Wat als het aankomen niet stopt?

 

Gewicht Wanneer je eenmaal besluit dat je wat kilo's gaat aankomen, kan dat behoorlijk wat angst oproepen. Angst dat je dik gaat worden, dat je enorm veel moet eten om aan te komen, dat je heel snel aankomt of dat je aan zult blijven komen. Die laatste angst herkennen veel mensen met een eetstoornis wel. Als je eenmaal aankomt en het redelijk vlot gaat of je misschien je gezonde gewicht bereikt, ben je misschien wel bang dat het aankomen niet meer stopt...

Lange tijd had ik het idee dat ik maar eindeloos zou blijven aankomen. Het ging ook behoorlijk snel met het eetpatroon dat ik van de hulpverlening voorgeschreven kreeg. Dat beangstigde mij erg en ik wilde op de rem trappen. Ik voelde me dik en lelijk en had het gevoel dat mijn gewicht ook nog helemaal niet verdeeld was. Ik probeerde het eetschema te blijven volgen met magere producten, maar bleef gewoon aankomen. Waar zou dit eindigen?

Maar kan dat eigenlijk wel? Blijf je eeuwig aankomen van een gezond en volwaardig eet- en bewegingspatroon? Nee, dat gebeurt niet. Het kan wel zijn dat jouw minimale gezonde gewicht wat hoger ligt dan BMI 19 of 20. Het kan ook zijn dat je lichaam flinke schade heeft opgelopen tijdens je eetstoornis en om te herstellen wat extra kilo's nodig heeft. Bijvoorbeeld om weer ongesteld te worden of bepaalde lichamelijke klachten te laten verdwijnen. 

Toen ik ondergewicht had moest ik best wel veel eten om aan te komen. Ik dacht dat ik er kilo's per dag van aankwam, maar dat was niet zo. Het maakte mij toch bang. Want wat als ik straks op een gezond gewicht zit? Ga ik dan niet juist aankomen van de hoeveelheid eten die ik nu eet?

De angst dat het eten juist op je gezonde gewicht ook zal leiden tot aankomen is voor veel mensen met een eetstoornis herkenbaar. Toch mag je erop vertrouwen dat je lichaam aanvoelt wanneer je op een gezond, bij jou passend, gewicht zit en niet meer aan hoeft te komen. Je stopt dan vaak met een aankomschema en gaat gezond en gevarieerd eten. Je lichaam moet daar misschien even aan wennen, maar als het goed is komt je gewicht daarna in balans.

Weegschaal tekst

Misschien vind je het wel enorm eng om je gewicht niet meer strak te kunnen controleren. Je eet meer, komt aan en hebt weinig controle over hoeveel, wanneer en hoe lang het aankomen nog doorgaat als je weer op een gezond gewicht zit. Super eng natuurlijk, maar de angst dat je tot overgewicht door zult groeien is niet reëel. Als je toch nog blijft aankomen terwijl je ruim op een gezond gewicht zit kan dat verschillende redenen hebben. Bespreek dit dan ook met je diëtiste, huisarts of behandelaar. Want overgewicht heeft ook weer gezondheidsrisico's. Maar de kans is erg klein en zou dan een hele bijzondere reden moeten hebben.

Ervan uitgaan dat je stabiliseert op exact BMI 19 is niet echt reëel. Bij de één gebeurt dit wel, maar de ander moet moeite doen om überhaupt op BMI 19 te komen en te blijven. Ook dit kan onwijs lastig zijn, maar soms kom je later alsnog op je gezonde gewicht.

Ieder lijf is nu eenmaal anders. Zo kan het dus ook gerust zo zijn dat je juist wat hoger dan BMI 19 stabiliseert, zoals BMI 21,5 bijvoorbeeld. Vind je dat moeilijk, kijk dan in ieder geval naar je motivatie. Waarom wilde je ook al weer van deze nare eetstoornis af? Je kunt weer gelukkig worden en een positieve toekomst opbouwen als je die eetstoornis los laat. Misschien heb je voor jouw gevoel niet het ideale figuur, maar je bent wel van die stomme eetstoornis af! Die gedachtes hielpen mij in ieder geval heel erg. 

