Tuinieren tegen depressie

 

In de lente gaan veel mensen de tuin weer in. Ze kopen leuke plantjes, zaaien bloemetjes of leggen een moestuin aan. Al eerder schreef ik een blog over een moestuin vol zelfvertrouwen. Dit ging over het hebben van een eigen moestuin en de voldoening die je hier uit kunt halen, wat een positieve invloed kan hebben op je zelfbeeld. Uit een onderzoek is gebleken dat tuinieren werkelijk een positieve invloed heeft op depressie. Het welzijn van mensen verbetert door bezig te zijn in de tuin.

tuinieren depressie natuur

Bron

‘'De mooiste tijd van het jaar is voor mij de lente.'' vertelt Sally Brampton, bekend journaliste. ‘'Er is een bepaalde frisheid het geeft met het gevoel van een nieuw begin. De natuur is lonend, in tegenstelling tot mensen, en erg gul. Je steekt een paar bollen in de aarde en ze komen een paar weken later op als bloemen. Geef je tuin een beetje van je tijd en je wordt al snel rijkelijk beloond.''

Sally was in 2001 nog een ontzettend succesvolle journaliste bij glossy magazines, zoals Elle en Red, maar kreeg jaren geleden een zware depressie. Het kwam zo ver dat ze probeerde zelfmoord te plegen. ‘'Het was niet zozeer dat ik niet meer wilde leven, ik kon het gewoon niet meer verdragen om in deze donkere plek te verkeren.'' Wat haar uiteindelijk redde was de juiste medicatie en... tuinieren.

Sally merkt op dat, wanneer ze bezig is in haar tuin, stress vermindert en ze beter haar gevoelens kan uiten. Ze raakt in een mindful staat. ‘'Als ik aan het tuinieren ben, denk ik aan niets anders dan de planten en wat ik aan het doen ben. Het helpt me ontspannen en werkt beter dan bijvoorbeeld lezen.''

De positieve gevolgen voor het welzijn van mensen zijn onderzocht door gezondheidsexperts. Onderzoek op het gebied van omgevingspsychologie wijst uit dat een natuurlijke omgeving stress vermindert, concentratie verbetert en herstel bevordert. Zo hebben tuinders een lager risico op hartfalen of beroerte en leven zij gemiddeld langer.

De stichting Mind gaf onderzoekers de opdracht om te onderzoeken wat het effect is van ecotherapie, zoals tuinieren als behandelvorm wordt genoemd. 94% van de ondervraagden gaf aan dat het een positief effect had op hun geestelijke gezondheid.

https://www.flickr.com/photos/wwworks/3517342300

Bron

Bij depressie is een van de voornaamste oorzaken het verlies van controle over situaties in je leven. In de tuin krijgen patiënten juist weer controle in handen, moeten ze beslissingen nemen en dragen ze verantwoordelijkheid. Je bent onderdeel van de wereld en de natuur door te zaaien, te oogsten, water te geven, te wieden, te snoeien en uiteindelijk door te eten uit eigen moestuin. Dit geeft een verbinding met de aarde.

Voorzitten van het Koninklijk College van Artsen, meneer Richard Thompson is groot voorstander van tuinieren als onderdeel van behandeling bij depressie. ‘'Ik zou veel liever zien dat een huisarts de tijd had om een cursus tuinieren voor de schrijven, dan antidepressiva. Door bezig te zijn in de tuin, komen mensen in contact met de wereld waarin zij leven. ‘Het gaat over de ‘circle of life'. Alles komt voorbij; onkruid, ziektes, bescherming tegen vorst, insecten, leven en dood. Op een andere, maar toch ook leerzame manier, worden patiënten hiermee geconfroneerd.''

Sally stopte met haar stressvolle baan en is nu freelance journalist en schrijver. ‘'Een zin die mij hielp toen ik depressief was; This too shall pass'', herinnert ze zich. ‘'Toen ik ziek was, was er een boom achter in mijn tuin die ieder jaar weer in bloei stond en bleef leven. Het feit dat deze boom ook na strenge winters altijd weer stond te bloeien in het voorjaar liet mij zien dat alles weer over gaat. Ik voel mij verbonden met de natuur hierdoor. Het is belangrijk om je bewust te zijn van de natuur en het leven, zeker als je lijdt aan depressie.''

Dit is het verhaal van Sally en het resultaat uit verschillende onderzoeken die zijn gedaan. Ik zelf merk ook dat de natuur een positieve invloed op mij heeft. Het doet me goed en helpt mijn lichaam en geest te ontspannen. Ik maak er niet altijd genoeg tijd voor, maar als ik het doe, merk ik dat het me goed doet. Lees ook mijn blog ‘'Genieten van de natuur'' hierover.

tuinieren tegen depressie

Tip 1: Begin klein
Je hoeft niet meteen je hele tuin om te spitten. Begin met een klein stukje, een bloembak of een paar potjes met kruidenplantjes. Zelf deze planten verzorgen en ervan eten, kan je al heel blij maken en in contact brengen met de natuur. Een paar bakken vol bloemen vrolijkt je hopelijk een beetje op. Ook zorgt het ervoor dat je regelmatig naar buiten moet om de planten water te geven of dode knopjes uit de plantjes te verwijderen. Begin dus klein, want je kunt altijd uitbreiden. 

Tip 2: Zonder tuin
Heb je geen tuin, ook dan kun je bezig zijn met planten en de natuur. Ga niet alleen regelmatig de natuur in, je kunt ook bloembakken op je balkon of een kleine kas in je vensterbank zetten. Ik zelf heb al heel lang een klein kasje en ook op mijn balkon allerlei plantjes staan. Soms gaat er iets dood, maar het lukt me de laatste tijd aardig om alles tot bloei te laten komen en er zelfs van te eten.

