Kleurplaten ter ontspanning

 

kl

Je was misschien tien toen je voor het laatst een kleurplaat maakte of misschien nog wel jonger dan dat. Kleuren helpt kleine kinderen bij het ontwikkelen van hun motoriek, maar voor veel ouders is het vooral heerlijk als hun kind even rustig gaat zitten kleuren. Worden kinderen er ook daadwerkelijk rustig van? Dat verschilt eigenlijk nogal per kind, maar toch kunnen de meeste kinderen zich heerlijk vermaken en ontspannen met een kleurplaat. En wij, volwassenen en adolecenten, kunnen wij nog een beetje genieten van een mooie kleurplaat?

De laatste tijd kom je het steeds vaker tegen; kleurplaten voor volwassenen. In bijvoorbeeld de Glamour en Flow Magazine zaten afgelopen vakantie-edities kleurplaten om op vakantie eens lekker mee te ontspannen. Een kleuplaat vergt aan de ene kant aandacht, maar is juist weer zo simpel, dat het ook heel ontspannend kan werken. Sommige mensen noemen een kleurplaat zelfs een stukje meditatie of mindfulness.

Even lekker op één ding concentreren of juist de omgeving om je heen even vergeten. Kleurplaten zijn dus alles behalve kinderachtig!

kleurboekMaar waar vind je dan mooie kleurplaten en materialen om de platen mee in te kleuren? Op de site van Flow Magazine vind je HIER kleurplaten om te downloaden en uit te printen. De kleurplaten zijn gemaakt door verschillende illustratrices en daarom echt onwijs leuk.

Sommige mensen vinden het inkleuren van Mandala's heerlijk om te doen. Deze vind je op internet volop en kun je dan direct uitprinten. Een set potloden erbij en je hebt uren gratis kleurplezier!

Er zijn in Japan volop kleurboeken voor volwassenen te krijgen, maar zoals vaker is Nederland daar wat later mee. Toch verkoopt Bol.com een aantal prachtige kleurboeken. Zo verkopen zij bijvoorbeeld het boek Paisley Design Coloring Book van Marty Noble.

Vind je het juist leuk om toch zelf iets te creeren, maak dan zelf een Mandala of neem eens een kijkje in Het Grote Tekenboek Voor Meisjes of Het Grote Tekenboek Voor Jongens. Deze kleurboeken zorgen er ook voor dat je zelf wat in te vullen hebt en zijn niet alleen leuk voor kinderen, maar ook zeker voor volwassenen.

kleurboekkleurboek

Om het kleuren iets creatiever te maken of het niveau te verhogen kun je gebruik maken van diepte veschillen of licht inkleuren met lagen potlood over elkaar waardoor de kleuren mengen. Ook zijn pastelpotloden erg leuk om te gebruiken en hiermee kun je nog beter mengen. Bruynzeel verkoopt mooie sets potloden. Let wel op; laat je potloden nooit vallen. Het pennetje binnenin kan dan breken en dan blijven de punten alsmaar breken!

kleurboeken

Kleur jij wel eens en lijkt het je leuk?

Bron foto's: Bol.com

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Rachel - Donderdag 13 oktober 2011 16:27
vaak genoeg, iedereen vind het gek maar ik word er zo rustig van! net als puzzelen :)
Anne - Zondag 16 oktober 2011 15:31
Ik heb een nichtje van bijna 3 jaar oud en ik ging samen met haar kleuren, maar het was echt lekker ontspannend.
maureen - Zondag 16 oktober 2011 15:45
Altijd als ik op mijn werk met de kinderen ga knutselen, doe ik gezellig mee, heerlijk ontspannend!
Renskee - Zondag 16 oktober 2011 16:46
In de kliniek ging ik na of voor het eten vaak kleuren. Dat hielp best wel bij mij, werd er rustiger van.
- - Zondag 16 oktober 2011 20:57
Toevallig :P mijn moeder en ik hebben laatst kleurboeken gekocht omdat het ontspannend scheen te zijn. Die ''Color your own...'' die ook op t plaatje staat, maar dan een van vogels en een van escher.
Ik - Zondag 16 oktober 2011 21:06
Ik kleur eigenlijk nooit,
Meestal teken ik na, een foto van internet ofzo.
Maar een keer een kleurplaat klinkt eigenlijk ook wel goed.
_ - Zondag 16 oktober 2011 21:19
Ik vind het lastig om die rust te nemen en er voor te gaan zitten
(: - Zondag 16 oktober 2011 21:43
Ja, kleuren is zalig om dat je gedachten kunt omzetten is iets moois, iets wat naar mijn mening veel meer waarde kent dan woorden.
gewoon dat je iets kunt tekenen, en daarna naar jou mening kunt inkleuren is echt geweldig vind ik (:
lisa - Maandag 17 oktober 2011 10:58
ik deed dit altijd toen ik in de opname kliniek was :) iedereen vond me raar en kinderachtig maar ik kon er me heel erg mee ontspannen :)
kris - Maandag 17 oktober 2011 13:22
Neem eens een kijkje op www.kleurjeslim.be
Daar vind je heel leuke kleurplaten waar zowel kinderen als volwassenen veel plezier zullen aan beleven. Bij elke kleurplaat staat er ook nog een leuk of interessant weetje. Je steekt er dus ook nog wat van op. :-)
rafiki - Dinsdag 28 februari 2012 11:50
Ik doe het in de opnamekliniek , was eerst raar maar eigenlijk is het nog fijn!
rosalie - Zondag 3 maart 2013 07:21
ik kleur sowieso elke dag het helpt ook om mij rustig te maken ik ben 10 en heb pdd-nos dus is het lekker rustig bij mij dan
Valerie - Donderdag 11 april 2013 15:16
Ja hoor, en net zo lief kinder-kleurplaten (ik ben 24 jaar). Inderdaad lekker ontspannen en even bezig zijn.
m - Vrijdag 14 november 2014 19:41
als ik kleur word ik ontspanend