Ik ben te dik en te dun

 

Dit jaar werd voor het eerst de curvy variant op Holland's Next Topmodel uitgezonden op televisie. In dit programma streden plus size modellen om de felbegeerde titel Curvy Supermodel. Een baanbrekend programma waarin de rondingen van de vrouw worden gevierd. Ook plus size vrouwen kunnen model zijn en schitteren op de catwalk. In mijn ogen is dit echt een revolutie, maar wat nou als je hier precies tussenin valt? Wat nou als je niet het super dunne lichaam van een topmodel hebt, maar ook niet genoeg rondingen hebt om een plus size model te zijn?

Terry Groenen (23) is één van deze (veeeele) vrouwen. Voor het 'normale' modellenwerk werd zij 'te dik' gevonden. Haar heupen zouden namelijk 10 cm te breed zijn. Ze besloot mee te doen aan het programma Curvy Supermodel, maar daar werd ze naar huis gestuurd omdat ze juist weer 'te dun' zou zijn. Best lastig, maar ook een interessante vraag. Is er ook ruimte voor modellen die een tussenmaatje hebben? Terry besloot die ruimte zelf maar te creëren en richt het modellenbureau 'Inbetween Models' op. Een modellenbureau voor meiden met een tussenmaat.

Girlsscene legde een interview af met Terry Groenen. In dit interview vertelt ze dat ze erg aan het twijfelen was over haar deelname aan Curvy Supermodel. Ze besloot zich toch aan te melden, want ja, niet geschoten is altijd mis. Ze zou het vanzelf wel horen als ze niet binnen het format zou passen. Toen ze toch tot de laatste 20 kwam bloeide er best wel wat hoop bij Terry op. Dat het hele feest ineens niet meer door ging maakte haar in de eerste instantie behoorlijk onzeker, maar het was ook de drijfveer om het heft in eigen handen te nemen en zelf een modellenbureau op te richten voor maten zoals die van haar.

De discussie is natuurlijk al een tijdje gaande. Hoe zou een model eruit moeten zien? Je ziet steeds meer winkelketens en modellenbureau's experimenteren met bijvoorbeeld vollere modellen, maar ook modellen van verschillende afkomsten, modellen die gewoon hun striae laten zien en modellen die minder worden gephotoshopt. De wereld is toe aan échte mensen als 'paspop'. Mensen met wie wij ons kunnen identificeren. Het is daarom ook mooi om te zien dat dit soort initiatieven steeds meer bestaan en onder de aandacht komt.

In het interview heeft Terry het ook over de deuk die de modellenwereld tot dusver op haar zelfvertrouwen heeft gehad. Als je telkens overal tussenin valt en er steeds wordt gezegd dat je ergens niet aan voldoet kan je je voorstellen dat je erg aan jezelf gaat twijfelen. Ik vind het heel stoer dat ze daarom juist deze stap heeft gezet om de taboe's te doorbreken. Je maat en gewicht hebben uiteindelijk niks te maken met hoe mooi persoon je bent. Van buiten, maar natuurlijk ook van binnen.

Het hele interview kan je hier bekijken:

Hoe denk jij over dit soort ontwikkelingen? ♥

bron: girlscene

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

marleen - Vrijdag 18 mei 2018 13:35
Size doesn't matter. Serieus, ik zou willen dat modellenbureaus (voor zover die moeten bestaan natuurlijk) niet eens bezig zijn met centimeters en maten. Maar dat ze kijken naar iemands enthousiasme en uitstraling, wat veel belangrijker is dan dat hokjesdenken.
Ik zou zelf waarschijnlijk ook bij de in betweens horen. Ik denk eigenlijk dat dat niet alleen de grootste maar ook de gezondste groep is. Door de tweedeling die nu bestaat heb je het gevoel dat de wereld alleen maar uit 'dik' of 'dun' (of eufemismen daarvoor) bestaat. Maar door de afwezigheid van alle middenmootjes heb je als gemiddeld persoon al snel het gevoel niet goed genoeg te zijn. En voor mensen met een eetstoornis is juist dat zwartwitte ook gevaarlijk. We zijn allemaal gebaat bij wat meer nuance.
Anna - Vrijdag 18 mei 2018 15:03
Finally!
Lezer(es) - Vrijdag 18 mei 2018 16:07
Even een knuppel in het hoenderhok: ik vind het allemaal even stompzinnig. Het blijft allemaal hetzelfde, namelijk het verheerlijken van schoonheid als hoogste ideaal. Leuk voor de commercie, want zo blijven we allemaal maar kopen, kopen, kopen. Maar uiteindelijk wordt niemand daar beter van. Het zou mooi zijn als we kleding gewoon weer vanaf een hanger gingen kopen, in plaats van via modellen die zich in alle mogelijke psychische en lichamelijke bochten moeten wringen om ons wijs te maken dat modieus=mooi=belangrijk.
Dit soort initiatieven lijkt leuk, maar uiteindelijk is de hele mode-industrie er alleen maar bij gebaat dat we voortdurend onzeker zijn, zodat we steeds maar blijven kopen.

