Een moestuintje vol zelfvertrouwen

 

moestuinSinds een aantal weken houd ik een mini-moestuintje bij. Hierin teel ik wat kruiden, zoals munt, basilicum en bieslook en een bakje vol bloemenzaadjes. Aangezien ik geen tuin heb, ben ik zo toch een beetje in de buurt met de natuur en heb ik toch een beetje een tuintje in mijn serre. Wist je dat het hebben van een moestuin goed is voor je zelfvertrouwen? Een aantal leuke tips voor jouw eigen moestuintje vol zelfvertrouwen vind je hieronder!

Een moestuin is namelijk iets dat je zelf creëert, zelf verzorgd en iets is waarmee je iets bereikt. Dit kan bijdragen aan een positiever zelfbeeld en geeft je het gevoel dat je iets kunt bereiken. Zelfs ook al is het maar iets heel kleins. Ook het houden van dieren, deze verzorgen en hieruit waardering halen heeft dit effect. Evenals het verbouwen van je kamer of iets in elkaarzetten. Doe je dit regelmatig, dan kun je hier zelfwaardering uithalen.

moestuin

Tip 1: Zon & Water & Potgrond

Alles wat je nodig hebt is een beetje potgrond, een stukje tuin in de zon en voldoende water. Je kunt dit stukje van je tuin afzetten met bijvoorbeeld een leuk hekje of stenen. Zo bescherm je de kwetsbare zaadjes of stekjes. 

Zonder tuin? 
Heb je geen tuin, hang dan een leuke bak aan de rand van je balkon om de zaadjes tot bloei te laten komen. Je kunt ook een grote plantenbak gebruiken als moestuin. Maar zaadjes kun je ook heel goed eerst binnen laten kiemen en daarna buiten in de tuin poten!

Zonder balkon?
 Geen balkon en geen tuin is jammer, maar ook daarvoor zijn oplossingen te bedenken. Zo heb ik een kleine kas van hout en glas. Deze zijn te koop bij tuincentra, ikea, op internet of van plastic bij de Action. Houd het wel goed in de gaten, want door het glas loop de temperatuur flink op en groeien de plantjes extra snel! 

Tip 2: Zaadjes & Plantjes

moestuin

In een moestuin in je achter- of voortuin kun je natuurlijk vanalles telen. Zo kun je daar gemakkelijk sla, aardappelen, worteltjes of broccoli verbouwen. In een bak op je balkon of in een kas of plantenbakje in je raamkozijn is dit even een ander verhaal. Wel kun je de plantjes hieruit overpoten in je tuin, maar een broccoli laten groeien in een bakje van 10 vierkante centimeter is niet echt ideaal. 

In kleine potjes of in een kas kun je kruiden, bloemetjes of kleine groenten zoals radijs telen. Ik heb op dit moment munt om thee van te zetten, basilicum voor door de pasta, bloemenzaadjes voor het voorjaarsgevoel (Action) en bieslook voor door over de roomkaas. Tuinkers is ook heel leuk en lekker voor op je boterham met kaas!

Begin klein en het liefst binnen. Het weer in Nederland is onvoorspelbaar en kan er voor zorgen dat je zaadjes niet uitkomen, je plantjes verzuipen of kapot waaien. Als het even kan is het dus slim om met een kleine kas of in een bloempot in huis te beginnen. 

Hema verkoopt hele leuke mini-tuintjes, zaadjes en andere benodigdheden om je moestuin bij te houden! 

Tip 3: Internet & Boeken

Lees eens wat op internet of koop een klein en handig boekje met praktische tips voor het bijhouden van een moestuintje. Zo weet je nèt even wat meer over jouw plantjes en hebben de zaadjes meer kans van slagen. Gebruik daarnaast natuurlijk ook gewoon je gevoel. Zijn de plantjes droog? Geef ze dan water. Staan ze niet lang genoeg in de zon naar jouw idee? Zet de bak of de kas dan op een andere plek?

Tip 4: Geniet ervan

Heb je geen tuin of is je tuin een dorre boel, kijk dan lekker naar de plantjes in je moestuintje die hun best doen om groot te worden. Jij verzorgt ze. Geniet ook van de kruiden en groenten die je ZELF hebt verbouwd en wees er trots op!

moestuin

Zou jij een moestuintje willen?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Jannee - Zondag 6 mei 2012 15:54
Serieus dat dit goed voor je zelfvertrouwen is, mijn basilicumplant leeft namelijk al 6 weken! En dat terwijl hij al 4 x van de venterbank gevallen is en in het weekend geen water krijgt ;').

Lilly - Zondag 6 mei 2012 16:35
Hihi, ik heb net aardbeien en cherrytomaatjes gezaaid. Nu maar hopen dat ze ook nog gaan uitkomen!
Lisa-166 - Zondag 6 mei 2012 16:42
Haha, we zijn net weer begonnen!
Met wortelen, boontjes, cherrytomaatjes, pompoenen, prei en sla! Alleen dit zijn nog maar zaadjes, dus hopelijk krijgen we snel wat echte planten te zien (zo'n kale grond werkt nog niet echt op je zelfvertrouwen:P).
Wel hebben we ook een appelboompje, deze hebben we al als boompje gekocht en hij slaat heel goed aan!
m - Zondag 6 mei 2012 17:08
ja ik heb er één, ik mag erin 'spelen' zoals ik wil :)
GLM1993 - Maandag 7 mei 2012 09:40
Ik heb zelf allemaal verse kruidjes, hopelijk ooit nog wat groenten erbij. Moestuintjes zijn echt heel leuk^^
- - Maandag 7 mei 2012 12:13
Dit is echt heel leuk:)
Zadenier - Zaterdag 3 november 2012 15:36
Bij https://www.zadenier.nl zijn verschillende soorten kruiden zaadjes te koop.
De zaden zijn verpakt in mooi vormgegeven handig hersluitbare zakjes, voor ook nog een zeer scherpe prijs.
Linda - Woensdag 1 januari 2014 12:55
Mooi kweekkasje. Mag ik vragen waar je die gevonden hebt?