Curvy Supermodel eerbetoon aan de vrouw?

 

Vanavond kunnen we alweer kijken naar de tweede aflevering van Curvy Supermodel. Het programma van RTL, waar we normaal gesproken het bekende Hollands Next Topmodel van konden zien, heeft de modellenwedstrijd letterlijk een nieuwe vorm gegeven. Het format blijft hetzelfde: een zoektocht naar het nieuwe internationale supermodel van Nederlandse bodem, maar nu met rondingen. Anna Nooshin presenteert het programma en is daarnaast wederom onderdeel van de jury. Samen met plussize topmodel Daniëlle van Grondelle, fotograaf Nigel Barker en fashionstylist JeanPaul Paula.

Anna Nooshin vertelde in een interview aan het AD dat dit programma echt een ode brengt aan de vrouw in het algemeen en dat het eigenlijk gek is dat het er niet veel eerder was. Ook zegt ze dat het absoluut geen vleeskeuring is en er veel meer bij komt kijken dan alleen de juiste maten, lengte en een leuk gezicht. 

Persoonlijk vind ik dit programma echt een verademing. Ik weet nog heel goed toen ik midden in mijn eetstoornis zat hoe Holland's Next Topmodel toch best een gevecht voor mij was. Het programma zelf vond ik leuk, RTL stond vaak aan en dit soort programma’s keken we graag bij mij thuis. Eerst heeft het mij een tijdje onbewust getriggerd. Ik vond al die meiden zo veel mooier dan ik en ik wilde streven naar de perfectie die ik daar zag. Daarna heb ik het programma ook een aantal seizoenen bewust vermeden. “Ik kan dit jaar beter niet kijken he mam?” Ik merkte dat ik hard werkte aan een beter zelf- en lichaamsbeeld en dat de onzekerheid die het programma bij mij opriep, dat alleen maar vertraagde. 

Ik denk dat ik het toen heel fijn had gevonden om naar vrouwen te kijken, die ik net zo mooi had gevonden, met een maatje meer. Had ik daar dan helemaal niet onzeker van geworden? Misschien wel, onzekerheid heeft vaak meer te maken met jezelf dan met mensen van buitenaf. Wel denk ik dat het zien van vrouwen in alle maten bijdraagt aan een completer beeld van vrouwen en dus ook een completer beeld van jezelf. Hoe krachtig en zelfverzekerd die meiden met hun curves omgaan, is voor mij altijd heel inspirerend geweest. Toen, maar tegenwoordig nog steeds. Het is dus alleen maar te prijzen dat dit nu wel te zien is en dat vrouwelijke rondingen op deze manier gevierd worden. 

Het blijft natuurlijk wel een modellenwedstrijd en hoewel persoonlijkheid bij een model tegenwoordig ontzettend belangrijk is, blijft het uiterlijk de hoofdrol spelen. Ik merk dat ik mij daar soms nog steeds aan kan storen, terwijl dat natuurlijk wel hoort bij het beroep van model zijn. Ook wanneer sommige meisjes in de eerste aflevering van vorige week naar huis gestuurd werden omdat ze niet aan de curvy maten voldeden, wringt dat voor mijn gevoel. Feit blijft, hoe mooi je ook bent, dat er aan maten voldaan moet worden. Dat voelt dubbel, omdat we juist alle vrouwen en alle lichamen willen eren en omarmen. 

"Ik hoop niet dat, door de nadruk te leggen op "curvy", meisjes en vrouwen nu het gevoel krijgen dat ze geen 'echte vrouw' of sexy zijn als ze geen rondingen hebben. We zijn als vrouwen allemaal anders en niet iedere vrouw heeft rondingen. Ook met een recht lijf zonder rondingen kan je op en top vrouw én sexy zijn" ~ Saar

Na de uitzending had ik dus een dubbel gevoel. Ja, het is nog steeds nog steeds een vleeskeuring maar misschien hoort dat erbij. Ja, alle vrouwen zijn mooi. Jeetje wat zijn alle vrouwen mooi! Wat fijn om die schoonheid en krachtigheid op maandagavond in mijn woonkamer te hebben.

