Kleuren in kleding voor zelfvertrouwen

 

Elke kleur heeft een betekenis of draagt een bepaalde emotie met zich mee. Kleuren hebben dus ook een grote invloed op hoe we ons voelen. Bovendien worden bepaalde kleuren ook met dingen geassocieerd. De kleur van een logo van een bedrijf wordt dan bijvoorbeeld ook nooit zomaar gekozen. In onze kledingstijl zouden we daar eigenlijk ook rekening mee moeten houden, want met kleuren kunnen we een bepaald beeld van onszelf uitstralen.

Rood
De kleur rood staat voor zelfvertrouwen. Rood is een opvallende kleur en als je het draagt, val je eigenlijk meteen op. Met rode kledingstukken straal je zelfverzekerdheid, energie en passie uit. Als je een belangrijke presentatie of vergadering hebt, is dit dus de ideale kleur om te dragen. Er wordt wel gezegd dat je rood beter niet kan dragen als je een sollicitatiegesprek hebt, want dan word je minder gauw serieus genomen.

Blauw
Blauwe tinten doen ons denken aan de lucht en het water. We worden daar automatisch rustig van. Blauw wordt dus geassocieerd met rust, kalmte, acceptatie en tolerantie. Daarnaast associëren veel mensen de kleur ook met betrouwbaarheid en autoriteit. Blauw wordt daarom ook gezien als de ideale kleurkeuze voor een sollicitatiegesprek, een diner met je schoonouders of een presentatie op school of werk.   

Geel
De meest positieve kleur is geel. Geel is een warme kleur en het doet ons denken aan het voorjaar en de zon. Geel impliceert vrolijkheid, optimisme, alertheid en rationeel denken. Als je geel draagt, oog je niet alleen vriendelijker, maar het schijnt dat je je ook echt gelukkiger gaat voelen. Bovendien activeert de kleur onze hersenen en zouden we er productiever en creatiever van worden.

Groen
De kleur groen staat voor wijsheid, leiderschap, eerlijkheid en sympathie. Groen straalt rust uit, maar ook gezag. Veel klaslokalen hebben bijvoorbeeld ook vaak groene tinten. Een groene ruimte geeft rust en ontspanning en verlicht nervositeit en angst. Als je groene kleding draagt, wil dat zeggen dat je creatief denkt en dat je bereid bent om samen te werken.

Roze
Roze staat voor zachtheid, liefelijkheid, begripvol en troostend. De kleur wordt al eeuwenlang geassocieerd met vrouwelijke onschuld en zachtheid. Als je vriendelijk, zacht en benaderbaar wil overkomen, is roze de beste kleur om te dragen.

Bruin
Bruin is natuurlijk de kleur van hout en van aarde. Over het algemeen wordt bruin gezien als een mannelijke kleur. Deze kleur wordt veel gebruikt voor producten en bedrijven die zich richten op het buitenleven. Bruin wordt gezien als stabiel, alledaags, betrouwbaar en behoudend. Ook kan het als een wat oubollige kleur worden gezien.

Zwart
Zwart is ook een kleur die vrouwen veel dragen. Zwart wordt geassocieerd met discipline, zelfbeheersing mysterie en elegantie. Als je zelfverzekerd over wilt komen, is zwart ook de juiste kleur om te dragen.

Wit
Oké, wit en zwart zijn eigenlijk geen kleuren, maar ik noem ze hier toch, omdat we het wel vaak dragen. Wit wordt gezien als de kleur van puurheid, onschuld en vrede. Wit wordt ook met hygiëne en steriliteit in verband gebracht. Om die reden dragen artsen bijvoorbeeld ook witte kleding als ze aan het werk zijn. Wit wordt ook gedragen door bruiden, omdat het de zuiverheid van de bruid symboliseert. Als je kalmte, helderheid en netheid uit wilt stralen, is wit de juiste kleur om te dragen.

Oranje
Oranje staat voor avontuurlijkheid, enthousiasme, warmte en vrolijkheid. Als je oranje draagt, straal je plezier, kracht, speelsheid en energie uit.

Paars
Paars wordt vaak gebruikt in koningshuizen. De kleur wordt dan ook geassocieerd met luxe, rijkdom, originaliteit, stijl en ervaring. Daarnaast wordt paars als een spirituele kleur gezien en kan het geassocieerd worden met de waarheid en wijsheid.

Ik heb even een kijkje genomen in mijn kledingkast om te kijken welke kleuren ik veel draag. Het viel me op dat ik vooral veel groene, zwarte en witte kledingstukken in de kast heb liggen. Heel soms komt er ook nog een andere kleur voorbij, maar vooral deze drie kleuren dus. Ik vind het grappig om te lezen wat deze kleuren uit zouden stralen.

Welke kleur draag jij veel?

Fotografie: Diezi & Matthew Kenwrick
Bron 1, bron 2, bron 3

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Janine - Zondag 25 februari 2018 11:24
Opzich grappig om te lezen maar ik vind t echt overbodig dat t zo gendertyperend is. Roze voor vrouwen en bruin voor mannen is echt niet nodig. + dat roze al eeuwen als vrouwelijk wordt gezien is ook niet waar want dat roze als meisjeskleur wordt bestempelt is nog minder dan 100 jaar oud.
J - Zondag 25 februari 2018 12:57
Er wordt niet gezegd welke kleur voor welk geslacht bedoelt is, er word gezegd waar het mee geassocieerd word over het algemeen. ;)
HYB - Zondag 25 februari 2018 13:23
ha grappig! ik heb net mijn PWS over kleding en persoonlijkheid gedaan:)
wauw - Vrijdag 30 augustus 2019 16:35
Hey, leuk om te zien! Ben nu zelf bezig met m'n PWS over kleuren en de aantrekkelijkheid hiervan...
britneyangel - Maandag 26 februari 2018 09:14
leuke blog! ik wist dit nog niet
chanel nr 1 - Dinsdag 27 september 2022 11:03
ik heb een depressie en ben homoseksueel door jou
chanel nr 1 - Dinsdag 27 september 2022 11:04
dit was een grapje meyt mijn 6 jarige vriendinnen excuses hiervoor fine dag verder!
Daan Burger - Dinsdag 23 mei 2023 12:15
Super tips. Heb vandaag een belangrijke vergadering. Ik was al van plan bewust geen rood (heb zelfvertrouwen) maar groen aan te doen. Dank dus voor de tips. Leuk en interessant. Groetjes Daan