10 Tips voor als je je dik voelt

 

dik voelenVoel jij je ook wel eens dik? Ik heb dat tijdens mijn eetstoornis regelmatig gehad en dat was heel naar. Ik voelde me dan niet alleen dik, maar ook erg lelijk en mislukt. Jezelf niet mooi vinden en dik voelen is niet fijn. Misschien beperkt het je wel in dingen die je graag zou willen doen. Je wordt onzeker of gaat minder eten. Gelukkig kun je stappen in zetten en er uiteindelijk zelfs van af komen. Jezelf dik voelen is namelijk een gevoel dat vaak ergens voor staat.

Om het gevoel dat je dik of lelijk bent te laten verdwijnen of minder te maken, hebben we een aantal handige tips voor je op een rijtje gezet. 

Tip 1
Een tip die ook al in het blog ‘'Dik voelen en een eetstoornis'' naar voren komt, is dat je op zoek moet gaan naar de oorzaak. Misschien denk je; Nou, gewoon, omdat ik mezelf te dik vind. Maar vaak zit er meer achter. Als je jezelf iets te dik vindt, kun je daar op een gezonde manier iets aan doen. Vind je jezelf dik door een andere oorzaak, dan wil je vaak streng lijnen, jezelf dingen ontzeggen en ben je niet alleen een beetje ontevreden maar heb je vaak een hekel aan je lichaam.

Misschien walg je wel van je buik, benen of billen. Je raakt het aan of knijpt erin en verafschuwt je lichaam. Vaak gaat het niet eens om overgewicht, want misschien heb je wel helemaal geen overgewicht. Vaak heeft dit soort verafschuwing van je lichaam een hele andere oorzaak. Maar wat dan?

Dit kan eigenlijk van alles zijn. Als je het blog dat ik net noemde leest, kun je zelf ontdekken waar bij jou dat gevoel vandaan komt. Het kan iets zijn waar je mee zit; spanning, stress, onzekerheid of verdriet. Door jezelf dik te gaan zitten voelen kom je niet bij de gevoelens die er echt onder zitten. Wees niet bang voor wat er achter dat dik voelen zit. Dat jij je op dit moment dik voelt, staat ergens voor. Ga daar naar op zoek. Het heeft niet (alleen) te maken met jouw lichaam en de kilo's op de weegschaal. Schrijf je gevoel op, praat erover en laat je tranen lopen, in plaats van je te richten op je lichaam.

Tip 2
Kies zelf
hoe je wilt reageren op het gevoel dat je hebt. Vind je jezelf lelijk of dik, dan kun je streng gaan lijnen, of juist een eetbui gaan houden omdat het ''toch geen zin heeft''. Je doet jezelf dan hoe dan ook tekort. Je verdient het niet om zo onaardig behandeld te worden. Behandel jezelf dus op een manier die helpt, op een manier waarop je een vriendin zou behandelen als ze zegt zichzelf dik te voelen. Kies er vervolgens bewust voor hoe je reageert op de gedachte en het gevoel dat je dik bent. Jij bent de baas, niet je eetstoornis!

dik voelen

Tip 3
Jij bestaat uit veel meer dan alleen jouw lichaam dat in jouw ogen te dik is. Laat jouw zelfbeeld en stemming niet volledig afhangen van iets dat enkel de buitenkant is, jouw omhulsel. Binnenin zit eigenlijk alles wat je tot 'jou' maakt. Probeer je te richten op die dingen: je bent aardig, meelevend, spontaan, geduldig, grappig... en ga zo maar door. Dat is allemaal veel meer waard dan een perfect lichaam!

Tip 4
Nadat je er voor hebt gekozen niet in te gaan op negatieve gedachtes over je lichaam is het belangrijk je op iets anders te richten. Anders krijg je het idee van de roze olifant waaraan je niet mag denken. Ga dus iets anders doen of kijk naar wat wel oké is die dag. Richt je op andere dingen dan je lichaam.

Tip 5
Het is misschien het laatste waar je aan wilt denken, maar mensen opzoeken is helemaal geen slecht idee wanneer je je ongelukkig over jezelf voelt. Als je je dik voelt wil je misschien wel juist geen mensen zien, maar dit maakt dat je gefocust blijft op jezelf en je gevoel dik te zijn. Ga dus de deur uit en zoek iemand op waarbij jij je prettig voelt. Probeer je gevoelens over je dik-voelen ook eens te delen met een vriendin, grote kans dat anderen het meer herkennen dat jij denkt!

