelf zou ik ook graag mijn lichaam accepteren, maar ik ben vooral zo bang wat andere van mij vinden! ik kan er dan wel vrede mee hebben, maar ben bang dat zij mij wel heel lelijk en dik vinden.. :(((
Danielle - Zondag 6 juli 2014 19:54
Ook perfecte timing! Ik zit momenteel in de herstelfase en ben op het juiste gewicht. Acceptatie en het mooi vinden van mijn nieuwe lichaam is ontzettend moeilijk en ben zoooo bang voor terugval. Ik hoop dat er meer blogs komen met tips voor je zelfbeeld. Heel goed artikel Nouska! Echt!!
Charlotte - Zondag 6 juli 2014 21:24
Wat een timing... :O
Nikki - Maandag 7 juli 2014 15:54
Dit speelt sowieso altijd al wel, maar toen ik vanmiddag thuiskwam, zat ik er echt weer helemaal doorheen. Deze tips zijn heeeeel bruikbaar, ik ga ze dan ook overschrijven in mn notitieboekje.
Ik voel me gelukkig nu weer iets beter door de blog en ga proberen de tips op te volgen.
Zuchtt.. Maar wat is dat moeilijk
. - Maandag 7 juli 2014 16:29
goed idee van @nikki,
dit soort tips en andere postieve steuntjes opschrijven in een leuk notitieboekje
maak er wat moois van; dit is leuk om te doen en ook nog eens nuttig :)
Harry (ManOnWheels) - Dinsdag 28 juli 2015 14:48
Ik haat mijn lijf, niet zozeer hoe het er uit ziet, maar meer om wat het niet meer kan. Natuurlijk speelt mijn uiterlijk, en draag ik het liefste een wijde spijkerbroek en een slobber-sweater. Niemand hoeft te zien hoe ik er uit zie, hoeveel ik echt afgevallen ben. Maar het ergste is dat ik steeds meer inlever, steeds minder kan. En daar heb ik veel moeite mee. Ik kan mijn lichaam niet accepteren, ook al ben ik voor een deel zelf schuldig aan de reden waarom het zo gaat. ook al is de reden anders, ik hoop echt dat ook ik ooit leer te accepteren dat het oké is om te accepteren zoals het is. Dat ik geen monster ben zoals ik mezelf nu zie.
Anoniem - Donderdag 22 oktober 2015 02:00
Ik heb een tijd niet lekker in mijn vel gezeten maar heb me een jaar terug gerealiseerd dat het niet goed is om jezelf constant af te kraken. Je zou denk ik kunnen zeggen dat ik nu in het proces van mezelf accepteren zit. Soms gaat het goed, maar soms heb ik weer een soort terugval. Maar ik ben op de goede weg en ik weet dat er een tijd gaat komen dat ik volledig lekker in mijn vel zit en over een goede dosis zelfvertrouwen beschik.
Anoniem - Donderdag 16 juni 2016 20:16
Ik vind mezelf lelijk, ontwijk soms spiegels, en word ook wel eens gepest. Kijk ik in de spiegel, herken ik mezelf me niet meer. Vroeger kende ik mezelf, maar nu zegt mijn lichaam mezelf niets. Ik heb ook het gevoel dat ik dit niet ben, alsof een ander controle over me heeft genomen en bezit heeft genomen van mijn lichaam. Heel vreemd gevoel. Alsof ik bang ben dat ik door de mand zal vallen. Wist laatst ook mijn pincode van mobiel niet meer. Dingen die ik normaal wel weet. Is echt kei vreemd dit. Ook angst om veel aan te komen. Ik wil niet dik worden. Ook last van eetstoornis. Soms eet ik wel, soms niet. Hangt ook af, ik kan een romanticus zijn maar ook weer niet. Ik eet als de sfeer goed is merk ik. Echt enorm dom vind ik. Ook het gevoel dat ik licht in me hoofd ben. Vaak gapen en sterretjes (niet echt sterretjes maar willekeurige figuren) zien als ik gaap. Vaak vermoeid. Zo moe. Zo veel slapen. Echt dat het niet gezond is. Vaak verlangen naar vroeger, terwijl vroeger soms helemaal niet leuk was. Idealiseer het verleden. Het klopt niet dat ik kan voorspellen wat er gebeurd. Dat zeggen ze allemaal, maar ik kan het niet. Soms geestelijk even afwezig. Na iets intiems zonder partner, iets raars. Onder de douche besefte ik geen tijd, ondanks dat er een klok hing en werkte. Heel erg ver weg toen, zweefde leek wel, gevoel van hetzelfde als je verliefd bent, besef van tijd had ik niet, evenmin plek, duurde zeker half uur voordat ik bij de mensen was zo ver weg, was niet ziek of onwel, alsof er een duffe waas over me lag die ik fijn vond. Wil dit gevoel nog een keer meemaken maar weet niet hoe ik zo ver kwam. Heb geen drugs genomen of geen alcohol en ook niet gerookt. Ben principieel tegen drugs en alcohol. Heb wel een eetstoornis, maar niet altijd.