Ik heb irrationele angsten

 

Ik sta midden in het leven: ik woon samen, ben bijna afgestudeerd en ik heb een geweldige familie en schoonfamilie. Geen vuiltje aan de lucht,  toch? Ik zou eigenlijk elke ochtend met een goed gevoel op moeten staan. Dat lukt me echter niet, elke ochtend ben ik namelijk bang voor wat de dag me gaat brengen. Het leven kan toch niet zo geweldig zijn, het kan toch niet altijd zo goed met mij gaan? Het nieuws op het journaal, de verbroken relaties in de vriendengroep en levensbedreigende ziektes lijken steeds dichterbij te komen en de illusie van het eeuwige leven is er ook niet meer. Het is nu gewoon wachten tot iets fout gaat. Als er vandaag niets fout gaat, gebeurt het morgen wel.

Dit soort irrationele gedachtes hebben mij jarenlang in bedwang gehouden. Mijn wereld werd daardoor erg klein en ik durfde bijna niks meer te ondernemen. Ik had constant het gevoel dat ik opgesloten zat in mijn hoofd met al mijn angsten en zorgen. In deze periode voelde ik me ook vaak onbegrepen: ik had het idee dat niemand mijn gevoelens en gedachtes echt begreep. Later leerde ik dat dit kon komen, doordat mijn gedachtes zo irrationeel waren, dat mijn omgeving het lastig vond om ze te begrijpen.

road train
Bron foto

Het is heel normaal om je zorgen te maken, angstig te voelen of zenuwachtig te zijn. We maken ons allemaal weleens zorgen. Je kan je bijvoorbeeld zorgen maken of je de trein wel haalt of dat je die belangrijke toets wel haalt. Dat soort zorgen zijn normaal en begrijpelijk, want dat hoort bij het mens zijn. Deze 'normale' zorgen hebben vaak te maken met dingen die je nog moet gaan doen. Dat kan verklaard worden doordat je niet zeker weet of alles gaat lukken wat je gepland hebt. De trein kan vertraging hebben of het stoplicht wordt niet op tijd groen waardoor je de trein mist. Maar zorgen en/of angsten kunnen een angststoornis worden wanneer je angsten irrationeel worden en wanneer het je gedrag gaat beïnvloeden. Je kan bijvoorbeeld dingen gaan vermijden of je gaat alles tot op de minuut af plannen.

Een angststoornis lijkt bovendien steeds vaker voor te komen in de westerse wereld, sommige mensen spreken zelfs van een angststoornis epidemie. Recente onderzoeken hebben aangetoond dat er veel vaker angststoornissen voorkomen in westerse samenlevingen dan in niet-westerse samenlevingen. Het komt hier vaker voor omdat we voorzien zijn in onze basisbehoeften. We hebben allemaal een dak boven ons hoofd, we kunnen naar de dokter en leven niet in ernstige armoede. We hoeven ons over deze primaire behoeften niet meer druk te maken. Daardoor willen vrouwen (en ook mannen) nu meer, ze willen in een perfecte wereld leven en voldoen aan het ideaalbeeld dat ze zichzelf stellen. Maar niemand in deze wereld is perfect, daardoor is het onmogelijk om aan het ideaalbeeld te voldoen. Mensen streven dus naar een idee wat niet mogelijk is, waardoor veel mensen vaker irrationele gedachtes en/of angsten ontwikkelen en ervaren.

Als je last hebt van vervelende irrationele gedachtes, zorgen of angsten moet je er niet mee blijven rondlopen. Dat is zeker het geval wanneer je merkt dat de verleiding groot is om bepaalde situaties rondom je angsten te vermijden. Hoe meer je situaties gaat vermijden, hoe dieper je in de angststoornis kan komen. Het kan eng klinken en ook erg spannend zijn om in behandeling te gaan voor een angststoornis, want het aanpakken van angsten en het stoppen van vermijdingsgedrag is natuurlijk niet niets. Ik was enkele jaren geleden bijvoorbeeld erg bang om met de trein te reizen. Ik leerde dat ik, om beter te worden, daarover heen moest stappen. Ik vond het doodeng om weer in de trein te gaan zitten. Ik ben begonnen met kleine stukjes met de trein reizen en zo bouwde ik het steeds meer op. In het begin vond ik het doodeng maar uiteindelijk werd het steeds makkelijker. Bovendien krijg je in therapie ook verschillende tools die je kunnen helpen om je irrationele angsten in bedwang te houden, waardoor het makkelijker wordt om dat soort spannende situaties te overwinnen.

rock alone
Bron foto

Naast verschillende tools leer je in therapie ook dat angsten positief kunnen zijn en in je voordeel kunnen werken. Angsten hebben klinkt misschien op het eerste gezicht erg negatief, maar angst ervaren kan ook een positief effect hebben op je leven. Door angsten te ervaren, kan je bijvoorbeeld veel beter nadenken over de consequenties van een belangrijke beslissing. In therapie heb ik geleerd om met mijn irrationele gedachtes en angsten om te gaan en mijn andere angsten te omarmen. Mijn wereld is hierdoor een stuk groter geworden, daardoor kan ik weer allemaal dingen ondernemen die ik met mijn angststoornis niet durfde doen. Als ik nu weer irrationele gedachtes krijg, ga ik G-schema's maken of praat ik er met vrienden over. Ik zie angsten dus niet meer als iets overweldigends en negatiefs, maar ik zie het als iets wat ik kan overwinnen en wat me in sommige gevallen vooruit helpt.

Hoe ga jij om met je angsten?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Tessa - Vrijdag 5 mei 2017 14:09
Fijne blog en herkenbaar!
N. - Vrijdag 5 mei 2017 20:14
Voor mijn sociale angststoornis, OCD en ontwijkende persoonlijkheidsstoornis heeft exposure nog het best geholpen. Ik durf weer naar winkels en ga soms zelfs in mijn eentje naar de bioscoop. Verder slik ik verschillende medicijnen om mijn angsten onder controle te houden, en kan ik in té spannende situaties altijd wat zo-nodig medicatie nemen. Dit probeer ik wel niet te vaak te doen.

Van de OCD ben ik inmiddels 99% genezen. Geef dus niet op, want het is zeker mogelijk!