Family Island: probleemgezinnen op tv

 

Vorige week maandag was de eerste aflevering van het indrukwekkende programma Family Island te zien op RTL 4. Ik heb een kijkje genomen en vond het interessant om te zien. Ik was wel wat verbaasd over de aanwezigheid van de jongere broertjes en de heftigheid van de problematiek van de jongeren, maar daarover later meer. In Family Island volg je vier gezinnen, ver weg van de dagelijkse realiteit op een klein tropisch eiland. Het lijkt een droomplek voor een droomvakantie, maar de werkelijkheid is volstrekt anders. De gezinnen hebben één ding gemeen: al jaren worden ze verscheurd door bijna onoplosbare problemen met een onhandelbare tiener. Kleine discussies ontaarden in de grootste ruzies en de kinderen stelen en liegen over van alles.

Sommige kinderen zijn best agressief naar hun ouders en broertjes of zusjes. Ze zijn ten einde raad, alle hulpstations zijn al gepasseerd. Uithuisplaatsing van de tiener lijkt soms de enige oplossing. In het programma neemt Johnny de Mol deze gezinnen mee naar het eiland Pulau Macan in Indonesië, met maar één doel: de negatieve spiraal doorbreken zodat alle gezinsleden weer normaal met elkaar onder een dak kunnen leven. Gedurende twee weken zijn de gezinsleden op zichzelf, maar vooral op elkaar aangewezen. Johnny is als presentator van begin tot eind betrokken bij de gezinnen. Hij werkt hierbij samen met twee coaches die hem helpen het gedrag van de deelnemers te veranderen. 

family island

Kinderen met problemen op televisie?
De afgelopen jaren kunnen we steeds vaker kijken naar reality programma's waarin mensen met hun psychische problemen op televisie zijn. Denk bijvoorbeeld aan Levenslang met Dwang, Family Matters, Van Etter tot Engel, Van de Straat en Verslaafd. Programma die enorm interessante televisie opleveren en in de meeste gevallen ook een kijkcijferkanon zijn. In medialand draait het vooral om kijkcijfers en uiteindelijk geld en daarom vraag ik me af in hoeverre het goed is om minderjarige jongeren mee te laten doen aan dit soort programma's. Zij kunnen de gevolgen van hun deelname absoluut nog niet overzien en worden nu wel op een vrij extreme manier geportretteerd. Is dit iets waar zij over vijf jaar als ze nét een nieuwe relatie krijgen of op zoek gaan naar een baan mee geconfronteerd willen worden?

Een paar weken lang op een tropisch eiland doet geen wonderen. Het kán helpen, maar een goede familietherapeut of behandeling in Nederland zónder camera kan dat ook. Niet alleen de kinderen van gemiddeld 14 jaar waar de familieproblemen om draaien zitten op het eiland, ook de broertjes en zusjes van soms nog geen 7 jaar oud. Is dat werkelijk waar we zulke jonge kinderen aan bloot moeten willen stellen, ons kijkplezier? Waarom kiezen ouders ervoor om zich op te geven voor een reality show die uiteindelijk enkel draait om kijkcijfers en geld en waarbij hun kwetsbare kind voor altijd op deze manier gezien kan worden door de wereld? Is dat verstandig of moeten we dat ouders eigenlijk afraden?

Moeten we kinderen met (psychische) problemen wel blootstellen aan dit soort shows en alle gevolgen ná het programma die voor niemand te overzien zijn?

♥ Marise
Omdat Marise niet naar school gaat en niet werkt, sturen haar ouders elke dag de straat op. Maar ondertussen steelt Marise van alles.

♥ Dario
Dario is losgeslagen. Hij gaat zijn eigen gang en lapt alle regels van zijn ouders aan zijn laars.

 

♥ Elyza
Elyza heeft twee kanten. Ze kan lief zijn, maar als ze boos is dan terroriseert ze het hele gezin.

♥ Cedric
Cedric is onhandelbaar en behandelt zijn ouders zonder enig respect.