Tip 6
Focus je eens op alle dingen die wel goed zijn aan je lichaam. Kijk niet alleen naar de buitenkant, maar ook naar de binnenkant er van en wees blij dat alles functioneert. Je kunt lopen, wandelen, bewegen. Let eens op wat je lichaam wel voor je betekent. Wees dankbaar, er zouden allerlei dingen niet kunnen werken aan je lichaam, het is een wonder wat je lichaam allemaal kan.

Tip 7
Creëer voor jezelf een ander beeld van schoonheid. Is schoonheid iets dat de maatschappij van jou verwacht en iets waaraan jij moet voldoen? Verander dit dan in jouw eigen standaard. Wat is schoonheid voor jou en wat verwacht je van jezelf en je vriendinnen? Verwacht jij van je vriendinnen iets anders dan van jezelf, vraag jezelf dan af waarom. Als jouw vriendinnen iets te veel hebben gegeten of een paar kilo zijn aangekomen, vind je ze dan ook stom, dik, mislukt en lelijk?

Tip 8
Stop met vergelijken.
Het is makkelijker gezegd dan gedaan, maar het werkt wel. Als jij jezelf eeuwig blijft vergelijken, zijn er altijd mensen die dunner, slanker en mooier zijn. Op die manier kun je nooit tevreden zijn. Kijk naar wat wel oké is aan jezelf. Als je altijd naar andere blijft kijken, ga je nooit zien wat mooi is aan jezelf.

zelf compassie

Tip 9
Compassie
is belangrijk als je jezelf weer mooi wilt voelen. Hoe zou jij het vinden als je vriendin constant tegen een andere vriendin zegt: ‘'Je bent dik. Je bent lelijk. Je hebt een blubberbuik. Je moet afvallen. Dikzak.'' Ik zou dat echt verschrikkelijk vinden en voor die vriendin opkomen. Ik zou ook vinden dat dat meisje niet moet gaan denken dat ze echt dik is. Zelfs ook al zou ze iets overgewicht hebben, dan vind ik nog dat dit soort lelijke dingen niet helpend zijn en het zelfbeeld ernstige schade toedoen.

Toch zeg jij dit soort dingen wel tegen jezelf. En waarom? Omdat jij het wel verdient? Omdat jij wel echt lelijk en dik bent? Nou, echt niet. Ik geloof er niks van. Stop met lelijk doen tegen jezelf. Je helpt jezelf er niet mee. En uiteindelijk maak je jezelf met streng lijnen alleen maar kapot.

Tip 10
Probeer je lichaam te accepteren zoals het op dit moment is. Misschien ben je er niet tevreden over, maar harde maatregelen nemen heeft minder zin dan goed voor je lichaam zorgen. Uiteindelijk zal je er het mooist uitzien als je goed voor jezelf zorgt door gezond te eten en lekker te bewegen. Als je moet wennen aan je lichaam, lees dan eens het blog ‘'Wennen aan je lijf en een eetstoornis''. Het is namelijk helemaal niet raar om soms ontevreden te zijn. Maar gebruik de tips en probeer  je lichaam te gaan accepteren.

Meer lezen hierover? Check: Ik voel me dik vandaag.

Hoe ga jij er mee om als je je dik voelt?

 

