Moederdagspecial NPO: Ik mis je

 

Aanstaande zondag is het Moederdag. Zoals veel feestdagen, kan deze dag er voor iedereen anders uitzien. En dat 'anders' kan soms gekenmerkt worden door verdriet, pijn of gemis. Het EO-programma 'Ik mis je' heeft voor deze dag een special gemaakt waarin Hanna Laskewitz-van Overbeek te gast is. Haar moeder overleed in 2020 aan de gevolgen van anorexia nervosa.

In deze aflevering vertelt Hanna hoe het is om een ouder te hebben die aan een eetstoornis lijdt. Hoe is de persoon áchter de eetstoornis? Hoe kun je elkaar loslaten, maar ook tot het einde liefhebben? Dat zijn vragen waar Hanna aan het graf van haar moeder op ingaat. Ze heeft dagboeken meegebracht die haar moeder bijhield tijdens haar leven. Deze fragmenten vormen de rode draad van de aflevering. 


Bron: npostart

In Ik mis je lopen Marleen Stelling en Arjan Lock langs begraafplaatsen in Nederland en praten ze met nabestaanden over hun verlies. Hoe ga je verder? Wat biedt troost? Elke aflevering staan er twee verhalen centraal, die ongeveer tien minuten duren. Voor informatie en eerdere afleveringen van dit programma: klik hier

Proud2Bme is een platform voor iedereen die zelf worstelt met een eetstoornis en omliggende problematiek, maar ook voor ouders en naasten. Ook voor omstanders. Want een eetstoornis heb je nu eenmaal niet in je eentje. Deze Moederdagspecial laat scherp zien dat je ook als gezin en familie die eetstoornis beleeft. Ben jij een ouder of naaste van iemand met een eetstoornis of eetproblematiek? In onze verzameling van verhalen voor omstanders kan je tips, adviezen en steun vinden. 

De gesprekken in de afleveringen zijn open, eerlijk en kwetsbaar. Ik vind dat Ik mis je met veel liefde en respect gemaakt is, en bij zulke persoonlijke en pijnlijke onderwerpen kan dat heel helend zijn. Dat neemt niet weg dat het tegelijkertijd veel bloot kan leggen en dat je - als je te maken hebt met een soortgelijke situatie - getriggerd kan worden. Twijfel je om deze aflevering te kijken? Bespreek het waar mogelijk met je omgeving en kijk de aflevering samen. Lucht je hart, praat erover na met elkaar en luister vooral naar wat jij nodig hebt op deze Moederdag. Hoe het er voor jou ook uitziet, hoe je je ook voelt.

Moederdagspecial Ik mis je: zondag 8 mei 
Tijd: 09.00 uur op NPO 2

Meestal begint de aflevering een paar minuten eerder en Hanna zal de eerste gast zijn. Wil je niets missen, ga dan op tijd klaarzitten.


Kom bij Proud2Bme gratis en anoniem in contact met lotgenoten, ervaringsdeskundigen, psychologen en dietisten. Op ons forum kun je jouw verhaal delen en/of vragen stellen. Ook kan je dagelijks met ons chatten (de agenda vind je hier). Wij staan voor je klaar.

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Daniël -redactie Proud2Bme - Zondag 8 mei 2022 19:34
Inmiddels is deze uitzending op tv geweest. Terugkijken kan op NPO Start, via deze link: https://www.npostart.nl/ik-mis-je/08-05-2022/VPWON_1338839
G - Zondag 8 mei 2022 22:04
Net de aflevering teruggekeken. Zelf ben ik begin dit jaar moeder geworden waardoor de aflevering mij nu waarschijnlijk extra raakt. Enorm tragisch, om te horen hoe een dochter haar moeder aan een ES verliest. Hoe het contact tussen moeder en kinderen/omgeving verbroken wordt omdat de een ziekte in de geest overheerst. Tragisch dat de ziekte niet "opgeruimd" kon worden, dat er geen behandeling was die het kon wegpoetsen. Loslaten uit liefde, daar krijg ik al helemaal kippenvel van. Wat dat doe je waarschijnlijk. Maar, je wilt de zieke persoon loslaten en de gezonde, de werkelijke persoon vasthouden. Alleen gaat dat niet.
T.Huisman - Vrijdag 27 mei 2022 10:52
Ik dacht op die leeftijd nog een eetstoornis hebben, maar het komt wel eens voor alhoewel je hier weinig over hoort. Je voelt je machteloos, Je wilt wel iets doen maar wat. Heb ook wel eens een interview gelezen over een moeder met gezin en kinderen en zij at niet, en de kinderen wel. Dan zat zij aan tafel en zei deze keer maar niet. Dat dat op die leeftijd nog kan spelen. Het kan zeker op iedere leeftijd voorkomen maar ik dacht eerder aan jongere mensen en middelbare school en veranderingen en dat je tegen je gevoel iets moet doen wat je niet wilt maar toch doet.