Nouska's Makkelijke Moestuin

 

Als klein kind kreeg ik van mijn ouders een vierkante meter grond in de tuin. Hier plante ik wat zaadjes, zoals worteltjes, bloemetjes en een kropje sla. Prachtig vond ik het. Toen ik wat ouder werd, verwaterde dit maar ik heb altijd gezegd dat als ik een tuin zou hebben, ik een moestuin wil. Bij mijn huidige huis heb ik een dakterras en uiteraard ben ik daar mijn idee al een beetje uit gaan werken. Ik dan wel geen tuin, maar ik heb wel al twee jaar plantenbakken en kratjes met groenten, kruiden en bloemen. Ik kan er ultiem van genieten om de plantjes groot te zien worden en ze zo nu en dan te verzorgen. En volgens mij smaakt groenten en fruit uit eigen tuin ook gewoon extra lekker door dat beetje liefde en zelfvertrouwen dat het je geeft. 

Omdat ik graag over de vrolijkheid die het mij brengt wilde schrijven, ging ik op zoek naar een leuke samenwerking om jullie enthousiast te maken. Die heb ik gevonden. Dit blog gaat dan ook niet alleen over de moestuin die ik afgelopen weken op mijn terras heb gebouwd en hoe ik dat heb gedaan, het gaat over een Makkelijke Moestuin. Een moestuin op de manier van Jelle Medema die het boek De Makkelijke Moestuin schreef en mij enorm enthousiast heeft gemaakt en heeft aangezet tot het aanleggen van mijn eigen Makkelijke Moestuin op mijn dakterras.

Makkelijke MOestuin boek

Het moestuinieren zit er bij mij al van jongs af aan in. Mijn opa's en mijn vader hebben vroeger een moestuin gehad en ik ben zelf opgegroeid in een gebied waar veel aan land-en tuinbouw wordt gedaan. Sinds een aantal jaren hebben mijn ouders ook weer een moestuin naast het huis. Ze vertellen mij regelmatig vol trots dat ze aardappeltjes, kool, prei of kruiden uit eigen tuin hebben gegeten. Dat is het mooie van een moestuin; je bent trots op je eigen groenten. Dat heb je met een broccoli van de supermarkt niet.

Al eerder schreef ik een blog over het zelfvertrouwen dat je kunt halen uit het hebben van je eigen moestuintje. Ook liet ik daarbij zien op warvoor simpele manieren je zelf aan de slag kunt. Ik heb ook een keer iets geschreven over moestuintjes en depressie. Het is bewezen dat tuinieren een positief effect heeft op somberheid, hoop geeft en het zelfbeeld kan beteren van mensen. Extra veel reden om dus nog eens een leuk blog te maken over moestuintjes, dacht ik. Ik deel je dan ook hieronder graag hoe je op de manier van Jelle een eigen Makkelijke Moestuin aanlegt op je balkon, terras, op school, in je achtertuin of met je buren in het plantsoen. 

moestuin

Jelle heeft een manier bedacht waarop je zelf, simpel en met goed resultaat kunt moes-tuinieren in je eigen achtertuin, op je balkon of op je dakterras. Dat maakte mij natuurlijk enthousiast. Ik heb het beok dan ook al bijna uit en wilde ook aan Square Foot Gardening gaan doen, waar het boek door geinspireerd is. In het kort betekent dit dat je een bak vult met aardemix en deze opdeelt in kleinere vakken van ongeveer 30x30 cm. In ieder vak zet je een andere soort groenten, fruit of kruiden. Dit is een ideale manier om een Makkelijke Moestuin te beginnen.

