Bizar veel eten om aan te komen

 

aankomenIk weet nog goed dat ik de eetlijst te zien kreeg tijdens het gesprek waarin ik hoorde welke behandeling ik zou gaan volgen. Ik mocht hem vast mee naar huis nemen. Ik schrok me rot. Die drie A4'tjes wogen kilo's in mijn tas op weg naar huis. De opbouwlijst stond op het eerste blad en de aankomlijst op de tweede. Eerlijk gezegd vond ik de opbouwlijst al ontzettend groot en daarom stond ik al helemaal versteld van die aankomlijst!

Stiekem dacht ik zelfs dat ze me voor de gek hielden, vet wilden mesten en ik was ervan overtuigd dat niemand die ik kende ook zoveel at. De gewone lijst bestond uit zoveel opscheplepels avondeten dat ik de aankomlijst sowieso belachelijk vond. Ik kon me niet voorstellen dat het in mijn lijf zou passen en dat alleen al deed mijn keel dichtknijpen.

Een eetlijst is meestal een flinke uitdaging. Ook als je eetbuien hebt gehad heb je onregelmatig en misschien te weinig gegeten. Je compenseerde veel en bracht je hele eetpatroon in de war. Wanneer je jezelf veel voedsel hebt ontzegd en misschien wel heel erg weinig per dag at, voelt zo'n eetlijst ook reuze groot. Je bent nu al bang om aan te komen van een pepermuntje of een appel, hoeveel zul je dan wel niet aankomen van zo'n enorme lijst !?

Eigenlijk kun je daar maar weinig over zeggen. De ene persoon komt meteen wat aan als hij weer beter begint te eten, de ander valt af en weer een ander moet nog meer eten dan de gemiddelde aankomlijst, omdat haar lijf het voedsel niet meteen goed verwerkt. De één komt keurig iedere week de aankomeis aan en de ander komt het dubbele bij per week. Weer een ander blijft stilstaan en er zijn ook meiden die eerst afvallen voor ze weer aankomen met dezelfde lijst. Je lijf heeft een flinke klap gehad.

Ga er in ieder geval niet vanuit dat je van de één op andere dag dik bent, want dat is onzin. Het zou wel goed kunnen dat je je dik gaat voelen, maar trap dan niet meteen op de rem. Natuurlijk is het eng en weet je niet hoe je lichaam gaat reageren. En hoe moet je er wel niet mee omgaan als je wel meteen aankomt?

Die angsten zijn allemaal echt heel normaal. Het is begrijpelijk dat je schrikt van de eetlijst en de neiging hebt iedereen die zegt dat dat normaal is voor gek te verklaren. Maar het is niet reëel. De eetlijst is niet zomaar door iemand opgesteld, daar is over nagedacht en er zijn berekeningen mee gedaan. Wat op zo'n eetlijst staat heb je nodig om je waardes gezond te houden.

Als je keihard je best doet om alles binnen te krijgen, de aankomlijst eet, maar nog steeds niet aankomt, kan dat enorm frustrerend zijn. Je wilt zo graag, maar je lijf werkt nog niet mee. Het kan je misschien een beetje demotiveren of boos maken. Spreek dit uit naar je diëtist of behandelaar. Je lichaam kan meer nodig hebben of uit balans zijn en tijd nodig hebben om weer de denken: ''He, misschien moet ik wat aan gaan komen!''

Kom je snel aan of eet je juist alles wat je moet eten en lukt het je niet om aan te komen, bespreek dit dan. Zeg eerlijk wat het met je gevoel en je gedachten doet en stel voor wat het voor jou beter haalbaar zou maken. Soms kan de lijst aangepast worden in overleg met een diëtist of kun je samen kijken naar je energieverbruik.

eten

Ik weet intussen dat het normaal is om een vol bord te eten tijdens het avondeten, in plaats van een halve. De eetlijst was ook voor mij een grote uitdaging. Ik heb echt lopen proppen. In het begin leek het of mijn dag alleen maar bestond uit die zes eetmomenten. Echter veranderde mijn idee weer in een gezond gedachtenpatroon hierover en ook mijn lichaam wende aan de hoeveelheden voedsel. Eerst was mijn hongergevoel nog flink in de war. Ik had honger als ik net gegeten had of zat vol als ik nog moest eten.

