Thuis aan mindfulness en yoga doen

 

Zoals sommige van jullie weten, ben ik geïnteresseerd in mindfulness en hier en daar een yogaoefening. Ik ben niet heel fanatiek in mediteren of ontzettend lenig, maar ik merk wel dat het mijn lichaam en geest goed doet om er regelmatig mee bezig te zijn. Ik word wat rustiger, sta stil bij hoe ik me voel en werk aan mijn houding en bewustzijn. In deze blog wil ik je graag vertellen hoe ik mijn yoga en mindfulness bezigheden vorm geef in mijn dagelijks leven en waarom ik het fijn vind om te doen. Het zijn simpele manieren waarmee jij ook aan de slag kunt.

yoga  mindfulness at home

Mindfulness kan je helpen om rust te vinden, maar draagt ook bij aan je gezondheid en kan je helpen om momenten van paniek, stress en depressie te verminderen. Ook kun je hierdoor leren beter voor je lichaam te zorgen, jezelf te accepteren, te vergeven en zo je zelfbeeld te verbeteren. Klinkt groot, maar kan heel klein en eenvoudig beginnen. 

Thuis yoga doen
Zelf heb ik op een paar proeflesjes na nooit echt yogales gehad. Ik maak er geen tijd voor, vind het te duur of het valt op een avond dat ik niet kan. Misschien ga ik het ooit nog eens doen, maar tot die tijd doe ik zelf graag wat oefeningen in mijn slaapkamer. Het maakt mijn lichaam een beetje los, haalt de stijfheid uit mijn spieren en maakt me bewust van mijn houding en lichaam. Ik voel me er goed door en dus probeer ik een paar keer per week een uurtje wat oefeningen te doen die goed voelen. Ik doe het niet per se om er een ster in te worden of lenige, moeilijke poses te leren, maar puur omdat ik me goed voel bij een aantal stretch oefeningen en ademhalingstechnieken die in yoga verwerkt worden.

♥ Yoga with Adriene
Deze Youtuber heb ik onlangs ontdekt en ik vind haar erg leuk. Ze is vrolijk en haar motto is ‘Find what feels good' en niet ‘wees zo lenig mogelijk en zet door'. De yoga oefeningen zijn niet meteen heel uitdagend of ingewikkeld en dat kan je helpen om erin te komen of om het vol te houden. Je kunt via Adriene ook een 30 day challenge doen, om steeds meer te leren over yoga. Ik doe hier en daar een lesje dat mij goed ligt uit deze reeks of herhaal de eerste 3 af en toe. Ook vind ik les één een fijne om af en toe te doen als ik besluit vroeg op te staan en er een nuttige dag van te maken. Na het sporten kun je er trouwens ook heel lekker je lichaam mee stretchen. Ze heeft ook video's voor rugpijn of om juist te ontspannen. Mijn favoriete video's van Adriene om mee te beginnen, heb ik hieronder gezet, zodat je die eens kunt proberen. Het enige wat je nodig hebt is zachte vloerbedekking of een yogamatje en soepel vallende kleding. Ik probeer dit eens per week te doen, vaak in de ochtend.

Een sessie die ik regelmatig doe. 

Een sessie die leuk is om mee te beginnen in de ochtend. 

Een sessie die zeer geschikt is voor beginners, maar die je ook gewoon kunt blijven doen als je het vaker hebt gedaan. 

Thuis mindfulness doen
Ik heb jaren geleden een cursus mindfulness gedaan via de behandeling voor mijn eetstoornis. Inmiddels jaren geleden, maar het is de basis geweest voor alle oefeningen die ik daarna ben blijven doen of de apps die ik heb gebruikt. Soms volg ik nog een proeflesje ergens of een workshop om weer iets bij te leren of op te halen. De bewuste houding en het stilstaan bij het 'nu' helpen mij om niet opgeslokt te worden in de drukte van mijn eigen hoofd en de maatschappij. Ik vind het fijn om dan even terug te komen bij mezelf, mijn ademhaling en mijn lichaam. In het moment zijn, zonder steeds maar bezig te zijn met de toekomst of het verleden. Het helpt mij om rust te vinden en dingen weer te overzien. De laatste jaren probeer ik dat samen met mijn yogaoefeningen regelmatig te doen met een app of CD.

In deze video wordt kort uitleg gegeven over mindfulness en je drukke brein. 

♥ Headspace
Over deze App heb je mij misschien al vaker gehoord, maar hij blijft fijn. Betaald of onbetaald. Je kunt er in ieder geval een leuk 10 stappenplan mee volgen en deze stappen eindeloos herhalen en variëren. Ook krijg je er toffe video's met uitleg bij. Ik vind deze begeleide meditaties echt super fijn en absoluut niet zweverig. Ze zijn hip, positief, praktisch en goed om mee te beginnen als je nog niet zoveel ervaring hebt, maar ook voor de wat meer ervaren mensen is dit een leuke app om oefeningen mee te doen.

