How to: Gezicht Reinigen

 

Stiekem vergeet ik mijn gezicht wel eens te reinigen of heb ik aan het einde van de dag gewoon geen zin meer om mijn make-up eraf te halen. Toch is het reinigen en verzorgen van je huid aan het einde van de dag heel erg belangrijk als je wilt dat je huid gezond blijft. Voor een gezonde en stralende huid is een gezond eetpatroon natuurlijk ook erg belangrijk. En ook je hormonen en nog veel meer dingen hebben hier invloed op. Met een gezond eetpatroon verzorg je de binnenkant van je huid. Voor het huidoppervlak aan de buitenkant kun je reining- en verzorgingsproducten gebruiken. Daarover vertel ik je graag alles wat ik weet.

Reinigen en verzorgen is even een zoektocht. Ieder huidtype is anders en niet alles werkt voor jouw huid. Er zijn mensen bij wie eigenlijk alles wel werkt, maar ook veel mensen die dat niet hebben. Ik heb zelf bijvoorbeeld een droge huid, maar ook wat vettere delen zoals mijn neus en kin. Een crème voor de droge huid is te voedend en veroorzaakt bij mij puistjes, terwijl een crème voor de vette huid, mijn wangen juist uitdroogt.

Probeer verschillende producten uit. Als je een duurder product wilt testen, vraag dan op de website of in de winkel een proefmonster aan. Gebruik die proefmonster minimaal een week om te kijken hoe je huid er op reageert. Je kunt ook bij verschillende parfumeries een proefmonster halen tot je voor een week of twee weken genoeg hebt. Het kan ook handig zin om de verzorging of reiniging van één van je vriendinnen te testen. Heb je een product gekocht dat toch niet goed voor jouw huid werkt, dan kun je dit altijd weggeven aan iemand anders natuurlijk. Vergeet ook niet dat sommige producten wel geschikt zijn in het voorjaar, maar je in het najaar weer hele andere producten nodig hebt. Bewaren tot een ander seizoen is dus ook handig.

Gezichtsverzorging

Gezichtsverzorging van Biodermal, Olaz en Nivea

Omdat iedere huid anders reageert op producten is het goed om dus dingen te testen en op zoek te gaan naar de juiste verzorging voor jouw huid. Voor de één werkt een tonic beter dan een lotion en sommige mensen gebruiken het liefst juist een facewash. Ook hoe vaak je dit gebruikt is per huid verschillend. Ik reinig mijn huid ‘savonds en was hem bijvoorbeeld ‘smorgens. Als ik beiden in de ochtend èn avond doe, droogt mijn huid te snel uit. Er zijn dus veel verschillende producten om je huid mee te verzorgen en te reinigen. In dit blog gaan we het vooral over reinigingsproducten hebben.

In de winter is het vooral belangrijk zo min mogelijk reinigers te gebruiken die alcohol of parfum bevatten. Dit droogt je huid uit en dat is juist niet handig in de winter. Voor plekjes met mee-eters kun je, maar alleen als je weet dat dit echt werkt, wel een tonic gebruiken met alcohol. Voor vette delen op je gezicht kan dit goed werken, maar wees voorzichtig, want alcohol doet niet veel goeds voor de dunne huid rondom de ogen, je wangen of voorhoofd.

Vind je het prettig om een tonic te gebruiken, dan zijn er een aantal dingen waar je op moet letten. Zo is het dus belangrijk dat er geen stofjes in zitten waar jouw huid overgevoelig voor is, zoals oliën, parfum of alcohol. Daarnaast is het natuurlijk fijn als de tonic in een handige verpakking zit waar niet teveel en niet te weinig uit komt wanneer je hem gebruikt. Ook de geur is belangrijk. Het beste is het voor je huid als er geen parfum of geur aan zit. Wil je toch dat hij ergens naar ruikt, kies dan een lekker geurtje, zodat je zin hebt om je gezicht te reinigen in plaats van de tonic te ontwijken vanwege de vieze geur! Tonic die ik vaak gebruik zijn die van Formulia 10.0.6, Superdrug, Kruidvat en voor plekjes met puistjes in het voorjaar gebruik ik de tonic van Clinique

Superdrug Lotion

V.l.n.r. Superdrug Refreshing Toner, Clinique tonic, Kruidvat oogmake-up reiniger.
Bovenaan grote wattenschrijfjes van Action. 

Oogmake-up kun je het beste verwijderen met een milde facewash of lotion. Lotion die speciaal voor oogmake-up is, werkt snel en is beter voor de dunne huid rondom de ogen. Ik heb soms last van rode vlekken en prikkelende huid, wanneer ik vaak mijn make-up met een wattenschijfje heb verwijderd. Daarom gebruik ik liever gewoon een facewash. Onder de douche of bij de wasbak spoel ik eerst mijn gezicht en ogen af met water. De overtollige vloeibaar geworden mascara veeg ik zachtjes weg. Daarna pak ik wat Facewash van Kruidvat of Superdrug en maak ik deze schuimend in mijn handen. Ik doe mijn ogen goed dicht en was mijn hele gezicht hiermee. Meestal is alle make-up daarna van mijn gezicht, zonder dat ik heb hoeven vegen met watjes.

