Ben ik dik?

 

Ben ik dik? Dit is denk ik een vraag die iedere vrouw zichzelf of haar omgeving wel eens stelt. Misschien voel jij je enkel eens per maand dik of heb je juist de hele tijd het gevoel dat je te dik bent. Het kan ook zijn dat je best weet dat je niet dik bent, maar je toch zo voelt. Hoe zit dat dan? Ben je dan ook echt dik of ligt dat aan iets anders?

weegschaal

Als je onzeker bent over je uiterlijk, kun je soms flink moeite hebben met het accepteren van je lichaam. Je vergelijkt veel, wilt jezelf veranderen of bent gewoon enorm onzeker over je lijf. Het is moeilijk om te ontdekken hoe je er precies uitziet. Ook het wennen aan een volwassen vrouwenlichaam kan soms de nodige zorgen opleveren. Daarbij is het ook nog eens heel ingewikkeld als je een eetstoornis en een erg slecht zelfbeeld hebt.

Je dik voelen is geen fijn gevoel. Of je nu werkelijk overgewicht hebt of helemaal geen overgewicht hebt, het is niet fijn om je zo te voelen. 'Dik' wordt vaak geassocieerd met lelijk en dat is helemaal niet zo. Het is niet zo dat mensen die overgewicht hebben ook meteen heel lelijk zijn. Ik ken vrouwen met overgewicht die er prachtig uitzien. Dik betekent dus zeker niet dat je meteen ook lelijk of fout bent. Je kunt alsnog een prachtige vrouw zijn, ook met overgewicht.

Natuurlijk is het hebben van overgewicht niet gezond en heb je een grotere kans op allerlei kwaaltjes. Heb je overgewicht dan kan dat verschillende oorzaken hebben. En natuurlijk is het goed om rustig aan naar een gezond gewicht toe te werken. Het is belangrijk om dat op een gezonde manier te doen. Daarnaast is het niet zo dat je pas tevreden mag zijn als je weer een gezond gewicht hebt. Je mag ook nu al blij zijn met wie je bent en de mooie dingen aan jezelf zien.

fat

Heb je geen overgewicht of zelfs ondergewicht hebt, dan kun je je alsnog dik voelen. Dit gevoel is op zo'n moment duidelijk niet realistisch. Je kunt dan ook sterk je vraagtekens zetten bij het hebben van dit gevoel over je lichaam. Probeer in ieder geval in te zien dat dit een gevoel is wat je over je lichaam hebt, maar dat het niet feitelijk zo is. Je voelt dit, het is niet zo.

Meestal is het zo dat je ergens anders mee zit en dit zich uit in ‘dik voelen'. Het dik voelen staat dus ergens voor. Soms voor iets heel groots, soms voor een heleboel kleine dingen. Het kan zijn dat het staat voor een gevoel van controleverlies. Je hebt meer gegeten dan dat goed voelt en voelt je daarom dik. Je vindt het eigenlijk gewoon heel fout van jezelf en hebt het idee controle te hebben verloren tijdens het eten. Dat uit je in jezelf dik voelen en misschien ook de gedachte het te willen compenseren. In dit geval gaat het dus om controle verlies. Controle die eigenlijk helemaal niet bestaat.

Maar het kan ook zo zijn dat je eigenlijk gewoon heel erg emotioneel ergens over bent. Je hebt stress, bent gespannen of iemand heeft een rotopmerking naar je gemaakt. Je voelt je verdrietig of boos maar wilt dit gevoel niet voelen. Omdat je niet weet hoe je met die gevoelens om moet gaan, richt je je bewust of onbewust op eten en jezelf dik voelen. Zo uit je de gevoelens eigenlijk niet of je uit het enkel destructief op jezelf door je dik te voelen en slecht met eten om te gaan.

chin up

Een andere optie is dat je heel erg ongelukkig bent over wie jij bent. Niet alleen over je lichaam voel je je slecht, het gaat verder dan dat. Je vindt het moeilijk om jezelf te accepteren zoals je bent qua innerlijk en ook qua uiterlijk. Als je erg onzeker bent of jezelf niet leuk vindt, kan het zijn dat je je op moeilijke momenten heel dik of lelijk voelt terwijl je helemaal niet dik of lelijk bent. 