Het boek dat hij heeft geschreven is lekker groot en zit vol mooie foto's. Ik kreeg meteen zin om zelf lekker in de aarde te wroeten en mijn plantjes te verzorgen. Het eerste deel van het boek bevat vooral leuke informatie, zoals de benodigdheden en de manier waarop je kunt beginnen met je moestuin. Daarna lees je meer over wat je allemaal kunt doen met een Makkelijke Moestuin en wat Jelle er al mee heeft gedaan; de succesverhalen. Vervolgens vind je ook veel informatie over weersomstandigheden, zit er een groentewijzer in en als laatste krijg je informatie over problemen die je kunt hebben met je moestuin. Want ook Makkelijke Moestuintjes, kunnen soms toch een klein beetje moeilijk doen. In het boek zit ook een zaaikalender en vind je echt hele leuke verhalen over Jelle en leuke tips van hem.

Hoe maak je een makkelijke Moestuin

-Mijn SimPallet NoesTuin-

Ik ben zelf na het maken van een plan aan de slag gegaan met mijn eigen Makkelijke Moestuin. Ik heb een zonnig terras, veel ruimte en erg veel zin in de moestuin waar ik al zo lang van droom. Met de nodige hulp heb ik een Makkelijke Moestuin gemaakt op wieltjes. Zo kan ik hem verschuiven als ik meer ruimte nodig heb voor vrienden of als de zon te fel of juist te kort op de bak heeft gestaan. Dat leek mij wel handig. De wieltjes kosten zo ongeveer 5-8 euro bij de bouwmarkt.

Het hout heb ik gratis verzameld. Via mijn vader kreeg ik pallethout en toen ik in een container een grote plank zag, heb ik die eruit gehaald en als bodem gebruikt. We hebben er grote gaten in geboord, zodat overtollig water weg kan en de wortels van planten niet gaan rotten. Het worteldoek is goed betaalbaar voor 2 of 3 euro te koop bij de Action, maar misschien heeft je vader het nog wel in de schuur liggen. Dit heb ik vastgeniet met een nietpistool dat ik heb geleend van iemand, erg handig.

Makkelijke Moestuin

Voor een Makkelijke Moestuin heb je geen gewone potgrond nodig, maar raadt Jelle de Makkelijke Moestuin-mix aan. Omdat ik dit vrij prijzig vond ben ik voor een andere optie gegaan. Ik heb drie zakken Makkelijke Moestuin-mix gekocht en drie zakken moestuingrond. Makkelijke Moestuin-mix kun je niet overal kopen, de verkooppunten vind je op de website van Jelle. Deze grond geeft beter vocht af, houdt het beter vast en heeft de juiste voeding en luchtigheid. Om het niet te laten mislukken, heb ik daarom goede grond aangeschaft. Dit kostte mij in totaal 45 euro. De gehele bak heeft mij zo'n 75 euro gekost, wat ik een leuke prijs vind voor een nieuwe hobby. Veel zaadjes kon ik gratis via mijn schoonzusje krijgen of heb ik goedkoop gekocht bij Action en tuincentra.

Makkelijke Moestuin

Als laatste heb ik de grond goed doorgespit, zodat het luchtig is en gemixt werd en heb ik touwtjes gespannen om de bak te verdelen in vakken. Ik heb ecologisch touw van Hema en spijkertjes gebruikt om dit te doen. Achter de bak komt nog een klimrek, voor de grotere plantjes. Zolang die nog niet groot zijn of ik die nog moet kopen, wacht ik daar even mee. Wie weet kom ik nog wel iets tegen in een container of kom ik op een leuk idee om dat te maken.

In de vakken staan nu radijsjes, rucola en een aarbeienplantje. In mijn vensterbank heb ik nog veel meer zaadjes staan die nog moeten ontkiemen. Die komen ook nog in de bak, zodra ze groot genoeg zijn. Ik vind het geweldig om iedere dag te kijken wat er nu weer is ontkiemd. Het is verrassend, je moet geduld hebben, maar het is erg leuk. Ik word er ontzettend blij van en heb zin om mijn eigen geteelde groente en kruiden te kunnen eten deze zomer.