♥ CD's, video's of MP3
Ik heb bij de cursus die ik deed ooit een CD gekregen. Hierop staat ook een bodyscan. Zelf vind ik de stem van die persoon niet helemaal top, dat kan heel belangrijk zijn. De oefeningen zelf zijn wel heel fijn en dus pak ik deze cd er ook nog regelmatig bij. Je kunt zo'n cd op internet zoeken of via bol.com aanschaffen. Winkels die yogamatjes en attributen verkopen, hebben vaak ook dit soort cd's.

Hieronder heb ik wat voorbeelden van Youtube video's waarmee je zo'n begeleide meditatie/mindfulnessoefening kunt doen. Dit is gratis en kan heel goed werken. Vind je de persoon of de soort meditatie niet fijn, dan moet je even verder zoeken. Er is voor ieder wat wils op dit gebied.

De bodyscan is heel bekend bij mindfulness. Hiermee kun je weer in contact komen met je lichaam, maar ook terugkomen in het hier en nu. 

Ik hoop dat je wat hebt aan mijn tips en er lekker mee aan de slag gaat. Het kan je op heel veel gebieden helpen om helder te denken, minder te oordelen over jezelf en rust te vinden of je lichaam soepeler te maken. 

Doe jij wel eens dit soort oefeningen?

liefs

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Goodlive... - Zaterdag 28 november 2015 13:56
Onwijs leuk blog Nouska! Dankjewel :)
Cinderella. - Zaterdag 28 november 2015 16:59
Net de eerste oefening van headspace geprobeerd. Hele fijne app! Dankjewel voor de tip :).
Fiona - Zaterdag 28 november 2015 17:37
Leuk, maar ik ben als trouwe yogi niet zo'n fan van Adriene. Die tatert zoveel ;) Ik raad iedereen het youtubekanaal van Sarah Beth aan, die heeft ook heel goede filmpjes van verschillende lengtes en praat niet heel de tijd tussendoor.
Angela - Zaterdag 28 november 2015 17:38
Ik doe regelmatig mindfulness via een boek en yoga heb ik wel eens gedaan. šŸ˜Œ
Angela - Zaterdag 28 november 2015 17:38
Ik doe regelmatig mindfulness via een boek en yoga heb ik wel eens gedaan. šŸ˜Œ
Debbie - Zaterdag 28 november 2015 18:14
Dank je wel :)
Claudia - Zaterdag 28 november 2015 20:13
Superleuk artikel! Yoga heeft mij zo geholpen!
Lost girl - Zaterdag 28 november 2015 23:41
Ik doe nu de DGT (dialectische gedragstherapie) daar komt veel mindfulness in voor. Je begint en eindigt de training ermee. En je individuele sessies begin je ermee. Het is een training specifiek gemaakt voor mensen met borderline (klachten) samen met destructief gedrag. Maar eigenlijk zou ik hem aan iedereen aanbevelen.
Wel poweryoga gedaan. Ik vind het vooral leuk omdat ik heel lenig ben.:)
G. - Zondag 29 november 2015 00:19
:D jeeeh! Wat een fijne blog: merci!

Net een yoga retreat gedaan: yoga + mediatie.. super fijn; met deze filmpje misschien wel goed vol te houden :)
Lisa - Zondag 29 november 2015 02:41
Leuke blog Nouska!
Doen jullie wel een spellingscheck voor jullie blogs online plaatsen?
In dit artikel staan dingen als:
'Je lichaam spoeler te maken'
'En kan helpen op momenten van stress verminderen?'

@lisa - Zondag 29 november 2015 10:28
Dat doen we zeker, maar wij zijn ook maar mensen die soms een foutje maken:)
We zullen het aanpassen, thanks!
aloj - Zondag 29 november 2015 12:03
Ik ben ook tijdens mijn eetstoornis begonnen met yogales en mediteren. Ik was zo druk in mijn hoofd en met de behandeling erbij en alle (eet)gedachten kon ik de rust niet vinden. Ik ben toen begonnen met 5 privƩ lessen en dat was voor mij echt een openbaring! Na de privƩ lessen ben ik naar de wekelijkse groepslessen gegaan en nu 3 jaar later doe ik dat nog. Ik ben echt niet lenig en ook lukken niet alle oefeningen bij mij maar alleen al de energie die er hangt bij de les geeft een goed gevoel. Ik kan niet meer zonder en als ik een week of langer nie ben geweest door ziekte of vakantie dan mis ik het ook echt.

Ik doe aan kundalini yoga, dit is een redelijk intensieve yoga, erg afwisselend qua oefeningen, meditatie, en matras's die gebruikt worden. Echt een aanrader.
Anne - Maandag 30 november 2015 07:54
Ik doe ook heel graag yoga ! Het is zo'n ding geworden wat ik niet kan missen .Sarah Beth is mijn favoriet op you tube,maar ook AdriƩne volg ik graag.