Bewust leven en voor jezelf zorgen

 

Iemand zei laatst tegen me dat ze het zo mooi vond hoe bewust ik met mezelf omga. Zelfs had ik dit niet zo meer door, maar eigenlijk is dit iets wat ik al jaren oefen; bewust leven en mezelf niet zomaar voorbij rennen. Soms is het zo druk en sta je zo weinig bij jezelf stil, dat je niet eens weet of je nog wel ademhaalt, behalve omdat je nog leeft. Je doet dingen op de automatische piloot en staat er niet echt bij stil. Pas als je ‘savonds op de bank ploft merk je hoe druk je dag was en dat je eigenlijk heel erg moe bent of pijn hebt in je rug.

Dat is iets wat ik heel erg herken. Ik kan enorm ‘'in mijn hoofd gaan zitten''; veel piekeren, denken, bezig zijn met alles behalve mezelf. Ik zweef voor mijn gevoel ergens tussen hemel en aarde, maar echt op aarde ben ik niet. Ook tijdens en voor mijn eetstoornis leefde ik zo. Ik deed maar wat. Ik had het gevoel geen controle te hebben over mijn leven en gevoel, waardoor ik een eetstoornis ontwikkelde. Die gaf me het idee dat ik wel de touwtjes in handen had. Achteraf merkte ik dat ik die touwtjes niet nodig had, of in ieder geval op een andere manier in handen kon hebben. Door bewust te leven. In deze blog zal ik je vertellen hoe ik dat doe en wat mij daarbij helpt.

foto

Rennen vliegen, uren lang op Facebook of Instagram kijken, wegdromen, vluchten in een drukke agenda, obsessief ergens mee bezig zijn, de hele tijd piekeren of heel veel werken; op allerlei manieren kun je voor jezelf wegrennenTijdens mijn behandeling heb ik geleerd om gevoelens te herkennen en ermee om te leren gaan. Ik leerde ze toelaten, ervoer dat ze minder werden en dat ik ermee om kon gaan. Ik heb er veel aan gehad om te voelen wat ik zelf voelde, dat weer toe te laten en zo weer te weten wat ik eigenlijk vond, wilde, voelde en hoe ik dat wegstopte. Ik kwam weer wat meer in contact met mezelf en wie ik was. Ik leerde mezelf kennen en ontdekte de persoon die ik altijd maar wilde veranderen en weg had gestopt.

Langzaam leerde ik mijn pluspunten, maar ook mijn valkuilen kennen en probeerde ik daarmee om te gaan. Dit heeft natuurlijk heel wat voeten in aarde gehad, omdat ik jarenlang een hekel had aan mezelf. Toch heb ik van mezelf en mijn lichaam leren houden, zoals ik al eerder in blogs beschreef. Je eetstoornis loslaten betekent dat je weer in contact komt met jezelf en weer echt leert voelen, echt leert leven.

Omdat ik wist dat ik als klein meisje al snel overweldigd kon zijn door mensen, emoties, drukte of spanning, kwam ik er achter dat ik daar nog steeds gevoelig voor ben. Dat ik een eetstoornis ontwikkelde had meerdere oorzaken, maar het gevoel te verdwalen in de wereld en mijn hoofd had daar wel mee te maken. Daardoor was ik gaan zoeken naar controle. Ik heb besloten na mijn therapie om bewuster te gaan leven. Ik kan maar beter rekening houden met mijn valkuilen dan van mezelf verwachten dat ik die valkuilen dicht kan gooien, want dat lukte blijkbaar niet met die eetstoornis.

Bewust leven betekent voor mij vooral stil staan bij het nu, op mijn grenzen letten en niet teveel eisen. Maar het betekent ook dat ik bewust om wil gaan met wat ik eet, waar ik mijn boodschappen doe, wat ik koop en hoe ik bijvoorbeeld in relaties met anderen sta. Ik wil niet alles doen zonder erbij na te denken en er maar een beetje op los leven, want ik heb gemerkt dat ik mezelf dan voorbij loop en op zoek ging naar controle. Bewust leven betekent dat ik goed voor mezelf probeer te zorgen en ook dat ik op zich een vrij rustig leven leid. Iets waarvan ik heb gemerkt dat het bij me past. Hierdoor heb ik geleerd meer te genieten van het kleine in dingen. Ik heb niet zoveel nodig om gelukkig te zijn, al sta ik natuurlijk wel altijd open voor de grote dingen.

Hier onder geef ik een aantal tips en voorbeelden waarmee je zelf ook bewuster kunt gaan leven en meer in het nu kunt zijn.

mindfulness

♥ De natuur in
De natuur heeft bewezen een positieve invloed op je stemming. Dat is al een pluspunt, maar het kan je ook helpen om weer even in contact met jezelf en de aarde te staan. Je komt weer even terug bij je eigen natuur door je in de natuur te begeven. Kijk eens wat meer om je heen als je ergens wandelt, ga er op uit en bezoek bijvoorbeeld minimaal eens per week een park, bos, strand of duingebied. Dit kan je helpen om je beter te voelen en is gezond voor je lichaam en geest.  