Ik heb zelf de sprong gewaagd en kan je vertellen dat die het waard is. Natuurlijk was het eng, natuurlijk heb ik tranen gelaten en kon ik mijn lijf in het begin niet accepteren. Maar geloof me, het lichaam dat ik eerst niet kon accepteren, heeft er wel voor gezorgd dat ik van mijn eetstoornis af ben en weer gelukkig kan zijn!

Lees ook: Aankomen met Anorexia

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

k - Zondag 5 mei 2013 12:37
Precies op het goede moment, ik vind het dood eng en ben vreselijk bang dat ik niet stop met aankomen, en dat het maar door blijft gaan :(
ano - Zondag 5 mei 2013 12:43
Zo zijn er dus ook mensen die juist wat hoger stabiliseren, zoals BMI 21,5

ik heb dit bmi en om heel eerlijk te zien voel ik me door deze zin nu dik en slecht omdat je schrijft een wat hoger bmi, dus ben ik dan dikker dan normaa?
a - Zondag 5 mei 2013 12:57
Er word in het artikel alleen gezegd dat de meesten op BMI 19 stabiliseren. Als je 21,5 hebt zit je daar dus een stuk boven, maar is nog niet ongezond. Er is dus niets om je zorgen over te maken. Je bent gewoon normaal hoor.
HH - Zondag 5 mei 2013 13:11
21,5 hoog bmi? Ik heb ook dat bmi en ik zie er absoluut niet mollig uit. Dus ik vind dat persoonlijk helemaal niet hoog!:)
-- - Zondag 5 mei 2013 13:13
ik ben van x in een half jaar doorgeschoten naar nu x. en het houd maarniet op!! Hoe gezond ik ook eet. Overigens word ik ook al 7 jaar niet meer ongestled. maar ja..

ik haaat mijn lichaam :( was ik maar nooit mer dieeten begonnen
Fay - Zondag 5 mei 2013 13:14
OMG wat reageren mensen weer overdreven en vanuit een slachtofferrol & eetstoornis! Er staat nergens dat 21,5 een hoog BMI is of dik is! Lees eens goed!

Goed artikel Nouska, heel fijn om dit te lezen!!
Lotte - Zondag 5 mei 2013 13:15
Dankjewel voor deze blog, stelt wel gerust
glynis - Zondag 5 mei 2013 13:17
goede blog

had ik echt net nodig!!

Ik zit ook wel altijd met de angt dat ik overgewicht ga krijgen omdat mijn ouders dat nu ook hebben. Ze zeggen altijd dat het genetisch bepaald is.
Maar heb je daar dan ook niet zelf wat controle over?
mona - Zondag 5 mei 2013 13:43
Nou er wordt anders wel net gedaan alsof bmi 19 best normaal is en 21.5 is wel wat hoger: het komt op mij over alsof met een nog hoger bmi het wel 'dik' wordt....
waar ik zat moest je bmi 20 behalen. En tussen de 20-25 is gezond. Ik vind de genoemde bmi's een beetje eetstoornis getint en schoonheidsideaal laag..
Dalegance - Zondag 5 mei 2013 14:05
Ik heb een week geleden een BMI van x gehaald maar vond dit ook heel eng. Wat als ik nóg meer aan zou komen? Dit is voor mij echt een heel moeilijk punt. Mijn BMI is nu ook al weer lager...
Dit 'artikel' is dan ook erg fijn om te lezen, maar maakt me ook een beetje bang: wat als mijn gewicht pas stabiliseert bij een relatief hoog BMI?
Toch heel erg bedankt voor dit bericht!
S - Zondag 5 mei 2013 14:16
Laatst ergens gelezen dat de meeste vrouwen een setpointgewicht hebben dat tussen BMI 21 en 27 ligt...
Kan zijn dat je dat niet wilt accepteren, maar als jouw lichaam zich bij, laten we zeggen, BMI 26 pas goed voelt, dan nog lijkt me dat een stuk gezonder dan dat je minder/te weinig moet eten om een BMI van bv. 23 te handhaven. Maar da's mijn mening.
Het komt trouwens ook vaker voor dat je tijdens het aankomen eerst boven je setpoint uitkomt. Als dat het geval is, gaat dat gewicht er vanzelf weer af (dus zonder minder te gaan eten).
Nouska - Zondag 5 mei 2013 14:19
Kom op meiden, ik zeg nergens dat je boven 21,5 dik bent. Ik noem gewoon zomaar een random getal als voorbeeld. Relativeer even en laat je niet zo meeslepen.
Zo ga je het doel van dit blog ook nog eens helemaal voorbij.

