Minder angst door huisdieren

 

In het Bassett Medical Center in New York is recentelijk onderzoek gedaan naar de relatie tussen de ervaring van angst en huisdieren bij kinderen. In dit onderzoek werden 643 kinderen van zes en zeven jaar oud en hun ouders geïnterviewd. De kinderen die leefden zonder huisdieren, ervoeren over het algemeen meer angst dan de kinderen die opgroeiden met een of meer huisdieren.

Van de deelnemers met honden, had twaalf procent last van een angststoornis en van de deelnemers zonder honden had 21 procent last van een angststoornis. Relatief meer meisjes dan jongens kampten met angstklachten. Ook werd bij alle kinderen het BMI gemeten om te kijken of het BMI van kinderen zonder huisdier erg verschilde van het BMI van kinderen met huisdier, maar dit maakte weinig verschil.


Bron

De onderzoekers geven meerdere verklaringen voor de uitkomsten van dit onderzoek. Huisdieren zoals honden kunnen kinderen namelijk minder angsten maken, maar het zou ook zo kunnen zijn dat kinderen die gewoon wat minder angstig zijn, honden in huis hebben. Wel is in ieder geval duidelijk dat de band tussen kinderen en huisdieren erg sterk is.

Huisdieren kunnen op verschillende manieren angsten bij kinderen verminderen. Veelal zorgt een huisdieren ervoor dat een sociaal isolement doorbroken wordt en is een hond bijvoorbeeld een makkelijk gespreksonderwerp voor mensen die het moeilijk vinden om met iemand een gesprek aan te knopen. Ook is een huisdier voor zowel kinderen als volwassenen een maatje. Interactie tussen mens en doet iets met de hormonen in ons lichaam waardoor we ons beter en minder gestresst voelen. Dit is dan ook de reden dat vaak gezegd wordt dat mensen met een huisdier gelukkiger zijn.

Het onderzoek heeft zich nu met name gericht op honden, maar de onderzoekers geven aan dat er nader onderzoek gedaan moet worden naar andere huisdieren. Er wordt verwacht dat hetzelfde onderzoek met katten ongeveer gelijke resultaten op zal leveren.

Tot slot wordt bij de uitkomst van deze studie ook het belang van onderzoek naar angstklachten bij kinderen gedaan. De ervaring leert namelijk dat angststoornissen veelal al ontstaan in de jeugd en zich door de jaren heen verder ontwikkelen. Als we weten hoe en wanneer deze stoornissen precies ontstaan en hoe dit eventueel voorkomen kan worden, bespaart dit volwassenen op latere leeftijd een hoop ellende.


Bron

Heb jij huisdieren?

Bron

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

# - Maandag 30 november 2015 13:33
Toen ik meer in mijn ES zat waren katten al wel een steun maar toen ik écht weer op de wereld kwam en ik helderder werdt
En ik nu één kat heb is het echt een enorme hulp, steun ik voel me veilig en kalmeert me en bij nare dromen, ik heb écht een maatje :)
x - Maandag 30 november 2015 15:52
dieren kunnen de pijn verzachten van het niet zo alleen zijn maar , jammer genoeg kunnen ze niet alles verzachten
Lost girl - Maandag 30 november 2015 18:21
Van jongs af aan altijd veel huisdieren in en om het huis gehad. Heerlijk vond ik het. Als het donker was dacht ik dat de katten inbrekers en moordenaars weg zouden jagen dus dan kon ik rustig slapen. Nu ik op mezelf woon heb ik drie cavia's. Kan hele verhalen met ze kletsen. En ze piepen terug dus ik ben nooit echt alleen thuis.
Janne - Maandag 7 december 2015 19:55
Ik heb sinds kort een eigen konijntje op mijn kamer/appartementje en het voelt meteen minder alleen als ik op mn kamer ben. Tis een schatje en het houdt me lekker bezig! :)