Voel jij je dik, dan heb je misschien wat aan de tips in dit blog. Dik zijn betekent enkel dat je overgewicht hebt. Dat is natuurlijk niet zo gezond, maar echt geen reden om jezelf lelijk te vinden of niet te mogen liefhebben of accepteren. Ook als je wat te zwaar bent, ben je nog steeds de moeite waard. En voel jij je dik terwijl dat niet zo is, ook dan is het goed om te beseffen dat je niet zo lelijk tegen jezelf hoeft te doen. Het helpt je niet en je gaat je er zeker niet slanker door voelen. Je gaat je pas slank en goed voelen over jezelf als je blij leert zijn met wie je bent en hoe je eruit ziet. Eet gezond, doe een leuke sport en wees lief voor jezelf. 

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Lotte - Zondag 22 juni 2014 13:14
jep, ik ben dik.
DragonFly1991 - Zondag 22 juni 2014 13:21
Mooie blog, Dankjewel
Ananiempje - Zondag 22 juni 2014 13:25
Je benen zijn dik.
Je buik is dik.
Dik dik dik.
Janneke24 - Zondag 22 juni 2014 13:27
Deze blog omschrijft echt precies hoe ik me voel :(
lisaa - Zondag 22 juni 2014 13:32
Ik voel me juist dik/lelijk als ik weer bezig ben met extreem afvallen.
Dat zegt dus genoeg dat als ik me dik voel te maken heeft dat ik me slecht voel.
Line - Zondag 22 juni 2014 13:53
Helaas heb ik hier op het moment ook last van..
Ano - Zondag 22 juni 2014 15:07
Dik voelen is iets heel raar, hoe dunner ik ben hoe dikker ik me voel. Op net geen overgewicht voelde ik me dunner dan op ernstig ondergewicht. Ook kan ik me de ene seconde dun voelen en nog geen 5 minuten later heb ik het gevoel dat ik overgewicht heb. Heel erg vervelend. Het moeilijkste vind ik is dat ik geen idee heb hoe ik er nu echt uitzie...
Claudia - Zondag 22 juni 2014 16:41
Wat ik zo gek vind is dat ik mij nu, juist met overgewicht, niet dikker voel dan met ondergewicht (eigenlijk hetzelfde als Ano ^ dus). Maar ik werk rustig weer toe naar een gezond gewicht en één ding weet ik wel van al de ellende waar ik door ben gegaan; op mijn setpoint zal ik me echt nooit meer dik voelen óf mocht ik dat gevoel toch krijgen dan lach ik die saboterende gedachtes keihard uit.
Maanmeisje - Zondag 22 juni 2014 17:16
Ik voel me heel vaak dik, maar ik voel me ook wel eens duk (iets tussen dun en dik in, haha ;-)).
MChantalle - Zondag 22 juni 2014 17:45
@ Claudia

That could be my story. ;)

Van vier jaar anorexia naar BED. Ik heb nu ook zoiets van: 'Op mijn setpoint gewicht zal ik me echt nooit meer dik voelen. Is dat wel het geval, dan heeft dat niets met echt dik zijn te maken.'
*MAAN* - Zondag 22 juni 2014 17:53
heb overgewicht en voel me een enorme walrus
J - Zondag 22 juni 2014 18:15
Ik ben ook veel kilo's kwijtgeraakt en voelde me geen moment dunner. Sterker nog, ik voel me dikker dan op m'n gezonde gewicht
Lonneke - Zondag 22 juni 2014 18:21
Dus dat...ondanks dat ik 36 ben worstel ik hier nog dagelijks mee. Erg lastig omdat ik niet zie wanneer ik dun ben en wanneer niet. Zelfs foto's zeggen het noet voor mij. Ja, pas later...maar ja...hoe dan ook: keep up the good work
Anoniemo - Zondag 22 juni 2014 18:29
"Dik is mooi!!! Je bent mooi!!"
"Dun is slecht, je moet aankomen!"

