Pesten

 

Als je de verhalen op de site eens doorkijkt, zie je behoorlijk vaak hezelfde onderwerp terugkomen: pesten. Er zijn zóveel meiden die zijn uitgemaakt voor dik, stom, lelijk en wat allemaal niet meer, terwijl daar helemaal NIETS van waar was. door I & S

"Ik weet het nog heel goed. Ik kwam de klas binnen en direct werd er door verschillende gozers geroepen "zo, jij hebt lef om in deze klas te komen!" De rest van de klas lachtte mee. Ik kwam drie dagen te laat op school, was dat jaar blijven zitten en wilde eigenlijk volwassenonderwijs doen omdat ik het niet zag zitten in deze klas terecht te komen. Maar die school viel tegen.


Bron foto: Luci Correia

Oh ja, wat had ik een lef.

Ik zat nog niet of er werd aan mijn capuchon van mijn trui getrokken door een jongen achter mij. Ik dacht "ik moet voor mezelf opkomen, anders gaat dit het hele jaar door". Zonder na te denken pakte ik mijn 10 cm dikke Oilily agenda en ramde met dat ding op de kop van de gozer achter mij. Niet wetende dat het de jongen schuin achter mij was die aan mijn kleding had getrokken. 1 seconde later had ik al een klap terug ontvangen. Welkom op school....

Het hele jaar is het zo doorgegaan. Ik probeerde het wel te negeren, maar hoe kan je iets negeren als je op school probeert te leren en men blijft naast je tafel staan en tegen de poot aan schoppen? Hoe kan je iets negeren als ze je stuur van je fiets vastrijden met hun fietsen? Hoe kan je het negeren als je wordt uigescholden voor lelijkerd? Als je wordt uitgelachen als je voor het eerst een vriendje hebt? Hoe....? 

Ik trok me terug. Ik werd het zogenaamd stoere, onafhankelijke, alternatieve meisje, het rare meisje die nergens écht bijhoorde. Ik was verdomde eenzaam, maar dat liet ik niet merken, ik was immers hard, stoer en apart. Hoe erger het werd, hoe zwarter en aparter ik mee kleedde. Hoe meer ik me ging richten op destructieve zaken of op extreem hard bezig zijn met school. Tsja, ik moest toch wat?"

Vooral op jonge leeftijd kan pesten erg schadelijk zijn. Als je jong bent, moet je namelijk nog ontdekken wie je bent, en vorm je je een beeld van jezelf. Als anderen dan tegen je zeggen dat je dom en lelijk bent, dan neem je dat vaak automatisch over. Je gaat dan zelf ook echt geloven dat je niets waard bent. En krijg dat er dan maar weer eens uit...

Vaak weet je jaren later verstandelijk gezien wel dat het niet waar is dat je dik of lelijk bent. Maar je bent er dan al zó van overtuigd dat je niet opeens op een andere manier kunt gaan denken. Kortom: jouw gevoel zegt nog wél dat je lelijk o.i.d. bent.

Veel meiden zien afvallen (bewust of onbewust) als oplossing om van het pesten af te komen. Als je maar zo dun mogelijk bent zullen anderen je wel waarderen, of in ieder geval met rust laten...denk je.

Of je weet niet waar je met al je nare en negatieve gevoelens over jezelf heen moet en vlucht in het bezig zijn met eten en niet-eten. Dit geeft het gevoel dat je iets voor jezelf hebt, iets waar niemand van weet en al helemaal die pesters niet. Iets waar je wel in kan uitblinken, bijzonder in kan zijn. Het probleem is echter dat hoe meer jij je zal bezighouden met niet-eten en afvallen, hoe meer "anders dan anderen" jij zult worden. Hoe meer energie en aandacht weggaat in afvallen en hoe minder energie/ aandacht je nog hebt voor sociale contacten, vriendinnen, school, sport etc. Hoe meer je nog extra buiten de groep valt en gepest zal worden.

Wat kan je zelf doen als je gepest wordt:

  • Probeer het zo min mogelijk persoonlijk op te vatten
  • Probeer het te negeren (wat niet altijd mogelijk is als iemand bijvoorbeeld tegen je stoel op school aan blijft schoppen)
  • Maar kom wel op voor jezelf (zie volgende tips)
  • Praat erover!
  • Bewaar bewijzen
  • Ga naar je leerkracht, mentor of andere volwassene!
  • loop opgeheven hoofd
  • kijk de pester in de ogen aan zonder dat je laat merken dat je bang bent
  • speek de pester luid en duidelijk aan op zijn of haar kinderachtige gedrag
  • loop rustig weg en ga iets voor met iemand anders doen

Als je ziet dat iemand anders gepest wordt, HELP hem of haar! Blijf niet toekijken!

Bron: Steekproef Kidsweek, zomer 2003, steekproef de Kinderconsument i.s.m. Surfkids juli 2001

• 58 % van de leerlingen op de middelbare school heeft wel eens een medeleerling die gepest werd geholpen. Dat is meer dan de helft!
• 70% van de leerlingen op de middelbare school zegt dat hun mentor wel eens iemand die gepest werd heeft geholpen.
Bron: De veilige school, ITS Ton Mooij 1991.  