Maar blijf doorzetten, laat je lichaam wennen aan de stuctuur en hoeveelheden van je eetpatroon. Het had ook bij mij even tijd nodig, maar mijn lichaam weet nu wanneer het honger heeft en ook wanneer het vol zit. Vertrouw erop dat een gezond gewicht en eetpatroon je echt weer gezond kan maken. En geloof me, je blijft echt niet eindeloos aankomen. Echt niet. Je ziet er nu tegenop, maar het valt echt mee achteraf! Die bergen voedsel passen in je maag, juist omdat het geen bergen zijn.

HIER vindt je een aantal voedingslijsten.

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

GLM1993 - Maandag 1 oktober 2012 13:07
Ik eet nu echt veel meer dan mijn studiegenootjes en ik kom nog niet hard aan.. Gelukkig zijn 14 kilo's die ik er al bij heb, wel gelukt. Hopelijk zetten die laatste paar nog wat sneller door.. Maar het is af en toe wel behoorlijk proppen.
Briesje - Maandag 1 oktober 2012 13:08
Dit is precies wat ik heb gezien bij een jongen die bij mij op therapie zat een paar jaar terug. Hij at alles en moest steeds meer eten maar kwam niks aan en viel zelfs langzaam af. Nou weet je nooit of iemand helemaal eerlijk is geweest maar ik geloof echt dat hij alles deed om aan te komen. Alleen nu kreeg hij een timeout en zou het zo doorgaan zou hij weer van therapie af moeten terwijl dat hem alleen dieper in zijn anorexia zou hebben gegooid. Ik denk dat het bij hem er voor had kunnen zorgen dat hij geen zin meer had in therapie voor zijn eetstoornis. En hij kon hier niks aan doen. Ik hoop dat hier steeds meer rekening mee gaat gehouden worden in instanties voor mensen zoals hij, dat ze wel therapie kunnen blijven ontvangen.
Summer - Maandag 1 oktober 2012 13:33
Dit had ik net even nodig! Bedankt!
em - Maandag 1 oktober 2012 13:35
dat laatste stukje slaat echt héél erg op mij. Ik eet echt superveel, echt meer dan een aankomlijst, en ik kwam maar niet aan. Viel zelfs een onsje per week af. Nu eet ik weer nog meer en nu gaat het langzaam omhoog! Bij mijn behandelaren kwamen natuurlijk twijfels. Maar ik doe echt niks, ik wil zo graag aankomen. Ik heb gewoon een hele snelle stofwisseling, er zijn toch ook mensen die heel snel dik worden? Ik verbrand alles gewoon snel, en dus is het moeilijk om aan te komen.
Lotusje - Maandag 1 oktober 2012 13:56
Echt een goed stuk dit!
Schaatster - Maandag 1 oktober 2012 14:07
Dit is echt fijn om te lezen!