Family Island is iedere maandag om 20.30 uur te zien bij RTL 4

Bron: rtl.nl

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

s - Maandag 12 september 2016 10:55
Gratis op vakantieparadijs wil dat ook en gratis therapie
Robijntje - Maandag 12 september 2016 11:48
@s

Ik weet niet of je het zo kunt zien...
Anne-Maria - Maandag 12 september 2016 12:12
Het programma trok zeker mijn aandacht en ik heb de eerste aflevering met veel belangstelling gekeken. Maar idd, de vragen die jij neerlegt, Scarlet, zijn er zeker om over na te denken..
dragonfly1991 - Maandag 12 september 2016 12:16
Met dubbele gevoelens kijk ik dit programma. Vaak haal ik er toch tips uit.. Hoe het ook kan en hoe het ook alweer moet.
Maar wat scarlet schrijft heb ik ook over na gedacht. Is dit de manier? En dan doel ik op de camera's erbij.
Anoniem - Maandag 12 september 2016 12:22
Ik vind dat je deels een punt hebt, maar het kan zeker ook werken. Ik heb de serie van NPO; van de straat ieder seizoen gevolgd, en het is het bewijs dat een therapie in het buitenland ver weg van je vertrouwde omgeving echt wel een groot verschil kan maken. Het is een compleet andere setting, en naast therapie word je ook gewoon keihard aan het werk gezet om weer een ritme en meer structuur te krijgen. Of dat bij Family Island ook het geval is weet ik niet omdat er pas 1 aflevering van is uitgezonden, maar als je een programma zoals van de straat hebt gevolgd, kun je aan het einde van het seizoen in de terugblik zien hoe het nu met de jongeren gaat. Er word ook (bijna) altijd tijdens dit soort programma's gezegd, als de therapie hier is afgelopen is het niet klaar. Het is een begin, van een lange weg en hier maak je de start en kom je op weg. Of dat met of zonder camera's moet laat ik in het midden, maar als je op eigen initiatief een therapie in het buitenland wilt volgen is dat vaak ontzettend kostbaar en kan zeker niet iedereen betalen. Dus ik vind wel dat het verhaal twee kanten heeft, ik denk dat je het ook niet kunt vergelijken met een intensieve behandeling hier in Nederland in bijvoorbeeld een kliniek of een dagbehandeling. Het is een compleet andere setting en het programma is compleet anders. De jongere broertjes vond ik persoonlijk heftig om te zien, maar het is wel een 'familie/gezinstherapie' en ik denk dat je voor zo'n therapie wel het hele gezin bij elkaar moet hebben.. Wel vind ik dat ouders hier goed over moeten nadenken, om aan zo'n programma mee te doen, zeker voor de kleinere kinderen. Maar als je alles hebt geprobeerd wat binnen handbereik ligt, zou ik dit misschien ook wel als laatste hulpmiddel zien…
Jessica* - Maandag 12 september 2016 20:42
Ik denk wel dat het een goede manier van rigoureuze therapie. Maar of het handig is om de jonge broertjes en zusjes mee te nemen vind ik wat anders.. die jonge kinderen zitten thuis al vaak genoeg midden in de ellende.
Anoniem - Maandag 12 september 2016 22:52
Ik vind dit soort programma's nooit zo fijn om te kijken. Deze keer ken ik iemand uit het programma via via, en ik vind dat ze het erg overdrijven allemaal. Ook de gevolgen zijn inderdaad niet te overzien (denk aan die kleine broertjes en zusjes!)
Ik kan natuurlijk niet oordelen over of het helpt of niet, maar ook zoals Scarlet al zegt... een tijdje het land uit betekend niet dat gelijk al je problemen opgelost zijn.
Ayla - Maandag 12 september 2016 23:04
Nee! Nou ja, die ouders die dat meisje iedere dag om 8 uur de deur uitzetten! :O Dat is traumatisch! Dat doe je je kat nog niet aan!
Roos - Dinsdag 13 september 2016 08:37
Het kan écht niet, gezinnen op hun meest kwetsbare momenten vastleggen om er vervolgens veel geld mee op te strijken, omdat er bijna een miljoen mensen naar kijken. Ze worden steeds op sensationele manieren geframed door de programma makers. Dit zijn mensen met problemen die PROFESSIONELE hulp nodig hebben, geen cameraploeg. Echt schadelijk.
Kim - Dinsdag 13 september 2016 18:10
Arme Elyza, dat ze op zo'n basis van wantrouwen 'leeft'...
Ria - Donderdag 1 juni 2017 16:35
Ik heb een dochter van 18 waar ik al 3 jaar problemen mee heb .
We hebben al alles geprobeerd psycholoog ,clb,clw,spijbelpolitie noem maar op nergens krijgen we hulp.
wat is haar probleem.
kort uitgelegd.
stelen,bedriegen liegen niet naar school gaan ,drinken
geen respect voor mij ,ze lacht alles weg.
Ik zou ze graag eens willen inschrijven om ze naar buitenland te sturen naar een ander gezin. ik heb zo een programma gezien op tv .wie kan mij helpen of raad geven .