Ga jij regelmatig de natuur of je eigen tuin in?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

los - Zondag 18 mei 2014 13:21
Yes, wat goed dat jullie hierover schrijven! Ik ben zelf ook net begonnen met wat zaadjes te laten ontkiemen, en ik vind het zo heerlijk om daar mee bezig te zijn! Om het groeiproces van zo dichtbij mee te maken. Ik ben trots als een moeder op elk eerste sprietjes, elk blaadje, elk worteltje. :)
Heel veel van de zaadjes die ik heb laten ontkiemen, komen gewoon uit mijn keukenkastje. Gedroogde peulvruchten hoef je maar een dag in water te laten liggen, dan op natte watten in een klein zelf geïmproviseerd kasje, en wachten tot het uitkomt.
Zorg alleen wel dat je geen pesticiden gebruikt. Want ook mierengif e.d. zijn giftig voor bijen, en als de bijen uitsterven hebben we best wel een probleem.
A - Zondag 18 mei 2014 13:36
Ja, ik heb een tuin, maar ik heb niets met tuinieren. Soms word ik enthousiast, lijkt het me leuk en wil ik graag in de tuin gaan werken... Maar meestal vind ik er niets aan. Je wordt er vies van, je moet met je vingers de aarde in, onkruid wieden is te veel priegelwerk, ik ben voortdurend bezig met wat ik nog meer moet doen. Daarom heb ik mijn tuin laten dichtgooien met stenen en heb ik nu nog twee plantenbakken met aardbeien.

Misschien komen daar ooit wel weer wat potjes bij, maar vooralsnog... Nee, niet mijn ding.
Teddy - Zondag 18 mei 2014 13:47
Dit is precies wat ik ook doe haha en dat gewoon toevallig nog geen eens met de intensie om minder depri te worden.
Leuke blog!
R. - Zondag 18 mei 2014 13:57
Mijn vader heeft achter ons huis een volkstuin, en ik ga op momenten als ik 'even het huis uit wil zijn' wel eens met hem mee :)
In de zomer is het het leukst, omdat ik dan aardbeien, frambozen e.d. kan gaan plukken, maar onkruid wieden werkt meestal gek genoeg ook heel ontspannend.

xLieveheersbeestje - Zondag 18 mei 2014 16:51
Dat komt goed uit!
Ik ben namelijk net een paar weken aan het tuinieren geslagen. Allemaal groente,fruit,bloemen ect gekweekt ^^
Jansje - Zondag 18 mei 2014 16:52
Leuke blog! Het is inderdaad erg leuk om zelf bloemetjes, kruiden of groenten te kweken. Ik heb zelf geen echte tuin, maar kruiden en kleine bloemetjes gaat wel, in potten. Het is zo leuk om het dan ook echt te zien groeien en het is iets waar je zelf aan bijdraagt door er voor te zorgen. Zelfs dat helpt mij al!
Nikki - Zondag 18 mei 2014 18:17
Wat een leuk onderzoek en resultaat!
pea - Zondag 18 mei 2014 20:40
leuk onder zoek
maar ik was er eerlijk gezegd allang achter ik heb een moestuin en een bloementuin ben hier elke week wel in te vinden werkt echt ontspannend vergeet ik alles om me heen en de tijd gaat dan voor mijn gevoel veel harder wel veel werk vooral de moestuin met inmaken
Vallendesther - Maandag 19 mei 2014 14:36
Very true!

Toen ik depri was door mijn angststoornis vorig jaar, begon ik ook met mijn eigen moestuintje. Het was een groot succes! Ik kon iets laten groeien en zelfs daarna eten. Het waren mijn diep gekoesterde kindertjes die me lieten inzien dat ik heel veel kan en dat in eigen hand heb. Ik raad het iedereen aan!
Maria - Vrijdag 9 september 2016 19:06
Jaren geleden maakte ik een nare tijd door, scheiding. Met gezond verstand, want eigenlijk had ik geen zin, meldde ik me aan bij de grote, mooie buurttuin in mijn wijk,7000m2. Mijn passie werden de bloemen daar en ik werkte er naast mijn baan in het onderwijs. Met een groep bewoners hebben we vorig jaar alles op alles gezet om onze prachtige tuin te kunnen behouden, zonder succes en heeft de gemeente het bestemmingsplan tóch veranderd. Na lang zoeken heb ik een verrukkelijke, biologische kruidentuin ontdekt in een andere wijk en werk daar, naast mijn baan. Ik kom altijd fit en voldaan thuis na het tuinieren en ook daar werk ik samen met allerlei mensen: hoogopgeleid, niet-opgeleid, oud, jong enz. Het werken in de buitenlucht, met mooie bloemen en kruiden blijkt voor mij al jaren heel heilzaam te werken. Het verdriet en de stress zijn enorm afgenomen en mijn gevoel van eigenwaarde is juist enorm toegenomen.
Er komen kanten van mezelf naar voren, waar ik erg blij van word (mijn groene vingers en mijn sociale inslag bijv.) en als taaldocent kan ik soms behulpzaam zijn naar mensen toe die onze taal (beter) willen leren.
Mijn gezondheid, fysiek en psychisch, is écht puik en ik word vaak jaren jonger
geschat dan ik qua kalenderleeftijd (62) ben, doordat ik gezondheid uitstraal.
Ik kan het iedereen van harte aanbevelen, want in elke stad of dorp zijn wel buurt-
tuinen, ook in de Randstad , waar ik woon! Geef jezelf dit geschenk!