Dik en lelijk na kerst

 

''Twee dagen lang heb ik verplicht aan tafel zitten schransen. Eigenlijk begon het op kerstavond al met gourmetten. Eerste kerstdag een vijf gangen diner, tweede kerstdag uit eten en dan ook nog taart, chocolaatjes en chocolademelk! Ik voel me vreselijk. Ik heb zoveel gegeten en het voelt zo fout. Ik voel me dik en enorm schuldig omdat ik me zo heb laten gaan.''

Dit is hoe ik mij jarenlang de dag na kerst heb gevoeld. Smerig, dik en lelijk. Ik was kwaad op mezelf. Waarom kon ik me niet beheersen? Waarom moest ik van mijn ouders gewoon mee eten en kon ik er niet onderuit komen? Het enige wat mij op de dag na kerst bezig hield was eten en piekeren over manieren om af te vallen.

food

Het voelde als controleverlies. Controle die ik constant probeerde te houden, maar die ik tijdens kerst bijna verplicht los moest laten. Ik had geen keuze. Ik had wel geprobeerd zo min mogelijk van alles te nemen, maar alsnog had ik meer gegeten of andere dingen gegeten. Ik was bang dat ik enorm aangekomen was en voelde me een mislukkeling.

Niet alleen in mijn hoofd had ik een ‘kater' van de kerst. Ook lichamelijk kon ik het voelen. Soms was mijn buik na kerst wat opgezet, omdat mijn lichaam het niet gewend was. Soms had ik last van mijn maag of werd ik misselijk. Ik voelde me reusachtig en de lichamelijke klachten maakten mij alleen maar banger voor de weegschaal.

Voor iedereen die zich herkent in bovenstaande gedachtes en gevoelens, hebben we een aantal handige tips voor je op een rij gezet voor komende dagen.

1. Ga niet op de weegschaal staan
Het gaat je niet helpen om je te wegen na kerst. Waarschijnlijk ben je bang dat je aangekomen bent. Als je afgevallen bent, wil je meer afvallen. En als je aangekomen bent, wil je ook afvallen. Het brengt je sowieso niet de tevredenheid waar je op hoopt. Je denkt misschien dat je kilo's bent aangekomen, maar kijk eens naar je kleding. Zit je broek echt ineens zo strak of komt hij gewoon net uit de was? En pas je dat blouseje nog? Dan ben je dus ook geen tien kilo zwaarder. Hier vind je 10 redenen om niet te wegen.

ugly

2. Veel eten is niet raar of fout
Het is niet gek dat je meer hebt gegeten met kerst. Kijk eens naar anderen die ook meer hebben gegeten. Zien die er ook dikker of lelijker uit? En laten die zich ook zo beïnvloeden door hun eetgedrag van de twee dagen ervoor? Probeer het een beetje te relativeren. Meer eten met kerst is niet gek en ook niet fout. Je hebt geen controle verloren.

3. Aangekomen of gewoon schommelen?
Het hoeft helemaal niet zo te zijn dat je bent aangekomen. En als je iets bent aangekomen is dat ook helemaal niet raar. Je gewicht schommelt wel eens vaker 0,5-2 kilo. Dat betekent niet dat je meteen dik bent geworden of aan de lijn moet. Dit is een normale schommeling die vanzelf weer in balans komt als je gezond en gevarieerd blijft eten.

4. Blijf goed en regelmatig eten
Natuurlijk is het lastig om ineens een eetlijst te gaan volgen, als je dat niet gewend bent. Maar gezond en regelmatig eten is het enige wat je helpt om een gezond en niet te hoog gewicht te behouden. Die regelmaat zorgt voor een stabiele suikerspiegel en dus een rustiger hongergevoel. Hierdoor ben je ook meteen minder met eten bezig in je hoofd.

5. Accepteer hoe je je voelt, maar doe er niets mee
Natuurlijk is het moeilijk om je dik te voelen. Maar probeer het ergens ook te accepteren dat je je nu eenmaal zo voelt. Dit gevoel gaat weer over, ook als je nu niet extreem aan de lijn gaat. Probeer er niet uren over te gaan piekeren of jezelf de put in te praten. Daar schiet je niets mee op.

breathe

6. Je dik voelen betekent niet dat je dik bent
Als je je dik voelt, heeft dat waarschijnlijk meer met paniek of controleverlies te maken, dan dat jij echt aangekomen bent. Je uit deze gevoelens niet, maar gaat je dik zitten voelen. Hier lees je 10 tips voor als je je dik voelt.

7. Aankomen kan niet binnen 24 uur
Misschien denk je wel dat je de volgende dag meteen op de weegschaal kunt zien hoeveel je bent aangekomen, maar dat kan niet. Een warme maaltijd blijft ongeveer 3 uur in de maag. Voedsel blijft hierna ongeveer 4-8 uur in de dunne darm. Daarna komt de dikke darm in actie. Het duurt gemiddeld 24 uur voordat de ontlasting de hele dikke darm is gepasseerd. In totaal duurt het 24-48 uur voordat wat je gegeten hebt, de resten ervan, in het toilet belandt.