Als we kleding weer gingen zien als middel om ons lichaam te beschermen tegen weersomstandigheden en dergelijke, die vooral functioneel en kwalitatief duurzaam moet zijn, dan zouden we ons zelfvertrouwen weer uit andere dingen kunnen halen. Dan hadden we alle tijd die we nu in uiterlijkheden steken kunnen gebruiken om onszelf te ontwikkelen op andere terreinen, om het beste uit onszelf te halen.

Dan was het feit dat deze Terry gewoon een mooie meid is een leuke bijkomstigheid geweest in haar leven, zonder dat ze allerlei fratsen hoefde uit te halen om zogenaamd erkenning te krijgen dat ze er mag zijn. Zonder dat ze de komende jaren voortdurend maar bezig zou hoeven blijven met er goed uit blijven zien en geen haartje, vlekje of kwabbeltje verkeerd te laten groeien. Zonder zich zorgen te hoeven maken over de onvermijdelijke veroudering van haar lijf over een paar jaar.

Schoonheid is leuk, maar het zou voor niemand een ideaal moeten zijn en al helemaal geen commercieel bepaald ideaal. Ook niet als er in plaats van 1 voortaan 2, 3 of 10 ideale lichaamsmaten worden verzonnen.
PM - Vrijdag 18 mei 2018 16:22
šŸ‘
LeRose - Vrijdag 18 mei 2018 16:23
Oh dat is saai zeg. Kom op zeg mode is leuk alleen kleding kopen tegen weersomstandigheden daar zou ik onzeker van worden en somber ook.Het kopen van jouw smaak kleding zorgt ergens ook voor creativiteit en een eigen stijl dat doet juist niks verkeerd met je zelfvertrouwen. Los van het ideaal, terry groenen is nog steeds een mens en elk mens heeft onzekerheden. Ook al zie je dat op een foto.
We hoeven ook niet allemaal comfort kleding te dragen als we dat niet willen.
Lezer(es) - Vrijdag 18 mei 2018 23:54
Ik vind het juist saai dat alles al bedacht is door de mode-industrie en er dan ook nog zo veel mogelijk uit moet zien als in de advertenties. Met wat meer basic kleding kan je veel meer je creativiteit botvieren en je eigen stijl creƫren. Waarom is een shirt waar de fabrikant een tekst op heeft gedrukt duurder dan eentje waar je zelf iets op schrijft?
Omdat modemerken je de illusie verkopen dat je er met hun dure shirts net zo goed uit gaat zien als hun modellen.
Nou, vergeet het maar. Heel veel vrouwen hebben een tussenmaat maar de meesten zien er in zo'n bikini echt niet zo uit als Terry. Ik geloof er dan ook niets van dat haar glamourfoto's bijdragen aan meer zelfvertrouwen voor die vele vrouwen. Het blijft het opdringen van een ideaalplaatje. Met als doel om mensen kleding te laten kopen en ze er zo snel mogelijk weer ontevreden mee te laten zijn zodat ze weer nieuwe kleding kopen.
LeRose - Vrijdag 18 mei 2018 16:18
Yes love Terry groenen. Ik ben ook een in betweenie
Niem - Vrijdag 18 mei 2018 19:00
Ik wacht op de tijd dat de mooiste pukkels ook nog zichtbaar worden. :)
Denise - Vrijdag 18 mei 2018 19:01
Ik sluit mij volledig aan bij marleen