Echt zulke blogs zijn suf. Ik vind dik gewoon lelijk, sorry. Een dikke kin, uitstekende buik en dikke dijen zijn nou eenmaal niet zo flatterend. Overgewicht is nét zo slecht als ondergewicht, wat jullie ook zeggen.
mamvan3 - Zondag 22 juni 2014 18:38
eens met anoniemo.

en ik vond mezelf 100x mooier er uit zien toen ik tig kilo lichter was.
Lotte - Zondag 22 juni 2014 19:44
@ mamavan3 en anoniemo:

begrijp jullie wel. mij kun je onmogelijk vertellen dat dik mooi is. Dat maakt niet dat ik iemand die wat voller is niet mooi kan vinden of dat ik iemand die voller is niet 'mooi van binnen kan vinden', integendeel. Maar ik wil niet dik zijn, want ik vind het lelijk, uiterlijk dan. Maar lelijk vind ik het idd...
Ano - Zondag 22 juni 2014 20:04
Even een reactie op dr laatste 3 reacties:

Je word niet lelijk als je dik word, net als je niet mooi word als je dun word. Je blijft gewoon jezelf en je gezicht/stijl veranderd niet. Het hangt er vooral vannaf hoe je je verzorgt. Kleed je je slordig, dun of dik, zal je minder mooi zijn dan iemand die passende kleren draagt en zichtzelf verzorgt.

Daarbij: persoonlijk vind ik iets voller er mooier uitzien dan ondergewicht. Wat is er mooi aan een ingevallen gezicht en wallen onder je ogen? Miet iets voller bedoel ik wel licht overgewicht, geen dubbele kin enzo... Dat is inderdaad niet mooi, maar ook veel ondergewicht is niet mooi. Een gezond gewicht is altijd het beste, voor je gezondheid en voor je uiterlijk. En zeg nu niet 'maar modellen zijn ook heel erg dun en ien er gezond uit' vergeet niet dat modellen heel erg bewerkt worden om de foto's en echt lagen make-up dragen om er gezonder uit te zien.

Als je jezelf mooier vind op ondergewicht moet er echt nog iets gedaan worden aan je zelf beeld en je kijk op wat gezond is. Ik heb het gevoel dat veel mensen denken dat ondergewicht nog wel mee valt, maar het is net zo ongezond als overgewicht, wat jammer genoeg niet in de blog vermeld staat. Mensen met overgewicht hebben juiste een langere levensverwachting en mensen met ondergewicht (alweer: extreme gevallen niet meegerekend)
Ingrid - Zondag 22 juni 2014 20:32
Ik wil er juist wel wat kilo's bij heb nu ondergewicht, zit een beetje vast, toen ik op een gezond bmi zat voelde ik me inderdaad beter en zag ik mezelf niet als mollig of te dik. Heel apart hoe dat werkt in je hoofd.....
Ik gun mezelf en iedereen gewoon dat we ons ok kunnen voelen met onszelf en het waard om voor onszelf te zorgen, en dan de weegschaal lekker weggooien ;)
Tirza - Zondag 22 juni 2014 20:46
Wat maakt het uit? Sorry, maar het is gewoon kut dat je ontevreden bent over je lichaam. Dát is lelijk. Het kan me echt geen moer schelen of iemand dik of dun is (tenzij het echt gevaarlijk is en iemand geholpen moet worden) maar verder denk ik: "ga iets leuks doen met je tijd". Dit is allemaal zooo zonde van de tijd...
X - Zondag 22 juni 2014 22:38
Ik vind dat ik er vreselijk dik uitzie als ik in de spiegel kijk. Met kleren zie ik er al dik uit maar zonder kleren is het nog erger, dan bulk ik van het vet voor mijn idee. Ik weet wel dat ik niet dik kan zijn maar dat helpt gewoon niet. Ik kan dan wel weer goed mijn omvang inschatten en of kleren passen.

Verder voel ik me niet meer echt dik. Ik herken wel dat hoe dunner je bent, hoe dikker het voelt. Raar is dat. Ik had zelfs een keer het idee dat ik flink afgevallen was, terwijl ik in werkelijkheid juist erg was aangekomen.

