Negatieve gevoelens over je lichaam

 

Op sommige dagen sta je voor de spiegel en zie je alleen maar dingen die je niet mooi vindt, of zelfs haat. Helemaal als je een eetstoornis hebt, ligt de focus erg op je lichaam en komt dit vaak voor. Voor mezelf heb ik een aantal punten bedacht waarop ik zo'n dag beter kan maken en deze wil ik graag met jullie delen.

"Dik" is geen gevoel
Er is altijd sprake van onderliggende emoties wanneer we zeggen: "ik voel me dik." Wanneer deze gedachte bij je naarboven komt, probeer dan te kijken naar welke gevoelens ervoor zorgen dat je je dik "voelt". Voel je je eenzaam? Gespannen? Onzichtbaar? Bang? Beschaamd? Niet goed genoeg? Wat het ook is, erken dat dit gevoelens zijn en dat deze los staan van jouw lichaam.

Behandel jezelf zoals je een vriendin zou behandelen
Het is moeilijk om lief voor jezelf te zijn als je hoofd overspoeld wordt door negatieve gedachten over je lichaam. Probeer eens te reageren op je gedachten, alsof het de gedachten van een goede vriendin zijn. Wat zou jij zeggen tegen haar?

Je zou haar niet vertellen dat ze de hele dag niet mag eten om te compenseren voor de chips van gisteravond. Je zou haar niet vertellen dat ze zichzelf moet straffen door veel te gaan sporten, zichzelf pijn te doen of een eetbui nodig heeft. Je zou haar niet vertellen dat ze het niet waard is om van te houden vanwege haar gewicht. Toch? Waarom zou je dit soort dingen wel tegen jezelf zeggen? Doorbreek de cirkel van negatieve gedachten en behandel jezelf zoals je een vriendin zou behandelen. Jij verdient de liefde en warmte die anderen ook verdienen, helemaal van jezelf.

Besef dat jij meer bent dan alleen je lichaam
Hoe jij eruit ziet, is niet wie jij bent. Jij bent meer dan een nummer op de weegschaal of de maat van je broek. Je bent een mens. Iedereen is speciaal en verdient het om zich geliefd te voelen. Je bestaat en jij bent belangrijk.

Natuurlijk is het uiterlijk wel een deel van wie je bent en hoe je je voelt. Optutten en leuke kleren aandoen, kunnen je net die boost geven die je nodig hebt. Maar je moet niet alles laten afhangen van je uiterlijk. Jij bent je passies, je dromen, je talent. Jij bent je persoonlijkheid en manier van denken. Jij bent niet je lichaam.

Verplaats de focus van buiten naar binnen
Maak een lijst van mensen die jou inspireren. Niet vanwege hun uiterlijk of lange, slanke benen, maar vanwege wie zij zijn en wat zij doen in hun leven. Denk na over wat voor kwaliteiten het zijn die je in hen bewondert, en schrijf ze op. Deze lijst kan je gebruiken om je eraan te herinneren dat het innerlijk belangrijker is dan het uiterlijk. Het innerlijk is wat maakt wie je bent, waaraan andere mensen denken als ze jou zien.

Nu denk je misschien: dat is van toepassing op die andere mensen, maar niet op mij. Om jezelf het tegendeel te bewijzen, ga je eens goed naar jezelf kijken. Schrijf dingen op die jij leuk vindt aan jezelf die niets te maken hebben met je uiterlijk. Wie weet ben je creatief, zorgzaam, grappig, ambitieus, noem het maar op. Vind je het lastig om dit lijstje over jezelf te maken? Vraag dan aan je familie of vrienden of ze je willen helpen. Zo zie je jezelf een keer door de ogen van een ander!

Hoe wil jij herinnerd worden?
Ik wil graag herinnerd worden voor mijn creativiteit, spontane lachmomenten en diepe gesprekken. Ik wil herinnerd worden om mijn werk en dat ik wat heb kunnen toevoegen aan deze wereld. Ik wil herinnerd worden als een goede vriendin, een lieve dochter en een zorgzame moeder.

Wat zou jij graag willen dat mensen aan jou herinneren later? Hoe dun je was, hoe je botten zichtbaar waren als je in de zomer een hempje aan had? Misschien is dit nu jouw realiteit, maar jij kunt dit veranderen.

Focus je op wat jouw lichaam voor je doet
"Ik heb echt enorme dijen, bah wat een vieze buik, ik heb zo'n lelijke bobbel op mijn neus." Dit zijn dingen die ik veel te vaak tegen mezelf heb gezegd, en misschien zeg jij dit nog steeds tegen jezelf. Maar dit gaat alleen om de buitenkant van je lichaam en jouw schoonheidsideaal. Je lichaam doet ongelofelijk veel voor je en vangt tijdens een eetstoornis enorm wat klappen op.

Maak een lijstje van wat jij het liefste doet. Dit kunnen hobby's zijn, sport, noem het maar op. Ik hou zelf van lezen en dat kan ik dankzij mijn goed werkende ogen en mijn hersenen. Hoe helpt jouw lichaam je bij jouw activiteiten? Zie je nu ook in dat het niet eerlijk is om je lichaam alleen op het uiterlijk te beoordelen?