"Ik had honger als ik net gegeten had of zat vol als ik nog moest eten." Dit heb ik zoooo vaak. Echt lastig want het is zo irritant om honger te krijgen ná het eten.
Lien__** - Maandag 1 oktober 2012 14:08
Ik herken het allemaal volledig: ZOVEEL eten dat ik nu moet doen.
Altijd bomvol eten, want anders val ik gewoon af. Ben nu nog enkele kg van mijn gezond gewicht, ben in een maand 3 kg bijgekomen, maar wat ik er allemaal voor heb moeten eten, vind ik gewoon niet normaal.
Au - Maandag 1 oktober 2012 15:54
dat klinkt voor mij als een wensdroom: veel eten en toch afvallen
druifje - Maandag 1 oktober 2012 15:55
Kheb een hele kleine eetlijst (als ik em met de lijsten van hier vergelijk), en ik kom tot nu toe nog genoeg aan. Kmoet em waarschijnlijk nog wel opbouwen. Maar ik at voor mn es. ook haast nix.
greenbutterfly - Maandag 1 oktober 2012 15:58
Herken het helemaal hoor, dat is het zoooo veel lijkt (is). Want ik ging van niets eten naar heeel veel in mijn ogen, tewijl ik eigenlijk nooit echt een abnormaal grote lijst heb gehad. Ik kwam juist aan het begin heel veel aan van echt bar weinig, maar als je gewoon netjes je lijst gaat eten, word je stofwisseling op den duur ook weer beter. :)
kim300808 - Maandag 1 oktober 2012 16:15
@au

Geloof mij, veel eten en toch afvallen is een ramp! Zoals er in het artikel ook staat: je voelt je machteloos en boos. In de ogen van de es is het misschien ideaal, maar je gaat je er echt niet beter door voelen!
M. - Maandag 1 oktober 2012 16:46
Veel eten en afvallen (of niet aankomen) is in het 'gewone leven' voor mensen zonder eetstoornis misschien heel fijn. Voor mij was het echter een hel tijdens mijn behandelingen. Ik had de grootste lijst van iedereen in de kliniek, maar ik kwam geen grammetje aan. Sterker nog, ik viel iedere week een onsje af. De enige beweging die ik had, was per dag in totaal 200 meter lopen naar de school op het terrein van de kliniek. Groepsgenootjes waren jaloers op mij, ik op hen. De verpleging 'verdacht' mij van laxeren, overmatig bewegen en andere compensaties, terwijl het voor mij de eerste behandeling was waarin ik volledig meewerkte. Erg lastig.
Au - Maandag 1 oktober 2012 17:08
veel eten en afvallen is denk ik eerder lastig als je gezond begint te denken of probeert te worden. en als je eetstoornis je juist ongelooflijk machteloos en boos maakt, klinkt het als een uitkomst. ik kan wel volgen hoe het voor jullie werkt. maar ik kan het ongecontroleerd vreten (en aankomen) niet meer aan, verlangend naar afvallen.
*** - Maandag 1 oktober 2012 18:39
Toen ik mijn eetlijst te zien kreeg waar ik naartoe moest was ik ergens wel blij. Ik was ook wel bang om bij te komen maar het was voor mij ook een bevestiging dat ik weer mocht eten, dat ik eten mocht toestaan en mezelf niet meer moest uithongeren. En ja, in het begin lijkt een vol bord gigantisch veel, maar dat went wel. En uiteindelijk heb ik nog een heleboel bovenop die aankomlijst moeten eten dus viel die aankomlijst achteraf gezien best wel mee ;-)
MamaT - Maandag 1 oktober 2012 19:39
Op het moment dat ik mijn eetlijsten in de kliniek kreeg was ik.hopgst verontwaardigd. Wie eet nou zoveel? Vervolgens zag ik zwaar vermagerde groepsgenootjes het naar binnen werken en dacht ik meteen oh maar dan kom ik ook niet meteen kilo's aan. Ik had 500 gram per week aan moeten komen, ik ben in die 4 maanden nog geen 2 kg aangekomen met een plus lijst, en de laatste maand bleek ik achteraf al zwanger te zijn. Ik kom nauwelijks aan van al dat eten, en zelfs een zwangerschap gehad en een baby van 9 maanden, ben ik bijna 2 jaar na start van mijn opname helaas nog niets aangekomen...... :-( Het is lastig om dan vol te blijven houden als je na 2 jaar nog op jetzelfde startgewicht zit..... :-S Maar gewoon dooreten en hopelijk krijg ik ooit het hongergevoel. Ik weet nog niet wat dat nou is aangezien ik al vanaf mijn 7e gediagbosticeerd ben met anorexia en inmiddels 19 jaar later ken ik jet gevoel niet en moet ik echt op vaste tijden eten.... Maar gewoon volhouden.
Nieuweling - Maandag 1 oktober 2012 23:02
Nou zelfs voor ik eetproblemen kreeg at ik geen basislijst hoor! Het avondeten klopt wel redelijk, maar het aantal brood, tussendoortjes en fruit kwam ik toen ook echt niet aan hoor!
xxxsaf - Dinsdag 2 oktober 2012 17:24
@kim300808