Liefs Nouska
wendy - Zondag 5 mei 2013 14:40
Dit blog had ik vandaag net even nodig! Heel fijn en bedankt! Ik vind het ook eng en angstig om aan te komen en toe te groeien naar mijn natuurlijke gewicht.
Ik ben zeer gemotiveerd, heb hulp en weet waar ik voor vecht!
*MAAN* - Zondag 5 mei 2013 15:12
het klopt niet helemaal voor vele waarschijnlijk wel maar toen ik weer normaal ging eten onder begeleiding van een dietiste bleef ik aankomen zonder te snoepen en met behoorlijk wat overgewicht ik kon het niet meer aanzien en ben terug gevallen
tears88 - Zondag 5 mei 2013 15:53
Ik ben nog steeds aan t worstelen en recoveren....
Ik heb nog wel last van eetbuie die ik nu ook express niet meer zoveel uitbraak,
T valt me wel op dat mijn bmi nu ook redelijk stabiel blijft zelfs met die eetbuien.
Ook mijn bmi ligt tusse de x a x ....
Met mn gezonde verstand weet ik dat t okey is en ik voel me wel wat beter en zelfs weer voor t eerst ongesteld geweest!
Maar ik vind t nu ook ontzettend lastig en moeilijk om mijn lichaam zo te accepteren,
De stem van ds eetstoornis is dan ook nog elke dag aanwezig zucht...
D - Zondag 5 mei 2013 16:06
Toen ik meer ging eten kwam ik heel erg snel aan.. maar na een tijdje bleef ik op BMI x hangen. Ik voelde me toen veel steviger in m'n schoenen staan. Mn eetstoornis was niet weg, maar wel veel minder aanwezig! En mijn gewicht bleef stabiel. Ook als ik een keer wat meer at. Ik kon weer alles doen wat ik wilde en zelfs genieten van eten! Ik woog mezelf bijna nooit meer!
Helaas zit ik daar nu weer onder en heb ik weer veel lichamelijke en psychische klachten. Ik wil heel graag weer een gezond gewicht halen. Ik heb het idee dat je je dan vanzelf al een stuk beter voelt! =) Ik ben liever weer gelukkig en gezond!
En ik ben het helemaal zat om altijd maar met eten/gewicht bezig te zijn! Ik kan mn tijd en energie beter ergens anders in stoppen ;)
mod9 - Zondag 5 mei 2013 16:13
Fijn om te lezen dat jullie er iets aan hebben!
Ook ik was ontzettend bang om door te slaan; ik wilde niet terug naar mn gewicht van voor es. Toch gebeurde dit en vrij snel ook. Vreselijk vond ik dat. Maar ik ben erachter gekomen dat je lichamelijke proces veel sneller gaat dan het geestelijke proces. Daarbij zit je lichaam nog in de spaarstand; je lichaam houdt het voedsel vast omdat het denkt dat het lange tijd niks gaat krijgen (zoals tijdens je es). Ik heb ervaren dat als je gewoon blijft eten volgens de lijst het lichaam went en gaat stabiliseren op een bij jou passend gewicht! Dit heeft alleen even tijd nodig... Maar het is het echt meer dan waard! Ook ik ben nu happy:)

Take care,
Liefs mod9
Sylvia - Zondag 5 mei 2013 16:22
Wie heeft dat geschreven dat ze in een half jaar tijd van BMI x naar x is gegaan? Ik heb dat namelijk ook....... Dat is pas erg..........! Zou graag eens met je willen praten...... Van uitgemergelde anorexiapatient naar Hollands glorie....pffffffff......

meisje - Zondag 5 mei 2013 16:34
Nouska dat vind ik wel een beetje makkelijk praten hoor (je reactie). mijn bmi is x door mijn bouw en daar heb ik het best moeilijk mee. (19, was het maar waar)

Ik ben geen slachtoffer nee, maar getallen noemen is sowieso toch nergens voor nodig, dan moet je het niet raar vinden dat mensen met een eetstoornis (en veek meer gewicht) zo reageren.