Daag je gedachten uit
Je hebt waarschijnlijk al lang negatieve gedachten over je lichaam. Het is erg moeilijk om deze nu te veranderen, maar je kunt wel beginnen met dit proces! Schrijf je negatieve gedachten op en daag ze uit door je gezonde stem een antwoord te laten geven. Ook al geloof je je gezonde gedachten nog niet helemaal, je geeft ze nu in ieder geval ruimte om te groeien. Hoe meer je je negatieve gedachten uitdaagt, hoe sterker je gezonde gedachten worden. Deze opdracht wordt vaak gebruikt tijdens therapieën voor mensen met een eetstoornis.

Durf te voelen
Zoals al eerder gezegd is, is "dik" geen gevoel. Het is een woord wat we gebruiken om andere gevoelens te onderdrukken. Maar wat nou als je die gevoelens er eens laat zijn? Gooi een vaas stuk, schreeuw in een kussen, schrijf van je af of huil uit bij een vriend. Gevoelens zijn er om een reden en daarom mogen ze ook gevoeld worden. Probeer jezelf niet te veroordelen omdat je gevoelens hebt. Iedereen heeft ze en dat is gezond!

Zorg voor jezelf
Als je je rot voelt en negatieve gevoelens hebt over je lichaam, is dit misschien wel het laatste waar je zin in hebt... Je lichaam verwennen. Neem een warm bad, vraag je moeder of vriendin om een massage, lak je nagels en smeer bodylotion. Als dit nog te moeilijk voor je is, kan je ook op andere manieren positieve afleiding zoeken. Ga lekker knuffelen met je hond of kat, kijk je favoriete film, zing mee met je lievelingsmuziek of ga wat drinken met je vrienden of familie. Ontspannen is belangrijk en dat verdien jij.

Wees lief voor jezelf
Je kan geen controle hebben over hoe je je voelt, maar je hebt wel controle over hoe je reageert op die gevoelens. Word niet boos op jezelf, maar wees aardig. In plaats van zelfdestructief zijn, ga je voor jezelf zorgen. Je lichaam is niet je vijand maar je vriend, ook al voelt het niet altijd zo.


Wat doe jij wanneer je je rot voelt over je lichaam?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Lottexxx - Zaterdag 19 oktober 2013 12:57
Wauw mooi artikel, op het goede moment ook!
Ikke - Zaterdag 19 oktober 2013 14:05
"Gooi een vaas stuk". Haha, zal mijn moeder blij mee zijn ;)

Verder een heel goed artikel!
Maanmeisje - Zaterdag 19 oktober 2013 14:25
Goed artikel! Daar heb ik wel wat aan :). Thanks!
liesje1993 - Zaterdag 19 oktober 2013 15:17
Mooie blog enn ook nog op het goede moment!!!
Lara - Zaterdag 19 oktober 2013 16:32
Klopt helemaal! Xx
michelle - Zaterdag 19 oktober 2013 16:56
Heel erg mooi! :)
marleen2502 - Zaterdag 19 oktober 2013 17:01
Mooi artikel.
Alleen " I want to be remembered as the girl who always smiles" kan anders ook een gevaarlijke worden. Het is niet de bedoeling dat we slaaf worden van het imago dat we onszelf opleggen, toch? een dagje niet lachen is ook geen ramp
Hannah - Zaterdag 19 oktober 2013 17:59
Wat een mooie blog!
Als ik mij rot voel over mij lichaam dan ga ik meestal in bad. Dat klinkt misschien gek, want dan wordt ik best geconfronteerd met hoe ik eruit zie. Maar dat geeft mij weer een soort van rust.
sanje - Zaterdag 19 oktober 2013 20:48
Thank you voor deze blog. Die ga ik uitprinten!
Prue - Zaterdag 19 oktober 2013 21:09
Ja moet je dan per se lachen? Mag je er dan niet zijn zoals je bent, ook zonder lach?
she - Zondag 20 oktober 2013 10:55
eng hoe dit precies op het moment komt dat ik na maanden weer totaal in paniek ben over mijn lichaam. Helaas helpen blogs niet zo snel bij mij. Ik keer het liever tegen mezelf.
Maaike - Woensdag 15 januari 2014 22:27
Ik voel me soms dik ik heb gekeken hoe zwaar ik was voor de kerst en dat was 56.3 en na de kerst 57.2 en toen voelde ik me wel dik maar al me vrienden en kennis zegt dat ik me niet moet aanstellen dat ik voor mijn leef tijd (11) en mijn lengte 1 69
Goed genoeg ben maar ik denk toch van niet
Alice - Zaterdag 1 februari 2014 01:34
Ik heb weleens een eetbuien. Maar ik vind me buik niet dik maar me benen. Vergeleken met me klas ben ik een varken ofso. Ik heb weleens dat ik denk: Owh haha, het valt wel mee, maar dan kijk ik de volgende x weer en dan vind ik me weer dik.. Wat Maaike zegt heb ik ook. Ik ben 1.65 en ik weeg 55 of 56 kilo is dat te zwaar?

Gr. Alice..
Alice - Zaterdag 1 februari 2014 01:44
Ps: ik kijk in de spiegel en ga eerst me lelijke dingen opschrijven en dan wat ik wel mooi vind aan me zelf. Of ik ga lekker met me hond door weilanden rennen,
Anouk - Maandag 29 mei 2017 18:21
Wauw, die opdracht om je gedachten uit te dagen heeft me meer geholpen dan ik dacht! Dankjewel voor deze blog te posten!!