Bekentenissen bij eetstoornis NAO

 

Tijdens mijn eetstoornis, ik had de diagnose eetstoornis NAO, zat mijn hoofd vol met allerlei tegenstrijdige gedachtes. Gedachtes van mijzelf, maar ook van mijn eetstoornis. Tussen al die gedachtes zaten ook gedachtes waar ik mij voor schaamde en waar ik niet over durfde te praten. In deze blog heb ik verschillende bekentenissen bij eetstoornis NAO van mij maar ook van anderen op een rijtje gezet.

Het delen van dit soort bekentenissen kan je hopelijk helpen om ze beter te accepteren. Voor veel mensen zit er ook schaamte achter, maar dat is nergens voor nodig. Deze gedachtes komen voort vanuit jouw eetstoornis, een psychisch probleem dus. Probeer daar vooral open over te zijn en ze te delen. Doordat je erover praat, wordt het een minder groot probleem in je hoofd. 

♥ Ik wilde anorexia
Toen ik begon met afvallen had ik een streefgewicht dat ik wilde bereiken. Toen ik dat eenmaal had bereikt, verlaagde ik mijn streefgewicht. Ik bleef maar afvallen, totdat ik op de grens kwam van ondergewicht. Voor mij was dat het punt dat mijn doel werd bijgesteld tot een gewicht waar ik aan anorexia zou voldoen. Ik wist dat het ontzettend ongezond was en dat ik het echt niet moest doen, maar ik wilde graag de erkenning dat er echt iets aan de hand was. In mijn hoofd was de enige mogelijkheid om die erkenning te krijgen door anorexia te krijgen.

♥ Ik vond mensen met overgewicht lui en ondergeschikt
Tijdens mijn eetstoornis was ik ervan overtuigd dat iedereen, als die maar door zou zetten, dun kon zijn. Ik vond dus ook dat mensen met overgewicht lui waren en ondergeschikt waren aan dunne mensen, omdat ze geen doorzettingsvermogen hadden. Ik schaamde mij ontzettend voor deze gedachte, omdat mijn moeder ook overgewicht had. Ik wist dat het niet haar schuld was en dat ze er alles aan deed om af te vallen, maar dat kon ze gewoon niet. Toch bleef deze gedachte tijdens mijn eetstoornis door mijn hoofd spoken.  

♥ Ik wilde afwijkende bloedwaardes
Tijdens mijn eetstoornis liep ik ook bij de kinderarts voor andere klachten. Mijn bloed was echter steeds goed. Ik vond het verschrikkelijk irritant, want ik wilde dat mensen aan mij zagen dat ik ziek was en dat ik mij niet aanstelde. Eigenlijk zocht ik hierbij ook weer erkenning van de mensen om mij heen.

♥ Ik vond dat ik niet ziek was
Ook al wilde ik heel graag erkenning van mensen en wist ik dat ik slecht bezig was, vond ik wel dat ik niet ziek was. Ik was misschien niet verstandig bezig, maar het was in mijn ogen niet gevaarlijk. Toen mensen zich uiteindelijk toch zorgen gingen maken om mij wuifde ik het ook weg. Aan de ene kant vond ik dat ik niet ziek was, maar aan de andere kant wilde ik als ziek gezien worden. Ik schaamde mij heel erg door dit soort tegenstrijdige gedachtes.

♥ Ik wilde dat mensen jaloers op mij waren
Toen ik op een gegeven moment zo veel was afgevallen dat ik dunner was dan de meeste mensen, vond ik dat ik er ook beter uitzag dan de meeste mensen. Ik wilde ook dat mensen zagen dat ik veel dunner was dan zij, zodat zij jaloers op mij zouden worden. Op dat moment was ik eigenlijk zelf nog niet tevreden met mijn lichaam, want er waren nog steeds mensen dunner dan ik. Ik wilde zo dun zijn, dat niemand dunner zou zijn en ik dacht dan ook dat iedereen jaloers op mij zou zijn.

♥ Ik haatte mensen met anorexia
In mijn ogen hadden mensen met het anorexia het voor elkaar. Zij waren dun en mensen namen ze serieus. Ik wilde ook zo zijn, maar mij lukte het niet. Hoe dichter ik bij ondergewicht kwam, hoe meer ik last kreeg van buien waar ik veel at, dat waren echter geen 'echte' eetbuien. Afvallen ging steeds moeilijker en ik baalde ontzettend van mijzelf. Mensen met anorexia hadden wel zelfdiscipline en waren wel zo dun als ik wilde zijn.

Heb jij nog bekentenissen?

