Ben jij wel eens alleen?

 

Als je denkt aan 'alleen zijn', waar denk je dan aan? Denk je aan tijd voor jezelf, eindelijk rust en doen wat je leuk vindt? Of denk je aan eenzaamheid, leegte, verveling en ongemak? Alleen kunnen zijn is een ware kunst, maar als je die kunst steeds meer onder de knie krijgt, zal je merken wat een enorme voordelen het kan hebben. Alleen zijn is mijn ogen helemaal niet negatief, maar juist ontzettend fijn en zelfs iets dat ik nodig hebt. Welke voordelen kan je halen uit alleen zijn? Dat deel ik graag me je!

Alleen zijn heb ik bijna altijd wel fijn gevonden, maar dat geldt zeker niet voor iedereen. Alleen zijn kan namelijk best confronterend zijn. Zo overgelaten aan jezelf, met je eigen gedachtes en emoties. Maar dat is ook juist waar de kracht van alleen zijn in zit. Daar kan je veel van leren en groeien. Ik denk dat iedereen iets waardevols kan halen uit alleen zijn. De een zal misschien wat meer moeite ervoor moeten doen dan de ander, maar dat is oké. Ik vind het zelf heel waardevol om aandacht aan te besteden, namelijk om de volgende punten.

Zelfreflectie en ruimte voor je emoties

Voor mij een groot voordeel, voor de ander iets heel engs. Wanneer je alleen bent is er meer tijd om stil te staan bij hoe je je voelt, bij wat je denkt en hoe het met je gaat. Als je niet lekker in je vel zit kan dit best confronterend zijn en wil je hier misschien het liefst voor wegrennen. Bezig zijn, dingen doen, onder de mensen zijn. Ja, dat is ook leuk en gezellig, maar het kan tegelijkertijd een soort vlucht zijn, afleiding. Wat als die afleiding eens wegvalt?

Dan kom je jezelf tegen. Maar voel het maar, je hoeft er niet bang voor de zijn. Je gedachtes en emoties mogen er zijn. Je hoeft je er niet door te laten meeslepen, maar laat het er zijn, geef het een plekje. Geef jezelf eens de tijd en de ruimte om dingen te verwerken en niet alles op te proppen. Dat kan spannend zijn in het begin, maar uiteindelijk geeft het juist veel rust en voel je ook beter aan wat je nodig hebt.

Zelfvertrouwen en onafhankelijkheid

Als je alleen bent, heb je even niemand anders dan jezelf. Ja, je kan eindeloos scrollen op sociale media om jezelf toch af te leiden, maar pas op die valkuil. Zelf houd ik sinds een paar weken weer een dagboek bij en ik merk dat ik dat zo prettig vind. Mezelf niet afleiden, maar echt even duiken in hoe ik me voel, wat mij bezighoudt, wie ik ben. Je kan zeggen dat je goed met jezelf overweg moet kunnen, om goed alleen te kunnen zijn, maar andersom werkt het ook. Door echt aandacht te besteden aan jezelf en alleen te zijn, leer je beter met jezelf overweg te kunnen.

Mensen in je leven komen en gaan, maar elke dag ben je weer met jezelf. Ik vind het mega waardevol om dan ook een goede relatie met mezelf op te bouwen. Om goed alleen te kunnen zijn. Door vaker alleen te zijn en hier comfortabel mee te worden zal je ook meer zelfvertrouwen krijgen en je onafhankelijker voelen van anderen. Omdat je leert wat jij zelf leuk vindt en hoe je jezelf kan vermaken. En omdat je beter voor jezelf leert zorgen en met je gedachtes en gevoelens om leert gaan.

Weer even opladen en doen wat jij leuk vindt

Lastig aan alleen zijn, vond ik dat een bepaalde leegte me kon overvallen. Als ik me even niet kon concentreren, er niet uit mijn handen kwam wat ik wilde of ik niet goed wist wat ik moest doen, kon eetbuidrang me overvallen. Ik denk dat het gevoel van leegte ook heel erg veel te maken had met bepaalde verwachtingen die ik van mezelf had. Nuttig moeten zijn, altijd leuk en creatief moeten zijn, ergens naartoe moeten werken, een bepaalde persoonlijkheid zijn. Maar weet je, je hoeft niets, je mag alles. Het maakt je geen beter of minder mens. 

Dat geeft veel ruimte om weer even op te laden. Weer even opladen en pauze nemen van de hectiek en snelheid van het leven. Weer even opladen van al het sociale contact en de aandacht die je daarin steekt. Me-time. Even doen wat jij zelf leuk of nodig vindt. Een avondje gamen of film kijken. Een mooi boek lezen of een instrument bespelen. Puzzelen of een uitgebreide douche- en huidverzorgingsroutine. Wat jij maar fijn of leuk vind, je kan het nu even met volle aandacht doen, zonder dat je rekening hoeft te houden met iemand anders.

Productiviteit en creativiteit

Bang dat je je gaat vervelen als je alleen bent? Verveling is de grootste inspiratiebron van creativiteit! Juist als je even geen afleiding hebt, is er ruimte in je hoofd voor iets anders. Herken jij ook dat goede ideeën of eureka!-momenten zich plotseling aandienen als je nietsvermoedend onder de douche staat of je dagelijkse route op de automatische piloot aan het fietsen bent? Het is een tijd om nieuwe dingen te proberen, je met je hobby's bezig te houden, echt iets voor jezelf te doen.

Alleen zijn kan je ook productiever maken, omdat er verder geen afleiding is. Eindelijk eens dat stuk schrijven waar je op school maar niet aan toe kwam, je kledingkast opruimen of de keuken dweilen. En weet: ontspanning, een goede nachtrust en weer even bijkomen is óók productief. Wees niet te kritisch. Iets hoeft niet altijd tot iets anders te leiden, hier tegenaan lopen brengt ons misschien weer naar het eerste punt in de blog, alleen durven zijn, zonder afleiding, gewoon zijn wie je bent en dat dat goed is. Je eigen gezelschap en dus jezelf waarderen. Je kan het allemaal leren door alleen te zijn. 


Wat vind jij voordelen van alleen zijn?


Kom bij Proud2Bme gratis en anoniem in contact met lotgenoten, ervaringsdeskundigen, psychologen en dietisten. Op ons forum kun je jouw verhaal delen en/of vragen stellen. Ook kan je dagelijks met ons chatten (de agenda vind je hier). Wij staan voor je klaar.

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

A. - Vrijdag 28 januari 2022 10:30
Ik kan heel goed alleen zijn.
Ik vind het juist vaak moelijk om samen te zijn met anderen. Hoe gezellig ik het ook vind.
. Kunnen jullie hier ook iets over schrijven?
Hoe je je meer op je gemak kunt voelen met anderen. En niet in verband met onzeker zijn over jezelf, maar omdat het gewoon snel te veel voelt en je er zo moe door wordt.
Irene - Team Proud2Bme - Dinsdag 8 februari 2022 14:21
Goede A., daar zou ik zeker iets over kunnen schrijven. :-)
britneyangel - Vrijdag 28 januari 2022 19:07
ik ben heel graag alleen, als je alleen bent heb je geen last van drukke mensen of irritaties ! maar ik vind het het ook wel fijn om soms onder de mensen te zijn.
Esther 1985 - Vrijdag 4 februari 2022 20:16
Ja ik ben vaak alleen.
Maar ik voel me ook vaak alleen.