Zou n beetje raar zijn als dat niet gevoelig ligt toch? ;-)
meisje - Zondag 5 mei 2013 16:36
Ik noem maar een vb " een hoger bmi zoals 21,5" echt hoe ontactisch is dat?!
En onnodig.
'Metaphor - Zondag 5 mei 2013 16:47
Dit is inderdaad precies mijn probleem...
anoniem - Zondag 5 mei 2013 16:55
Mensen, Nouska heeft al uitgelegd hoe ze het bedoelde, en dan nog gaan er mensen op door. "Een hoger BMI zoals 21,5" hoeft niet gezien te worden als hoog/zwaar; feit is gewoon dat 21,5 een hoger getal is dan 19. Als er X en Y had gestaan, was het dan ineens wel goed geweest?
Ik vond het een fijn artikel :)
Sandra - Zondag 5 mei 2013 16:59
@meisje

Lees het in de context. Er wordt bedoeld hoger dan de minimumeis die over het algemeen gesteld wordt (19 of 20), niet hoger in de zin van hoger dan het gemiddelde, hoger dan normaal of hoger dan zou moeten.
Vera - Zondag 5 mei 2013 16:59
Ben het met je eens 'meisje'!
pi - Zondag 5 mei 2013 17:19
Ik ben het ook eens met "meisje"!!
Glynis - Zondag 5 mei 2013 17:39
Dit ben ik nu zo zat!!
Iedereen is altijd kwaad en getriggerd door dingen. Hallo in de normale wereld hebben mensen moet je daar mee kunnen omgaan. Je kan je niet blijven verstoppen in een hoekje en bij alles blijven gillen dat het niet goed is.. Dit is een goed artikel en het is geod bedoeld het was maar een getal. Echt dit maakt me kwaad
--- - Zondag 5 mei 2013 17:44
Wat kunnen sommige toch ook lekker zeiken op de blogs die er worden geschreven..

De proud team bedoelt er niks mee,ze willen ons helpen beetje respect voor hun is ook wel fijn!! trek het toch allemaal een keer niet zo persoonlijk aan..
Dan mag je wel een eetstoornis hebben maar je kan wel even logies na denken...

Kom op meiden!!
Glynis - Zondag 5 mei 2013 17:45
dankuu ---
dit vind ik ook
maddy - Zondag 5 mei 2013 18:17
wat een gezeur dit word er niet mee gezegd. en trouwens ik ben niet eens meer bezig met de hoogte van mn bmi net als ik ook niet bezig ben met te getal van de weegschaal dit lijkt me een van de eerste dingen om los te laten,, als je echt van je e.s af wilt komen tenminster.
Anoniem - Zondag 5 mei 2013 18:19
Wat ik dan weer niet snap is dat je op het forum niet over een BMI mag praten, en hier in de reacties worden wel veel te lage BMI's genoemd..
m - Zondag 5 mei 2013 18:57
Ik ben helaas doorgeslagen in BED en kreeg obesitas BMI, ik ben er nog steeds heel verdrietig over.
wallflower - Zondag 5 mei 2013 19:51
sorry hoor.... dit is echt triest... mijn bmi is 22 en ik ben niet dik.. ik heb gewoon heupen... bij mij kon je mn ribben al zien bij bmi 20
Prue - Zondag 5 mei 2013 20:41
Kan best zijn dat het niet reeel is om overgewicht te creeren als je weer een wat normaal genoemd wordt eetpatroon hanteert. Bij mij gebeurde het wel en niet te zuinig.

