Onrealistisch schoonheidsideaal

 

Je bent rustig even door een fashion tijdschrift heen aan het bladeren, of je kijkt een modeshow op tv. Je kijkt naar de plaatjes en de beelden en je ziet allemaal ‘perfecte' meiden. Lang, maatje xxs en waar niets op lijkt aan te merken. Dit wordt in Nederland door veel mensen gezien als het schoonheidsideaal voor de vrouw, maar hoe komt dat eigenlijk? En wat heeft dit voor een invloed op de mensen?

Het schoonheidsideaal hoe het nu is, is ongeveer begonnen zich te ontwikkelen in de jaren 70. Toen werden meerdere modellen ontdekt die voldoen aan het schoonheidsideaal van nu, Twiggy bijvoorbeeld. Het schoonheidsideaal is over het algemeen in westerse landen voor de vrouw: lange slanke benen, een platte buik en volle borsten. Vroeger was het schoonheidsideaal veel meer met rondingen, maar dat is totaal veranderd. Marilyn Monroe die juist de rondingen stimuleerde werd vervangen door Twiggy, die de mensen juist voor het slanke wilde stimuleren.

 meisje
Bron

Ik vind dat het schoonheidsideaal van nu niet meer realistisch is, hoeveel mensen voldoen nou aan dit ideaal? Erg weinig. Bijna alle foto's in fashionbladen zijn gephotoshopt. In een paar seconde zijn alle lijnen weggewerkt en staat er ineens van iemand die niet helemaal aan het ideaal voldoet een ‘perfect' iemand. En ook in de modellen wereld, zijn er genoeg modellen met ongezond ondergewicht en dat willen ze aan ons verkopen als het mooie perfecte ideaalbeeld.

De invloed van dit schoonheidsideaal op de mensen kan heel er groot zijn en ook heel negatief uitpakken. Jonge meiden gaan zich vergelijken met de meiden uit de tijdschriften en met de modellen op de catwalk. Ze kijken Hollands Next Top Model en ze gaan denken: ‘wauw zo moet ik ook zijn'. Dit kan lijden tot extreme onzekerheid, ze zijn niet zoals het zou moeten zijn volgens de media, dus dan zijn ze niks. Ze hebben maatje M of L en dat kan in hun ogen echt niet, want dat is veel te groot, kijk maar naar de tijdschriften. Maar wat ze niet inzien is dat maatje M of L eigenlijk heel normaal is. Nee, door dit schoonheidsideaal wordt wat eigenlijk niet normaal is als normaal gemaakt. Maatje XS, dan kunnen ze tevreden zijn, S heel misschien ook nog wel. Want anders ben je niet mooi, en de kleding die je aanhebt ziet er niet uit. Want kijk hoe mooi alle kleding bij die modellen staat, dat wil ik ook! Meisjes en vrouwen zijn niet meer tevreden met hoe ze zijn en zijn steeds meer onzeker over hoe ze eruit zien.

meisje met camera
Bron

Dit kan ook nog meer vervelende impact hebben, meiden en vrouwen, die zo graag willen zijn zoals het zou moeten volgens de media, gaan afvallen tot ze het perfecte hebben bereikt. Dit kan natuurlijk op een gezonde manier gaan, maar er zijn helaas ook genoeg gevallen bekend waarbij dit doorslaat, denk hierbij aan anorexia of andere eetstoornissen. (boulima, eetstoornis NAO, binge eating disorder).

Nou wil ik natuurlijk niet zeggen dat het alleen de schuld van de media is dat er eetstoornissen zijn en dat mensen onzeker zijn. Want daar zijn natuurlijk erg veel redenen voor. Maar ik denk dat de media en het ideaalbeeld daar wel een hele grote invloed op uitoefent. En dat mensen een stuk meer tevreden over zichzelf zouden kunnen zijn als het ideaalbeeld realistischer zou zijn, zoals een gemiddelde vrouw in Nederland is.

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

ferena - Donderdag 5 februari 2015 10:11
goede blog!! super gedaan meis!!!!!!!!!! (L)
Renskeproud - Donderdag 5 februari 2015 10:22
Goeie blog meis ben trots op je
Liefs, renske
RosieV - Donderdag 5 februari 2015 14:25
Helaas is eetstoornis bij mij dus zo begonnen, ik heb nooit het perfecte maatje gehad.
Het langst heb ik maatje M/L gehad, en een keer door drank/ onregelmatig eten een periode van XL. Waarna ik stopte met dat gedoe M/L weer terug had, maar of dat genoeg was? Neuh hoor de eetstoornis sleurde me veel verder mee.