Fotografie: Haley

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Amanda - Zaterdag 16 juni 2018 10:25
Heel herkenbaar ik heb ook de diagnose eetstoornis nao maar vond het altijd een nep eetstoornis. Ik stelde mij aan, was blijkbaar niet goed genoeg voor anorexia, kon niet genoeg afvallen dat mensen zich zorgen gingen maken. Niemand zag het aan de buitenkant. Dus wat je beschrijft over 'ik vond dat ik niet ziek was' herken ik heel erg. Ik had geen ondergewicht dus paste niet in het vakje anorexia en had niet genoeg eet buien en braak momenten voor boulimia, dus dat vond ik ook en zo had ik geen zin om aan mezelf te werken, ik probeerde altijd een stapje verder terug te gaan dan vooruit. Ook van 'ik haate mensen met anorexia' herken ik ook. Die hadden het gemaakt, die kregen aandacht, die werden wel serieus genomen, die waren mooi dun, hadden ondergewicht, het altijd koud enz enz. Ik niet ik at dan heb ik toch geen eetstoornis, dat het alleen selectieve dingen waren die ik van mijn zelf gemaakte lijst mocht, was niet erg genoeg om het een eetstoornis te noemen. Toen ik een eetlijst kreeg vond ik dat heel erg moeilijk en dat was echt super weinig wat raar ik stond, echt de bassis. Nu drie jaar na dat ik ben gestopt met de behandeling omdat ik een man als behandelaar had en wou werken in plaats van werken aan mijzelf, heb ik dinsdag opnieuw in en intake gesprek bij balanz. Het gaat nog niet helemaal lekker.

Liefs Amanda
*** - Zaterdag 16 juni 2018 11:04
Ik vind dit altijd heel dubbel om te lezen ... Ergens kan ik die gedachten volgen. Onbegrip vanuit de omgeving of niet-tactische opmerkingen van vrienden en hulpverleners maken het vast niet gemakkelijk.
Maar ik heb zelf anorexia. Ik zou juist willen dat je het NIET aan me zag en ik ze niet achter mijn rug hoorde fluisteren. Ik zou juist willen dat mensen zich geen zorgen om me maakten en dat mijn bloedwaardes in orde waren.
Je eetstoornis laat je misschien geloven dat anorexia 'gemakkelijker' is dan NAO. Maar niets is minder waar. Dus aan alle meiden en jongens die zich herkennen in dit artikel hierboven: neem jezelf aub serieus. Hou dat cliché dat het om gewicht en uiterlijke kenmerken zou draaien niet in stand. Ik snap dat het niet eenvoudig is om door te zetten als je bv op een hulpverlener botst die ondoordachte opmerkingen maakt. Maar ga dan aub op zoek naar iemand die minder oppervlakkig is en meer verstand heeft van eetstoornissen. Want jouw onzichtbare eetstoornis kan zoveel ernstigere gevolgen hebben en belastender zijn dan die zichtbare.
Lelie - Zaterdag 16 juni 2018 12:23
Deels herkenbaar ja. Bij mij was de gedachte vaak dat ik de verkeerde eetstoornis was. Eetstoornis NAO was niks. Als ik in de kliniek naar anderen keek met een eetstoornis als boulimia of anorexia, voelde ik jaloezie en wenste ik dat ik het ook had. Want dan was ik tenminste dun geweest en zou het mij lukken om ook daadwerkelijk af te vallen. Ik heb had/heb helaas overgewicht. En door dit vond ik mijzelf lui, dik en ongedisciplineerd. Veel haat kwam dus naar mezelf toe in plaats van naar anderen. Ik wenste ook dat ik zo dun was dat mijn vriendinnen misschien jaloers zouden worden. Maar het was het tegenovergestelde en daarom haatte ik mijzelf alleen maar meer.
eenzaam-bloempje - Zaterdag 16 juni 2018 19:16
Ik heb zelf eetstoornis NAO met extreme overgewicht
Maar kan mij niet vinden in de bovendeel stukken wat geschreven is.
Ik ervaar het zelf heel anders.
starchild - Zaterdag 16 juni 2018 19:56
nu ik aan het herstellen ben en van mijn ondergewicht af ben en een gezond gewicht heb, vind ik dunne meisjes opeens heel irritant. Ik vind het heel vervelend dat er zoveel meisjes zijn die midden in hun eetstoornis zitten, heel dun zijn en zich druk maken om een sneetje brood of beweegdrang, terwijl ik die fases al lang voorbij ben. Ik heb veel overwinningen gehad en probeer me daar op te richten, maar ik merk wel dat ik erg getriggerd word door meisjes die nog niet aan het herstellen zijn of aan aan het begin van het proces zitten.
britneyangel - Zondag 17 juni 2018 15:49
ik herken wel wat gedachtes die je schrijft , zoals anorexia willen hebben, maar gek is dat wel vind ik
Anoniem - Woensdag 30 januari 2019 13:41
Nog een bekentenis hier:
'Ik heb spijt dat ik niet eerder ben gaan afvallen'
Bij het begin van mijn eetstoornis had ik namelijk serieus wat overgewicht. De dag van vandaag heb ik door mijn eetstoornis een gezond gewicht. En mijn omstaanders vinden dit fantastisch en veel mooier etc. Wat het voor mij heel moeilijk maakt om mezelf serieus te nemen. En vaak denk ik dan 'w as ik maar eerder begonnen met afvallen, begon ik maar met afvallen toen ik nog gezond gewicht had. Dan had ik nu ondergewicht en namen mensen me wel serieus