♥ Preventief
Door therapie en mindfulness heb ik mezelf een stuk beter leren kennen. Om bewust te leven is het belangrijk dat je weet wat jouw valkuilen zijn. Wat zijn triggers voor jou waardoor je niet lekker in je vel zit? Dat kunnen dingen zijn als vermoeidheid, ongesteld zijn, stress op je werk, teveel afspraken buiten school of werk, toetsweek, lichamelijke klachten, geen structuur of bijvoorbeeld zorgen om iemand anders. Dat deze problemen er zijn, daar kun je niets aan doen. Je kunt er echter wel alert op zijn en er zo goed mogelijk mee om leren gaan.

Als je bijvoorbeeld weet dat je ongesteld moet worden, is het goed om die week daarvoor van jezelf te weten dat je prikkelbaar, vermoeid of emotioneel kunt zijn. Als je je daarvan bewust bent, kun je vaak veel beter met die periode omgaan en weet je van jezelf waar sommige gevoelens vandaan komen. Dit maakt het wat minder zwaar. Ik probeer bijvoorbeeld ook heel bewust met mijn cyclus om te gaan. Klinkt stom, maar bewust omgaan met deze hormoonschommeling of met bijvoorbeeld een periode van stress of tentames, kan je echt helpen om je beter te voelen. 

Als je van jezelf weet dat je je slecht gaat voelen als je iedere avond een afspraak met iemand of sport plant, is het goed om daar een grens in te trekken. Spreek met jezelf af dat je maar drie of vier avonden per week iets afspreekt en de rest van de avonden rust pakt. Door te weten waardoor jij ‘overspannen' of overprikkeld kunt raken, kun je preventief te werk gaan en bewust keuzes maken.

foto natuur

♥ Prikkelvrij uurtje
Na school was het bij ons gebruikelijk dat je ging spelen, thee ging drinken met de kinderen en mam of een spelletje ging doen. Toch werd mij aangeraden om juist na school eerst even op mijn kamer te gaan zitten. Dit heb ik nog steeds wel eens nodig na een drukke dag. Even trek ik mij dan terug op mijn slaapkamer of ga ik niet meteen door naar een volgende afspraak. Ik moet dan even terug bij mezelf komen. Soms doe ik ademhalingsoefeningen of ga ik gewoon heel even op mijn bed liggen. Dit helpt me om alles van de dag even te verwerken en op een rij te zetten, zodat ik weer verder kan.

♥ Mindfulness en ontspanningsoefeningen
Sommige mensen vinden het zweverig, maar dat is het absoluut niet. Ik schrijf er wel vaker over dat mindfulness mij heeft geholpen en nog steeds helpt om bewust te zijn van mijn lijf, mijn gedachtes en het moment. Ik geniet veel meer van dingen, sinds ik mezelf ben gaan trainen om in het moment te zijn. Bewust leven heeft met mij ook heel erg met ‘in het nu leven' te maken en dat leer je bijvoorbeeld door ademhalingsoefeningen die in mindfulness zijn verwerkt. Als ik het heel druk heb, helpt het mij ook om weer even terug bij mezelf te komen.

♥ Rust en regelmaat
Pak niet alleen rust als je merkt dat je tegen je grenzen aanloopt, maar juist al eerder. Koop een agenda en schrijf daarin niet alleen afspraken, maar ook rustmomentjes of dingen die je voor jezelf wilt doen. Rust pakken is iets dat je regelmatig terug kunt laten komen in je week, waardoor je niet tegen je grens aan hoeft te lopen. Die structuur is niet alleen wat rust betreft belangrijk, maar helpt je ook om te overzien wat je allemaal aan het doen bent en nog moet doen.

Als je geen agenda hebt kun je tegen onverwachte drukte aanlopen. Je overziet de week niet en pas in het weekend besef je dat je misschien wat veel afspraken had gepland. Het is dus belangrijk om per week te bekijken wat je moet doen. Dan kun je ook nee zeggen tegen afspraken, omdat je weet dat je het bijvoorbeeld te druk hebt die dag.

♥ Houd een dagboek bij
Ik heb al jaren een dagboek. Ik schrijf hier niet elke dag in, maar wel een paar keer per maand. Het helpt me om stil te staan bij hoe het met me gaat. Ik schrijf er in wat me allemaal bezig houdt op dat moment, maar ik schrijf er ook in waar ik graag aan wil werken. Dit helpt me om weer wat overzicht te krijgen, gedachtes te kunnen begrijpen en stil te staan bij waar ik allemaal mee bezig bent of waar ik over pieker. Doe ik dit niet, dan verdwaal ik soms weer in mijn hoofd en kan ik juist niet meer bewust nadenken of vergeet ik dat ik ook nog een lijf had, in plaats van enkel gedachtes. De laatste tijd doe ik regelmatig aan Morning Pages

mindfulness

♥ Nu even niet
Als je het graag goed wilt doen voor anderen, kan het zijn dat je hoge eisen stelt aan jezelf. Wil je bewust leven, dan moet je niet te hogen eisen aan jezelf stellen. Je kunt niet alles met de volle 100% doen als je ook goed voor jezelf wilt zorgen. Het is daarnaast ook niet nodig om alles voor 100% goed te doen. Je bent ook al een hele goed vriendin bij 80% en een goede leerling met een 6 of een 7. Vraag niet van jezelf dat je perfect bent, want dat kan niet en zorgt ervoor dat je allerlei rare kapriolen uit moet halen om alles bij te houden. 