Maar goed, er bleek inderdaad iets aan te doen, al was dat niet door de huisarts of door verschillende dietistes. Heb lang moeten zoeken voordat ik een manier leerde om mijn lichaam weer in balans te krijgen. En nog steeds is niet al het overgewicht verdwenen.

Ik bedoel dit niet om mensen te ontmoedigen, maar om de realiteit te laten zien. Ja, het is eng om aan te komen en ja je kunt zeker overgewicht krijgen, dat weet je vooraf gewoon niet. Maar als dat de prijs is die ik heb moeten betalen om vrij te zijn van een eetstoornis, het zij zo. Leve de vrijheid!
mona - Zondag 5 mei 2013 21:38
Wauw prue, wat een sterk verhaal! Respect voor jou! :)
Anonyma - Maandag 6 mei 2013 00:00
Bij mij in de kliniek werd BMI 19 ook nog als ondergewicht beschouwd en wij moesten zelfs naar een BMI van 22 / 22,5 toe !

Ik snap dat het niet zo bedoelt is door het team van proud.
Maar als ik minder ver in mijn genezing had gezeten had ik me dit ook erg aangetrokken en me dik gevoel.
BMI 19 is gewoon de laagste gezonde BMI grens, iets wat voor de meeste vrouwen niet realistisch en gezond is!
Kristle - Maandag 6 mei 2013 00:52
Waarom reageren sommige hier zo overdreven op?
Jullie zijn niet dom en jullie weten best dat een bmi van 19 de grens van
onder en gezond gewicht is. Nouska bedoelt gewoon dat een bmi van 19 een grens bmi is en eronder is ongezond. Nou mag je met een bmi van 19 bijvoorbeeld stellen dat je gewicht bij je lengte past. Verder wilt het nog niks zeggen. Alles erboven tot een bmi van 25 is gewoon gezond. Nouska wilt dus zeggen dat een bmi van 21.5 dus totaal niet erg is en dat niet iedereen op een bmi van 19 blijft steken. Eetstoornisgedachten leiden ertoe dat je niet hoger wilt dan bmi 19. Waarschijnlijk omdat dit net de grens is tussen onder en gezond gewicht. Denk even reëel en bedenk je dat Nouska het alleen goed bedoelt. Het slaat nergens op dat je meteen reageet alsof er een ramp is gebeurt. Iedereen hier leest wel eens bladen over bmi en afvallen. Daar worden ook cijfers in genoemd. Voel je dan ook niet aangesproken door een artikel wat Nouska erg goed bedoelt.

Dankjewel Nouska voor je mooie artikel!
susiQ - Maandag 6 mei 2013 02:00
Jeetje zeg, wat een onnodige muggenzifterij, mensen.
Het is toch een voorbeeld, neem niet alles zo letterlijk.
*** - Maandag 6 mei 2013 07:52
Wat een heisa om een getal ... Volgens mij wou Nouska gewoon duidelijk maken dat een minimum-BMI niet altijd gezond is. Er staat nergens dat je dik bent boven BMI19, integendeel! Volgens mij getuigen die heftige reacties ervan dat er hier mensen zijn die nog erg gefocust zijn op hun gewicht en eetstoornis. Daaraan werken helpt! :-)
Rebecca - Maandag 6 mei 2013 08:31
Jeetje waar slaat dit op, nee met bmi 21.5 ben je niet dik en nee met bmi 23 ook niet en met bmi 19 betekent het ook niet gelijk dat je het perfecte lichaam hebt.