Als ik genezen ben, tevreden ben met mezelf. Dan zal ik eens hard tegen dat ideaal in gaan. Zelfs met baantjes krijgen stellen ze nu grove eisen.

xBente - Donderdag 5 februari 2015 14:30
Goeie blog, toppertje!
Justagirlx - Donderdag 5 februari 2015 17:43
Hmm toch even een opmerking.. Er staat 'Dit kan natuurlijk op een gezonde manier gaan, maar er zijn helaas ook genoeg gevallen bekend waarbij dit doorslaat, denk hierbij aan anorexia of andere eetstoornissen. (boulima, eetstoornis NAO, binge eating disorder)'. Daardoor lijkt het alsof anorexia voorop staat en de andere eetstoornissen minder belangrijk zijn. Ze worden neergezet tussen haakjes, wat eigenlijk een gevoel geeft van, dat doet er minder toe ofzo. Dat wou ik toch even kwijt, verder een goede blog en herkenbaar!
Ugh - Donderdag 5 februari 2015 17:46
Zolang je geen over- of ondergewicht hebt, is alles best. Het maakt niet uit.

Je hebt zelf in eigen handen hoeveel jij eet op een dag. Eet je minder, blijf je dunner. Eet je meer, word je dikker. Duh. Je kiest voor een figuur als Twiggy of juist als Marilyn Monroe. Je hebt geen vetgenen. Vet is simpelweg een compacte opslag van glucosemoleculen----> SUIKER WHOOO
Nou hebben sommigen een trager of juist sneller metabolisme dan gemiddeld, je gaat niet aankomen door lucht ok

Je moet nastreven welk figuur jij wilt. Als het maar gezond is, omdat je anders je organen beschadigt en je levensduur uiteindelijk flink kan inkorten.
@ugh - Donderdag 5 februari 2015 17:52
ik vind je reactie een beetje raar eerlijk gezegd.

@justagirl - Donderdag 5 februari 2015 17:53
klopt! Dat had ik misschien anders neer moeten zetten, sorry.
Maar zeer zeker niet zo bedoelt !
Lisa - Donderdag 5 februari 2015 18:05
En zo jammer dat jongens dit ook van ons verwachten...
Star* - Donderdag 5 februari 2015 19:12
raar dat dat bericht van ugh is goed gekeurd...

Mijn gezonde kant (niet mn es kant) vind maatje m bijvoorbeeld juist veel mooier. Ik vind kleding juist mooier staan als je gewoon gezond bent : ) Bijvoorbeeld laarsjes vind ik ook mooier staan bij mensen die heupen hebben, anders lijken je laarsjes zo groot/grof tegenover je benen. xD (waar ik zelf dus op dit moment last van heb).
RosieV - Donderdag 5 februari 2015 19:32
@Ugh er zijn mensen die ondanks dat ze erg weinig eten toch obesitas hebben. En die eten dus ook weinig suikers en vetten. Dat betekent dus dat er wel zeldzame gevallen bestaan waarbij de oorzaak dus niet van ongezonde voeding komt.

Houdt daar ook een beetje rekening mee voordat je z'n reactie plaatst.
Elke - Donderdag 5 februari 2015 22:50
Dun zijn is helemaal geen onrealistisch schoonheidsideaal. Die dunne modellen die je op de catwalk ziet zijn toch echt. Met weinig te eten kun je het gewoon bereiken. Je schrijft dat het slanke schoonheidsideaal vanaf de jaren 70 in is. Dat is dus al 45 jaar lang! Het is dus geen korte tijdelijke modegrill die snel wel weer over is. Dun wordt dus echt structureel het mooist gevonden. En trouwens vrouwen waren toch al eeuwenlang ervoor bezig om zich met korsetten zo dun mogelijk te laten insnoeren. Dat was pas echt dun! Het streven was om zo'n dun middeltje te hebben dat hun man het met zijn handen volledig kon omvatten. De huidige modellen komen daarbij nog niet in de buurt met hun tailles. Korsetten zijn afgeschaft omdat ze tegenwoordig als martelwerktuigen worden beschouwd, maar het streven naar zo dun mogelijk te zijn is gebleven. Trouwens jonge meiden zijn tot hun 12e/14e bijna allemaal mooi dun. Daarna wordt een deel van hen dik. Dit kan verschillende oorzaken hebben, maar de meest voor de hand liggende reden is te veel en te vet eten. Ja en dan wordt je dik en voldoe je niet meer aan het schoonheidsideaal. Maar moet het schoonheidsideaal dan maar veranderen of moet je minder gaan eten?
Proud2bMel - Vrijdag 6 februari 2015 00:43
@ Elke

Wat een belachelijke reactie, en dan vooral die laatste zin.
Erna - Vrijdag 6 februari 2015 05:06
Trouwens,de modellen zien er niet altijd zo uit als op de dagen dat ze gefotografeerd enz.worden .
Zij volgen een tijd voor de shows een zwaar trainingsprogramma en een streng dieet zodat ze zo slank en gespierd mogelijk zijn,maar dat kan niemand steeds volhouden( is niet gezond ) ,dus de rest van de tijd zien ook zij er meer "normaal "uit.!@Elke - Vrijdag 6 februari 2015 09:49
Niet iedereen heeft dezelfde kledingmaat/gewicht met een gezond eetpatroon. Te weinig (en dus ongezond) eten is niet goed voor je lichaam. Een gezond lichaam met een gewicht dat bij jou persoonlijk past is belangrijker dan voldoen aan een schoonheidsideaal, waarvoor veel mensen ongezond weinig moeten eten. Gelukkig en gezond zijn is veel belangrijker.