8. Blijf niet piekeren
Het is enorm lastig om uit al die gedachtes te komen, als je met een schuldgevoel rondloopt. Daarom is het juist zo goed om iets te gaan doen, de deur uit te gaan of vriendinnen op te zoeken. Ga niet in je eentje met die eetgestoorde gedachtes op de bank zitten.

9. Ga niet extreem aan de lijn
Ik weet dat je er aan denkt, maar extreem gaan lijnen, bewegen of een dieet gaan volgen is niet de oplossing voor dit schuldgevoel. Diëten helpt niet, lijnen is te extreem en het maakt je ook nog eens sikkeneurig en ongelukkig. Als je gezond en regelmatig eet en beweegt, is dat voldoende. Tevens is het zo dat je je lichamelijk alleen maar rot gaat voelen als je zo streng gaat lijnen. Ook je buik kan van slag raken en je wordt er ook niet vrolijker op.

wehehe

10. Kijk eens rond in je omgeving
Kijk eens naar anderen, maar niet op een vergelijkende manier. Waarom vind je hen niet lelijk, dik of fout, maar jezelf wel? Met twee maten meten is oneerlijk tegenover jezelf, en zelfs een beetje gemeen. Jij bent niet ineens mislukt omdat je lekker hebt gegeten met kerst.

Als je het er met anderen over hebt, zul je merken dat dit oplucht. En misschien heeft een van je vriendinnen ook wel het gevoel dat ze teveel gegeten heeft of voelt ze zich dik. Toch zal zij het waarschijnlijk wat beter los kunnen laten. Dit gevoel gaat over, maar je mag er best over praten.

Het is echt niet raar dat wanneer je een eetstoornis hebt, je last hebt van een schuldgevoel na kerst, maar ik hoop wel dat je er met deze tips iets mee kunt doen. Iets waardoor je je niet slechter, maar juist beter gaat voelen. Geef het tijd, het komt goed.

Plaatje 2,3,4: Weheartit

 

 

Gerelateerde blogposts

22
JUN
Ben ik dik?
34

Reacties

Isa1990 - Vrijdag 27 december 2013 13:16
Komt op het juiste moment..thanks!
lisan.33 - Vrijdag 27 december 2013 13:20
Dit had ik net even nodig!!!!!!!! Thanx!!
Lisa28 - Vrijdag 27 december 2013 13:29
Ik heb enorm genoten van beide dagen, echt gezellig gehad met vrienden en familie.. Daarbij niet met eten bezig geweest.. Mijn gewicht is stabiel gebleven! Oke, ik voel me wat schuldig.. spookt ook in mijn hoofd van het afvallen etc. Maar door deze bericht hoop ik het ietsje los te laten... Ik heb vandaag in elk geval gewoon weer de basis eetlijst opgepakt en gegeten wat ik moet eten.
hopexfaithxlove - Vrijdag 27 december 2013 13:39
Precies wat ik nodig heb op dit moment! Thanks :) xx
Mimosa - Vrijdag 27 december 2013 13:54
Ja, bah. Precies dit. Gelukkig heb ik punt 1 al opgevolgd door niet op de weegschaal te gaan staan, maar verder vind ik even echt heel ingewikkeld met die after-kerstdip.
Denisee.. - Vrijdag 27 december 2013 14:27
Precies het goede moment, bedankt!
Ook ik ben niet op de weegschaal gaan staan vanmorgen,
maar dat was meer door de angst voor de weegschaal momenteel,
ookal wil ik nog zo graag m'n gewicht weten..
Liefs X
Justmarr - Vrijdag 27 december 2013 14:32
Ik had deze blog vanmorgen moeten lezen. De Weegschaal heb ik al gehad, de negatieve gedachten ook en van mijn eetlijst is vandaag weinig over. :-( Ik heb vanmiddag afgesproken om te gaan sporten met een vriendin (stond al gepland) ik denk dat ik eerst maar even een momentje pak om te kletsen ipv als een gek te gaan trainen. Morgen weer een dag.. :-)
Maar bedankt weer voor deze inzichtgevende blog!