Als jullie het leuk vinden, kan ik over een aantal weken of maanden een update schrijven over mijn Makkelijke Moestuin. Wil je ook lekker met je handen in de aarde en aan de slag met een echte moestuin, bekijk dan ook zeker eens de website van Jelle. Je kunt het boek kopen bij bol.com voor 25 euro. Ook was hij zo aardig om ons twee boeken op te sturen om te verloten.

Makkelijke Moestuin Boek

Wil jij kans maken op een van deze leuke boeken, dan moet je het volgende doen:

  • Laat onder deze blog weten wat jij van moestuinieren, mijn moestuin of het boek van Jelle vindt. 
  • Stuur je naam, leeftijd en adres naar win@Proud2Bme.nl
  • Ga lekker alvast aan de slag met plantjes in je vensterbank, op je balkon of in de achtertuin.

 

Je mag natuurlijk ook gewoon reageren.

liefs

Foto's Nouska

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Lisanne - Dinsdag 19 mei 2015 19:13
Ik vind moestuintjes super leuk om bij te houden! De moestuintjes van de ah zijn nu druk aan het groeien en ik vind het echt fijn om de plantjes te verzorgen. Geeft mij een goed gevoel. Zou graag een echte moestuin willen dus dan komt dit boek zeker van pas! :)
Wiet - Dinsdag 19 mei 2015 19:19
Superleuk!
Op therapie (Noordvliet in Leeuwarden) zijn we met de groep net begonnen met een aantal moesplantjes op het balkon. We hebben een aardbeienplantje en wat van die moestuintjes van de Albert Heyn, maar wat zou het leuk zijn om ons hier wat meer in te verdiepen en er meer van te maken. Want idd, kan me voorstellen dat tuinieren, en dan vooral je eigen moestuintje, heel therapeutisch kan werken!
Anne - Dinsdag 19 mei 2015 19:38
Moestuinen zijn in mijn leven ieder jaar weer een leuke manier om je vrije tijd in door te brengen geweest en dat al vanaf een mini mij. mijn ouders hadden vroeger al een grote moestuin naast het huis, waar ik mee hielp speriebonen te plukken en ook wat aan de buren te geven. Daarna maakte ik er een samen met mijn zus, waar ik eigenlijk alles deed. Ook bij mijn opa en oma help ik graag in de tuin omdat zij zelf te oud zijn om het te kunnen onderhouden, maar willen graag wel verse groenten. Eigenlijk is het hartstikke ontspannend,, leerzaam en goed voor het milieu. Ik zou graag wat leuke inspiratietips uit het boek willen halen die ik kan toepassen in mijn geliefde moestuin.
Kristien - Dinsdag 19 mei 2015 20:26
Moestuinieren... Ik herinner me spontaan de spinazieplanten van mijn oma, de pompoenen van mijn mama. Toen ik jonger was, een jaar of vijf, mocht ik met m'n eigen kruiwagentje helpen in de tuin. We hadden best een grote moestuin en plantten er verwoed zaadjes in, een hele dag lang. 's Middags picknickten we dan op het gras, erna deden we weer verder. We hadden sla, wortelen, tomaten... Van de rabarber maakte mama eigen compote. Wat een nostalgie!
Nu ik alleen woon kan ik ook mijn eigen groenten kweken. Heerlijk rustgevend vind ik dat. Jelle's boek zou een fijne toevoeging zijn!
C. - Dinsdag 19 mei 2015 20:27
Wat onwijs leuk!
Ik ben echt dol op tuinieren en al helemaal als het moestuintjes betreft!
In Portugal heb ik hier ook veel mee gewerkt, vorm van therapie.
Ik vond het echt heel fijn om te doen!
En heel leuk om mee bezig te zijn.
Graag zou ik een echte mooie grote moestuin willen hebben.
Naduah - Dinsdag 19 mei 2015 20:51
Oh wow! Wat een fijne blog!