Gerelateerde blogposts

22
JUN
Ben ik dik?
33

Reacties

xlikeaflower - Zaterdag 8 juni 2013 20:17
Precies op het goede moment..
iemand die een meisje is - Zaterdag 8 juni 2013 20:39
tja positief denken aan me lichaam is juist heel moeilijk iedereen zegt dat ik mooi slank bent nou ik zie het niet hoor ik wil juist dun zijn
Annalisa - Zaterdag 8 juni 2013 21:02
Als ik mij dik voel ga ik tegenwoordig niet meer extreem lijnen, maar het zorgt er wel voor dat ik op mijn voedselinname ga letten. Maar vaak resulteert het in gezond eten, waardoor ik mij wat beter voel, ondanks dat ik niet gelijk kilo's kwijt ben; het voelt gewoon fijner.
kim- - Zaterdag 8 juni 2013 21:19
Dit is ook weer precies wat ik nodig had. Thanks!
Klein Veertje - Zaterdag 8 juni 2013 22:23
Tja.. dit zet je aan het denken.. Dit komt op het goede moment.
Sophie - Zaterdag 8 juni 2013 22:33
Dankje, ik heb hier op dit moment echt veel aan ♥
Cylu - Zaterdag 8 juni 2013 23:31
Goede blog!
Elina94 - Zondag 9 juni 2013 00:33
Zo fijn dit!
Anne - Zondag 9 juni 2013 08:02
Mooi geschreven & goede tips!
M - Zondag 9 juni 2013 08:42
Hoe ik omga met dik voelen? Ik trek andere kleren aan waar ik me fijn in voel (een iets wijder shirt of tuniek bv.)en probeer er vooral niet aan te denken. Ik weet rationeel wel dat ik niet dik ben, maar zo voel ik me wel. Vaak voel ik me dik als ik lang niet naar de WC heb kunnen gaan :S dat is ZO naar!
believe - Zondag 9 juni 2013 09:31
Ik probeer zo veel mogelijk afleiding te zoeken...
I - Zondag 9 juni 2013 09:40
Dus eigenlijk moet je jezelf zien als iemand anders? Als een vriendin? Mijn ma zegt dat ook altijd, je beste vriendin is nog altijd jezelf
Iris - Zondag 9 juni 2013 10:35
Goede tips, echt ook precies op het goede moment.
Ik ga ze opschrijven in mijn boekje, heb hier echt veel aan!
Laartje - Zondag 9 juni 2013 13:22
Precies op een dag , dat ik me weer enorm dik voel , en weer enorme strijd heb , ik ga ze op mijn ipod touch zetten , zodat ik ze altijd bij me heb ! :)
Isabel - Maandag 10 juni 2013 10:33
Goede tips
Mijn psycholoOg gaf als tip dat iedereen wel onzeker is over iets. Weliswaar nIet zo extreem als mensen met een eetstoornis maar wanneer je din haar hebt ben je jalOers Op iedereen met dik haar.
Ellen22 - Dinsdag 11 juni 2013 10:03
Wauw wat een goeie tips, en ik lees ze op het perfecte moment.
Dit extra 'zetje' had ik nog net even nodig. Hier ga ik echt wat aan hebben.
Super bedankt Nouska!
carmen - Woensdag 9 oktober 2013 23:19
Dit is zo waar, ik ben op zich blij met wie ik ben.ik heb zelf maat 38/40 en ben 1.76 m.
En dat er mensen zijn die tegen mij zeggen dat ik dik ben.waardoor ik alleen maar meer ga eten.ik wou het gewoon ff kwijt.mensen moeten gewoon meer met zichzelf bezig houden dan met anderen.
lovatic - Zondag 27 oktober 2013 11:50
hele goeie tips ga t uitproberen!

xx
Melina - Maandag 28 oktober 2013 21:35
ik ben niet dik maar heb wel overgewicht maar in mijn lichaam is het verdeeld je ziet wel dat ik iets voller ben maar niet vetrollen ik ben 13 en jongens vinden mij niet bepaald knap terwijl ik niet heel dik ben vind dit best jammer en ik probeer zelf idd ook gewoon wijde shirtjes een beetje te dragen voel me soms wel onzeker hoe mensen denken maar de tijd waarin we leven gaat het alleen maar of je dik bent of dun dat is wel heel jammer......
d - Donderdag 7 november 2013 13:13
is het erg als je als man erg lelijk en saai voelt ?
Myra - Vrijdag 27 december 2013 18:16
Ik ga altijd mediteren .. Stom he haha
ion - Vrijdag 17 januari 2014 19:50
ik kon wel 10 kilo afvallen...maar als ik ga lijnen werkt het averechts...begin daarna weer veel te eten...voel me dan weer schuldig...wie van jullie herkent dit..wie geeft me goede raad???
Lucia - Dinsdag 11 maart 2014 14:22
Op het moment dat ik me voorneem om een paar pondjes kwijt te raken, lijkt het juist wel of ik alleen maar meer ga eten en me alleen maar schuldig voel!! Ik zou best een kilo of 7 kwijt willen. Wilde vandaag winkelen en ben snel de stad uitgegaan, ik voelde me dik en lelijk, en alles wat ik aantrok voelde ik me alleen maar dikker in!!! Zouden mannen dit soms ook hebben denk je? Het gevoel is het ergst in de week voor mijn menstruatie. Hebben jullie dat ook??
Mij helpt het vaak het best om gewoon lekker te gaan sporten, daar voel ik me goed bij en daardoor ga ik vanzelf al op m'n voeding letten. Een soort positieve flow! Ik ben ervan overtuigd dat streng dieëten of lijnen vaak alleen maar averechts werkt. Je moet gewoon "normaal" doen. En iedereen weet dat koek, snoep, chips, gebak en toastjes gewoon niet goed zijn voor je.....
A - Vrijdag 12 mei 2017 20:04
Hoi Lucia, ik kan je vertellen dat ook zeker mannen/jongens last hebben van dit gevoel van lelijk en dik zijn. Ik zelf ben een jongen van 23, en heb naar mijn mening nou niet bepaalt een lichaam om trots op te zijn... Soms denk ik bij mezelf, waarom ben ik zo? hoe komt dit, wat heb ik fout gedaan? Waarom kan ik nou niet gewoon op een mooie zomer dag, met een trots gevoel, zonder shirt op het strand lopen?

