Hoe luister jij muziek?

 

Muziek is voor mij heel belangrijk. Muziek heeft emotie, gevoel en als ik muziek aan zet, kom ik op gang of kan ik beter nadenken. Muziek is een soort benzine, iets wat ik dagelijks nodig heb. Ik vind het leuk om nieuwe muziek te ontdekken, mijn playlist uit te breiden of soms juist heel vaak hetzelfde te luisteren en dat kan tegenwoordig op heel veel verschillende manieren. Je kunt natuurlijk downloaden via iTunes, illegaal downloaden, Youtube kijken en zo zijn er nog veel meer mogelijkheden om muziek te verzamelen of te luisteren. Hieronder zal ik een aantal van deze manieren beschrijven met mijn eigen ervaring.

Spotify
Veel mensen vinden Spotify irritant omdat er veel reclame te horen is wanneer je het niet betaald gebruikt. Toch kun je met spotify gemakkelijk en gratis via internet muziek luisteren van enorm veel artiesten. Ik heb zelf een lange playlist verzameld op mijn Spotify account. Ik vind het fijn dat ik de nummers niet meteen hoef aan te schaffen en toch kan luisteren. Sommige liedjes word je ten slotte soms zat. Het nadeel zijn de reclames en het feit dat je altijd internet nodig hebt om het te beluisteren. Je kunt sinds kort ook Spotify gratis beluisteren via je telefoon of iPad.

Wat ik erg leuk vind aan Spotify is de pagina 'ontdekken'. Hier vind je muziek in het genre waar jij vaak naar luisterd. Zo ontdek ik regelmatig nieuwe artiesten of mooie liedjes. 

spotify

iTunes
Natuurlijk is dit een hele fijne en veilige manier van muziek verzamelen op je computer of telefoon. Er is ook ontzettend veel, eigenlijk alles, te vinden. Toch schaf ik eerlijk gezegd niet zo snel muziek aan via iTunes, omdat het toch vrij prijzig wordt met de ellenlange playlist die ik graag luister. Als ik betaal voor muziek, doe ik dit vaak door een LP te kopen.

itunes

8Tracks
Deze website geeft je de gelegenheid om andere 'radiozenders' en dus playlists te beluisteren. Je kunt zelf ook een playlist maken van 8 of meer tracks. Je kunt anderen volgen en nummers luisteren van anderen in hun playlist. Er zit in dit systeem geen balk waarop je ziet hoe ver het nummer is, maar enkel een plaatje. Ik vind het niet zo heel handig, maar het is wel een leuke manier om nieuwe muziek te leren kennen. 

playlist

Soundcloud
Dit is een website waar je naast muziek van veel artiesten ook veel remixen en covers vindt. Dit maakt Soundcloud tot wat het is. Je vindt er heel veel muziek en ook veel dance, elektronische en andere moderne muziek. Je kunt er zelfs hele sets mee luisteren die worden gedraaid op feesten. Het nadeel van Soundcloud vind ik dat je er niet alles kunt vinden wat je zoekt, maar gelukkig wel veel. Het is helemaal gratis en er is ook een App voor op je telefoon. Ik heb er intussen een aantal fijne playlists gemaakt en vol andere mensen en artiesten om nieuwe muziek te ontdekken.

lekkah

Deezer
Hier maakte Scarlet kennis mee toen ze haar telefoonabonnement wilde vernieuwen. Ze kon bij T-mobile voor 2 euro per maand namelijk een abonnement krijgen op Deezer. Hiermee kun je onbeperkt muziek luisteren en playlists aanmaken, zonder dat er reclame te horen is tussendoor. Deezer is een website om muziek te streamen, met meer dan 12 miljoen actieve gebruikers per maand in de hele wereld. Je hebt onbeperkte toegang tot een catalogus met 30 miljoen nummers met geluid van hoge kwaliteit, on- en offline, op elke drager (smartphone, computer, tablet, steroketen of autoradio).

deezer

lekkah

Pirate
Dit was lange tijd voor mij een uitkomst. Toch vind ik het vaak irritant dat je sommige liedjes niet kunt downloaden en er veel slechte versies van liedjes op staan. Buiten dat is het natuurlijk ook een risico voor je computer en is het hartstikke illegaal. Toch doen veel mensen dit nog regelmatig, omdat het helemaal gratis is en je het nummer toch gewoon op je laptop en iPhone hebt staan.