Liefs Team Proud2Bme
eenzaam-bloempje - Vrijdag 6 februari 2015 18:57
@ugh. Ik ben niet eens met je bericht. Zelf eet ik te weinig en toch heb ik overgewicht. Eten bepaald niet altijd het gewicht. Denk maar eens aan medicatie zoals anti psychotica en prednison ect. Daar kom je oom je zonder dat je wilt van aan.

En als je te weinig eet werk je stofwisseling ook minder (overgewicht) als je dan minder eet of anders raak je stofwisseling van slag en is er een kans dat je aankomt zonder dat je dat wilt
Elke - Vrijdag 6 februari 2015 19:17
@
Mijn reactie wordt belachelijk genoemd. Ik zou niet weten waarom mijn reactie belachelijk zou zijn. Mag ik dit weten?
Anne - Zaterdag 7 februari 2015 07:09
Om een mooie vrouw te kunnen zijn is er toch echt veel meer nodig dan een dun lichaam ! Een vrouw heeft veel meer bijzondere kwaliteiten dan haar uiterlijk en die maken haar aantrekkelijk .Als je altijd met je uiterlijk ,je gewicht ,je dieet bezig bent wordt je juist zeer onaantrekkelijk .
M. - Zaterdag 7 februari 2015 15:24
@ Elke. Dit is mijn persoonlijke mening en kan niet voor anderen in staan, maar de toon en de boodschap in jouw bericht gaan voor mijn gevoel nogal in tegen waar deze site voor staat; namelijk dat je "het schoonheidsideaal" (wat zoals in eerdere blogs te zien was door de jaren heen toch redelijk uiteen loopt) niet als lijdraad voor je leven zou moeten kiezen, omdat iedereen anders is, iedereen zowel mooiere als minder mooie aspecten heeft en je er niet gelukkig van wordt om hardnekkig een schoonheidsideaal te nastreven, wat in deze tijd meestal wordt gebaseerd op bewerkte foto's, maar zelfs tv materiaal dat wel eens wordt gemanipuleerd (beeld wordt smaller gemaakt dan de realiteit). En jouw laatste zin, lijkt haast een ultimatum; alsof je wilt suggereren dat iedereen die niet aan het schoonheidsideaal voldoet, daar zelf schuldig aan is en dan maar minder moet gaan eten en dat het een slecht idee zou zijn om het schoonheidsideaal (naar gezondere, normalere maatstaven) bij te stellen, een slecht idee is. Dat lijkt me nogal een ongepaste boodschap op een site die streeft naar zelf-acceptatie en gezond leren eten en waar veel mensen komen die toch al een laag zelfbeeld hebben en zich snel schuldig voelen. Ik denk ook, dat jouw reactie hard aankomt bij mensen die zowel naar een gezond gewicht moeten toewerken en dus niet meer "dun" blijven, maar een gezond figuur krijgen, als bij mensen die nou eenmaal een maatje meer hebben, als mensen die echt overgewicht hebben, door een eetstoornis of wat voor reden dan ook, en daar mee worstelen, zich daar rot over voelen en dan ook nog lezen dat dat hun eigen schuld zou zijn. En volgens mij weet iedereen die ooit een eetstoornis heeft (gehad), dat je lang niet altijd de controle zelf nog in handen hebt. En dat dun structureel als het mooist gezien zou worden, is ook niet helemaal waar. Ja, in de media zie je nog veel dunne modellen (al geloof ik dat ook daar langzaam verandering in komt), maar als je in het dagelijks leven zou rondvragen aan met name mannen wat die mooier vinden, komen toch ook regelmatig vollere figuren en ronde vormen voorbij. Dit is niet bedoeld om je af te branden of wat dan ook, maar ik hoop dat je nu antwoord hebt op je vraag.
Justagirlx - Zondag 8 februari 2015 00:19
Mooie reactie M. Ik ben het helemaal met je eens! Uiteindelijk draait het om jezelf leren accepteren zoals je bent en daar is geen schoonheidsideaal voor nodig. Want als je jezelf daarmee blijft vergelijken is het toch nooit goed genoeg. Iedereen is mooi zoals hij of zij is!