Geef jezelf kansen om fouten te maken en deze te herstellen. Word niet boos op jezelf als je iets niet in één keer goed doet of het weer eens veel te druk maakt voor jezelf. Je kunt iedere dag, of beter gezegd, ieder moment opnieuw beginnen. Vergeef jezelf je fouten en kijk naar hoe je dingen beter aan kunt pakken. Zo kun je bewust groeien, in plaats van eisen dat je perfect bent.

♥ Gezond leven
Naast dat ik goed voor mezelf wil zorgen, emoties toe wil laten en midden in het leven wil staan, wil ik ook niet zomaar wat kopen of eten. Ik wil goed voor mijn lichaam zorgen. Als ik weinig eet, gebeurt dat niet en ook als ik te ongezond en alleen maar makkelijk eet, merk ik dat mijn lichaam dat niet fijn vindt. Ik moet gevarieerd eten, goed op mijn vleesvervanging letten, genoeg drinken en vooral genieten. Het schiet er wel eens bij in, maar door te weten dat dit mij helpt om goed in mijn vel te zitten, blijf ik er toch steeds weer een beetje op letten en probeer ik goed voor mezelf te zorgen. Bewegen wil bij mij nog niet altijd zo goed lukken. Ik probeer wel twee keer per week yoga te doe en wat oefeningen. Regelmatiger sporten zou zeker in mijn bewust-leven-plan passen. 

liefs

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Anna - Dinsdag 30 augustus 2016 13:18
Mooi geschreven en erg belangrijk! Ik zou ook nog meer aan mezelf moeten denken, mezelf rust gunnen en even stil moeten staan. Het gaat steeds beter, maar het is moeilijk mijn pusherige gewoonten naar mezelf te veranderen. It takes time, maar ik kan steeds meer genieten van kleine dingen, de natuur en gewoon in bed liggen en naar het plafond kijken. Midfulness en yoga helpen ook erg goed, zou ik ook regelmatiger moeten doen. Bedankt voor de reminder!
Elle - Dinsdag 30 augustus 2016 14:27
Mooie blog weer Nouska! Ik vind het goed dat hier aandacht aan besteed wordt. Ik denk dat deze dingen voor iedereen belangrijk zijn, niet alleen voor mensen die een eetstoornis hebben (gehad). Ik probeer zelf ook bewuster bezig te zijn met wie ik ben en mijn gevoelens te erkennen, jouw blogs zijn altijd een fijn steuntje in de rug :)
Nancy - Dinsdag 30 augustus 2016 16:42
Super mooi geschreven en ook zo herkenbaar.
Echt respect hoe jij het vertelt en schrijft.
Honeychild - Dinsdag 30 augustus 2016 17:40
Hele mooie blog! Ik herken best veel dingen die je schrijft, Nouska. Het gevoelig zijn voor prikkels, af en toe behoefte hebben aan een 'oplaadmomentje' en graag bewust willen leven en dus ook bewust met eten omgaan. Het lastige vind ik vaak om begrip te vragen van mijn omgeving. Niet iedereen begrijpt dat ik soms even een 'adempauze' nodig heb en dat ik het belangrijk vind om gezond te eten omdat ik me daar lichamelijk en geestelijk prettig bijj voel. Hopelijk gaat het me lukken om meer voor mezelf op te komen en zonder schuldgevoelens mijn eigen koers te volgen in het leven, net zoals jij dat nu doet Nouska!
nikki - Dinsdag 30 augustus 2016 19:07
wat goed en fijn beschreven. ik sla deze blog even op!
L - Dinsdag 30 augustus 2016 22:28
Dankjewel Nouska!
Puck - Vrijdag 2 september 2016 15:42
Prachtige blog. Ik ben hier ook veel mee bezig, maar ben nog erg zoekende. Ik vind bewust leven altijd een hele mooie eigenschap bij anderen, maar vergeet wel eens dat dat ook voor mij geldt. Ik ben altijd maar op zoek naar een talent of eigenschap waarin ik moet uitblinken, maar mindful leven is al een kwaliteit op zichzelf.
Ik zou graag een boek willen lezen over mindfulness, kun jij me er misschien eentje aanraden Nouska? Of iemand anders die dit leest.
Ik ben al geruime tijd genezen van mijn eetstoornis, maar het zijn deze artikelen waarvoor ik altijd op proud blijf terugkomen :-)