Youtube
Op Youtube heb ik ook een kortere playlist gemaakt. Deze kan ik ongestoord luisteren, omdat ik ook AdBlocker heb gedownload. Dit is een applicatie die advertenties blokkeert op bijvoorbeeld Youtubefilmpjes in je browser. Ideaal om dus ongestoord te kunnen luisteren. Echter is het nadeel aan Youtube wel dat je internet nodig hebt en je het niet gemakkelijk op je telefoon kunt luisteren. Als je je telefoon op toetsenvergrendeling zet of een andere App gebruikt, gaat de Youtube App namelijk uit.

youtube

Luisterpaal
Vind je het leuk om nieuwe muziek te ontdekken dan is de 2voor12 Luisterpaal echt iets voor jou. Je kunt er nieuwe playlists ontdekken en beluisteren. Ook is er een App van de Luisterpaal beschikbaar. Ook hiervoor heb je tijdens het luisteren internet nodig. Het nadeel is dat de muziek niet blijvend op de website staat.

Luisterpaal

CD's en Vinyl
Tegenwoordig brengen steeds meer artiesen geen CD, maar enkel een dowloadversie en een plaat op Vinyl uit. Platen draaien is niet alleen leuk om te doen, je hebt dan ook echt een bijzonder stuk in je collectie. Maar ook worden er nog steeds CD's gekocht. Ik zelf koop nooit meer een CD. Ik heb zelfs geen CD-speler meer. Wel draai ik graag platen die ik koop bij de kringloopwinkel en hier en daar schaf ik een nieuwe aan. Het nadeel van muziek op platen en CD's is natuurlijk dat je het niet mee kunt nemen, tenzij je een discman hebt of de CD' eerst op je computer zet. 

platen

Het liefst zou ik alle muziek gratis kunnen downloaden en op mijn telefoon zetten. Maar dat wordt misschien een beetje een dure hobby en is niet fijn voor de artiesten. Toch is kopen en de muziek echt in je bezit hebben wel het aller fijnste. Je hebt dan geen internet nodig en toch altijd al je muziek bij je. Ik ben nu natuurlijk vooral benieuwd naar jullie ervarigen. 

Luister je veel muziek en hoe doe je dat het liefst?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Eefje - Vrijdag 16 mei 2014 19:26
Hoi Nouska, muziek is ook voor mij heel erg belangrijk, het sleept me echt door de meest moeilijke periodes heen. Ik luisterde eerst heel veel via Itunes, maar tegenwoordig heb ik een Spotify account. Het leuke daaraan vind ik ook dat je gewoon heel makkelijk nummers kunt zoeken en in je playlist kunt zetten. Op een gegeven moment heb ik besloten om Premium te nemen, dan kan ik ook lekker op mijn mobiele telefoon muziekjes luisteren. Even lekker mn hoofd leegmaken voordat ik weer naar therapie ga bijvoorbeeld. Of 's avonds lekker op mn laptopje.

Music was my first love, and it will be my last!
Valerie - Vrijdag 16 mei 2014 19:34
Jaaaa Still van Daughter!
soppie - Vrijdag 16 mei 2014 19:35
last.fm is ook leuk als je weer eens nieuwe muziek wil ontdekken! ik kan me altijd uren vermaken door op elke "similar artist" te klikken. en ik geloof dat ook de meest onbekende artiesten erop staan
Rebeccaa - Vrijdag 16 mei 2014 19:38
Ik vind het juist heel leuk om cd's te hebben, ik koop dus heel vaak cd's haha. (En vervolgens luister ik eigenlijk altijd via spotify of youtube muziek en staan de cd's gewoon ter decoratie haha)
Me - Vrijdag 16 mei 2014 19:43
Oude platen op mijn retro platenspeler. Verder ook cd's, spotify en eigenlijk wat jij als voorbeelden gaf. Overal en waar maar kan. Tel, top, pad, pod,...

