Zelf pesto maken

 

Pesto is één van de beroemste italiaanse sauzen en wordt inmiddels voor heel veel gerechten gebruikt. Het wordt bij restaurants vaak geserveerd als tapanade bij stokbrood, maar je kunt het ook op een broodje smeren of door de pasta doen. Kortom: pesto kan een toevoeging zijn aan zoveel gerechten. Het is een echte smaakmaker. Je kunt het kopen bij de supermarkt maar het is eigenlijk het lekkerste om het zelf te maken. Ik had het nog nooit gedaan, maar het leek mij toch leuk om een keertje te doen.

Pesto is een wat dikkere saus die bestaat uit verse basilicum, knoflook, pijnboompitten, parmazaanse kaas, olijfolie, zout en peper. De ingrediënten worden oorspronkelijk allemaal fijngestampt in een vijzel. Dit is ook waar de naam vandaan komt. 'Pestare' is het italiaanse woord voor 'fijnstampen'.

Pesto ingredienten

Nu het echte recept
♥ 1 teentje knoflook
♥ 25 gram parmezaanse kaas
♥ 30 gram basilicumblaadjes
♥ 2 eetlepels pijnboompitten
♥ 6 eetlepels olijfolie

Bereiding
1. Bak de pijnboompitten in een pan zonder boter of olie. Zorg dat ze niet aanbranden. Als ze een beetje bruin geworden zijn, laat je ze afkoelen.

2. Rasp de parmezaanse kaas zo fijn mogelijk.

3. Stamp de pijnboompitten, kaas en knoflook fijn in een vijzel of doe het in de keukenmachine.

4. Voeg erna de olijfolie en basilicumblaadjes toe. Maal het geheel door elkaar en breng het verder op smaak met zout en peper.

In een goed sluitende pot kun je de pesto zo'n twee maanden in de koelkast bewaren.
Variatietip: Wil je dat de pesto iets frisser is? Dan kun je er een beetje citroensap aan toevoegen.

Pesto


Pesto is voor heel veel verschillende gerechten een toevoeging. Zelf heb ik met deze pesto een lekker pastagerecht gemaakt. Het is super simpel dus ik denk dat jullie genoeg hebben aan de ingrediënten.

Pasta pesto


 

Pasta pesto
♥ Pasta
♥ Gerookte kip
♥ Cherry tomaatjes
♥ Pesto

Tip: Rucola is er ook heel lekker bij.

Eigenlijk kun je alle ingredienten er in doen die je zelf lekker vindt. Beetje expirimenteren kan met dit gerecht geen kwaad. Ik heb nu gekozen voor gerookte kip, maar je kunt er bijvoorbeeld ook gebakken kip bij eten of mozarella toevoegen.  

Alle verhoudingen zijn naar eigen wens.

 

 

 

Omdat het een echte delicatesse is en op zoveel manieren te gebruiken is in de keuken, is het ook een super leuk cadeau. Doe het in een mooi potje, koop er wat lekkere producten bij en voeg een paar persoonlijke recepten toe. Helemaal leuk toch?

Ik vond het heel leuk om eens zelf te maken en het was ook nog eens heel lekker. Omdat het zo simpel is en weinig tijd kost, is dit iets wat ik zeker vaker zal doen.

Voor welke gerechten gebruik jij pesto? en heb je het wel eens zelf gemaakt?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

G. - Vrijdag 15 november 2013 21:16
Leuk & lijkt me lekker! Ik denk zelf ook al een poosje ( geen grapjes: al een paar jaar), maar steeds niet van gekomen een keukenmachine te kopen - wel blender mr dat werkt niet. Nu ik dit zie staan denk ik : hoppa zoeken nr een keukenmachine :D want 'durf' het wel ( eet ook verse pesto van een ander/ restaurant), mr er is toch iets ;)

Mr daarom een vraagje: welke keukenmachine gebruik jij hiervoor? En bevalt deze? Heb echt geen idee of het veel uitmaakt welke je koopt.

Merci alvast!
X
mierrr - Vrijdag 15 november 2013 21:20
Lekker, dat ga ik zeker ook een keer proberen!
- - Zaterdag 16 november 2013 06:52
G, i kgebruik er een staafmixer voor, werkt prima! Bovendien is alle andere pesto in de winkel duizend keer ongezonder..
G. - Zaterdag 16 november 2013 19:11
Hmm dat kan ook natuurlijk, wel handig multifunctioneel : ook voor soepjes ( en idd pesto homemade: lekkerder, gezonder en wrs tzt ook goedkoper .. Win-win-win situatie:)

Tnx!
*MAAN* - Zondag 17 november 2013 13:12
pesto door je eiersalade doen is ook echt superlekker
Prue - Dinsdag 19 november 2013 17:13
G, hier ook, ik gebruik de staafmixer, het bakje met de mesjes erin, werkt prima!
Laura - Dinsdag 19 november 2013 17:21
@ G,

Ik gebruik een heel oud ding wat hier al een tijd staat. Dus wat dat betreft kan ik je niet verder helpen... maar volgens mij kan het met elke keukenmachine, blender of staafmixer prima. Succes ermee en eetsmakelijk :) Het is heel lekker!