Nieuw bij EO: Scrooged

 

scrooged

De EO is onlangs begonnen met het uitzenden van hun nieuwe programma 'Scrooged'. In dit programma zie je hoe jongeren die van het pad dreigen te raken, geconfronteerd worden door mensen die om hen geven en vinden dat het zo niet langer kan.

Scrooged laat net als in het sprookje Scrooge, het verleden, heden en de toekomst zien. De opgegeven jongere wordt geconfronteerd met zijn gedrag op dit moment, dingen uit het verleden en daarna krijgt hij of zij twee opties voor de toekomst.

Manuel Venderbos presenteert dit programma op een open en persoonlijke manier en maakt ook afspraken met de persoon in kwestie. Na een aantal weken komt Manuel terug om te kijken of er ook daadwerkelijk verandering plaatsvindt in het leven van de deelnemer.

Het programma kan soms heftig zijn, vanwege de onverwachte confrontatie of herkenbaarheid. Zo'n confrontatie met vrienden en familie wordt in Amerika ook wel ''Intervention'' genoemd en wordt daar veelal toegepast bij verslaafden. De jongeren in Scrooged dreigen op verschillende manieren van het pad af te raken en krijgen van hun eigen familie en Manuel een ''spreekwoordelijke schop onder de kont'' door deze confrontatie.

scrooged

Scrooged is een emotioneel, maar zeer hoopvol programma over problemen die spelen bij jongeren. Ik vond het mooi om te zien hoe bijvoorbeeld Nathalie na jaren gepest te zijn en lange tijd binnen te zitten, goede stappen zet om uit haar isolement te komen en aan een opleiding begint. De familie was betrokken bij haar problemen en heeft haar met behulp van het programma ook gesteund om er weer bovenop te komen. Het is zeker de moeite waard om dit programma te gaan kijken.

Komende tijd zal Scrooged iedere maandag op de EO te zien zijn om 21.25u.

Bekijk hier de aflevering over Nathalie.

Get Microsoft Silverlight
Of bekijk de flash versie.

Wat zou jij ervan vinden als je ''gescrooged'' werd?

Bron foto's en aflevering: EO.nl

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

suus - Maandag 3 oktober 2011 16:09
denk dat het meer effect heeft als je nog in de ontkenningsfase zit. dan komt het hard binnen en misschien was een deel van je gedrag wel onbewust.
ik wéét wat ik doe, wat ik moet veranderen en ik weet ook dat mijn omgeving zich zorgen maakt. "de knop" zou niet opeens omgaan door zo'n programma.
ik denk dat het voor de jongeren die mee hebben gedaan wat meer handvatten kan hebben gegeven.
Shopaholic - Maandag 3 oktober 2011 16:11
Omy... wat lijkt me dat een heftig programma. Ik ga zéker kijken.
Ik zou liever niet opgegeven willen worden, maar als het zou gebeuren.. dan zou ik er denk ik veel van kunnen leren. En ik denk niet dat het alleen werkt als je in ontkenningsfase zit. Ik denk dat het ook zin heeft als je gewoon vast zit en niet weet hoe je verder moet.
Lijke me echt een goed programma.
- - Maandag 3 oktober 2011 16:11
Er staat een foutje in de tekst, ze heet Nathaly i.p.v. Kelly.

Lijkt me wel een heel goed programma!
Alleen het is voor mij een beetje laat denk ik.
@- - Maandag 3 oktober 2011 16:53
dank je, aangepast!
amy - Dinsdag 27 december 2011 20:18
alsof ik naar mezelf kijk