Mmmuziek!
vonD - Vrijdag 16 mei 2014 19:45
Als je de app van 8tracks download kan je wel zien hoe ver het nummer is :)
Ik gebruik 8tracks bijna altijd wel als ik wifi heb (das wel een nadeel) en ik vind het echt heel fijn, ik heb al zo veel nieuwe nummers ontdekt!
Lili - Vrijdag 16 mei 2014 19:51
Spotify! Echt heel handig om nieuwe muziek te ontdekken in alle soorten afspeellijsten! Echt een aanrader.
Maanmeisje - Vrijdag 16 mei 2014 21:07
Ik houd ook heel veel van muziek en het betekent heel veel voor mij. Muziek is emotie. Het kan veel met mijn gevoelens doen. Ik luister het tegenwoordig vooral via Youtube, en ik heb best veel CD's. Het lijkt me leuk om ooit een platenspeler en platen te kopen.
respect - Vrijdag 16 mei 2014 23:44
soppie..ik vind last.fm ook super relax..voor de gene die last.fm niet kennen t is zeker een aanrader..muziek, ik kan niet zonder muziek..x
Nerveus - Zaterdag 17 mei 2014 02:10
Ik koop nog steeds CD'S. Ik ben heel conservatief en vind het juist leuker om het werk van een artiest echt in mijn handen te hebben, dus echt een cd, inclusief een boekje met lyrics, leuke, persoonlijke dingen van de artiest en foto's. Daarom koop ik nog steeds cd's en daarnaast luister ik vaak van YouTube. ;-)
EB91 - Zaterdag 17 mei 2014 08:49
Ik luister veel muziek. Het liefste luister ik een cd via onze geluidsinstallatie vanwege de hoge kwaliteit. Maar ik luister ook wel gedownloade muziek via de computer. Youtube en dergelijke gebruik ik alleen om muziek te leren kennen. Daarna download, brand of koop ik het.
anoniem - Zaterdag 17 mei 2014 10:37
Ik gebruik zelf veel Spotify, heb er inmiddels 15 playlists op staan haha (en één epische met inmiddels 602 nummers).
Daarnaast verzamel ik graag cd's en vinyl die ik vooral thuis veel afspeel, je merkt dan toch dat de kwaliteit van de muziek veel hoger is.
Liadan - Zaterdag 17 mei 2014 10:54
Ik luister altijd muziek. Van jazz tot black metal, van klassiek tot indie. Ik download alles, en als ik iets heel tof vind koop ik het album en ga ik naar een concert ervan. Ik luister niet vaak via mijn telefoon, alleen als ik in de trein zit en soms op school. En ik heb een last.fm account waardoor ik veel nieuwe muziek ontdek.
Angela - Zaterdag 17 mei 2014 12:07
Ik luister bijna elke dag muziek. Het doet me daarnaast veel denken aan mijn vader die is overleden. Verder roept het ook allemaal andere emoties op.
Angela - Zaterdag 17 mei 2014 12:09
Ik vind het erg mooi en roept allemaal herinneringen op. Muziek is erg belangrijk voor mij.
Dev - Zaterdag 17 mei 2014 14:47
Ik koop graag cd's. Ik vind het fijn om iets tastbaars te hebben van de muziek die ik graag luister.
AnaMan - Zaterdag 17 mei 2014 20:17
Ik luister al 19 jaar constant naar mijn eigen muziek! Als ik niet naar de tv kijk of in gesprek ben luister ik aan één stuk door.

Op de PC heb ik mp3tjes, soms YouTube waar ik nieuwe muziek zoek (paar keer per jaar). De mp3's zet ik ook op mijn telefoon en sinds kort tablet. Ben inmiddels aan mijn tweede bluetooth stereo headset toe (Logitech M800, kan hem aanraden), de eerste was een prototype van een Frans merk dat na vele jaren helemaal versleten was ;)

Muziek... zou er totaal niet zonder kunnen!!!
Anoniem - Zondag 26 juni 2016 23:14
Ik zoek een app op de iPad voor gratis muziek dat ik kan beluisteren zonder internet