Muziek met betekenis voor Lonneke

 

Tijdens mijn eetstoornis heb ik veel motivatie uit muziek kunnen halen. Waar ik mij vaak onbegrepen voelde, vond ik die herkenning wel in muziek. Op de momenten dat ik mij alleen en verdrietig voelde, was het de muziek die mij hier doorheen hielp. In deze blog deel ik wat nummers die mij zijn bijgebleven uit die periode en laat ik ook wat nummers voorbij komen waar ik nu kracht uit haal....

Muziek van Toen

Owl City ft. Lindsey Stirling - Beautiful times

'I fought all through the night
Oh, oh, but I made it alive.'

Als ik aan mijn eetstoornis denk, denk ik automatisch aan dit nummer. Owl City is al jaren een stiekeme guilty pleasure en ook tijdens mijn eetstoornis vond ik hier veel kracht en energie. In het bijzonder dit nummer. Het is best wel een fout nummer waar ik mij veel voor heb geschaamd, maar het heeft mij ook door hele diepe dalen heen geholpen. Dit nummer liet mij inzien hoe sterk ik eigenlijk was, juist als ik mij heel zwak en klein voelde. Dit nummer gaf voor mij mijn strijd weer en erkende hoe moeilijk dit soms kon voelen, maar gaf mij tegelijkertijd ook hoop op betere tijden.

Simple plan - Untitled 

'How could this happen to me
I made my mistakes
I’ve got no where to run
The night goes on
As I’m fading away
I’m sick of this life
I just wanna scream
How could this happen to me'

Dit nummer is denk ik zelfs al voor mijn eetstoornis een favoriet. Het is eigenlijk best een deprimerend nummer maar dit nummer gaf mij wel het gevoel van herkenning waar ik wanhopig naar verlangde. Het gevoel alleen te staan, de eenzaamheid die mij liet vluchten in destructief gedrag. Maar ineens voelde dit als een gedeelde eenzaamheid, ik stond niet alleen in dit gevoel, ik was niet gek. 

Door dit nummer lukte het ook om voor mijzelf verdrietig te zijn. Om wat milder naar mijzelf te kijken. Er gebeurde zoveel waar ik geen grip op had maar waar ik wel de schuld bij mijzelf zocht. Iets wat vaak niet nodig en helpend was, maar wat ik wel lastig vond om in te zien.

Vanessa Carlton - Home

'For me it's a glimpse
And a smile on your face
A touch of your hands
An honest embrace'

Dit nummer is voor mij speciaal niet zozeer om de tekst maar meer om het gevoel van het hele nummer. Ik kon, en kan nog steeds, mij helemaal laten meeslepen in dit nummer. Het is op bepaalde momenten heel dramatisch waardoor ik al mijn gevoelens hierin kwijt kon door mee te zingen. Hiernaast werd ik door dit nummer wel bewuster dat de kleine momenten, de mooie delen die ook het leven zijn, ook ontzettend belangrijk zijn en er echt toe doen.

Maria Mena - All this time

'You self destructive, little girl
Pick yourself up, don't blame the world
So you screwed up
But you're gonna be okay

...

And all this time
Oh all this time
You have had it in you
You just sometimes need a push'

Mijn moeder was vroeger een echte Maria Mena fan. Dit is één van de nummers die vaak hard door de woonkamer heen knalde. Toen ik thuis woonde vond ik dit vooral een beetje een suf nummer. Pas toen ik uit huis ging en ouder werd begon ik te begrijpen wat het betekende en dat het eigenlijk heel erg toepasbaar was op mijzelf op dat moment. Heel soms hoor ik het nummer nog in winkels en supermarkten en dan denk ik aan de keren dat ik huilend dit nummer aanzette als extra 'push' die zij zelf ook omschreef. Het beetje motivatie en doorzettingsvermogen wat ik op dat moment even miste.

Good Charlotte - Emotionless

 

Why weren't you there all the nights that we cried
You broke my mother's heart
You broke your children for life
It's not okay,
But we're alright

Een nummer dat ik ontzettend veel gedraaid heb in de tijd dat mijn vader uit huis is gehaald. Ik was waanzinnig boos. Op hem, op het leven. Alles voelde extreem oneerlijk en het voelde alsof het nooit meer beter zou worden. Dit nummer erkende mijn gevoel en gaf mij herkenning. Ik ben niet de enige die het moeilijk heeft, en dat is oké. 

Muziek van Nu

Mijn muzieksmaak is in de loop der jaren wel wat veranderd. Ik heb wel een breed scala aan artiesten die ik leuk vind, maar nog steeds haal ik veel kracht en soms ook rust uit muziek. Het kan mij echt helpen om even te aarden en te ontspannen. Ook als ik mij niet zo fijn voelt kan muziek mij juist dat extra beetje pit geven wat ik op dat moment nodig heb. Twee best wel grote uitersten dus.

P!nk - F**kin' Perfect

'You're so mean, when you talk, about yourself you were wrong
Change the voices in your head, make them like you instead'

...

'It's enough! I've done all I can think of
Chased down all my demons, I've seen you do the same'

Als ik wat meer kracht nodig heb, kom ik toch vaak uit bij P!nk, en dan vooral dit nummer. Een nummer waar ik de nodige tranen heb gelaten. Een nummer dat ik vaak onder de douche zing en echt kan voelen. De tekst vind ik heel rakend en komt naar mijn idee echt goed tot zijn recht. 