Ikzelf bleef altijd jarenlang stabiel op een gewicht tussen 19,7 en 20,1, bmi technisch gezien. Totdat ik ging rotzooien met eten, maar ja- stabiel eetpatroon (en echt, met heel veel lekkers toendertijd) blijf je echt wel stabiel. goed om dit lezen, herinnert me er een beetje aan dat je lichaam het veel beter doet als je er gewoon goed voor zorgt..
Caro - Maandag 6 mei 2013 10:10
Ik vind dit wel een fijn blog. Toen ik in m'n eerste lange opname zat en behoorlijk wat kilo's ondergewicht had ben ik op nog geen 2 maanden tijd naar m'n minimaal gezond gewicht gegaan en dit op een minimaal menu (lees: ongezond weinig). Ik vond dit best moeilijk, vooral omdat alle anderen zoveel moesten eten om maar een beetje bij te komen en ik bijna elke dag honger had (toen ik opnieuw leerde eten) maar dit ook niet durfde aangeven omdat ik dan weer angst had om NOG meer bij te komen, terwijl m'n minimaal gezond gewicht gewoon niet voldoende was voor m'n lichaam, maar daar werd niet echt uitleg over gegeven. Er wordt gewoon teveel aandacht gegeven aan je setpoint gewicht, minimaal gezond gewicht,... Je lichaam is geen machine die net op dat gewicht gaat zitten dat jij/iemand anders ervoor bepaald heeft (dat zou net iets te makkelijk zijn)

frankie - Maandag 6 mei 2013 11:11
jongens, wst hier bedoeld wordt: alles ONDER de bmi 25 is PRIMA en niet dik
dat is zowel 20 als 23 als etcetc...
Anoniem - Maandag 6 mei 2013 12:04
Ik ben de eeuwige discussies over pietluttige dingetjes in blogs ook een beetje zat. Het Proudteam werkt keihard aan al die blogs, laten we daar gewoon respect voor hebben zonder steeds maar op en aanmerkingen te hebben over of dat nou wel of niet goed is, zéker als die opmerkingen niet eens over het onderwerp van de blog gaan.

OT: 'Als je toch nog blijft aankomen terwijl je ruim op een gezond gewicht zit kan dat verschillende redenen hebben [...] Maar de kans is erg klein en zou dan een hele bijzondere reden moeten hebben.'
Laat die 'erg kleine kans' nou net bij mij realiteit zijn geworden. Ik loop nu bij een diëtiste, maar het is nog niet veel beter. Het is echt ontzettend ingewikkeld, want ik was/ben al best ver in mijn genezingsproces en ook op andere vlakken heb ik me gigantisch ontwikkeld en voel ik me goed. Maar als ik normaal eet kom ik aan tot overgewicht -wat ik echt niet kan verkroppen- en als ik te weinig eet ga ik weer heeel snel in eetstoornistrekjes hangen. Het is dus eigenlijk nooit goed... :(
Anonyma - Maandag 6 mei 2013 13:10
Ik vind dat mensen zichzelf hier erg snel aangevallen voelen.
Iedereen op deze site is, lijkt me, dankbaar voor het harde werken van het Proud team.
Dit omdat ze geen 9 tot 5 baan hebben, maar ook in de avonden, ochtenden en nachten gaat het werk gewoon door.

Toch is het toch niet verkeerd om kritiek te hebben?
Daar kan het proud team alleen maar beter mee inschatten wat meiden op deze site nodig hebben of willen.
En als hun kritiek onterecht vinden kunnen ze het zelf links laten liggen.
Maar come on, kritiek is er om jezelf mee te verbeteren....
En als ruim de helft van de meiden aangeeft dat ze deze manier van beschrijving lastig vinden dan moeten wij daar ook respect voor hebben.
Iedereen weet hier dat een eetstoornis een ziekte is, en dat als je nog niet ver in je genezingproces bent dat veel dingen dan kunnen triggeren.
Het feit dat ze het aangeven is al een eerste stap op weg naar beter worden.

x
Peanutbutter - Maandag 6 mei 2013 15:19
'Misschien heb je voor jouw gevoel niet het ideale figuur, maar je bent wel van die stomme eetstoornis af! ' Het staat er wel een beetje vaag, zo van bmi 19 is mooi 21,5 is dan niet het ideale figuur. Andersom is trouwens beter, 19 is echt nog te weining, toen ik aan moest komen en uiteindelijk op 19 zat was ik echt nog wel mager. 20 zelfs nog. en vooral voor mensen met eetstoornissn, is het niet echt handig het er zo neer te zetten.
Lizzie - Maandag 6 mei 2013 15:28
@peanutbutter
huh, waar slaat dat nou weer op? Er staat toch duidelijk VOOR JOUW GEVOEL. Als je anorexia hebt en je vindt het vreselijk moeilijk om aan te komen in gewicht, dan is het toch logisch dat je bij een gezond BMI misschien niet tevreden bent met je lichaam omdat het VOOR JOUW GEVOEL niet ideaal is... maar dat het er o.a. wel voor kan zorgen dat je van die eetstoornis af bent. Dat schrijft Nouska heel duidelijk. Ik snap werkelijk waar niet waarom je dit negatief oppakt!