Ik probeer maar te accepteren dat ik er dik uitzie in de spiegel maar dat valt toch niet echt mee :(
Flower girl - Zondag 22 juni 2014 23:41
Heb volgens de bmi ook ondergewicht, maar ik zie het zelf niet zo. Het past gewoon niet bij mij en m'n bouw.
Wat ik me afvraag is; hoe meer ondergewicht je krijgt hoe dikker je je mis wel voelt, maar geldt dit ook voor mensen zonder ES of eetproblemen? Of is dat voor iedereen (dus ook mensen die normaal met eten omgaan) zo???????!!!
michelle - Maandag 23 juni 2014 06:51
Dat gevoel heb ik gelukkig nog maar 1 week in de maand en dan heeft het een overduidelijke oorzaak. -.- mannen hebben het maar easy.
michelle - Maandag 23 juni 2014 06:56
@flower girl Het is een fysiologische reactie van je lichaam dat je, als je ondergewicht hebt, een vertekend beeld krijgt van de werkelijkheid. Dit omdat je lichaam voedingsstoffen en energie tekort komt. Dus dit geld o.a. voor je lichaamsbeeld. Ook heb je meer stress en vaak ook last van bewegingsdrang (omdat je lichaam constant op zoek is naar voedsel) Vandaar ook de obsessie met eten, Mijn ervaring is dat hoe dichter je weer bij een gezond gewicht komt, hoe realistischer je zelfbeeld word, hoe minder stress je ervaart en hoe relaxter je in het leven staat :) Het is de moeite waard om te proberen een gezond gewicht te behalen en te kijken wat de positieve veranderingen hierin voor jou zijn. Geef jezelf hierbij wel even de tijd. Niet na 2 weken gezond gewicht zeggen dat het je niks oplevert! Gun jezelf en je lichaam de tijd en je zal vanzelf zien dat het echt veel beter is!
@ Michelle - Maandag 23 juni 2014 09:31
haha :-) mannen hebben het idd maar gemakkelijk. Verzorg je dan maar extra goed in die week, dat verdien je wel. :-)
Miauw - Vrijdag 27 juni 2014 18:05
Ik voel me vaak dik, maar ik bén ook dik, dus het klopt.
JoJoo - Zaterdag 28 juni 2014 19:46
Nuttig blog! Dankjewel!
suus - Zaterdag 11 oktober 2014 21:45
kweeg 60 en ben 17? veel? ik denk van wel!!!
Amber - Vrijdag 2 januari 2015 11:30
Ik ben dik ik heb dikke benen
Onbekend - Donderdag 5 maart 2015 23:11
Ik voel me dik.. Terwijl ik 17 ben en maar x kilo weeg.. T komt omdat als ik op m'n zij lig ik m'n "huid" of "vet" vast kan pakken! En dat maakt me zo enorm onzeker...
Emma - Maandag 28 maart 2016 14:32
Ik voel me dik :(
Ik vind mijn buik en benen te dik :(
Iedereen uit mijn klas is dun, 1meisje heeft zelfs een sixpack.
In China is het een fitness rage om je buik te verbergen achter een A4tje , alleen bij mij paste het niet ;(
Te dik te dik te dik... :(
annoxx - Dinsdag 17 mei 2016 20:49
hoiii, ik ben eigenlijk helemaal niet dik en weeg xx kilo, normaal voor mijn leeftijd. ik ben wel bezig met afvallen... maar ik voel me gewoon echt heel dik terwijl mijn buikje best mee valt. ook heb ik echt het gevoel dat ik heel lelijk ben en de andere keer weer een beetje knap...
Ilse13 - Donderdag 30 juni 2016 15:45
Ik heb een sixpack maar mijn benen zijn wel een beetje dik vind ik.
Anna - Maandag 21 juni 2021 19:01
Mijn vriend is boos op me omdat hij me al zo vaak heeft gezegd dat ik niet dik ben. Hij begrijpt niet dat IK mezelf 'niet dik' moet vinden/voelen, niet hij.

Al weet ik dat ik een gezond gewicht heb én zelfs ben afgevallen, ik 'verzin' continu redenen waarom het toch terecht zou zijn dat ik mezelf te dik vind. Want: dat andere meisje .... De verhoudingen van mijn lijf ... Dit en dat gegeten ... Etc. Eigenlijk allemaal onzin, eerlijkgezegd. Maar het gevoel blijft en ik walg ervan...
Puck - Zaterdag 22 januari 2022 18:11
Ik voel me eigenlijk ook iedere dag dik . Deze week voel ik me helemaal niet zo fijn in mijn lichaam en vind ik het weegmoment spannender dan normaal. Misschien omdat ik 2 weken terug aangekomen was. Waarschijnlijk is er weinig aan de hand maar ik zou ne eens niet dik willen voelen
Anoniempje - Zaterdag 6 augustus 2022 11:57
Ik heb ondergewicht en heb een BMI van *** Ik voel me nog altijd super dik aan mijn benen. Ik wil benen zoals een model.

* aangepast door moderator ivm triggergevoeligheid