Liefs Marr
GodsChild - Vrijdag 27 december 2013 15:09
Hetzelfde hier als Justmarr..Te laat..ik kon de weegschaal niet weerstaan en nou ja..jullie weten wel.
ieman die een meisje is - Vrijdag 27 december 2013 15:40
nou ik had juist niet gegeten bij kerst
ik wou dit keer niks eten bij kerst en dat is me geluk maar ik begon begin van deze week al niks te eten alvast voor kerst zodat ik al gewend ben om niet te eten deze week had ik daardoor zoveel stress ruzie om het eten vooral bij kerst dat ik best veel ben afgevallen
@iemand die een meisje is - Vrijdag 27 december 2013 16:17
Waarom schrijf je dat hier? Dit is een site waarbij we elkaar motiveren om te vechten tegen ieders eetstoornis. Dat je schrijft dat je juist niks hebt gegeten is voor velen, of in ieder geval voor mij, niet heel motiverend..
Ingrid - Vrijdag 27 december 2013 16:26
Thanks Nouska dit had ik even nodig zo een blog! Feeling a bit better now, het blijft ook moeilijk maar ik wilde zo graag mee doen met de kerst en me even "gewoon" voelen......... Maar dan word je vandaag wakker en denk je ........... Straks ga ik een mooie mantra aanzetten en even een uurtje aan de Yoga ook dat helpt me enorm.
dikkiedik - Vrijdag 27 december 2013 16:31
Ik heb zo'n hekel aan kerst. Maar vooral vandaag, de dag na kerst > vandaag voel ik mij dik, schuldig, lomp, lelijk, waardeloos enzo...dus ik begin te vreten..
Waarom is dit zo lastig?
meisje14 - Vrijdag 27 december 2013 16:33
Fijn deze blog!
Leonie_06 - Vrijdag 27 december 2013 17:15
Fijne blog, maar ontzettend moeilijk...
Djanira - Vrijdag 27 december 2013 18:01
precies op het goede moment!! maar het blijft lastig...
Klein Veertje - Vrijdag 27 december 2013 18:08
Dankje, dankje, dankje, dankje!
anneke - Vrijdag 27 december 2013 19:25
Veel mensen zeggen; "met kerst gaan we lekker eten". Merkwaardig want ik eet het hele jaar door lekker. Waar ze op doelen zijn bepaalde etenswaar zoals vlees, kerstbrood, kerstkransjes, kerststol en natuurlijk om de sfeer erin te brengen de glazen alcohol mits boven de 18. Dat is feest en daarna uitbuiken, (wat geen prettig gevoel is?), als teken dat je het goed gevierd hebt.

Omdat de meerderheid dit doet voel ik me niet verplicht hieraan mee te doen, eetstoornis of niet.
Shira86 - Vrijdag 27 december 2013 20:42
Een goede blog met veel praktische handvaten!
Anne - Vrijdag 27 december 2013 22:16
Echt het goede moment! Ik heb hier heel veel aan nu! Bedankt!!!
Moeder van... - Zaterdag 28 december 2013 00:25
Oef mijn dochter had vandaag exact hetzelfde, gelukkig heeft ze afleiding gezocht wat ik ontzettend knap vind maar al met al een moeilijke dag. Fijn deze blog, nu kan ik het relativeren en haar weer motiveren!
alina - Zaterdag 28 december 2013 09:10
Altijd een beetje een moeilijke dag! Maar voor het eerst in jaren niet een extreme lijnpoging ondernomen op 3e kerstdag! Ben daar best een beetje trots op! Ik heb wel weer de behoefte om dan gezond te gaan eten. Doordat ik heel weinig suikers eet voelt mijn lichaam na al die taart en chocolade een beetje "suikermoe". Bedankt voor deze fijne blog! :)
Sophie - Zaterdag 28 december 2013 10:27
Nou, ik ben vandaag toch op de weegschaal gaan staan en ik ben *** aangekomen. Terwijl ik normaal nooit schommel en ik heb tijdens de kerst gewoon mijn eetlijst gevolgd.
amanda - Zaterdag 28 december 2013 11:16
hele fijne blog op het juiste moment,
ga vanuit mezelf al niet wegen al heb ik wel de neiging om het te doen, en dat lijnen en weinig eten het lukt niet om niet te doen.

wou ook eerst gaan sporten vandaag omdat ik vrij ben maar ga toch maar niet.

liefs
Sam - Zaterdag 28 december 2013 17:51
Wat mij helpt is dat ik niet direct na kerst me ga wegen, maar een paar dagen wacht (waarin ik weer m'n normale ritme heb qua eten), en dan is m'n gewicht vaak gewoon hetzelfde als voor de kerst, terwijl ik meestal de dag na kerst wel daadwerkelijk (in getalletjes) ben aangekomen - en daar dus weer enorm over in zit - terwijl dat niet aangekomen is in echt gewicht maar gewoon door meer eten dan normaal ofzo...
Hannah - Zaterdag 28 december 2013 21:18
Ik las het eerste en ik dacht 'ja lap... nummer 1 is al niet gelukt' haha.
Maar dit blogbericht heeft me wel geholpen! Ik ga meer buiten komen zodat ik geen tijd heb om me er slecht over te voelen. Heel veel succes aan jullie allemaal! Geef de moed niet op!