Balmorhea - Mosollan

Dit is al een aantal maanden mijn lievelingsnummer. Deze band heb ik vorig jaar Maart live gezien voor de verjaardag van mijn vriend en dit nummer sprong er echt uit. Het was zo prachtig opgevoerd dat ik het hele nummer met tranen in mijn ogen heb gestaan. Elke keer als ik dit nummer luister ga ik even terug naar dat moment. Waar ik mij gelukkig, genoeg en tevreden voelde. Waarin niks uitmaakte, behalve dat moment. Dit nummer spreekt voor mij alle rust uit die ik soms tekort kom. Het luisteren naar dit nummer zorgt ervoor dat ik echt even kan ontspannen en in het moment kan zijn. 

Linkin Park Ft. Kiiara - Heavy


'I don't like my mind right now
Stacking up problems that are so unnecessary
Wish that I could slow things down
I wanna let go but there's comfort in the panic'

Eigenlijk zou ik elk nummer van Linkin Park hier neer willen zetten maar dan wordt het wel een hele lange blog. Er zijn maar een aantal artiesten en nummers die ik altijd zou kunnen luisteren, maar Linkin Park is hier zeker één van. Dit een nummer van het nieuwste album die nog uitgebracht is terwijl de zanger Chester nog in leven was. Op dat moment vond ik de nummers die van het album had gehoord teveel pop waardoor ik er niet zoveel mee bezig was.

Toen Chester overleed kwam dit voor mij als een grote shock. Ik heb het verder beluisteren van dit album ook lang uitgesteld. Ik vond het fijn om te weten dat ik nog iets had van hem wat ik niet kende, nog kon ontdekken. Als ik dit album had geluisterd was er niks niets meer om te ontdekken. Toch heb ik het album uiteindelijk opgezocht op Spotify. Dit was het eerste echte nummer wat ik hoorde en ik heb hier flink bij gehuild. Zeker met het idee dat Chester overleden was kwam dit bij mij hard binnen. Dit is voor mij dus vooral een nummer wat veel in mij losmaakt.

Matteo Myderwyk - To Move 

Nog een nummer met een soort gelijke betekenis als het eerdere nummer van Balmorhea. Ik ben in mijn hele leven maar 1 keer naar een meerdaags festival geweest, puur omdat ik van mijzelf weet dat ik snel overprikkelt raak. Toch was dit een groot succes. Het was geen groot festival en er was veel ruimte en natuur waar het een stuk rustiger was. Het nummer wat ik het meest heb onthouden is dit nummer van Matteo Myderwyk. Ook een nummer waar ik mijn tranen liet gaan. Het was prachtig, het licht was waanzinnig en de sfeer was precies goed. Ook als ik hier aan terug denk ruik ik bijna weer de frisse lucht en ben ik weer even terug op een plek waar ik zo genoten heb. Een weekend waar ik graag aan terugdenk. 

Aly & AJ - Don't Go Changing

'Who ever told you you're not good enough?'

En de laatste om mee af te sluiten. Toen ik jonger was heb ik wel eens naar Aly en AJ geluisterd maar nooit echt een hardcore fan geweest totdat ik vorig jaar hun nieuwere album ontdekte. De zussen zijn een tijd weggeweest maar hebben naar mijn idee een mega goeie comeback gemaakt. Dit nummer is van hun allernieuwste album en vind ik naast een lekker nummer ook een goeie boodschap hebben. Je bent goed genoeg, je hoeft niet te veranderen. Je mag er zijn zoals je bent en het is goed (althans, zo interpreteer ik het). 

Uit welke nummers haal jij kracht?

 

Gerelateerde blogposts

26
NOV
Hoor je mij?
11

Reacties

juliatje. - Dinsdag 23 juli 2019 19:12
Stand On Your Own - Joe Torono
Touch Me Tonight - Shooting Star
A Dream Too Far - Jimi Jamison
Rock You Like A Hurricane - Scorpions
On My Own - Alone - Stan Bush
Advanced Training - Paul Hertzog
Second Stone - Paul Hertzog
I Wanna Rock - Twisted Sister
I Can't Drive 55 - Sammy Hagar
Cry Tough - Jimi Jamison
Thunderstruck - AC/DC
Astrid - Dinsdag 23 juli 2019 19:20
Simple plan - save you
halestorm - here's to us
Halestorm - break in
Guns N roses - sweet child of mine
Nickelback - lullaby
Rush - the garden
Daisy - Dinsdag 23 juli 2019 20:15
Of Mice and Men - You're not Alone
Upon a Burning Body - My distorted reflection
Halestorm - Black Vultures
Nothing More - I'll be okay
Slipknot - Snuff
State of Mine - Rise
....Marte92 - Dinsdag 23 juli 2019 20:38
Concrete Angel - Martina McBride
Don't Give In - Snow Patrol
Moments (Acoustic Live) - Kidnap
Human - Christina Perri
Mooi - Marco Borsato
I Was Here - Beyoncé
Praying - Kesha
Paralyzed - NF
A Blessing - Max Richter
Waves - Dean Lewis
A Heavy Heart - Anthony Greninger
Oceans Away (Chill out version) - Femke, Gavin Mikhail