Bron: www.ad.nlwww.cosmopolitan.comwww.rtl.nl

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

L - Maandag 5 maart 2018 13:07
Ik vind het geweldig dat ze nu proberen de modewereld wat meer gevarieerd te maken en dat ze willen laten zien dat je met elke shape model kan worden, ik ging dan ook met veel enthousiasme voor de buis zitten. Toch viel het me tegen, er blijken alsnog “strenge” maten aan te zitten. 1 meisje was weer “te dun” voor plus size model, maar “te dik” voor een normaal model. Je kan dus níet met elke shape model worden. Je moet of het ene uiterste of het andere uiterste zijn, voor de “gemiddelde” mens/maat is er nog steeds geen plek..
Hilde - Maandag 5 maart 2018 13:15
Aan de ene kant vind ik het een goed initiatief om te kunnen laten zien dat je niet super dun hoeft te zijn om model te kunnen worden. Maar aan de andere kant,hangen ze er nog wel een label aan. Deze meiden zijn nu dus ''curvy'' gelabeld. Waarom? Ik denk dat het meer zou mogen gaan over het talent dat de meiden hebben als model en minder om het lichaam en het label. Maar toch hebben ze met dit programma ook wel duidelijk gemaakt dat een model niet altijd heel erg dun hoeft te zijn en dat vind ik echt fijn.
Stellar - Maandag 5 maart 2018 13:23
volgens mij is het toch gewoon een vleeskeuring in een wat mooier papiertje
J - Maandag 5 maart 2018 13:32
Ik vind dit geen verbetering. Het komt gewoon op hetzelfde neer, alleen verandert het dunne ideaal in een curvy ideaal. No matter what, zolang er een ideaal is zal er altijd een groep zijn die er niet aan voldoet.

Ik vraag me af wat dit soort acties voor gevolgen kunnen hebben voor eetstoornissen. Meiden die streven naar dat ideaal met rondingen? Ik denk dat dat zich even extreem kan gaan uiten als het streven naar het dunne ideaal., alleen dan met andere aspecten dan voedsel zoals plastische chirurgie en krachttraining. Dus nogmaals, ik denk niet dat dit helpt. Misschien voor de groep dus die zich onzeker voelt over rondingen, maar een andere groep is hier juist de dupe van..

Ik ben voor het verleggen van focus, meer richten op kwaliteiten , liefdd en compassie voor elkaar.
ano - Maandag 5 maart 2018 14:13
deze vind ik juist erger, hier worden perfect normale vrouwen bestempelt als curvy? dat vind ik persoonlijk ergen dan hele dunne modellen waarvan het duidelijk is dat ze ongezond zijn?