Eerst en vooral: het lijkt me ontzettend fijn om hier af en toe en update van te zien, dan kunnen we mee genieten!

Ik vind een moestuin erg fijn omdat ik er heel erg rustig van wordt. Wanneer 'de chaos' over eten en gevoelens volop de overhand neemt in mijn hoofd ga ik wel eens de tuin in. En vaak/meestal is dit de enige plaats waar ik mijn gedachten echt volledig kan verzetten, alles even kan vergeten en er gewoon kan 'zijn'. Dit lukt me al jarenlang niet goed, maar ik merk dat de tuin een stapje in de goede richting is. Ook geeft een zaadje dat uitkomt ontzettend veel zelfvertrouwen, zoals je schreef! Een echte moestuin-expert ben ik niet, daarom lijkt zo'n boek me echt wel fijn!

Groetjes,
Naduah
d - Woensdag 20 mei 2015 00:32
owh wat leuk zeg en goed, ik heb ook een moestuin, pas als je er zelf mee bezig bent, merk ik wat voor geluk het me geeft, dat had ik niet kunnen bedenken vooraf. Succes!
Irene - Woensdag 20 mei 2015 01:37
Leuk! Dat lijkt me ook erg leuk om te gaan doen. Helaas zijn mijn moestuintjes van de AH voor 2/3e dood gegaan.. Ik zou het boek dus wel kunnen gebruiken voor de nodige tips :)
Het lijkt me leuk om over een tijdje een update te zien, ben benieuwd wat de oogst gaat worden!
joya83 - Woensdag 20 mei 2015 08:57
ik heb maar een heel klein balkonnetje, maar heb daar wel al wat lekkere dingen geplant, zoals een tomatenplantje en wat kruiden, vind het zo leuk en ontspannen om daar mee bezig te gaan, lijkt me dan ook super om dit boek te winnen!
Laura - Woensdag 20 mei 2015 11:18
Super leuke blog! Ik ben zelf ook aan het moestuinieren in oude fruit kistjes op mijn balkon. Het boek van Jelle lijkt me heel interessant.
Liz - Woensdag 20 mei 2015 11:44
Wat een leuke moestuin Nouska! Ik ben zelf ook aan de slag gegaan en er staan een aantal potjes in de vensterbank, de plantjes groeien hard! Ik had nooit gedacht dat ik tuinieren leuk zou vinden, maar ik word ontzettend rustig als ik met de moestuintjes bezig ben en het biedt veel voldoening. Eindelijk maar toch na lang zoeken een hobby gevonden :) Het lijkt me erg leuk om het boek te winnen zodat ik mijn nieuwe hobby kan gaan uitbreiden!
Pieketoe - Woensdag 20 mei 2015 13:27
Op het werk zijn we ook bezig geweest met de Ah-moestuintjes in de venster banken en ook thuis aan de slag gegaan, met paprika en snoeptomaatjes e.d.
Op werk is het vrij warm en groeit het als kool, collega's lieten het aan hun kinderen zien, waar het minder hard ging met de plantjes. Mijn buurvrouwen vinden het maar niks, kost toch veel te veel tijd en vanwege kou haalde ik ze steeds s'nachts binnen. Zou graag het boek makkelijke moestuin lezen, om te lezen hoe Jelle het deed en tips te lezen hoe ik verder kan op mijn balkonnetje.
Jillie - Woensdag 20 mei 2015 15:55
Chill, zoiets wil ik ooit ook hebben! Lijkt me zo leuk. Dus vooral blijven updaten over je moestuintje!!
Ingrid - Vrijdag 22 mei 2015 07:11
Wat ontzettend leuk dit!!! Zo kun je toch op een niet zo moeilijke manier je eigen moestuintje aanleggen!
Roeline - Vrijdag 22 mei 2015 15:35
Leuk dat je zonder tuin toch gewoon lekker je moestuintje hebt! Waarom niet!