als je een es hebt misschien wel, maar als je weer kan genieten van eten is het wel fijn als je die extra reep chocolade, die heerlijke schaal noten en die extra boterham kan eten zonder aan te komen.
xxxsaf - Dinsdag 2 oktober 2012 17:28
@ au

Dat snap ik, heb jij een gezond gewicht of teveel dan raar ik voldoende sporten eten op vaste tijdstippen en met je aandacht er bij eten.
De basislijsten hier op proud geven de juiste hoeveelheden voor stabiel blijven aan en de meeste geven tijden er bij.

succes!
xxxsaf - Dinsdag 2 oktober 2012 17:32
@ mijn vorige reactie ik bedoel als je gezond gewicht heb ga zo door en die tips die ik gaf waren voor als je i.v.m. gewicht iets gezond moet doen.


@mamaT

succes je kan het!
Tyrande Whisperwind - Woensdag 3 oktober 2012 16:06
Toen ik de titel las, dacht ik dat dit een stukje zou zijn over mensen die objectief heel veel moeten eten om aan te komen. Dat had ik heel interessant gevonden, misschien kunnen jullie daar een keer iets over schrijven? Met tips ofzo? Ik zelf heb namelijk aardig wat calorietjes nodig doordat ik veel fiets :)
Tyrande Whisperwind - Woensdag 3 oktober 2012 16:07
En toen ik mijn eetlijst kreeg, schrok ik idd ook maar stiekem was ik ook wel blij dat ik moest eten. Ik legde me er bij neer. Mijn eetstoornis kon even niets meer: "tja, het moet van mijn eetlijst". Eindelijk 'mocht' ik weer eten!
sophie - Donderdag 4 oktober 2012 19:21
het heeft wel iets leuks die eetlijst. m'n zusje barst uit elkaar van jaloezie als zij maar 1koekje mag en ik er 2 moet. haha. maar ik kom ook weinig aan, terwijl ik bijna anderhalf kee zo veel eet als mijn (te dikke) vriendin. en ik mag van de kinderarts niet eens fietsen terwijl mijn vriendin elke dag 20 km fietst. :O
Frankie - Maandag 5 november 2012 10:40
ik was ook " blij" met mijn lijst want dat betekende dat ik best veel moest eten om een beetje aan te komen, dus ik moest ook best veel eten om gezond te blijven. het mocht weer, en dat was een opluchting, want ik WILDE wel eten maar ik mocht niet omdat ik dacht dat ik dan dik zou worden. mn eetlijst heeft laten zien dat dat wel meevalt;)
Caroline1 - Vrijdag 19 april 2013 20:06
ik snap het niet...ik kwam al aan van een minilijstje met extreem bewegen! (dus nog lang geen basislijst! dit maakt de angst om niet te bewegen ook groter!
freddy - Vrijdag 12 juli 2013 03:06
ik eet elke dag helle dag door en ik kom niet bij ik val zelfs af en ik ben daar niet zo blij mee ik woog eerst x kl vond ik goed maar zins 1,5 jaar weeg ik nog maar x kl en daar ben ik niet blij mee help me
Emma - Maandag 14 juli 2014 19:37
Dit klopt helemaal, gelukkig neem ik nutri's naast gewone voeding zodat ik mij niet helemaal misselijk hoef te eten