waarom al deze wedstrijden vraag ik me af. waarom geen wedstrijden om talenten? of persoonlijkheid? waarom altijd je uiterlijk? en als het om uiterlijk moet gaan, dan kan het toch ook om je gevoel voor stijl, je omgang met make-up. iederee op welk gewicht dan ook is mooi, waarom altijd enkel dun of enkel 'curvy'?
DragonFly1991 - Maandag 5 maart 2018 14:29
Ik vond de eerste aflevering leuk. Meisjes die trots zijn op zichzelf en hun lichaam ( wat ook zo is met de 'normale' seizoenen) dat is wat ik zie en van kan genieten.
Dat is ook waar het uiteindelijk om gaat. Of je gelukkig / tevreden kan zijn met je eigen body. En nee, dat gaat natuurlijk niet in een dag, duurde voor mij ook jaren..
Maar het is wel veel leuker en relaxter zo :)
Floor* - Maandag 5 maart 2018 14:33
Ik vond het vooral vrij ironisch dat anna nooshin, met haar maat 34 een verhaal hield over het accepteren van grotere maten, terwijl ze zelf vaker in vlogs praatte ovet afvallen en "in shape" raken. En dat er meisjes die hele mooie curves hebben, maar een maat 38, weer als te dun worden gezien voor dit programma..
Hoort curvy niet gewoon te staan voor "mooie vrouwelijke vormen" ipv overgewichr?
LeRose - Maandag 5 maart 2018 16:18
Ik snap inderdaad ook niet wat Anna nooshin er doet. Laatst had ze in een nieuwsbericht gezegd dat ze met haar kleine lengte geen maat 42 zou mogen hebben want dan zou ze ongezond zijn. Terwijl er zat mensen met een lengte van petite maat 42 zijn. En die zijn prima je lichaam weet beter. Ik heb deze vraag ook aan danielle van grondelle gesteld en zij zei ook dat er niks mis mee is. Dus ik snap het echt niet.
Floor* - Maandag 5 maart 2018 22:07
Ja exact dit dus! Er zitten sws meerdere mensen in het programma met overgewicht. En dat is oké, maar het komt zo hypocriet over dat Anna Nooshin dan een een of andere zoetsappige preek geeft over curves en blabla: en dan in tijdschriften en vlogs de volledige andere kant op gaat... neh. Gewoon nee.
X - Maandag 5 maart 2018 15:36
Ik vind het allebei onzinprogramma's waar ik mijn tijd niet aan wil verspillen.
LeRose - Maandag 5 maart 2018 16:14
De gemiddelde maat in Nederland is 42 wat valt onder curvy maar eigenlijk is het gewoon een normale maat. Ik kan er echt niet tegen als mensen dit associëren met ongezond, dik of een slechte levensstijl promoten. Terwijl de meeste catwalk modellen of high fashion vaak ondergewicht hebben. Of in ieder geval een gewicht dat sommige mensen per uitzondering hebben en dus niet iets is wat vaak voorkomt.
strawberry - Maandag 5 maart 2018 16:15
ik vind dat er gewoon 1 programma moet zijn met alle maten en alle lengte. Gewoon normaal. Want nu is er een programma voor hele dunne mensen en 1 voor dikkere mensen. Maar er bestaat geen dik, dun, lang, klein. Die interpetatie geven wij eraan. En ik vind dat er verschillende maten in 1 programma moet zijn. Gewoon gezond. Gewoon hoe de realiteit er uit ziet.
LeRose - Maandag 5 maart 2018 16:23
Zou ook leuk zijn ja. Wie weet in de toekomst. Op Zalando een online shop heb je dat al en dat vind ik best leuk.
Girlll - Maandag 5 maart 2018 16:50
Ik kijk dit programma wel, maar ben het niet helemaal eens met de opzet van het programma. Het feit dat een aantal meiden 'niet curvy genoeg' waren is best vreemd want er heeft al een voorselectie plaatsgevonden... Verder zitten er best wat dames tussen die echt te dik zijn. Prima als zij zich goed voelen in hun lichaam, maar dit programma moedigt mensen aan om dik te blijven en hun lichaam zo te laten terwijl het niet gezond is.
LeRose - Maandag 5 maart 2018 17:47
Wat een onzin. Als iemand een beetje te dun mag zijn dan mag iemand ook een beetje te dik zijn. Ben je dat van jezelf dan is dat prima dat hoeft niet meteen ongezond te zijn. Hiermee kwets je dus mensen.
Lisa - Maandag 5 maart 2018 17:02
Ik erger me we ook n beetje aan. Bijna allemaal hebben ze n verhaal dat ze n voorbeeld willen zijn omdat ze zich vroeger slecht voelden over hun lichaam maar embrasen ze hun curves. Het is echt goed dar ze nu meer zelfvertrouwen hebben maar iteindelijk hangt dan nogsteeds je eigenwaarde af van hoe je eruit ziet. Het duurt denk ik nog wel even voordat we met zn allen inzien dat de waarde van een persoon niet afhangt van n uiterlijk lichaam. Maar dat moet eigenlijk aangepakt worden en niet gewoon het dunne ideaal vervangen door n curvy ideaal. En dan ook nog ophemelen dat het zo goed is en eigenlijk de ogen sluiten voor gezondheid, want feit blijft wel dat sommigen van deze meisjes echt wel aan de rand zitten met overgewicht. En zeker op zon jonge leeftijd is dat best zorgelijk. That said zitten er wel hele leuke vrouwen tussen en ga ik t wel volgen om te kijken naar personality en goede fotos.
LeRose - Maandag 5 maart 2018 17:49
Aan het randje van overgewicht zitten is gewoon normaal voor sommige mensen.
Je hebt ook mensen met een beetje ondergewicht die heel gewoon eten maat die ook zo blijven zelfde met dat. Je opmerking is kwetsend en veroordelend.
Nx - Maandag 5 maart 2018 18:53
Ik wordt nogal moe van een aantal reacties hier op..
Het is ook echt nooit goed.. Modellen zijn te dun, nu te dik of geklaag over dat ze weer in een hokje moeten passen.. Tuurlijk moeten ze dat, maar is dat niet in elk beroep? Als advocaat kun je ook niet werken met een IQ van 50, en ga zo maar door. Voor elk vak moet je bepaalde kwaliteiten hebben, zo ook met modellenwerk..
( doet me denken aan alle negatieve reacties op de film to the bone, heel jammer :( )

Ik denk dat het veel waardevoller is om niet enkel te wijzen naar anderen maar te kijken wat maakt dat jij er zo over denkt? Is alles een trigger of maken we dat er zelf van?

