De voordelen van angst

 

Angst wordt vaak als iets negatiefs gezien. In veel gevallen kan het je belemmeren in het dagelijks leven. Angst verlamt je en maakt je kwetsbaar. Het kan ervoor zorgen dat relaties moeizaam verlopen, dat je depressief wordt en dat je niet in staat bent om te werken of te studeren. Veel mensen vechten dan ook tegen angst, maar in veel gevallen hoort angst ook een beetje bij het leven. We zijn allemaal weleens bang, of de angst nu reëel is of niet. Wat veel mensen niet weten, is dat angst ook een kracht kan zijn. Angst kan enerzijds je grootste zwakte zijn, anderzijds kan het een kracht zijn en wel op de volgende manieren...


Bron

Angst kan leiden tot een verhoogde productiviteit
Toen ik nog op school zat, was ik altijd ontzettend bang om onvoldoendes te halen. Ik zou dan ook nooit een deadline missen voor het inleveren van een verslag en was altijd ruim op tijd aanwezig voor een tentamen. De angst om te falen zorgde ervoor dat ik altijd goed voorbereid was en mijn zaken op orde had. Ik haalde goede cijfers en hoewel mijn faalangst me ook heel veel stress heeft bezorgd, was het voordeel dat ik nooit tien minuten voor een deadline nog zat te stressen omdat de printer het bijvoorbeeld niet meer deed.

Angst laat je denken
Een van de ergste dingen van angst is dat je als het ware vast kan komen te zitten in je eigen hoofd. Zo heb ik het in ieder geval vaak ervaren. Angst zorgt er vaak voor dat je allerlei onjuiste redeneringen gaat bedenken over situaties. Je bedenkt allerlei mogelijke scenario's over wat er zou kunnen gebeuren, wie wat zou kunnen zeggen of doen en speelt alles in je hoofd honderd keer af. Heel vermoeiend, maar voor creatieve mensen kan dit ook een inspiratiebron zijn. Het helpt je om nieuwe ideeën te krijgen voor het schrijven van blogs, het maken van nieuwe kunstprojecten of het maken van muziek. Je angst brengt je op nieuwe gedachten en plekken waar je anders nooit over na zou denken.

Angst maak je bewust van mogelijke consequenties van beslissingen
In veel gevallen kan angst je belemmeren om snel een beslissing te kunnen maken omdat je veelal veel nadenkt over alles. Mensen die bang zijn voor de mogelijke negatieve gevolgen van hun keuze zullen allerlei gevolgen tegen elkaar afwegen. Dit kan best vermoeiend zijn maar anderzijds maakt dit je wel bewust van alle consequenties van verschillende beslissingen die je zou kunnen nemen, terwijl andere mensen hier wellicht niet altijd bij stilstaan.


Bron

Je kunt een leider zijn
In navolging op het voorgaande zou dat je best nog eens een leider kunnen maken. Doordat je over alles goed nadenkt, consequenties van beslissingen overziet en veel dingen tegen elkaar af kunt wegen, kun je in staat zijn een groep mensen te leiden. Dat klinkt eng en kan in eerste instantie nog meer angst met zich meebrengen maar aan de andere kant zullen mensen snel het gevoel hebben dat ze op je kunnen bouwen. Natuurlijk moet je bepaalde angsten dan wel kunnen handelen zodat het je niet overspoelt.


Bron

Angst maakt je empathisch
Mijn angst zorgt ervoor dat ik vaak nadenkt over hoe ik naar andere mensen zou moeten kunnen of willen reageren. Dat kan soms best vermoeiend zijn maar andere kant zorgt het ervoor dat ik meer bezig bent met me inleven in een ander waardoor je vaak sneller in contact komt. Verbinding is juist wat we allemaal zo graag willen in dit leven.

Angst zorgt ervoor dat je elkaar kunt steunen.
Als je aan de slag gaat met je problemen en je best doet om deze beter te begrijpen, leer je vaak wat helpende manieren om hier op een gezonde manier mee om te gaan. In de praktijk blijkt dat je deze strategieën vaak kunt delen met de mensen om je heen die wellicht ook weleens worstelen met probleempjes op een kleinere schaal. Zo kun je jezelf en de mensen om je heen helpen en steun je elkaar wat zorgt voor hechtere relaties.


Jouw ervaring met angst delen op Proud2Bme? Mail ons! redactie@proud2Bme.nl

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Anoniempje - Donderdag 27 oktober 2016 19:31
Mijn leven bestond uit angst..
En er komen steeds nog dingen op mijn pad die ik eng vind
maar het overwinnen en ontdekken dat die angst niet helpend was
dat helpt echt

Wat voor ervaring hebben jullie nodig?
s - Donderdag 27 oktober 2016 20:25
Ben altijd bang ook naar mijn anorexia dacht dat het wel over ging maar heb nog steeds last van en alleen wonen zou graag een vriend willen dan wordt de angst miss minder
Deniz - Donderdag 27 oktober 2016 23:00
Mooie en goede blog. Angst kan je doen verlammen, maar kan je (inderdaad) ook helpen juist te dóen of het juiste te doen en de beloning die je voelt als je het overwonnen hebt, je angst(en) of het bent aangegaan. Wel relativerend dat er idd. dan ook een positieve kant aan angst zit, of kan zitten.
JO - Vrijdag 28 oktober 2016 08:06
Gisteren een angst-aanval gehad.
Ik ga van baan wisselen en de angst om afscheid te nemen, spijt te krijgen, mijn huidige baan ga missen........
Na een paniek aanval toch mezelf bij elkaar geraapt, en ga de uitdaging aan