Als je watjes en lotion gebruik om je oogmake-up eraf te halen, raad ik je aan dit te doen met een draaiende beweging. Maak een watje vochtig en leg dit tien tellen op je dichte oog zodat de mascara vloeibaar kan worden. Maak dan een draaiende beweging naar onder (naar de buitenkant) om je oog schoon te maken. Gebruik voldoende lotion, zodat je niet zo hard hoeft te vegen. Er zijn ook veel verschillen in deze lotions. Sommige mensen vinden oogmake-up reinigers met olie fijn, en andere juist niet. Kruidvat huismerk heeft prima oogmake-up reinigers. Heb je last van puistjes rondom je oog of jukbeen, dan is een reiniger met olie niet handig.

Naast tonic, lotion en facewash zijn er nog veel meer manieren op je gezicht te reinigen, bijvoorbeeld door reinigingsdoekjes te gebruiken. Gebruik reinigingsdoekjes alleen als ze goed nat zijn, zodat je niet hard hoeft te vegen over je gezicht. Let ook hierbij op dat er geen parfum of alcohol in de doekjes zit, die je huid kunnen uitdrogen.

Gezichtsreiniger

Links: Superdrug Tea Tree Facial Wash
Rechts: Vichy Face Wash 

Er zijn veel verschillende soorten reinigingsproducten waaruit je kunt kiezen. Drogisterijen hebben vaak prima producten van hun huismerk, zoals Kruitvat of Etos. Heb je een gevoelige huid, dan kan Olaz of Biodermal een goede oplossing zijn.

Je kunt ook een facewash gebruiken die zelf schuimend is, zoals die van Nivea of Hema. Deze ziet er vloeibaar uit in een pompje, maar wanneer je op de pomp drukt komt er schuim uit waarmee je een nat gezicht goed kunt reinigen. Dit zijn vaak zeer milde reinigers die ook verkrijgbaar zijn voor de gevoelige huid. 

Nivea schuimende facewash

Nivea Verzachtende Reinigingsmousse

Dan zijn er ook nog wat andere reinigers, die vaak wat prijziger zijn, zoals die van Demalogica of Ginvera. Deze kunnen eventueel je huid ook licht scrubben. Beiden heb ik gebruikt en doen hun werk goed. Mijn huid voelt glad en schoon aan. De poederige subsatantie van Dermalogica is bijzonder in gebruik, maar niet erg handig onder de douche, omdat de verpakking nat kan worden van binnen. Ginvera vond ik ook een nadeel hebben, omdat deze lastig is af te spoelen. Wel geven deze twee mijn gezicht het schoonste gevoel en een zachte huid.

Review Dermalocia Daily microfoliant

Dermalogica Daily Microfoliant

Er zijn allerlei regeltjes voor reinigen bedacht door cosmeticamerken. Bijvoorbeeld dat je twee keer per dag je gezicht moet reinigen met facewash, tonic, lotion en scrubs. Luister vooral naar jezelf en je huid en ga lekker op zoek naar wat past bij jouw huid. Stil staan bij jezelf en je lichaam goed verzorgen is belangrijk om je lekker in je vel te voelen. 

Waarmee reinig jij je gezicht?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Singingbee - Zondag 30 december 2012 11:09
Met reinigingsmelk en dat spoel ik af met water:).
kim300808 - Zondag 30 december 2012 11:36
Facewash vind ik ook het fijnst en anders met reinigingsolie van de action.
meisje14 - Zondag 30 december 2012 11:39
Eerst mascara erafhalen met oogremover ofz weet ff niet meer hoe dat heet, daarn mijn gezicht met reinigingsmelk, dan reinigingslotion.
Iris - Zondag 30 december 2012 12:53
* dat proefmonster
Rebecca - Zondag 30 december 2012 13:01
facewash en dan tonic, altijd, elke dag 2x.

Als ik ergens anders ben dan meestal met reinigingsmelk of lotion en daarna tonic.
daphne - Zondag 30 december 2012 15:09
ik wil mezelf wel goed verzorgen maar meestal lukt dat niet en slaap ik gewoon met make-up. als ik het eraf haal dan heb ik gewoon van de demake-up standaard natte watjes, die werken ook best goed.
gitaar - Zondag 30 december 2012 15:24
ik gebruik een facewash en dagcreme van dove
en af en toe een reinigend maskertje
........ - Zondag 30 december 2012 15:38
Ik gebruik reinigingsdoekjes van kruidvat of etos of nivea ofzo
dominiqueee x - Zondag 30 december 2012 19:10
ik laat de make-up altijd zitten
Roos - Maandag 31 december 2012 07:07
De doekjes van de hema vind ik heerlijk! En ik krijg mijn make-up er heel goed mee af :-)