Ik werk zelf al jaren in modeland MET een eetstoornis. En tuurlijk zijn er dingen die triggerend kunnen werken, maar dat is zowel in modeland als er buiten.

Ik denk dat het iedereen zich veel beter kan focussen op het goede van dit programma. Modellen in alle maten en vormen mogen gevierd worden. Met een maatje meer of minder, alle vrouwen zijn mooi!

Het gebodyshame in de reacties op deze blog vind ik vreselijk, zeker omdat het geschreven is door mensen met een eetstoornis.. Die zouden als geen ander moeten weten hoe shit het is om reacties over je maat te krijgen.

Het zou fijn zijn als er meer wordt nagedacht over wat er online wordt gereageerd, zeker over dingen waar je te weinig van af weet.. Dat je er geen verstand van hebt of niet bekend bent in het wereldje is noooo problem at all, maar oordelen over iets dat je niet kent lijkt me voor niemand fijn..

Daarnaast wil ik nog even zeggen dat wat RTL maakt een 'commercieel' programma is, dit is niet de realiteit. Hun prioriteit is kijkcijfers en geld, niet om een realistisch beeld scheppen van dit wereldje.

Ik zou zeggen voor iedereen die een vooroordeel er over heeft, ga op onderzoek uit. Leer het wereldje kennen en kijk met je eigen ogen hoe het er echt aan toe gaat! Stiekem is het een hartstikke leuke en creatieve wereld, met uiteraard minpunten. ( zoals ieder ander beroep )Black Tiger - Maandag 5 maart 2018 21:07
heel dubbel.
een mooie stap, maar er is nu een duidelijk onderscheid tussen 'zero model'
en 'curvy model'. Hopelijk kan dit ooit samen gaan.
Ikea - Maandag 5 maart 2018 21:25
Ik snap oprecht sommige reacties hier niet.
Zoals Nx zegt; voor elk beroep zijn 'vereisten'. We gaan toch ook niet moeilijk doen over een arts die geneeskunde heeft gestudeerd aan de universiteit, 'omdat het zo mooi zou zijn als ook mensen van het mbo dit kunnen' - Ja top, dat zou helemaal top zijn, maar helaas is niet iedereen voor hetzelfde gemaakt.

Daarnaast kan ik me ook echt vreselijk frustreren aan reacties dat de modellen overgewicht hebben/randje overgewicht en dat dit ongezond is, per definitie.
Als je gewoon gezond eet, sport/genoeg beweging krijgt, en dan alsnog op randje overgewicht (Volgens BMI... wat zegt BMI nou eigenlijk ook??) zit - dan heb je daar echt geen invloed op.

Persoonlijk heb ik ook randje overgewicht en dit heb ik al-tijd al gehad. Het enige moment dat ik op gezond gewicht zat? Diep in mijn eetstoornis.
En zelfs toen; het kwam er makkelijk weer aan.
Nu heb ik randje overgewicht. Ik eet gezond, ik sport 2 of 3 keer per week en mijn bloedwaardes zijn gezond (op vitamine D na, maar dat is meer een gevalletje 'misschien wat meer zon krijgen'). Ik ben niet ongezond.
Dit programma maakt dat ik me eindelijk een beetje oké voel over mezelf. Ik kijk dit en ik zie die vrouwen staan en ik vind ze mooi. Ik kan me met ze identificeren. Ik kijk naar hun benen, hun armen, de vorm van hun heupen en ik kan zeggen 'hey, mijn lichaam komt wel in de buurt van haar. En ik vind haar een mooi lichaam hebben - misschien, is het bij mij dan ook nog niet zo erg als ik denk..'.

Het modellenvak is nou eenmaal gebaseerd op maten. Get over it.
Als je iets wil zien gebaseerd op talenten, dan moet je naar een talentenjacht kijken. Niet naar een modellenshow.
En dat nu dunne mensen weer de dupe zijn - er is al-tijd wel iemand de dupe. Eerst zijn de normale vrouwen en curvy vrouwen de dupe van hntm, nu zijn de dunne mensen weer de dupe. Kom op, get over it. Dit is hoe tv eruit ziet, laten we blij zijn dat we nu allemaal iets hebben waar we niet de dupe van zijn.
Dunne mensen die zich aangevallen voelen kijken dan naar hntm, de 'vollere' (of hoe je het wilt noemen) kijken naar curvy supermodels.
Simpel als dat.