Als ik alles hier zo lees komt dit eigenlijk domweg doordat ik te veel na denk over wat anderen wel niet van mij zouden denken. Maar ja is het niet mens eigen om je constant te vergelijken met anderen? Want zeg nou eerlijk, met al die maatje 30 dames op tv en de heren met de uitpuilende sixpacks, wordt het wel heel lastig om niet te geloven dat de maatschappij dat liever ziet dan, dat meisje met iets meer op haar heupen, of die jongen zonder sixpack...

Gelukkig zijn er wel mensen om mij heen die hierin steun bieden. De trainer van de sportschool bijvoorbeeld die me toch steeds weer tot het uiterste laat gaan en de grenzen helpt te verleggen, om mij toch mijn zelfbeeld te laten verbeteren.

Wees nou eerlijk het geeft een heerlijk gevoel om zo een afgetraind persoon helemaal kapot te zien gaan terwijl jij toch nog net die extra energie stoot eruit kan halen. Dan zie je ze weer kijken van goh hoe doet dat dikkerdje dat toch? Dat gevoel helpt me om dan toch weer uit die dip te komen. Heerlijk met een grote grijns op mijn gezicht de dag weer keihard aanpakken en doorgaan.

Vallen en opstaan, "what doesn't kill you makes you stronger"

Keep your head up, no mather how hard life hits you in the face. Just keep smiling ! !
kim - Donderdag 14 maart 2019 10:36
Het is nooit te laat om te veranderen. vandaag begonnen en over 6 maanden trots.
nienke - Vrijdag 18 april 2014 09:49
snoep eten
Esmee - Maandag 1 september 2014 16:47
Zelf werkt gezond eten en sporten niet echt goed, ik heb een traag werkende schildklier en de medicijnen daarvoor helpen niet, dus alleen als ik per dag alleen wat fruit eet kom ik niks aan, ik ben nu 1,72 en ** kg en lichter kan en zal ik nooit worden, maar je moet gewoon accepteren hoe je zelf bent!
Nathalie - Dinsdag 28 oktober 2014 11:14
Super ,dit helpt echt.
just myself - Dinsdag 9 december 2014 21:24
Mensen zeggen altijd wel dat ik zo slank ben ofzo maar als ik dan in het zwembad loop, voel ik me niet slank ik voel me dan alsof iedereen naar me kijkt...
Super goede tips dus bedankt💖
R - Maandag 5 november 2018 19:46
Misschien kijken ze allemaal omdat je ze slank bent?
just myself - Dinsdag 9 december 2014 21:25
Precies goede timing!
Amber - Vrijdag 2 januari 2015 11:21
Iedereen zegt dat ik super slank ben maar ik voel me zo dik. Iedere keer wil ik denken om niet te veel te eten maar ik hou het niet vol.
bellefleur - Vrijdag 8 mei 2015 22:52
Als ik me dik voel probeer ik mezelf te zien door de ogen van een ander, iemand die mij wel mooi en dun vindt. Dat kan een vriend of vriendin zijn, je lief, je ouders of wie dan ook. Meestal helpt dat. Als het een keer niet helpt doe ik tien oefeningen (géén sets, niets extra's en niets moeilijkers, alleen tien losse simpele dingetjes als een kikker nadoen) en overtuig mezelf er dan van dat dat genoeg is. Als ik later op de dag weer een spiegel tegenkom is dat positieve gevoel blijven hangen.