Ik zie hier zoveel reacties van mensen die gewoonweg de tekst verdraaien om erover te kunnen zeiken.

Het is BIJNA lachwekkend als ik lees hoe sommige mensen hier reageren. BIJNA lachwekkend, want het zijn duidelijk reacties vanuit een ziekte en negatief zelfbeeld. Ieder gezond nadenkend mens zou namelijk niet zo raar reageren en zou niets negatiefs in deze blog zien.
Peanutbutter - Maandag 6 mei 2013 16:20
@lizzie ik pak het niet negatief op. Ben zelf al twee jaar genezen van anorexia. Het was meer bedoelt voor anderen. En precies zoals je zegt als je anorexia heb, neem je dingen persoonlijk op. dus vandaar ;)
--- - Maandag 6 mei 2013 17:46
Jeetje.... Worden jullie nou nooit moe van jullie zelf??

Dat gezeik van iedereen elke keer op die blogs... Echt jezus.. Ik kan er nu echt wel boos over worden.

Nouska BEDOELT ER NIKS MEE...............
En wat boeit een BMI nou??
Iedereen heeft een anderen bouw en lichaams gewicht dus ook een ander bmi waar jouw lichaam het goed op doet..
Vat het toch allemaal niet zo op.
En een beetje respect voor het proud team!!
Ze zeiken toch ook niet op jullie, dus doen jullie het ook niet...

Koffie - Dinsdag 7 mei 2013 14:46
Dus even los van het klagen over wie zeurt op wie.. :p

Fijn blog! Leuk om te lezen! Ik heb nog steeds wat moeite met mijn lichaam, maar ik probeer het te aanvaarden zoals het zich heeft stabiliseerd. Ook al voelt dat mss te dik of raar figuur ofzo. Knap voor degenen die dat al goed kunnen!
Beetje bij beetje lukt het wel steeds beter dit lichaam als mijn lichaam te zien en dat het mooi is zoals het is :)
hoihoi - Dinsdag 7 mei 2013 22:36
mijn eetstoornis kwam ook gelijk weer omhoog toen ik 'hoger dan 21.5' las en ik heb gelijk gekeken wat mijn bmi nu eigenlijk is. ik begrijp het wel dat mensen hier heftig op reageren, maar nouska heeft het uitgelegd dus ik denk dat we er nu gewoon over op moeten houden! xx
Me - Donderdag 16 mei 2013 02:24
Lizzie, ik ben het helemaal met je eens.
Als dit soort dingen mensen al triggeren enzo, begeef je dan vooral niet in de buitenwereld, want dan hou je je helemaal niet meer staande...
Het klinkt misschien harder dan ik het bedoel, maar probeer te relativeren en laat je niet teveel meeslepen doot eetstoornisgedachten die overal wat achter zoeken. Zo kom je er niet uit. Ik herken het heel goed hoor, van toen ikzelf nog anorexia had. Maar het geniepige aan dit soort gedachtes is gewoon dat ze altijd elke 'trigger' aangrijpen om zich weer te laten horen. Je moet je er niet door willen laten meeslepen. Dat is vaak een keuze, zo zie ik het echt. Je kiest niet voor je gedachtes, maar je kiest er wel voor om je er meteen aan over te geven of niet.
Dilara - Dinsdag 18 november 2014 22:21
deze situatie is heel pijnlijk. Ik probeer mijn lichaam te aanvaarden, maar mijn lichaam veranderd om de week. Ik heb het gevoel dat mijn lichaam nooit zal stoppen met aankomen.