Tips voor een vegetarische barbecue

 

Na alle regenbuien is het weer lekker warm in Nederland. Dit betekent dat we massaal de barbecue weer naar buiten rollen en in grote hoeveelheden vlees inslaan. Vlees? Maar wat nu als je vegetarisch eet? Is het dan wel leuk om te barbecuen en wat kan je dan eten tijdens een barbecue. Ikzelf vind het erg gezellig om samen met mijn vriendin lekker in onze tuin te barbecueën, maar toen eerlijk toegeven dat ik dan niet al te creatief ben in wat we weten.We halen meestal wat vegetarische schijven en worstjes, salade, stokbrood en fruit, maar verder dan dat komen we ook niet. Vandaar dat ik op zoek ben gegaan naar lekkere tips voor een vegetarische barbecue.

Wat bleek: Er zijn best veel lekkere én vegetarische dingen die je kunt eten bij een barbecue. Een barbecue hoeft dus absoluut niet saai te zijn. In deze blog geef ik 10 ideetjes voor als je vegetarisch wilt barbecueën.

barbecue

1. Tofu stokjes
Misschien heb je de blokken tofu in vocht weleens in de supermarkt zien liggen, maar had je geen idee wat ermee te doen. Tofu kan in ieder geval prima op de barbecue. Om de tofu op smaak te brengen moet je echt wel wat doen. Maak een mengels aan van bijvoorbeeld ketjap, sesamolie, limoensap, rode peper. Je kunt ook kiezen voor een andere bijzondere combi zoals ketjap, tomatenketchup, citroensap, pannekoekstroop en sambal.

2. Fruitspiezen met honing
Heel simpel, maar zeker lekker is om fruit op de barbecue te roosteren. Neem bijvoorbeeld stukjes appel, mango, ananas en banaan, rijg dit aan een stokje, doe hier wat honing overheen en verpak in aluminiumfolie. Nu kan het op de barbecue.

bruchetta's

3. Mozarella pesto pakketjes
Ik ben dol op broodjes met mozarella, pesto en tomaat. Gelukkig kan dit ook prima op de barbecue, ook zonder broodje. Maak een bakje van folie, snijd hier wat cherrietomaatjes in en besprenkel dit wat met een paar theelepels pesto uit een potje. Je kunt de pesto ook zelf maken als je dit liever doet. Een recept hiervoor vind je hier. Je kan er natuurlijk ook voor kiezen om de mozarella, pesto en tomaat op stukjes  stukjes stokbrood met olijfolie en knoflook te doen en deze vervolgens op de barbecue te roosteren als bruchetta's.

4. Zoete aardappel
Je kunt natuurlijk een gewone aardappel poffen, maar je kunt ook een zoete aardappel poffen. Dat is nét even wat anders. Dit doen je eigenlijk vrij eenvoudig. Gewoon een zoete aardappel in aluminiumfolie verpakken, even een half uurtje op de zijkant van de barbecue. Je kunt er tussendoor voor de zekerheid even met een satéprikker in prikken om te kijken of hij al gaar is. Eenmaal gaar snijd je hem open en eet je hem met knoflooksaus. Superlekker!

friet kikkererwten

5. Kikkererwtenburger
Kant en klare vegetarische burgers op de barbecue is veelal niet zo lekker, omdat deze erg uitdrogen. Je kunt veel beter (en leuker!) zelf een burger maken. Dit doet je bijvoorbeeld met kikkererwten. Nouska heeft deze een tijdje geleden nog gemaakt. Hier vind je haar eenvoudige recept voor een kikkererwtenburger.

6. Mini fondue
De meest eenvoudige manier om een mini kaasfondue te maken is door camabert te gebruiken. Deze zit van zichzelf vaak al in ene doosje. Zet dit doosje op een stukje aluminiumfolie 5 minuutjes op de zijkant van de barbecue en wacht to de kaas is gesmolten. Hierna kan je het doosje gebruiken als kaasfondue bakje. Doop er stukjes brood in en andere lekkere dingen die jij bij kaas vindt passen.

pesto

7. Pesto paddestoel
Hiervoor heb je een flinke paddestoel nodig, ookwel portobello genoemd. Je holt deze een beetje uit zodat je er iets in kunt doen. Vul deze nu met kant en klare basilicum-pesto. Je kunt de pesto ook zelf maken. Laura heeft dit al een keerje gedaan en haar recept voor pesto vind je hier. Wikkel de paddestoel hierna in alumiumfolie. Het is wel handig om aan de onderkant een gaatje te houden zodat het vocht er eventueel uit kan druppelen.

champignons
bron foto

8. Champignon spiezen
Wat ook erg leuk én lekker is om te maken voor op de barbecue zijn champignon spiezen. Je legt de champignons een uurtje van tevoren in een mengsel van bijvoorbeeld balsamico azijn, citroensap, peper en zout, knoflook, koriander en kurkuma. Hierna spies je ze aan een stokje. De stokjes leg je vervolgens op aluminiumfolie op de barbecue.

9. Mini wraps
Je kunt daarnaast ook wraps heel goed op de barbecue leggen. Vul ze met de dingen die jij lekker vindt, snijdt ze op folie in partjes en hop, op de barbecue ermee. Denk bijvoorbeeld aan champignons, taugé, courgette, paprika, kaas en een beetje chilisaus.

couscous

10. Gevulde paprika met couscous
Tenslotte kun je natuurlijk ook, misschien een tikkeltje afgezaagd maar wel lekker, een paprika vullen. Ik zou er bijvoorbeeld voor kiezen om deze te vullen met couscous. Nouska heeft een tijdje geleden een blog geschreven over hoe ze couscous klaarmaakt en daarmee zou ik de paprika dus graag vullen. Even roosteren op de barbecue en genieten maar. (p.s. de komkommer zou ik weglaten uit dit recept)

Lees ook: Buiten eten met een eetstoornis.

Wat leg jij graag op de barbecue?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Maanmeisje - Zaterdag 1 augustus 2015 13:30
Het lijkt me allemaal wel lekker. Ik barbecue eigenlijk nooit. Niet alleen door de eetstoornis, maar ook doordat mijn leven niet zo sociaal is en barbecuen doe je niet gauw alleen (heb er ook geen).
Nicole - Zaterdag 1 augustus 2015 20:04
Leuke blog met goede tips! Zelf vul ik graag de champignons met kruidenkaas en verpak ik ze in aluminiumfolie, zodat niet alles eruitloopt wanneer het opwarmt/smelt. Verder koop ik meestal een BBQ pakketje met vegaspiesjes en burgers.
Anne-Maria - Zaterdag 1 augustus 2015 20:18
Leuke ideeën zeg. Ik BBQ eigenlijk nooit, en ben ook geen vegetariër, maar dat doet er ff niet toe. Ik ga deze blog printen en wie weet... ;-)
Tess - Zaterdag 1 augustus 2015 23:09
Lekker!
nikki - Zondag 2 augustus 2015 12:29
Bbq-en is altijd een beetje saai voor mij. Als er vis in, wat vis. maar meestal voor salade en stokbrood en evt fruit. Dit zijn goede ideeën. En niet eens moeilijk! Onthouden!
*MAAN* - Maandag 3 augustus 2015 08:25
Handig blog
Banaan is ook super lekker! Die kun je in schil zwart worden en dan is hij klaar schil er af halen en smullen maar