Wil je een boek lezen over pesten? lees dan eens:

- Kruisgang van Marianne en Theo Hoogstraaten
- Stuk van Judith Visser
Een aanrader voor een film over pesten en anders zijn: Ben X

Kijk ook eens op: pestweb.nl en pestforum.nl Of bekijk het filmpje van BLIKVOER

"Ik ben nu ruim tien jaar verder. Het heeft me enorm veel moeite en doorzettingsvermogen gekost om in mezelf te gaan geloven. Om ervan overtuigd te raken, gevoelsmatig én verstandelijk dat ik geen lelijkerd ben, dan ik geen raar, mislukt kind ben. Hoe me dat gelukt is? Door dingen te doen. Door wél mee te doen aan die auditie, door wel te gaan solliciteren op die ene hooggegrepen baan, door toch weer in contact te treden met leeftijdsgenoten. Door soms te acteren dat ik zelfverzekerd ben en op die manier tóch dingen te ondernemen. Ik ben nog door dit alles erg gevoelig voor negatieve kritiek, máár ben door wat ik de afgelopen jaren heb meegemaakt en de hoeveelheid shit die ik over me heen heb gekregen, in sommige dingen gelukkig zo hard/ sterk geworden, dat ik er vaker om moet lachen dan erom moet huilen. Ik kan inzien dat veel nare woorden voortkomen uit jaloezie, voortkomen uit nare, ontevreden gevoelens van de persoon zelf...etc. Ik trek me er minder van aan en kan vaker denken "als jij zo bent, dan ben je me op dit moment niet waard" ... en zo wandel ik verder in mijn leventje." 

En jij?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Scared - Woensdag 23 juni 2010 14:17
SUPER VEEL RESPECT VOOR DIT!!!
Vind ik heel fijn ik ben vaak ook gepest geweest hoe ik me kleedde en mijn gedrag ik dacht van er is één ding wat ik wel onder controle kan houden en dat is eten...
Naja,
Hatingthis - Woensdag 23 juni 2010 17:10
Het achtervolgd mij nog steeds,
en als ik de foto's zie hoe ik er toen uit zag,
ik was best een mooi meisje,
maar zag er triest en verdrietig uit.
En nu, ik verwoest mijn leven.
Waarom?
Omdat ik dacht dat zij gelijk hadden..

Ik ben aan het leren voor leraar,
en ik zal je vertellen,
kinderen die pesten,
krijgen bij mij het zwaar, heel zwaar!

Bedankt voor het stukje trouwens!
Het maakt me alleen weer zo boos,
boos van binnen.

Deescake - Woensdag 23 juni 2010 19:58
Heeeel mooie tekst! Ik heb altijd gedacht dat ik gepest werd door mn overgewicht, daardoor zal ik een makkelijke prooi zijn geweest, nu is t enkel af en toe een opmerking omdat ik er nog steeds hartstikke onzeker bij loop...
Kimberley (-K.) - Woensdag 23 juni 2010 21:23
Ik weet maar al te goed hoe het is. Ik werd tot de helft van de derde heel erg gepest en toen ging ik naar een andere school. En daar gebeurde het ook. Meer dan die andere helft van de derde had ik op die school niet gedaan. Had toen een zelfmoord poging gedaan en toen starte ik me hulp en begon ik ook met afvallen (erg ontschuldig eerst) tot na 2 jaar het erger begon te worden. Pesten verwoest je leven. Ik ben nu zo'n 5/6 jhaar verder. Het achtervolgt me nog elke dag heel erg.
Myrthe - Woensdag 23 juni 2010 21:56
Bedankt voor dit stukje.
Ik heb het op de basisschool niet makkelijk gehad.
Ook nu merk ik daar de gevolgen van.
1 ding wil ik tegen iedereen die gepest wordt zeggen: het ligt NIET aan jou, De pesters zijn zwak.
Dit staat ook in het stukje, maar het is volgensmij het allerbelangrijkste!
Crazy-p - Donderdag 24 juni 2010 01:22
Dank je voor dit stukje!
Zeker is er een zeer groot verschil tussen gevoel en verstand.
En maak het een het ander maar eens wijs dat het niet klopt!
Dat is soms bijna onmogelijk.

ik ben nu 27 jaar.. en leef nog altijd met de gevolgen van het pesten.
Ben gepest van groep 2 of 3.. totdat ik een jaar of 21 was.
Toen ben ik van school gegaan omdat ik het niet meer aan kon.

Sociaal sta ik nog steeds niet sterk (ook nooit gedaan)
Maar ik leer nu te doen wat ik wil, en te zijn wie ik ben.

(wie dat dan op welk moment ook moge zijn)
thattgirl - Vrijdag 31 augustus 2012 23:43
vanaf groep 4 werd ik gepest, en moet er iedere dag mee leven.
iemand hoeft maar te zeggen je make-up zit niet goed en me hele dag is verpest. ik vocht altijd letterlijk terug dit was niet slim maar als meisje van 6 wist ik niet beter. ik zie nu in dat dit alleen maar meer aandacht trekde van de pesters, stom!
sheila w - Dinsdag 6 mei 2014 17:28
bedankt voor dit stuk ik word al heel wat jaren gepest op school. ik weet nooit hoe ik me moet gedragen op school en ben bang dat ze me weer gaan uitschelden of weet ik veel wat. wat zd tot nu toe gedaan hebben is voor mij gevoel nog steeds niet verwerkt. en ik heb ook niet zoveel zelfvertrouwen meer.
ik ben steeds onzekerder het liefst zit ik thuis alleen op mijn kamer met een foto van men moeder naast mij staan. kan jij me misschien helpen x
M. - Vrijdag 23 mei 2014 12:39
Bedankt voor dit stukje. Ik ben geadopteerd en ben op straat vaak uitgescholden. En op de middelbare school werden er ook grapjes overgemaakt. Mensen hebben niet door wat dit met iemand kan doen. Ik heb nog steeds last van de gevolgen.