Een meisje uit mijn klas doet aan een verdedigins/vechtsport en in de gymles zag ik haar sit-ups doen op een manier en snelheid die ik haar bij lange na niet na kon doen. Ze is slank en mooi en populair en stiekem triggerde ze me enorm met haar platte buik en goede conditie. Ik gebruikte haar beeld om mezelf aan te sporen tot sporten en om mezelf anderszins te pijnigen.
Maar toen het gesprek eens op sporten etc. kwam en ik zei dat ik elke dag wel wat probeerde te doen (tja een half uur bewegen per dag en ik heb een bloedhekel aan duursporten en buitenactiviteiten en vooral met anderen. Dus dat heb ik vervangen door grondoefeningen) liet zij zich tot mijn stomme verbazing ontvallen:"oh, dus daarom ben jij zo slank!". Ik kwam niet verder dan een dank je en wat gestommel.
Het meisje tegen wie ik altijd zo enorm opkeek vond míj slank. Mij!
Ik heb haar altijd nog willen zeggen dat ik haar juist altijd bewonderde, maar ik heb het nooit gedurfd..
Misschien maken we elkaar alleen maar gek, gebruikt zij mij als motivatie. We zouden als meiden en vrouwen, nee als mensen elkaar juist moeten steunen in plaats van elkaar met elkaars beeld om de oren te slaan. Nu is zij van mijn grootste trigger een van mijn beste redenen geworden om normaal te eten. Want Zij keek tegen Mij op. Ook best pathetisch, maar zolang het werkt..
Mimi - Vrijdag 30 oktober 2015 20:53
Ik voel me dik en weet dat ik niet de magerste ben maar uit stress durf ik rap heel de koelkast leeg eten bij wijze van spreken .. en andere dagen eet ik dan weer niets 😕
Dev - Donderdag 5 mei 2016 09:46
Iedelijk iets waar je wat aan heb
Sara - Maandag 27 juni 2016 22:02
Laatste tijd viel ik dik de veel eten en mij broes zeggen
Koe vid ik niet lek
Sara - Maandag 27 juni 2016 22:02
Laatste tijd viel ik dik de veel eten en mij broes zeggen
Koe vid ik niet lek
Sara - Maandag 27 juni 2016 22:05
Ik voel me dik ik weet niet waarom kan ieman me helepe☹️☹️☹️😍

Aya er - Maandag 27 juni 2016 22:06
Erg voor je bederchap
Depressief meisje - Dinsdag 25 juli 2017 14:03
Ik voel me heel erg dik door de Risperidon. Het zorgt voor gewichtstoename en ik ben er afhankelijk van omdat ik psychosegevoelig ben. Ik haat mijn leven nu echt omdat ik nooit meer slank zou kunnen zijn doordat ik die stomme medicijnen moet blijven slikken...
Emiel - Woensdag 26 september 2018 15:12
Ik weet dak ik niet de magerste was maar door een dieet Ben ik 26 kilo vermagerd dus niet opgeven hè
Tela - Woensdag 10 oktober 2018 22:22
Bedankt had ik net nodig
S - Maandag 5 november 2018 21:05
Ik heb hier vaak last van maar heb geen overgewicht ofzo. Mensen nemen mij altijd als voorbeeld als slank/dun persoon en dat maakt me soms boos. Ik weet ergens wel dat ik niet dik ben maar de spiegel zegt wat anders. Ik hoop dat deze tips werken voor mij..
Ays - Zaterdag 20 april 2019 21:38
Dit had ik nu echt even nodig. Het helpt niet heel veel maar alle kleine beetjes helpen. Ik voel me op dit moment dik, lelijk en gefaald. Ik zit in mijn herstel (dat dacht ik tenminste) en ben heel wat kilo's aangekomen. Ik voel me vandaag echt een vetkwab. Ik ben zo klaar met deze klote eetstoornis. Ik wil er echt van af, ik ben er klaar mee!
camille - Donderdag 14 mei 2020 08:58
Veel te dik dat ben ik bijna **kilo is niet normaal en in 1week kom ik zeker **kilo bij kan niet stoppen met eten en stond juist op de weegschaal en zie het cijfer** staan het is niet meer normaal we moesten zelf al een speciale weegschaal kopen en het enige wat mijn huisarts geweest en hij zegt gewoon dat ik moet blijven dikker worden echt dit gaat niet meer ik kan bijna niet meer stappen HELP
Daphne - Proud2Bme - Donderdag 14 mei 2020 09:39
Hi Camille,

Wat een hoop zorgen en paniek lees ik in je bericht. Ik snap je schreeuw om hulp en je behoefte om je gezond en fijn te voelen. Niet alleen lichamelijk is dat belangrijk, maar ook geestelijk. Zo te lezen is de huisarts gelukkig ook op de hoogte en mijn advies zou zijn om erover te blijven praten en goede hulp in te schakelen. Wellicht kan de huisarts je uiteindelijk doorverwijzen en kun je er achter komen wat je nodig hebt om je beter te voelen. Dat is je gegund en ik wil je veel sterkte en succes wensen de komende tijd.

Liefs.