Zo. Dat moest ik even kwijt. Ik ben blij dat het bestaat en ik durfde laatste eindelijk weer iets ongezonds te eten, omdat ik dit had gezien. Het gaf me motivatie, om normaal te gaan leven. Niet om nog meer aan te komen, mezelf ongezond vol te vreten, of wat dan ook. Ik denk constant dat ik geen ongezonde dingen mag eten omdat ik niet de dunste ben, omdat ik op het randje overgewicht zit. Maar dit is hoe mijn lichaam is en ook ik mag genieten van eten.
Vol is niet meteen ongezond. Hou dat alsjeblieft in je achterhoofd.
LeRose - Dinsdag 6 maart 2018 12:47
Mee eens. Liefde voor diversiteit.
Lost girl - Dinsdag 6 maart 2018 01:36
Sorry hoor, wat een kuluitspraak. Er zitten in dat programma geen dikke vrouwen alleen vrouwen met normale vormen. Ik denk dat je dan jouw kijk op gezond lichaam een beetje moet bijstellen. Ik ben te dik en zou een moord doen voor de slanke maar curvy lijven van deze meiden.
Lost girl - Dinsdag 6 maart 2018 01:44
Dit als reactie op girlll. En iedereen die vind dat deze dames dik zijn.
Mandy - Dinsdag 6 maart 2018 08:29
Nou ik ben eerlijk.. (niet om te bodyshamen), maar voor mij hadden er nog een paar flinkere modellen bij mogen zitten. Voor meer diversiteit. Ik ben zelf maar 1.63cm met maat 46. Dus ik ben een klein dikkertje en ongezond, maar dat ben ik ook als ik dun ben ;).
Ik kan me niet met ze identificeren omsat ik gewoonweg flinker ben als hun. Ze hebben strakke armen, een platte buik.. dat heb ik niet. Mijn rug is zelfs flink door de backfat die ik heb. En dat is prima. Maar ik had liever wat meer dlinkere vrouwen gezien, neemt niet weg dat de meiden prachtig uitzien.

Voor als iemand kommentaar zou geven. Ik neem een handvol medicijnen per dag en kwam daardoor 25 kilo bij. Ik let enigszins ol mijn eten, maar wil ook kunnen genieten van mijn eten. Echt sporten kan ik niet, want ik heb reuma en blesseer me vaak en verga van de pijn. Plus mijn energie lvl is veeeel lager en als een moeder gebruik ik mijn energie liver voor een schoon huis en mijn kind. Ik probeer wel regelmatog te wandelen en loop sowieso 5x per weer een uur om mijn dochter naar school te brengen en te halen. Verder wil ik mijn energie steken in mijn hobbies en zelf/lichaamsacceptatie. Want ik haat me nog ateeds ook al ben ik dun.
anoniem - Dinsdag 6 maart 2018 09:20
ik vind het wel lekker om hier naar te kijken. een beetje vorm en rondingen en vrouwelijkheid. een stuk spannendere fotos dan altijd maar maat zero wat mij betreft. Neemt niet weg dat ik dit soort programma's überhaupt nogal oppervlakkig vind. het gaat alleen maar over uiterlijk vertoon, lekker belangrijk, welke maat je ook hebt.
Miekio - Dinsdag 6 maart 2018 10:41
Nee. Ik vind namelijk ELK lichaam goed genoeg.
Niet alleen curvy is een eerbetoon aan een vrouw, ook petit of eigenlijk gewoon elke.

Hanneke - Woensdag 7 maart 2018 21:25
Ik vind curvy eigenlijk een heel mooi woord, het klinkt beter dan 'plus size' vind ik. Mijn eigen beeld word er in ieder geval wel positiever van, omdat ik zie hoe mooi deze vrouwen zijn en ze eigenlijk best op mij lijken!
Fleur - Donderdag 8 maart 2018 06:40
Door dit programma durfde ik eindelijk, na al die jaren, weer eens mezelf diep in de ogen aan te kijken en te zeggen dat ook ik er mag zijn. Ik heb mezelf verteld dat ik mooi ben, wauw. Dat was een hele stap. Oke, het is misschien een klein momentje dat ik zo dacht, maar dat is wel wat het programma bij mij doet. Ik vindt het heerlijk! Iedereen mag er zijn. Iedereen is mooi. Just believe it & believe in yourself❤️
freegirl - Donderdag 8 maart 2018 23:24
Het ideaal wordt onbetiteld; geen ‘curvy’ of ‘slanke’ modellen, maar gewoon modellen. Dit is het streven. Zo moet het beeld van mensen ook worden.